Mam pytanie dotyczące okresy wypowiedzenia. Podpisałem umowę o pracę na czas nieokreślony. Pracuję tam już rok i dopiero teraz zauważyłem, że w umowie okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące (napisane wprost a nie odnośnik do odpowiedniego paragrafu z kodeksu pracy). Wg mnie powinien wynosić 1 miesiąc. Zgłosiłem swoje zastrzeżenie Pani z kadr ale powiedziała tylko, że to jest standardowa praktyka w tej firmie, że okres wypowiedzenia to 3 miesiące. Chciałbym teraz odejść bo znalazłem lepszą pracę i z nowym pracodawcą rozmawiałem o tym, że jestem dostępny po miesiącu okresu wypowiedzenia, a tu taka sytuacja i nie wiem co teraz zrobić.
Czy firma może mnie zatrzymać na siłę (nie wiem jak by to miało wyglądać)? Z tego co czytam to okres wypowiedzenia powinien być zgodny z kodeksem pracy, ewentualnie zapis nie powinien być dla pracownika gorszy niż zapisy kodeksu pracy ale jak to oceniać - dla mnie w aktualnej sytuacji krótszy (zgodny z kp. okres wypowiedzenia jest lepszy, dla pracodawcy niekoniecznie).
Czy Twoje stanowisko pracy jest związane z odpowiedzialnością materialną za powierzone mienie?
anonim cytuj
04-04-2024
Nie, jestem pracownikiem biurowym.
anonim cytuj
04-04-2024
Pracownika obowiązuje okres kodeksowy SN z 21 lutego 2019 r., I PK 243/17.
Cytat:
Zasada, według której umowa o pracę rozwiązuje się z ostatnim dniem właściwego okresu wypowiedzenia, ma zastosowanie także do przypadków, kiedy pracodawca zastosował dłuższy niż wymagany okres wypowiedzenia. Oznacza to, że pracownik nie jest związany „niewłaściwym” (dłuższym) okresem wypowiedzenia i może zaprzestać świadczenia pracy z upływem okresu właściwego, chyba że dłuższy okres wypowiedzenia jest zgodny z jego wolą i interesem (zob. wyrok SN z 9.10.2008 r., II PK 60/08, OSNP Nr 5–6/2010, poz. 62).
anonim cytuj
04-04-2024
Oczywiście, przy czym:
KP Art. 36 § 5 Jeżeli pracownik jest zatrudniony na stanowisku związanym z odpowiedzialnością materialną za powierzone mienie, strony mogą ustalić w umowie o pracę, że w przypadku, o którym mowa w § 1 pkt 1, okres wypowiedzenia wynosi 1 miesiąc, a w przypadku, o którym mowa w § 1 pkt 2 - 3 miesiące.
anonim cytuj
04-04-2024
Podpisałem umowę więc teoretycznie wiem co podpisałem ale zaufałem, że HRy znają prawo i je stosują. Nikt mnie nie pytał jaki okres wypowiedzenia wpisać a nie jest to dla mnie korzystne i nigdy nie było.
W 2000 roku zmarł mój dziadek, który posiadał dom i budynek gospodarczy oraz działkę, na której te nieruchomości się znajdują. Nie zostawił testamentu. Miał żonę i 3 dzieci. Wszyscy żyją do tej pory. Nie przeprowadzono postępowania spadkowego.
Mój ojciec, który nadal zamieszkuje w tym domu razem z swoją matką, chce uregulować kwestie spadkowe. Rodzeństwo mojego ojca nie rości sobie praw do nieruchomości nie chce ich przejmować. Matka mojego ojca...
Witam. Czy ktos wie i się może orientuje? Czy jak pracownik jest zatrudniony - umowa na czas nieokreślony a przebywa obecnie na wychowawczym czy może podjąć pracę u innego pracodawcy na umowę zlecenie ?...
Mam pytanie. W 2018 roku miałam dwa wyroki. Jeden skończył się grzywną, drugi odróbkami. Grzywna została zapłacona, odróbki wykonane i wszystko zamknięte. Aktualnie mój partner przebywa w ZK i moje pytanie brzmi. Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem? Dodam, że skazana nigdy nie byłam...
Chciałabym zaczerpnąć informacji w następującej sprawie. Mój tato chce przepisać na mnie jedno ze swoich mieszkań w którym obecnie mieszkam ja z mężem i dziećmi. Posiada on również drugie mieszkanie (większe) w którym mieszka z moją mamą i moim bratem(37 lat) i to mieszkanie chce zostawić mojemu bratu. Tato chce za życia (a ciężko choruje) zrobić tzw. ,, porządek '' żeby później nie było jakiś nieporozumień. (ja nie bardzo dogaduje się ze swoja...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: