Mam pytanie dotyczące okresy wypowiedzenia. Podpisałem umowę o pracę na czas nieokreślony. Pracuję tam już rok i dopiero teraz zauważyłem, że w umowie okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące (napisane wprost a nie odnośnik do odpowiedniego paragrafu z kodeksu pracy). Wg mnie powinien wynosić 1 miesiąc. Zgłosiłem swoje zastrzeżenie Pani z kadr ale powiedziała tylko, że to jest standardowa praktyka w tej firmie, że okres wypowiedzenia to 3 miesiące. Chciałbym teraz odejść bo znalazłem lepszą pracę i z nowym pracodawcą rozmawiałem o tym, że jestem dostępny po miesiącu okresu wypowiedzenia, a tu taka sytuacja i nie wiem co teraz zrobić.
Czy firma może mnie zatrzymać na siłę (nie wiem jak by to miało wyglądać)? Z tego co czytam to okres wypowiedzenia powinien być zgodny z kodeksem pracy, ewentualnie zapis nie powinien być dla pracownika gorszy niż zapisy kodeksu pracy ale jak to oceniać - dla mnie w aktualnej sytuacji krótszy (zgodny z kp. okres wypowiedzenia jest lepszy, dla pracodawcy niekoniecznie).
Czy Twoje stanowisko pracy jest związane z odpowiedzialnością materialną za powierzone mienie?
anonim cytuj
04-04-2024
Nie, jestem pracownikiem biurowym.
anonim cytuj
04-04-2024
Pracownika obowiązuje okres kodeksowy SN z 21 lutego 2019 r., I PK 243/17.
Cytat:
Zasada, według której umowa o pracę rozwiązuje się z ostatnim dniem właściwego okresu wypowiedzenia, ma zastosowanie także do przypadków, kiedy pracodawca zastosował dłuższy niż wymagany okres wypowiedzenia. Oznacza to, że pracownik nie jest związany „niewłaściwym” (dłuższym) okresem wypowiedzenia i może zaprzestać świadczenia pracy z upływem okresu właściwego, chyba że dłuższy okres wypowiedzenia jest zgodny z jego wolą i interesem (zob. wyrok SN z 9.10.2008 r., II PK 60/08, OSNP Nr 5–6/2010, poz. 62).
anonim cytuj
04-04-2024
Oczywiście, przy czym:
KP Art. 36 § 5 Jeżeli pracownik jest zatrudniony na stanowisku związanym z odpowiedzialnością materialną za powierzone mienie, strony mogą ustalić w umowie o pracę, że w przypadku, o którym mowa w § 1 pkt 1, okres wypowiedzenia wynosi 1 miesiąc, a w przypadku, o którym mowa w § 1 pkt 2 - 3 miesiące.
anonim cytuj
04-04-2024
Podpisałem umowę więc teoretycznie wiem co podpisałem ale zaufałem, że HRy znają prawo i je stosują. Nikt mnie nie pytał jaki okres wypowiedzenia wpisać a nie jest to dla mnie korzystne i nigdy nie było.
Witam.
Rozstałam się z partnerem z którym mam córkę.
Był mi winien 5tys z czego 3tys nie oddał.
Ma zasądzone alimenty 1tys zł na dziecko. W maju dostałam od niego przelew 2tys ( bez żadnego tytułu) po czym napisał,żebym te pieniądze przelała dla jego kolegi. Napisałam,że absolutnie nie i zostawiam te 2tys sobie na poczet zaległego długu. Po czym on stwierdził że w takim razie, te pieniądze mają być na alimenty za maj i czerwiec. Moje pytanie. ...
Mieszkanie ma 3 współwłaścicieli (mieszkanie spadkowe)
Jeden ze współwłaścicieli chce je sprzedać, na co pozostałe dwie osoby się na to nie godzą.
Co możemy zrobić z mężem, aby je sprzedać?
Nie wchodzi w grę spłacenie przez pozostałych. Kontakt z pozostałymi i dojście do porozumienia nie istnieje.
Czy są jakiekolwiek szanse na to, aby mąż mógł sprzedać mieszkanie, mimo iż pozostali się na to nie zgadzają?
Jakie możemy podjąć kroki i działani...
Hej... Będę pożyczał kumplowi nie małe pieniądze i chce z nim spisać jakąś umowę oraz deklaracje że w razie jak jemu coś się stanie (śmierć, wypadek, cokolwiek) to spłacą to jego rodzice. Tylko czy bez ich zgody to zadziała? Bo oni o tym nic nie będą wiedzieć (on nie chce żeby wiedzieli)...
Sąd pisemnie wzywa mnie do złożenia odpisów załączników do pisma co to znaczy?
Ps. czy to znaczy że mam dołączyć oryginalne rachunki itp.? czy to znaczy że mam gdzieś to wykonać za "zgodnością z oryginałem'' jeśli tak to gdzie ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: