Mam pytanie dotyczące okresy wypowiedzenia. Podpisałem umowę o pracę na czas nieokreślony. Pracuję tam już rok i dopiero teraz zauważyłem, że w umowie okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące (napisane wprost a nie odnośnik do odpowiedniego paragrafu z kodeksu pracy). Wg mnie powinien wynosić 1 miesiąc. Zgłosiłem swoje zastrzeżenie Pani z kadr ale powiedziała tylko, że to jest standardowa praktyka w tej firmie, że okres wypowiedzenia to 3 miesiące. Chciałbym teraz odejść bo znalazłem lepszą pracę i z nowym pracodawcą rozmawiałem o tym, że jestem dostępny po miesiącu okresu wypowiedzenia, a tu taka sytuacja i nie wiem co teraz zrobić.
Czy firma może mnie zatrzymać na siłę (nie wiem jak by to miało wyglądać)? Z tego co czytam to okres wypowiedzenia powinien być zgodny z kodeksem pracy, ewentualnie zapis nie powinien być dla pracownika gorszy niż zapisy kodeksu pracy ale jak to oceniać - dla mnie w aktualnej sytuacji krótszy (zgodny z kp. okres wypowiedzenia jest lepszy, dla pracodawcy niekoniecznie).
Czy Twoje stanowisko pracy jest związane z odpowiedzialnością materialną za powierzone mienie?
anonim cytuj
04-04-2024
Nie, jestem pracownikiem biurowym.
anonim cytuj
04-04-2024
Pracownika obowiązuje okres kodeksowy SN z 21 lutego 2019 r., I PK 243/17.
Cytat:
Zasada, według której umowa o pracę rozwiązuje się z ostatnim dniem właściwego okresu wypowiedzenia, ma zastosowanie także do przypadków, kiedy pracodawca zastosował dłuższy niż wymagany okres wypowiedzenia. Oznacza to, że pracownik nie jest związany „niewłaściwym” (dłuższym) okresem wypowiedzenia i może zaprzestać świadczenia pracy z upływem okresu właściwego, chyba że dłuższy okres wypowiedzenia jest zgodny z jego wolą i interesem (zob. wyrok SN z 9.10.2008 r., II PK 60/08, OSNP Nr 5–6/2010, poz. 62).
anonim cytuj
04-04-2024
Oczywiście, przy czym:
KP Art. 36 § 5 Jeżeli pracownik jest zatrudniony na stanowisku związanym z odpowiedzialnością materialną za powierzone mienie, strony mogą ustalić w umowie o pracę, że w przypadku, o którym mowa w § 1 pkt 1, okres wypowiedzenia wynosi 1 miesiąc, a w przypadku, o którym mowa w § 1 pkt 2 - 3 miesiące.
anonim cytuj
04-04-2024
Podpisałem umowę więc teoretycznie wiem co podpisałem ale zaufałem, że HRy znają prawo i je stosują. Nikt mnie nie pytał jaki okres wypowiedzenia wpisać a nie jest to dla mnie korzystne i nigdy nie było.
Jestem na L4 od psychiatry.
30 kwietnia kończ mi się okres wypowiedzenia. Jednak ze względu na stan zdrowia L4 będzie trwać. Czy mam sam złożyć wniosek do ZUS-u o zasiłek, czy pójdzie to automatycznie? Co konkretnie mam zrobić.
Bardzo proszę o pomoc....
Witam,
prowadzę działalność nierejestrowaną w postaci sprzedaży produktów na allegro.
Jestem świadom, że nie mogę przekroczyć miesięcznego progu minimalnej krajowej (w przeciwnym wypadku muszę założyć działalność).
Pytanie - co w sytuacji gdy sprzedam towar, dotrze do klienta, a ten mi go zwróci w ciągu 14 dni? Czy jak mu zwracam pieniądze za zwrócony towar, to to co wcześniej mi zapłacił muszę wliczyć do miesięcznego przychodu, czy nie?...
Kwarantanna a L4.
Mąż dostał skierowanie na wymaz pod kątem covid, co skutkowało automatycznym zwolnieniem lekarskim. Wynik był negatywny, więc został z kwarantanny zwolniony. Jednak zakład pracy już w momencie, gdy mąż został skierowany na test, dostał od sanepidu informację, że pracownik przebywa przez kolejne 10 dni na kwarantannie. O tym że została ona skrócona, pracodawca nie dostał żadnej informacji.
Czy to oznacza, że przerwanie kwaranta...
Dobry wieczór wszystkim, mam pytanie.
Znam osobę pełnoletnią dotkniętą przemocą domową ze strony rodziców. Chodzi przede wszystkim o ciągłe obrażanie, szantaż emocjonalny (np. grożenie samobójstwem oprawcy), ingerowanie w prywatną korespondencję, uniemożliwianie kontaktu, wchodzenie do łazienki w trakcie mycia. Ogólnie naprawdę jest słabo.
Trwa to od klilku lat. Nie pomagały słowa otuchy, pomoc w wyprowadzce. Rozmawialiśmy z dzielnicowym, który...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: