Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?

Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinien wypłacać dodatkowe pieniądze, wpisać to w umowie lub jaka jest podstawa prawna aby nie być w takiej sytuacji obciążonym finansowo i nie uganiać się za Pacjentem który po prostu ucieknie?Dodatkowo nowa firma chce abyśmy nowe obowiązki wykonywały od przyszłego tygodnia a zatrudnia nas od listopada czy należy nam się zwiększenie gratyfikacji u obecnego pracodawcy?Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
anonim cytuj
07-10-2021
W kwestii pobierania płatności od pacjentów i odpowiedzialności za ewentualne braki:
Jeśli pracodawca chce wprowadzić dodatkowy obowiązek pobierania płatności od pacjentów, powinien to uwzględnić w umowie o pracę. Co do zasady, pracownik nie jest odpowiedzialny za braki finansowe wynikające z niezapłaconych rachunków przez pacjentów, chyba że umowa o pracę przewiduje inaczej.
W celu ochrony swoich praw, warto sprawdzić obowiązujące przepisy prawa pracy, w szczególności Kodeks pracy, który reguluje prawa i obowiązki stron stosunku pracy. Jeśli umowa o pracę nie przewiduje wyraźnie, że pracownik ponosi odpowiedzialność za braki finansowe wynikające z niezapłaconych rachunków przez pacjentów, pracodawca nie ma prawa wymagać od pracownika pokrycia tych braków.

W kwestii dodatkowego wynagrodzenia za dodatkowe obowiązki:
Jeśli pracodawca chce wprowadzić dodatkowe obowiązki, takie jak obsługa gotówki, należy to uwzględnić w umowie o pracę. Zgodnie z art. 77 § 1 Kodeksu pracy, wynagrodzenie powinno być adekwatne do ilości i jakości wykonywanej pracy. Jeśli dodatkowe obowiązki są nałożone na pracownika, należy również rozważyć zwiększenie wynagrodzenia.

W kwestii odmowy wykonywania dodatkowych obowiązków:
Jeśli dodatkowe obowiązki nie są uwzględnione w obecnej umowie o pracę, pracownik ma prawo odmówić ich wykonywania. Pracodawca nie może wymagać od pracownika wykonywania obowiązków, które nie są wyraźnie określone w umowie o pracę.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

RODO
Kilka dni temu zostałam skarbnikiem w Radzie Rodziców w szkole moich dzieci i w związku z tym zwróciłam się do dyrektora szkoły z prośbą o udostępnienie danych osobowych (imienia i nazwiska) uczniów z poszczególnych klas w celu realizacji zadań RR, takich jak np. zbieranie wpłat rodziców na fundusz RR. Dyrektor odmówił i uzasadnił swoją decyzję przepisami RODO. Zostałam poinformowana, że w tej sprawie powinnam zwrócić się do rodziców, którzy peł...
Urlop macierzyński, w tym czasie podwyżki które mnie ominęły. Czy mogę ubiegać się o wyrównanie stawki?
Witam. Pracuje w firmie 8 lat. Ostatni rok bylam na macierzyńskim. W tym czasie były podwyżki, które mnie ominęły. Po powrocie poszłam o wyrównanie stawki do wysokości stawki pracowników, którzy mają przepracowane podobne lata na tym samym stanowisku. Usłyszałam od szefa odpowiedź " w ostatnim roku nie przyczyniła się Pani do rozwoju firmy." Zaznaczę, że moja stawka równa jest z osobami, które pracują od roku. Czy taka odpowiedź szef...
L4 z wyprzedzeniem
Hej, ktoś mógłby mi pomóc. Jestem na L4 od psychiatry od 2msc. Obecne L4 kończy się 24.07 chciałam zapisać się do lekarza w ostatnim tygodniu trwania L4 ale lekarz nie poinformowałam ze jest wtedy na urlopie. Czy jeśli umowie się na wizytę 15.07 lekarz może przedłużyć L4 z 10 dniowym wyprzedzeniem? Czy może ewentualnie wypisać l4 które będą na siebie nachodzić? ...
Alimenty na rzecz żony po zmarłym bracie.
Dzień dobry, Niedawno zmarł mój brat, jedyną rodziną dla niego i Jego żony jestem/byłem ja, Oni nie mieli dzieci a rodzice obu stron dawno nie żyją. Brat z żoną nie bardzo radzili sobie finansowo, wieczni bezrobotni utrzymujący się z rent i zasiłków, mieszkali w mieszkaniu które sfinansowali Im nasi rodzice a ja opłacałem im latami rachunki. Zamierzałem się zrzec prawa do spadku po bracie ale niestety dowiedziałem się pocztą pantoflową, że żona...

Wyszukiwarka