Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?

Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinien wypłacać dodatkowe pieniądze, wpisać to w umowie lub jaka jest podstawa prawna aby nie być w takiej sytuacji obciążonym finansowo i nie uganiać się za Pacjentem który po prostu ucieknie?Dodatkowo nowa firma chce abyśmy nowe obowiązki wykonywały od przyszłego tygodnia a zatrudnia nas od listopada czy należy nam się zwiększenie gratyfikacji u obecnego pracodawcy?Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
anonim cytuj
07-10-2021
W kwestii pobierania płatności od pacjentów i odpowiedzialności za ewentualne braki:
Jeśli pracodawca chce wprowadzić dodatkowy obowiązek pobierania płatności od pacjentów, powinien to uwzględnić w umowie o pracę. Co do zasady, pracownik nie jest odpowiedzialny za braki finansowe wynikające z niezapłaconych rachunków przez pacjentów, chyba że umowa o pracę przewiduje inaczej.
W celu ochrony swoich praw, warto sprawdzić obowiązujące przepisy prawa pracy, w szczególności Kodeks pracy, który reguluje prawa i obowiązki stron stosunku pracy. Jeśli umowa o pracę nie przewiduje wyraźnie, że pracownik ponosi odpowiedzialność za braki finansowe wynikające z niezapłaconych rachunków przez pacjentów, pracodawca nie ma prawa wymagać od pracownika pokrycia tych braków.

W kwestii dodatkowego wynagrodzenia za dodatkowe obowiązki:
Jeśli pracodawca chce wprowadzić dodatkowe obowiązki, takie jak obsługa gotówki, należy to uwzględnić w umowie o pracę. Zgodnie z art. 77 § 1 Kodeksu pracy, wynagrodzenie powinno być adekwatne do ilości i jakości wykonywanej pracy. Jeśli dodatkowe obowiązki są nałożone na pracownika, należy również rozważyć zwiększenie wynagrodzenia.

W kwestii odmowy wykonywania dodatkowych obowiązków:
Jeśli dodatkowe obowiązki nie są uwzględnione w obecnej umowie o pracę, pracownik ma prawo odmówić ich wykonywania. Pracodawca nie może wymagać od pracownika wykonywania obowiązków, które nie są wyraźnie określone w umowie o pracę.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

wyrok za nieodrobienie godzin
Prawomocny wyrok 180 dni wiezienia, za nieodrobienie godzin. Osoba nie wiedziała, ze toczy sie postepowanie karne, zmieniała miejsce zamieszkanka 3 razy. Zatrzymanie na ulicy. Proszę mi powiedzieć, czy jest jakaś szansa na dozor elektroniczny? Czy jest szansa na zaskarżenie wyroku? Dodam jeszcze, ze jeden adwokat twierdzi, ze tak, drugi, ze nie ma sensu sie w to bawic. Co mozna zrobic?...
Czy jest możliwość rozwiązania umowy z PGE? Lub zmiany taryfy?
Dziś podpisałam umowę o prąd budowlany przez niestety moją nie uwagę i wprowadzenie mnie w błąd niestety nie mam jak tego udowodnić brak świadków. Czy jest możliwość rozwiązania umowy z PGE? Lub zmiany taryfy? Umowa podpisana w siedzibie PGE. Czy PGE może wymagać ode mnie żebym miała prąd budowlany czyli taryfę C11 która jest dla firm jeśli na działce stoi budynek stan surowy otwarty ale ze względu na sytuację z inflacja budowa na razie je...
Wypowiedzenie umowy o prace przez pracodawce.
Czy ktoś jest w stanie pomoc w sprawie wypowiedzenia umowy o prace na czas nieokreślony od strony pracodawcy? Podobno powinno być uzasadnione dlaczego dana osoba została zwolniona. Na rozwiązaniu umowy jest tylko mowa o likwidacji stanowiska pracy. ( z czego druga osoba która zajmowała się tym samym, tylko miała inna nazwę stanowiska, została). Czy można żądać od pracodawcy uzasadnienia? ...
wypadek / zwierzę leśne
Witam, dziś w drodze do pracy miałam wypadek, wyleciał mi dzik na głównej drodze wojewódzkiej, samochód mocno uszkodzony, nadaje się do kasacji (przewrócił się na bok, nie miałam nawet jak z niego wyjść), byłam w szpitalu, ponieważ bolała mnie głowa i ręka (zbity mięsień) i mam ślady po pasach. Dzik nie przeżył zderzenia, policja przyjechała i spisała, że było takie zdarzenie. Moje pytanie to: czy mogę się ubiegać o odszkodanie? (Na drodze nie by...

Wyszukiwarka