Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?

Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinien wypłacać dodatkowe pieniądze, wpisać to w umowie lub jaka jest podstawa prawna aby nie być w takiej sytuacji obciążonym finansowo i nie uganiać się za Pacjentem który po prostu ucieknie?Dodatkowo nowa firma chce abyśmy nowe obowiązki wykonywały od przyszłego tygodnia a zatrudnia nas od listopada czy należy nam się zwiększenie gratyfikacji u obecnego pracodawcy?Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
anonim cytuj
07-10-2021
W kwestii pobierania płatności od pacjentów i odpowiedzialności za ewentualne braki:
Jeśli pracodawca chce wprowadzić dodatkowy obowiązek pobierania płatności od pacjentów, powinien to uwzględnić w umowie o pracę. Co do zasady, pracownik nie jest odpowiedzialny za braki finansowe wynikające z niezapłaconych rachunków przez pacjentów, chyba że umowa o pracę przewiduje inaczej.
W celu ochrony swoich praw, warto sprawdzić obowiązujące przepisy prawa pracy, w szczególności Kodeks pracy, który reguluje prawa i obowiązki stron stosunku pracy. Jeśli umowa o pracę nie przewiduje wyraźnie, że pracownik ponosi odpowiedzialność za braki finansowe wynikające z niezapłaconych rachunków przez pacjentów, pracodawca nie ma prawa wymagać od pracownika pokrycia tych braków.

W kwestii dodatkowego wynagrodzenia za dodatkowe obowiązki:
Jeśli pracodawca chce wprowadzić dodatkowe obowiązki, takie jak obsługa gotówki, należy to uwzględnić w umowie o pracę. Zgodnie z art. 77 § 1 Kodeksu pracy, wynagrodzenie powinno być adekwatne do ilości i jakości wykonywanej pracy. Jeśli dodatkowe obowiązki są nałożone na pracownika, należy również rozważyć zwiększenie wynagrodzenia.

W kwestii odmowy wykonywania dodatkowych obowiązków:
Jeśli dodatkowe obowiązki nie są uwzględnione w obecnej umowie o pracę, pracownik ma prawo odmówić ich wykonywania. Pracodawca nie może wymagać od pracownika wykonywania obowiązków, które nie są wyraźnie określone w umowie o pracę.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Rozdzielność majątkowa.
Mam pytanie o rozdzielność majątkową. Razem z mężem mamy wspólnotę majątkową, ale przeżywamy obecnie kryzys i nie wiem co będzie dalej. Chciałabym się zorientować jak to wygląda od strony prawnej jeśli jednak byśmy zostali razem ale mąż chciałby rozdzielności majątkowej. Czy może mnie do tego zmusić? Między nami jest bardzo duża różnica zarobków. On 45 tys. Miesięcznie a ja 4500 netto. Kupiliśmy w tamtym roku dom. Teraz chciałby mnie pozbawić do ...
Wymeldowanie małoletniego dziecka.
Mój narzeczony przebywa w zakładzie karnym w jego miejscu zamieszkania zameldowaliśmy nasza córkę, która obecnie ma 9 miesięcy. Mój teściu wczoraj oznajmił mi że zamierza wymeldować syna chodzi za pewne o sprzedaż mieszkania bo chcieli już kiedyś tak zrobić ale tam jest również zameldowana nasza córka. Chciałam się zapytać czy jest taka możliwość że mogą ją wymeldować a jak tak to na jakiej zasadzie i czy również narzeczonego też. Dodam że jest t...
.Jakie są możliwości odbioru i legalizacji budynku dzisiaj
Witam mam pytanie.Budynek wybudowany w 1992 r decyzja była brak prowadzenia dziennika budowy.Jakie są możliwości odbioru i legalizacji budynku dzisiaj .Czy można tu zastosować przepis o samowoli jeżeli budynek jest wybudowany 30 lat wcześniej ale decyzja i mapki były...
Zakup urządzenia od osoby fizycznej.
Witam, Dokonałem kilka dni temu zakupu urządzenia elektronicznego od osoby fizycznej. Dotychczas nie otrzymałem dowodu zakupu, a w międzyczasie urządzenie uległo uszkodzeniu z przyczyn ode mnie niezależnych. Pomimo wielu moich ponagleń sprzedawca odmawia mi dostarczenia dowodu zakupu. Z kolei sklep w którym urządzenie zostało zakupione wymaga ode mnie dostarczenia tego dokumentu, aby można było procesować reklamację. I teraz moje pytania brz...

Wyszukiwarka