Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?

Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinien wypłacać dodatkowe pieniądze, wpisać to w umowie lub jaka jest podstawa prawna aby nie być w takiej sytuacji obciążonym finansowo i nie uganiać się za Pacjentem który po prostu ucieknie?Dodatkowo nowa firma chce abyśmy nowe obowiązki wykonywały od przyszłego tygodnia a zatrudnia nas od listopada czy należy nam się zwiększenie gratyfikacji u obecnego pracodawcy?Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
anonim cytuj
07-10-2021
W kwestii pobierania płatności od pacjentów i odpowiedzialności za ewentualne braki:
Jeśli pracodawca chce wprowadzić dodatkowy obowiązek pobierania płatności od pacjentów, powinien to uwzględnić w umowie o pracę. Co do zasady, pracownik nie jest odpowiedzialny za braki finansowe wynikające z niezapłaconych rachunków przez pacjentów, chyba że umowa o pracę przewiduje inaczej.
W celu ochrony swoich praw, warto sprawdzić obowiązujące przepisy prawa pracy, w szczególności Kodeks pracy, który reguluje prawa i obowiązki stron stosunku pracy. Jeśli umowa o pracę nie przewiduje wyraźnie, że pracownik ponosi odpowiedzialność za braki finansowe wynikające z niezapłaconych rachunków przez pacjentów, pracodawca nie ma prawa wymagać od pracownika pokrycia tych braków.

W kwestii dodatkowego wynagrodzenia za dodatkowe obowiązki:
Jeśli pracodawca chce wprowadzić dodatkowe obowiązki, takie jak obsługa gotówki, należy to uwzględnić w umowie o pracę. Zgodnie z art. 77 § 1 Kodeksu pracy, wynagrodzenie powinno być adekwatne do ilości i jakości wykonywanej pracy. Jeśli dodatkowe obowiązki są nałożone na pracownika, należy również rozważyć zwiększenie wynagrodzenia.

W kwestii odmowy wykonywania dodatkowych obowiązków:
Jeśli dodatkowe obowiązki nie są uwzględnione w obecnej umowie o pracę, pracownik ma prawo odmówić ich wykonywania. Pracodawca nie może wymagać od pracownika wykonywania obowiązków, które nie są wyraźnie określone w umowie o pracę.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Przerwanie zasiedzenia w złej wierze.
Mam w sąsiedztwie opuszczone gospodarstwo - dom i działkę rolną. Stało to wiele, wiele lat bo ostatni własiciel zmarł i brak spadkobierców. Jakiś cwaniaczek zarejestrował tam firmę i z tego co się dowiedziałem, chce sobie to przejąć. Ci ludzie mieszkają w innej części Polski, wyhaczyli jakoś tą nieruchomość. Dom oczywiście popada w ruinę, działka zarasta, nikt o to nie dba, nikt się tym nie interesuje. Pustostan i bałagan. Jak można przerwać c...
Jak przebiega otwarcie testamentu u notariusza?
Witam. Mój ojciec zmarł 7 lat temu, mama zmarła teraz zostawiając testament w którym obdarowuje mnie i moją bratanicę, brat pominięty w testamencie. Czy testament powinnam złożyć w sądzie?...
Niezgodny towar z opisem. Płatność została uregulowana, a Pani, która wystawiała ogłoszenie zniknęła.
Zakupiony towar przez Fb przyszedł niezgodny z opisem, tzn inny. Płatność została uregulowana za pobraniem. Pani, która wystawiała ogłoszenie zablokowała mnie, numer telefonu nieaktywny. Nadawca nie wiem czy dane są prawdziwe, wskazany numer konta. Co robić ? Tylko proszę, nie komentujecie że nie kupuje się przez Fb. Dziękuję...
Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...

Wyszukiwarka