Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?

Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinien wypłacać dodatkowe pieniądze, wpisać to w umowie lub jaka jest podstawa prawna aby nie być w takiej sytuacji obciążonym finansowo i nie uganiać się za Pacjentem który po prostu ucieknie?Dodatkowo nowa firma chce abyśmy nowe obowiązki wykonywały od przyszłego tygodnia a zatrudnia nas od listopada czy należy nam się zwiększenie gratyfikacji u obecnego pracodawcy?Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
anonim cytuj
07-10-2021
W kwestii pobierania płatności od pacjentów i odpowiedzialności za ewentualne braki:
Jeśli pracodawca chce wprowadzić dodatkowy obowiązek pobierania płatności od pacjentów, powinien to uwzględnić w umowie o pracę. Co do zasady, pracownik nie jest odpowiedzialny za braki finansowe wynikające z niezapłaconych rachunków przez pacjentów, chyba że umowa o pracę przewiduje inaczej.
W celu ochrony swoich praw, warto sprawdzić obowiązujące przepisy prawa pracy, w szczególności Kodeks pracy, który reguluje prawa i obowiązki stron stosunku pracy. Jeśli umowa o pracę nie przewiduje wyraźnie, że pracownik ponosi odpowiedzialność za braki finansowe wynikające z niezapłaconych rachunków przez pacjentów, pracodawca nie ma prawa wymagać od pracownika pokrycia tych braków.

W kwestii dodatkowego wynagrodzenia za dodatkowe obowiązki:
Jeśli pracodawca chce wprowadzić dodatkowe obowiązki, takie jak obsługa gotówki, należy to uwzględnić w umowie o pracę. Zgodnie z art. 77 § 1 Kodeksu pracy, wynagrodzenie powinno być adekwatne do ilości i jakości wykonywanej pracy. Jeśli dodatkowe obowiązki są nałożone na pracownika, należy również rozważyć zwiększenie wynagrodzenia.

W kwestii odmowy wykonywania dodatkowych obowiązków:
Jeśli dodatkowe obowiązki nie są uwzględnione w obecnej umowie o pracę, pracownik ma prawo odmówić ich wykonywania. Pracodawca nie może wymagać od pracownika wykonywania obowiązków, które nie są wyraźnie określone w umowie o pracę.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Nakaz eksmisji.
Witam rodzina złożyła nakaz eksmisji bratu, nakaz eksmisji jest w mocy już około pół roku, aczkolwiek brat dogadał się z rodzicami, i rodzice chcieliby wycofać taki nakaz, czy jest to możliwe ? jeżeli tak to proszę niech ktoś podpowie czy są jakieś wzory takich wniosków. Lub ewentualnie jak rodzice mogą wycofać taki wniosek ?...
Koniec umowy a L4.
Za chwilkę kończy mi się 3 miesięczny okres próbny którego nie chce przedłużać, umowę mam podpisana do 16, zaś 12 grudnia mam zabieg i prawdopodobne będę musiał iść na l4 teraz pytanie czy mam obowiązek uprzedzić szefostwo o takiej sytuacji czy mogę iść na l4 a od 16 grudnia moja umowa automatycznie wygaśnie. Moje szefostwo i ja wspólnie zdecydowaliśmy że dalsza współpraca nie ma sensu....
Dodatek węglowy.
Przychodzę z pytaniem, czy właściciel budynku ( lokal wynajmowany) może żądać ode mnie faktur za opał, który został zakupiony z dodatku węglowego, wiosek składałam sama na siebie i na adres loku wynajmowanego....
Zadośćuczynienie od sprawców?
Rok temu zostałem pobity w taksówce (pracuje jako kierowca) dwóch sprawców, których wiozłem przez aplikacje (płatność z góry) pod wpływem alkoholu/środków odurzających pobiło mnie, zdewastowali auto, po czym uciekli, na miejscu policja, karetka w wypisie ze szpitala rozpoznanie s01 (powierzchowny uraz głowy) bez żadnych zmian w mózgu itp., wykonana obdukcja, na której uwidoczniono siniaki średnicy około 6-8cm, sprawa zgłoszona na policje, teraz o...

Wyszukiwarka