Wysoka faktura za prąd.

Witam, w lipcu otrzymałem bardzo wysoką fakturę za prąd, w której wskazano zużycie na poziomie dwukrotności średniego rocznego zużycia energii przyjętego dla danej grupy energetycznej. Jest to zupełny absurd ponieważ po sprawdzeniu sieci przez elektryka niemożliwe jest takie zużycie. Nieruchomość użytkowana jest też sporadycznie jako domek letniskowy.
W związku z tą fakturą złożyłem wniosek o dokonanie badania licznika. Wynik badania przyszedł po 68 dniach od podpisania zlecenia na jego wykonanie. Oczywiście brak nieprawidłowości, co spowodowało, że zadzwoniłem na infolinię do dostawcy energii i otrzymałem informację od konsultantów, że rachunek wystawiono za kilka lat wstecz, a te rzeczywiste odczyty wpisywane w fakturach wystawianych przez nich na przestrzeni kilku lat to były błędne bo mieli duży problem z firmą, która miała wykonywać takie odczyty rzeczywiste ale tego nie robiła i wpisywała co chciała.
Oczywiście chcę zapłacić ale z drugiej strony dlaczego mam teraz ponosić całkowity ciężar za błędy ich usługodawcy, który jednak nie wykonywał takich rzeczywistych odczytów, a jedynie wpisywał co chciał i dostawca energii ufał mu. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Dodam, że umowa jest standardową umową na wzorze dostawcy i zawiera zapisy iż w przypadku błędu w odczycie mogą sobie skorygować kwotę ale chyba nie kilka lat wstecz przy korekcie jednej faktury?
anonim cytuj
08-11-2023
Ile lat wstecz cofnął się usługodawca? Być może część roszczeń jest przedawniona. Jednak pamiętaj, że przedawnione długi nie znikają i mogą być upublicznione w rejestrach typu BIG

anonim cytuj
08-11-2023
2 lata wstecz więc niestety w kwestii przedawnienia ciężko.

anonim cytuj
08-11-2023
dlaczego mam teraz ponosić całkowity ciężar za błędy ich usługodawcy

Nie płacisz za błędy, tylko za to z czego korzystałeś i ile energii zużyłeś. Czy tu jest coś nielogicznego albo każą płacić za coś z czego nie korzystałeś? To, że obecnie masz zapłacić za wcześniejsze zużycie, powoduje jedynie to, że nie zostaną naliczone odsetki za zwłokę w zapłacie. Nasze prawo przewiduje, że poszczególne roszczenia ulegają przedawnieniu. A to oznacza, że po upływie określonego przepisem czasu możesz uchylić się od zapłaty. Skoro jednak wymagany czas nie upłynął, to roszczenie jest wymagalne i usługodawca ma prawo żądać zapłaty. Jeśli jednak uważasz że roszczenie naliczone w takiej wysokości jest nienależne, to możesz nie płacić i czekać na pozew cywilny o zapłatę. Obronę podejmiesz w sądzie i przedstawisz swoje zarzuty.
Nieruchomość użytkowana jest też sporadycznie jako domek letniskowy.

Sporadycznie, to znaczy że przez zdecydowaną część roku w nieruchomości nikogo nie było. Więc jak mieli dokonać odczytu.
Jeśli chcesz by usługodawca na bieżąco posiadał odczyt, to zainstaluj licznik z możliwością odczytu zdalnego lub sam przekazuj stan licznika w określonym czasie. Możesz też zainstalować licznik przedpłatowy. To już nie jest problem prawny, tylko twój wybór.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Wynagrodzenie 2024
Witam. Jestem zatrudniony na umowę o pracę. Pracodawcą na styczeń ustanowił stawkę godzinową w kwocie 19.41. Stawka ta będzie ruchoma w zależności od godzin pracy w danym miesiącu. Czyli kwota netto z umowy o pracę wynosi 3261zl ta kwota jest dzielona na godziny w danym miesiącu. Dodam że pracuje w systemie zmianowym. Zmiana liczy 6 godzin. Średnio w miesiącu mam ok 32 zmian. W sobotę oty i niedzielę również pracuje z czego za niedzielę jest do...
Czy w czasie l4 jak wypada ono w wolny dzień (odbiór za sobotę) przysługuje on w innym terminie?
Witam Czy w czasie l4 jak wypada ono w wolny dzień jaki ma się w grafiku (odbiór za sobotę) przysługuje on w innym terminie? Mój pracodawca twierdzi, że nie wręcz powinnam poinformować lekarza, że na ten dzień nie potrzebuję l4 bo i tak nie będę w pracy....
Chcę odejść od partnerki z którą mam dwójkę dzieci, lecz ona robi problemy
Witam. Mam z partnerką dwoje dzieci ( 11 i 7 lat ) mieszkamy u mnie w domu na kredyt ( nieruchomośc i kredyt na mnie ) ja place wszystkie rachunki i opłaty lecz musze skończyć ten związek. Żadne zdrady normalnie chce ale się nie da. Dzieciaki chodza do szkoły blisko domu wiec mogę się wyprowadzić dla ich dobra . Lecz nawet tu jest problem od mojej partnerki . Ma mieszkanie które wynajmuje po drugiej stronie miasta wiec powiedziałem by mi go dala...
kurnik graniczący z moją działką
Mieszkam na wsi. Sąsiedzi, którzy nigdy nie mieli zwierząt hodowlanych nagle postawili kurnik tuż przy płocie graniczących z moją działką. Na działce mieści się dom, który w odległości ponad 4 metrów od tego płotu ma schody i drzwi wejściowe oraz okna. Mimo pozamykanych okien śmierdzi w całym domu (nie wspominając już o odcinku który trzeba przejść aby do niego wejść, a to jest nie do wytrzymania). Roi się od robactwa, muchy "gnojówy" t...

Wyszukiwarka