Prawo Cywilne 11-08-2023 7 odpowiedzi

Dwie umowy o pracę a zajęcie komornicze.

Pytanie użytkownika
Poproszę o poradę ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Mam komornika, w jednej firmie pracuję na 20% etatu. Od sierpnia zatrudniam się na cały etat w innej firmie za najniższą krajową, wypłata wypłacana do ręki. Jak do tego podejdzie komornik? Będzie zabierał z dwóch firm? Dziękuję bardzo za odpowiedź.
7 odpowiedzi
Odpowiedź
11-08-2023
Najniższa krajowa nie podlega zajęciu, ale nie wiem jak to się tyczy dwóch umów o pracę, czy będzie zliczał obie wypłaty i wtedy żeby najniższą zostawić czy jak? Jest do dla mnie nie za bardzo zrozumiałe.
Odpowiedź
11-08-2023
Najniższa krajowa nie podlega zajęciu, ale nie wiem jak to się tyczy dwóch umów o pracę, czy będzie zliczał obie wypłaty i wtedy żeby najniższą zostawić czy jak? Jest do dla mnie nie za bardzo zrozumiałe.

W okresie miesięcznym zabierze wszystko ponad 2700zł.
Odpowiedź
11-08-2023
Ale dlaczego?
Odpowiedź
11-08-2023
Tak mówią przepisy, ze kwota wolna od zajęcia to 2700 miesięcznie.
Odpowiedź
11-08-2023
Przy zajęciu wynagrodzenia, wynagrodzenie u każdego pracodawcy będzie podlegało osobnej egzekucji. Czyli tam gdzie ma Pan/Pani 1/5 etatu kwota wolna od zajęcia będzie wynosiła 720 zł brutto (20% minimalnego wynagrodzenia, czyli proporcjonalnie do wielkości etatu), a u drugiego pracodawcy kwota wolna od zajęcia będzie wynosiła 3600 zł brutto (równowartość minimalnego wynagrodzenia).
Natomiast jeśli chodzi o rachunek bankowy, to kwota wolna od zajęcia na rachunku bankowym zawsze jest taka sama, niezależna od ilości posiadanych rachunków czy od ilości posiadanych umów i wynosi 2700 zł.
Odpowiedź
11-08-2023
Mam komornika, w jednej firmie pracuję na 20% etatu. Od sierpnia zatrudniam się na cały etat w innej firmie za najniższą krajową, wypłata wypłacana do ręki. Jak do tego podejdzie komornik? Będzie zabierał z dwóch firm?

Tak, komornik może prowadzić egzekucję z obu miejsc pracy. Zgodnie z art. 872 Kodeksu postępowania cywilnego, jeżeli dłużnik otrzymuje wynagrodzenie za pracę od kilku pracodawców, komornik dokonuje zajęcia wynagrodzenia u każdego z nich.

Najniższa krajowa nie podlega zajęciu, ale nie wiem jak to się tyczy dwóch umów o pracę, czy będzie zliczał obie wypłaty i wtedy żeby najniższą zostawić czy jak?

Nie, komornik nie sumuje wypłat z obu miejsc pracy. Z każdego miejsca pracy odrębnie odliczana jest kwota wolna od zajęcia, która odpowiada minimalnemu wynagrodzeniu za pracę, ale w proporcji do wielkości etatu.

W okresie miesięcznym zabierze wszystko ponad 2700zł.

Nie do końca. Kwota 2700 zł to przykładowa kwota wolna od zajęcia na rachunku bankowym. Jeśli chodzi o wynagrodzenie za pracę, kwota wolna od zajęcia będzie zależała od wielkości etatu i minimalnego wynagrodzenia za pracę.

Przy zajęciu wynagrodzenia, wynagrodzenie u każdego pracodawcy będzie podlegało osobnej egzekucji. Czyli tam gdzie ma Pan/Pani 1/5 etatu kwota wolna od zajęcia będzie wynosiła 720 zł brutto (20% minimalnego wynagrodzenia, czyli proporcjonalnie do wielkości etatu), a u drugiego pracodawcy kwota wolna od zajęcia będzie wynosiła 3600 zł brutto (równowartość minimalnego wynagrodzenia).

Dokładnie, każda umowa o pracę będzie traktowana odrębnie w kontekście egzekucji komorniczej. Dlatego też kwota wolna od zajęcia będzie różnić się w zależności od wielkości etatu.

Podsumowując, w przypadku pracy na 20% etatu kwota wolna od zajęcia będzie wynosić proporcjonalnie 20% minimalnego wynagrodzenia, natomiast w przypadku pracy na pełen etat w innej firmie kwota wolna będzie odpowiadać pełnemu minimalnemu wynagrodzeniu. Jeśli jednak na Twoim rachunku bankowym znajduje się więcej niż 2700 zł (z obu wynagrodzeń lub z innych źródeł), komornik ma prawo zająć nadwyżkę ponad tą kwotę.
Odpowiedź
03-01-2024
Zasady zajęcia komorniczego wynagrodzenia za pracę:

Zgodnie z art. 872 Kodeksu postępowania cywilnego, komornik może dokonać zajęcia wynagrodzenia za pracę u każdego z pracodawców dłużnika. Oznacza to, że jeżeli pracujesz na 20% etatu w jednej firmie i na pełen etat w innej, komornik może przeprowadzić egzekucję z obu tych wynagrodzeń.
Kwota wolna od zajęcia:

Kwota wolna od zajęcia wynagrodzenia za pracę jest ustalana indywidualnie dla każdego miejsca pracy i jest proporcjonalna do wielkości etatu oraz wysokości minimalnego wynagrodzenia. W przypadku pracy na 20% etatu, kwota wolna od zajęcia wyniesie 20% minimalnego wynagrodzenia.
W przypadku pracy na pełen etat, kwota wolna od zajęcia odpowiada pełnemu minimalnemu wynagrodzeniu.
Zajęcie środków na rachunkach bankowych:

Jeżeli chodzi o rachunek bankowy, to kwota wolna od zajęcia na rachunku bankowym wynosi obecnie 2700 zł i jest niezależna od liczby rachunków bankowych czy ilości umów o pracę.
Rozłożenie zajęć komorniczych pomiędzy różne rachunki bankowe:

W przypadku posiadania kilku rachunków bankowych, komornik może dokonać zajęcia nadwyżki ponad kwotę wolną od zajęcia na każdym z rachunków. Oznacza to, że jeśli suma środków na wszystkich rachunkach przekracza 2700 zł, komornik może zająć nadwyżkę ponad tę kwotę, niezależnie od tego, w którym banku środki się znajdują.
Podsumowując, w przypadku posiadania dwóch umów o pracę, komornik może przeprowadzić egzekucję z obu wynagrodzeń, uwzględniając kwotę wolną od zajęcia dla każdego z nich. Natomiast zajęcie środków na rachunkach bankowych będzie zależne od łącznej sumy środków na wszystkich kontach. W sytuacji wątpliwości co do przeprowadzenia egzekucji, zaleca się konsultację z prawnikiem lub bezpośrednio z komornikiem prowadzącym egzekucję.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Brak podobnych wątków do wyświetlenia.