Złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia.

Dzień dobry, złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia, napisałem zażalenie do prokuratury i sąd na posiedzeniu podtrzymuje decyzję prokuratora, a ja jestem pewien że osoba wiedziała o tym że jest na coś chora ale mi o tym nie powiedziała, co w tej sytuacji powinienem zrobić?
pozdrawiam
anonim cytuj
12-08-2022
Na podstawie art. 330§2 kpk i art. 55 kpk może Pan złożyć do sądu subsydiarny akt oskarżenia. Ale najpierw krótkie pytanie - jakie ma Pan dowody na popełnienie przestępstwa?

anonim cytuj
13-08-2022
Dowodów jakichs super nie mam, tylko kilka wiadomości które ta osoba mi pisała że ma jakąś chorobę, plus opisałem w zażaleniu kilka dziwnych sytuacji które ewidentnie pokazują że ona coś ukrywała a mimo to olali mnie, a na moje powinni zacząć coś robić.

anonim cytuj
15-08-2022
Jeśli mimo wszystko upiera się Pan przy dalszym drążeniu tematu może Pan zrobić to, co napisałam wyżej.

anonim cytuj
16-08-2022
Dziękuję, może spróbuję ale to już przez jakąś pomoc prawna bo sam to juz nie dam rady tego napisać

anonim cytuj
16-08-2022
Przede wszystkim proszę się zapoznać z aktami sprawy i poczytać komentarz do przepisu z art. 161kk.
Czy są jeszcze pytania?

anonim cytuj
17-08-2022
Jaki komentarz?

anonim cytuj
20-08-2022
Nie rozumiem pytania

anonim cytuj
21-08-2022
Napisała Pani że mam poczytać komentarz do przepisu z art 161kk, ten który mi wystawił prokurator?

anonim cytuj
23-08-2022
Prokurator nie wystawia komentarzy. Ja mówię o komentarzu, który opisuje znamiona przestępstwa, wskazuje jego właściwą interpretację itp. Proszę zajrzeć do Kodeksu karnego z komentarzem.
I tak już na koniec - to, co Panu wydaje się przestępstwem niekoniecznie musi znaleźć odzwierciedlenie w przepisach. Dostał Pan wyraźny sygnał od prokuratury i sądu, że jest Pan w błędzie.

anonim cytuj
23-08-2022
Ok dziękuję za odpowiedzi

anonim cytuj
25-08-2022
Dzień dobry, złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia

Art. 161 §2 kodeksu karnego mówi o tym, że kto, choćby przez nieostrożność, zaraża inną osobę chorobą zakaźną stanowiącą zagrożenie dla życia lub zdrowia wielu osób, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. Wskazując na pewność popełnienia przestępstwa przez osobę, o której mówisz, musisz posiadać konkretne dowody. Samo przypuszczenie, że ktoś mógł wiedzieć o swojej chorobie i Ci jej nie ujawnić, może nie być wystarczające dla organów ścigania.

Dowodów jakichs super nie mam, tylko kilka wiadomości które ta osoba mi pisała że ma jakąś chorobę

Wiadomości mogą być używane jako dowód, ale same w sobie mogą nie być wystarczające, jeśli nie wskazują one wyraźnie na świadome zatajenie informacji o chorobie zakaźnej. Kluczowe jest tu też to, czy ta osoba rzeczywiście miała świadomość o swoim stanie zdrowia i czy miała obowiązek Ci o tym powiedzieć.

Co do komentarza do art. 161kk, o którym mówiłaś: komentarz do kodeksu karnego to specjalistyczna publikacja, która objaśnia poszczególne przepisy prawa. Nie jest to dokument, który dostajesz od prokuratora, ale jest dostępny w księgarniach prawniczych lub bibliotekach. Komentarz może Ci pomóc zrozumieć dokładnie, jakie warunki muszą zostać spełnione, aby mówić o przestępstwie z art. 161 §2 kk.

W Twojej sytuacji, jeżeli wciąż chcesz podążać tą drogą, warto zwrócić się o pomoc do adwokata specjalizującego się w prawie karnym, który pomoże Ci ocenić, czy Twoje dowody są wystarczające oraz jakie są dalsze kroki w tej sprawie.

anonim cytuj
12-08-2023
A jeżeli chodzi o te wiadomości, które mam jako dowód, czy powinienem je gdzieś fizycznie przechowywać, czy wystarczy, że mam je zapisane elektronicznie? Czy jest jakiś termin, w którym powinienem je przedstawić, żeby nie straciły mocy dowodowej?

anonim cytuj
12-08-2023
A jeżeli chodzi o te wiadomości, które mam jako dowód, czy powinienem je gdzieś fizycznie przechowywać, czy wystarczy, że mam je zapisane elektronicznie? Czy jest jakiś termin, w którym powinienem je przedstawić, żeby nie straciły mocy dowodowej?

Elektroniczne wiadomości, takie jak SMS-y, e-maile czy wiadomości z komunikatorów, mogą być używane jako dowody w postępowaniu sądowym. Warto jednak pamiętać o kilku kwestiach:

Zachowaj oryginalne wiadomości w urządzeniu, z którego zostały wysłane lub na którym zostały otrzymane. Backup tych wiadomości na innym nośniku (np. pendrive, dysk zewnętrzny) może być również przydatny w przypadku awarii pierwotnego urządzenia.

Wydrukowane kopie wiadomości mogą służyć jako dodatkowe zabezpieczenie, ale sąd może zażądać przedstawienia oryginalnej, elektronicznej formy wiadomości. W przypadku wydruków warto zabezpieczyć je w miejscu niedostępnym dla osób trzecich.

Jeśli chodzi o termin przedstawienia dowodów, ważne jest, by przedstawić je jak najszybciej po rozpoczęciu postępowania. Jeżeli zostały one już wcześniej przedstawione organom ścigania, warto posiadać kopię potwierdzającą ich złożenie.

Nie ma konkretnego terminu, po którym wiadomości stracą moc dowodową. Jednak z biegiem czasu mogą pojawiać się kwestie dotyczące autentyczności czy integralności wiadomości, dlatego ważne jest ich odpowiednie przechowywanie i zabezpieczanie.

Zachowując powyższe zalecenia, masz większą pewność, że przedstawione przez Ciebie dowody zostaną uwzględnione w postępowaniu.

anonim cytuj
12-08-2023
Elektroniczne wiadomości, takie jak SMS-y, e-maile czy wiadomości z komunikatorów, mogą być używane jako dowody w postępowaniu sądowym.

Rozumiem, że przechowywanie tych wiadomości w formie elektronicznej to jedno, ale czy sąd będzie wymagał weryfikacji autentyczności tych wiadomości? Czy w tym celu potrzebuję zaświadczenia od operatora sieci lub dostawcy usług komunikatora? A może ekspertyzy technicznej potwierdzającej, że wiadomości nie były modyfikowane? Proszę o poradę w tej kwestii.

anonim cytuj
12-08-2023
Rozumiem, że przechowywanie tych wiadomości w formie elektronicznej to jedno, ale czy sąd będzie wymagał weryfikacji autentyczności tych wiadomości? Czy w tym celu potrzebuję zaświadczenia od operatora sieci lub dostawcy usług komunikatora? A może ekspertyzy technicznej potwierdzającej, że wiadomości nie były modyfikowane? Proszę o poradę w tej kwestii.

Autentyczność dowodów, w tym wiadomości elektronicznych, może być kwestionowana w trakcie postępowania sądowego. W związku z tym:

Autentyczność wiadomości: Sąd może rzeczywiście zażądać weryfikacji autentyczności przedstawionych wiadomości. Jeśli strona przeciwna zakwestionuje ich prawdziwość, może być potrzebna dodatkowa weryfikacja.

Zaświadczenie od operatora: W niektórych przypadkach, zaświadczenie od operatora sieci komórkowej lub dostawcy usług komunikatora potwierdzające wysłanie lub otrzymanie danej wiadomości może być pomocne. Takie zaświadczenie może potwierdzić datę, godzinę oraz nadawcę i odbiorcę wiadomości.

Ekspertyza techniczna: Jeżeli istnieją wątpliwości co do integralności wiadomości lub podejrzenia o ich modyfikację, sąd może zażądać przeprowadzenia ekspertyzy technicznej. Ekspert oceni, czy wiadomości były modyfikowane po ich wysłaniu lub odbiorze.

Podsumowując, przy przedstawianiu wiadomości elektronicznych jako dowodów w sądzie, warto być przygotowanym na ewentualną potrzebę potwierdzenia ich autentyczności. Jeśli masz pewność co do ich autentyczności, dobrze jest już wcześniej zabezpieczyć się odpowiednimi dokumentami czy ekspertyzami, aby przyspieszyć postępowanie i zwiększyć wiarygodność swojego stanowiska.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Zezłomowanie samochodu.
Mam taki problem a raczej mój chłopak, który zezłomował samochód jako złom, przez co nie dostał karty kasacji i nie może wyrejestrować samochodu ani zrezygnować z OC. Było to jakoś rok temu, nie pomyślał a teraz ciągle przychodzi mu płacić za OC. Nie wiemy jak teraz z tego wybrnąć. Pomocy....
Jestem osobą nieletnią która pod wpływem alkoholu nieświadomie jeździła kradzionym autem na miejscu pasażera auto zostało uszkodzone, co może mi za to grozić?
Jestem osobą nieletnią która pod wpływem alkoholu nieświadomie jeździła kradzionym autem na miejscu pasażera auto zostało uszkodzone ogólnie nie zdatne do jazdy w aucie znaleziono dragi całe szczęście nie moje koszta naprawy są spore dziś przyjechała policja ale nikogo nie było w domu wiadomo co może mi za to grozić?...
Zmiana nazwiska.
Witam! Chciałabym zmienić nazwisko, na nazwisko moich dziadków (panieńskie Matki). Moi rodzice są po rozwodzie, jednak ojciec się mną nie interesował. Kiedyś zabierał mnie do siebie, jednak po czasie stwierdził, ze nie ma pieniędzy. Od około 2 lat nie mam z nim żadnego kontaktu, i chciałabym zmienić nazwisko, czy jest to możliwe?...
Zabudowa komórki lokatorskiej.
Kupiliśmy z mężem mieszkanie od dewelopera. Do mieszkania przynależy komórka lokatorska, która znajduje się w garażu podziemnym. Dla mnie wygląda bardziej jak boks na rowery, ale w akcie notarialnym mam zapis o komórce lokatorskiej. Brak w niej światła, najbliższa lampa jaka tam jest, świeci w części sąsiada. I teraz pytanie: czy taką komórkę można zgodnie z prawem zabudować? Zabudować, czyli na przykład zainstalować jakieś płyty zasłaniające w...

Wyszukiwarka