Dzień dobry, złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia
Art. 161 §2 kodeksu karnego mówi o tym, że kto, choćby przez nieostrożność, zaraża inną osobę chorobą zakaźną stanowiącą zagrożenie dla życia lub zdrowia wielu osób, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. Wskazując na pewność popełnienia przestępstwa przez osobę, o której mówisz, musisz posiadać konkretne dowody. Samo przypuszczenie, że ktoś mógł wiedzieć o swojej chorobie i Ci jej nie ujawnić, może nie być wystarczające dla organów ścigania.
Dowodów jakichs super nie mam, tylko kilka wiadomości które ta osoba mi pisała że ma jakąś chorobę
Wiadomości mogą być używane jako dowód, ale same w sobie mogą nie być wystarczające, jeśli nie wskazują one wyraźnie na świadome zatajenie informacji o chorobie zakaźnej. Kluczowe jest tu też to, czy ta osoba rzeczywiście miała świadomość o swoim stanie zdrowia i czy miała obowiązek Ci o tym powiedzieć.
Co do komentarza do art. 161kk, o którym mówiłaś: komentarz do kodeksu karnego to specjalistyczna publikacja, która objaśnia poszczególne przepisy prawa. Nie jest to dokument, który dostajesz od prokuratora, ale jest dostępny w księgarniach prawniczych lub bibliotekach. Komentarz może Ci pomóc zrozumieć dokładnie, jakie warunki muszą zostać spełnione, aby mówić o przestępstwie z art. 161 §2 kk.
W Twojej sytuacji, jeżeli wciąż chcesz podążać tą drogą, warto zwrócić się o pomoc do adwokata specjalizującego się w prawie karnym, który pomoże Ci ocenić, czy Twoje dowody są wystarczające oraz jakie są dalsze kroki w tej sprawie.