[quote]Dzień dobry, złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia[/quote]
Art. 161 §2 kodeksu karnego mówi o tym, że kto, choćby przez nieostrożność, zaraża inną osobę chorobą zakaźną stanowiącą zagrożenie dla życia lub zdrowia wielu osób, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. Wskazując na pewność popełnienia przestępstwa przez osobę, o której mówisz, musisz posiadać konkretne dowody. Samo przypuszczenie, że ktoś mógł wiedzieć o swojej chorobie i Ci jej nie ujawnić, może nie być wystarczające dla organów ścigania.
[quote]Dowodów jakichs super nie mam, tylko kilka wiadomości które ta osoba mi pisała że ma jakąś chorobę[/quote]
Wiadomości mogą być używane jako dowód, ale same w sobie mogą nie być wystarczające, jeśli nie wskazują one wyraźnie na świadome zatajenie informacji o chorobie zakaźnej. Kluczowe jest tu też to, czy ta osoba rzeczywiście miała świadomość o swoim stanie zdrowia i czy miała obowiązek Ci o tym powiedzieć.
Co do komentarza do art. 161kk, o którym mówiłaś: komentarz do kodeksu karnego to specjalistyczna publikacja, która objaśnia poszczególne przepisy prawa. Nie jest to dokument, który dostajesz od prokuratora, ale jest dostępny w księgarniach prawniczych lub bibliotekach. Komentarz może Ci pomóc zrozumieć dokładnie, jakie warunki muszą zostać spełnione, aby mówić o przestępstwie z art. 161 §2 kk.
W Twojej sytuacji, jeżeli wciąż chcesz podążać tą drogą, warto zwrócić się o pomoc do adwokata specjalizującego się w prawie karnym, który pomoże Ci ocenić, czy Twoje dowody są wystarczające oraz jakie są dalsze kroki w tej sprawie.