Jeśli masz dowody na to, że sprzedałeś samochód i został on wyrejestrowany, przedstaw te dokumenty w odpowiedzi na wszelkie roszczenia. Dokumenty te powinny obejmować umowę kupna-sprzedaży i dowód wyrejestrowania samochodu.
Przedstawienie tych dokumentów powinno być wystarczające, aby udowodnić, że nie jesteś już właścicielem pojazdu i nie ponosisz odpowiedzialności za szkody spowodowane przez nowego właściciela. Możliwe jest, że w takim przypadku odpowiedzialność przeniesie się na osobę, która faktycznie prowadziła pojazd w czasie kolizji.
Jeżeli jednak dokumenty nie są wystarczające, warto rozważyć pomoc prawną na miejscu, czyli w Niemczech, aby skontaktować się z odpowiednimi instytucjami i wyjaśnić sytuację. Znajomość lokalnego prawa może być kluczowa w takiej sytuacji.
Tak tylko że ostatni właściciel nie zarejestrował auta na siebie.
W przypadku, gdy nowy właściciel nie zarejestrował pojazdu na siebie, odpowiedzialność może być trudniejsza do ustalenia, ale istotne jest, aby wykazać, że zrobiłeś wszystko, co było możliwe, aby przekazać własność pojazdu, i że nie byłeś w posiadaniu pojazdu w czasie kolizji.
Odpisałem wraz z dokumentem potwierdzającym że nie jestem właścicielem lecz słyszałem że jeśli sprawca zbiegł z miejsca wypadku to odpowiada ostatni właściciel
Tutaj kluczowe jest, aby z całą pewnością i jasnością przedstawić wszelkie dowody i dokumenty potwierdzające, że nie byłeś właścicielem pojazdu w chwili wypadku.
W sytuacji, gdy nie jesteś już właścicielem pojazdu i nie miałeś nad nim kontroli, nie powinieneś ponosić odpowiedzialności za działania nowego właściciela, nawet jeśli nie zarejestrował on pojazdu na siebie. Ważne jest, abyś zachował wszelką korespondencję i dokumenty związane ze sprzedażą pojazdu i korzystał z nich w celu obrony przed wszelkimi roszczeniami.