Kolizja parkingowa.

Hej słuchajcie, spowodowałem kolizję (drobna obcierka parkingowa). Jestem w kontakcie z drugim kierowcą i szukamy najlepszego rozwiązania czy pisać oświadczenie czy dogadać się między sobą.
Jakie konsekwencje poniosę z tego tytułu jeśli napiszemy oświadczenie dla ubezpieczalni? O ile droższe ubezpieczenie i na jak długo będę miał przez kolejne lata? Płacę 600-800 zł od kilku lat za auto.
anonim cytuj
22-10-2023
Po co się płaci ubezpieczenie aby później pokrywać szkody z własnej kieszeni ? Robocizna jednego elementu dziś jest w granicach 600-1000 zł czy jest sens tyle płacić jeśli to może pokryć ubezpieczalnia.

anonim cytuj
22-10-2023
Konsekwencje jak to mówisz są niezależne od sposobu zakończenia sprawy. Spisanie oświadczenia uchroni cię przed mandatem. Wzrost składki będą widzieć dopiero agenci przy kalkulacji składki na kolejny okres - przed zgłoszeniem nikt ci nie powie jaki to wpływ.
Ubezpieczyciel może patrzeć na szkodowość od 2 do 5 lat wstecz - zależy od TU.
Nie ma czegoś typu 20 % więcej przez 3 lata?

Nie jest to regulowane ustawowo. Wysokość składki zależy od różnych czynników i każdy w różnym stopniu jest brany pod uwagę przez ubezpieczycieli (nie jest to tylko szkodowość).

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Pozew o odzyskanie pieniędzy
Złożyłem pozew o odzyskanie pieniedzy. Z Sądu przyszła informacja że... "Na podstawie art. 130 paragraf 1 kpc i art. 130 [1] paragraf 1 [1] wzywa Pana do usunięcia braków formalnych pozwu, przez wskazanie daty wymagalności dochodzonego roszczenia w terminie..." Co to jest ta data wymagalności?...
Pozwanie i odszkodowanie od szpitala
Witam. Zastanwiam się jaką mam szanse na pozwanie szpitala. Rok czasu chodziłam do ginekologa prywatnie (starania o 2 dziecko). Po roku zostałam skierowana przez nią na badanie hsg (jest to badanie drożności jajowodów, jeśli zrosty są małe to wstrzyknięty kontrast jest w stanie je "rozerwać", przetkać). Na wypisie mam napisane, że oba jajowody drożne (bo wedle ginekolog, która to robiła i do której chodziłam prywatnie udało się j...
Freelancer na umowy o dzieło - pracujący czy bezrobotny?
Witam. Jestem freelancerem wykonującym usługi graficzne dla różnych firm bądź instytucji. Rozliczam się za pomocą umów o dzieło. Takich umów podpisuje np. 1-2 w miesiącu, czasem z przerwami między nimi. Pytanie tak jak w tytule. To, że nie można rejestrować się wtedy jako bezrobotny jest mi znane, gdyż to normalna praca zarobkowa - ale nie jest ciągła (umowy o dzieło często mają przerwy czasowe) Jak zatem można określić status takiej osoby gdy t...
Dziedziczenie nieruchomości.
Mam problem odziedziczyłam po rodzinie nieruchomości w której okazało się że jest nielegalny salon gier. Dostałam pismo z urzędu celno- skarbowego że wszczęto przeciwko mnie postępowanie. Kontakt z wynajmującym nieruchomość jest tylko mailowy. Wielokrotnie wysyłałam Informacje że najemcy mają natychmiast opuścić nieruchomość ze względu na prowadzenie nielegalnej działalności. Ale oni nic sobie z tego nie robią. Dowiedziałam się również że urząd c...

Wyszukiwarka