Dzień dobry,
pod koniec miesiąca wygasa moja umowa pracę i nie będzie ona kontynuowana.
Obecnie przebywam na urlopie wypoczynkowym do zakończenia umowy.
Czy jeśli pójdę na l4 pracodawca będzie musiał wypłacić mi ekwiwalent pienięzny za urlop który będzie wstrzymany przez l4?
urlop na żądanie jest jedną z dostępnych opcji, jednak zaleca się rozmowę z pracodawcą w celu znalezienia najbardziej odpowiedniego rozwiązania, które będzie odpowiadać zarówno twoim potrzebom, jak i możliwościom organizacyjnym pracodawcy.
Zgodnie z art. 167^1 Kodeksu pracy, pracownik ma prawo do wykorzystania w ciągu każdego roku kalendarzowego do 4 dni urlopu na żądanie. Urlop na żądanie może być wykorzystany w dowolnym momencie, z zastrzeżeniem powiadomienia pracodawcy o zamiarze skorzystania z niego w dniu jego wykorzystania, chyba że wewnętrzne przepisy pracodawcy przewidują inaczej.
anonim cytuj
09-02-2024
Nie chodzi mi o UŻ tylko czy mogę wziąć l4 na urlopie wypoczynkowym i wstrzyma to urlop wypoczynkowy a ekwiwalent po zakończeniu umowy zostanie wypłacony za niewykorzystany urlop
anonim cytuj
09-02-2024
Jeśli ktoś jest w temacie niech da znać ?
anonim cytuj
09-02-2024
Proszę o odpowiedź czy jeśli przerwę urlop l4 pracodawca będzie musiał wypłacić mi ekwiwalent za niewykorzystany urlop
Dzień dobry.
Jestem najemcą mieszkania na zasadach najmu okazjonalnego. Przy podpisaniu umowy wpłaciłem wynajmującemu kaucję w wysokości X która była kwotą umowną nie będącą wielokrotnością wysokości czynszu, natomiast jej wartość przewyższała kwotę jednomiesięcznego czynszu.
Pierwotnie umowa podpisana była na rok, po roku został sporządzony aneks do umowy przedłużający najem na kolejne 2 lata oraz podniesienie wysokości czynszu, po roku od po...
Jak, pod kątem prawnym, można zachować się w następującej sytuacji:
pracownicy wykonują badania okresowe w czasie godzin swojej pracy, zazwyczaj większość pracowników wychodzi na 2-3h i to im wystarcza. Ale jest kilka takich osób, które zawsze potrzebują "zerwać się" na 4-5h i to przez 2 lub 3 dni. Łatwo wyliczyć, że w ten sposób przepada im 1-1,5 dnia pracy. Nie mam możliwości zweryfikować czy rzeczywiście potrzebują tyle czasu: może ...
Proszę o informację co w sytuacji gdy moja mama otrzymała PIT-11 od pracodawcy u którego nie pracuje od 2 lat. Jest to pracodawca prowadzący działalność gastronomiczną. Mama na wiosnę 2020 przeszła na emeryturę, po czym podpisała z tym pracodawcą kolejną umowę, tym razem na 1/4 etatu z terminem obowiązywania do czerwca 2021. W momencie gdy wybuchła pandemia na wiosnę 2020 mama dostała informację, żeby już nie przychodziła do pracy bo obiekt gastr...
Dzień dobry, klient zwrócił pieniądze na inne konto wpisując moje imię i nazwisko i nr konta w tytule. Pieniądze poszły nie wiadomo gdzie do Citi Bank ...
Nic nie mogę w tej sprawie zrobić, bo to nie ja przesyłałem pieniądze. Czuję się oszukany z o klient twierdzi, że pieniądze wysłał przesyłając mi potwierdzenie na którym widać, że nr konta jest wpisany inny niż mój. Podobno zrobił przelew zwrotny przez bank pekao i automatycznie wystąpiło taki...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: