Dzień dobry,
pod koniec miesiąca wygasa moja umowa pracę i nie będzie ona kontynuowana.
Obecnie przebywam na urlopie wypoczynkowym do zakończenia umowy.
Czy jeśli pójdę na l4 pracodawca będzie musiał wypłacić mi ekwiwalent pienięzny za urlop który będzie wstrzymany przez l4?
urlop na żądanie jest jedną z dostępnych opcji, jednak zaleca się rozmowę z pracodawcą w celu znalezienia najbardziej odpowiedniego rozwiązania, które będzie odpowiadać zarówno twoim potrzebom, jak i możliwościom organizacyjnym pracodawcy.
Zgodnie z art. 167^1 Kodeksu pracy, pracownik ma prawo do wykorzystania w ciągu każdego roku kalendarzowego do 4 dni urlopu na żądanie. Urlop na żądanie może być wykorzystany w dowolnym momencie, z zastrzeżeniem powiadomienia pracodawcy o zamiarze skorzystania z niego w dniu jego wykorzystania, chyba że wewnętrzne przepisy pracodawcy przewidują inaczej.
anonim cytuj
09-02-2024
Nie chodzi mi o UŻ tylko czy mogę wziąć l4 na urlopie wypoczynkowym i wstrzyma to urlop wypoczynkowy a ekwiwalent po zakończeniu umowy zostanie wypłacony za niewykorzystany urlop
anonim cytuj
09-02-2024
Jeśli ktoś jest w temacie niech da znać ?
anonim cytuj
09-02-2024
Proszę o odpowiedź czy jeśli przerwę urlop l4 pracodawca będzie musiał wypłacić mi ekwiwalent za niewykorzystany urlop
Mam pewien kłopot z umową, której chyba nie potrafię zakwalifikować, czy to zlecenie, czy inne. Otóż jestem właścicielem mieszkania nie wchodzącego w skład majątku wspólnego małżeńskiego, w którym zamieszkiwali moi teście. W związku z rozwodem chciałem je odzyskać. Wyprowadzili się do wynajętego mieszkania ale warunkiem było, że będę dokładał się do czynszu za mieszkanie, które oni wynajmują. Żeby było mało to stwierdzili, że wyprowadzą się tylko...
Mam problem z agentem nieruchomości, który zajmował się lub raczej miał zajmować sprzedażą mojej działki. Zrobił zdjęcia z drona ,wstawił ofertę sprzedaży na 2 portalach i w sumie na tym jego praca się skończyła. Nie mam żadnej umowy podpisanej. Pan wstawił ofertę na wyłączność . Chcę zakończyć tą niby współpracę, ponieważ nic się nie dzieje w kwestii sprzedaży, nie podoba mi się jego podejście i ciągły brak czasu na jakiekolwiek rozmowy , nawe...
Moja starsza siostra, mieszkająca wiele lat w Niemczech wzięła ślub we wrześniu 2022 roku. Rok wcześniej urodziła córkę. Miesiąc po ślubie odkryła, że jej mąż ma raka, którego ukrywał przez ponad rok czasu. Nie chce się poddać leczeniu i zaczął się psychicznie znęcać nad siostrą. Postanowiła czasowo wrócić do rodzinnego domu w Polsce, w którym mieszkam ja oraz moja mama. Oczywiście moja mama mieszka w sąsiednim mieście, więc praktycznie mieszkamy...
Moj ojciec zmarł dwa tygodnie temu, prowadzil działalnośc gospodarczą ( taxi ) ale od 2009 r zaprzestał jej prowadzenia jednak nie zawiesił działalność ani jej nie zamknął. Czy jest możliwość orzeczenia przez Zus, ze działalności tej nie prowadził i z tego tytułu skladki ZUS byly nie należne i umorzą dlug ( chociaż w części ) ? Majątek po sobie zostawił i na tą chwile nie rozważamy odrzucenia spadku...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: