Dzień dobry,
pod koniec miesiąca wygasa moja umowa pracę i nie będzie ona kontynuowana.
Obecnie przebywam na urlopie wypoczynkowym do zakończenia umowy.
Czy jeśli pójdę na l4 pracodawca będzie musiał wypłacić mi ekwiwalent pienięzny za urlop który będzie wstrzymany przez l4?
urlop na żądanie jest jedną z dostępnych opcji, jednak zaleca się rozmowę z pracodawcą w celu znalezienia najbardziej odpowiedniego rozwiązania, które będzie odpowiadać zarówno twoim potrzebom, jak i możliwościom organizacyjnym pracodawcy.
Zgodnie z art. 167^1 Kodeksu pracy, pracownik ma prawo do wykorzystania w ciągu każdego roku kalendarzowego do 4 dni urlopu na żądanie. Urlop na żądanie może być wykorzystany w dowolnym momencie, z zastrzeżeniem powiadomienia pracodawcy o zamiarze skorzystania z niego w dniu jego wykorzystania, chyba że wewnętrzne przepisy pracodawcy przewidują inaczej.
anonim cytuj
09-02-2024
Nie chodzi mi o UŻ tylko czy mogę wziąć l4 na urlopie wypoczynkowym i wstrzyma to urlop wypoczynkowy a ekwiwalent po zakończeniu umowy zostanie wypłacony za niewykorzystany urlop
anonim cytuj
09-02-2024
Jeśli ktoś jest w temacie niech da znać ?
anonim cytuj
09-02-2024
Proszę o odpowiedź czy jeśli przerwę urlop l4 pracodawca będzie musiał wypłacić mi ekwiwalent za niewykorzystany urlop
Od lutego do maja byłam na L4 (ciąża mnogą). 14 maja urodziłam więc od tego czasu jestem na macierzyńskim.
W trakcie mojego L4 moja firma zgłosiła się do tarczy antykryzysowej, której pomoc można było dostać pod warunkiem że wszystkim pracownikom obniży się etaty do 3/4. Moja firma tak zrobiła. Problem polega na tym że od maja będąc na macierzyńskim zostały mi obliczone pieniążki od podstawy wynagrodzenia 3/4 etatu a nie pełnego.. od lipca prac...
W styczniu 2022 roku kupiliśmy dom przy pomocy kredytu hipotecznego. Był to dom do końca użytkowany przez właścicielkę, w ciągu paru miesięcy od zakupu zauważalne były wady ukryte w postaci pleśni na ścianach, wody stojącej w podpiwniczeniu, zagrzybiałej podłogi pod panelami, a teraz jeszcze się okazało, że prawdopodobnie okna od jednej strony domu są niezgodne z prawem bo budynek znajduje się zbyt blisko sąsiadującej działki (2,5m do płotu). W c...
Chciałabym jednorazowo zatrudnić sprzątaczkę do sprzątnięcia mieszkania po remoncie, całość zajmie maksymalnie dwie godziny. W jaki sposób muszę to zrobić, aby odbyło się to legalnie, w jaki sposób jako osoba prywatna sporządzić umowę? Czy chcąc zatrudnić osobę prywatną (nie firmę sprzątającą) muszę to gdzieś zgłaszać?...
Dzień dobry,
mam bardzo trudny przypadek w pracy i nie znam odpowiedzi. Proszę o pomoc
W skrócie:
1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł.
2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna.
3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika.
4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł.
Moje pytanie: ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: