Dzień dobry,
pod koniec miesiąca wygasa moja umowa pracę i nie będzie ona kontynuowana.
Obecnie przebywam na urlopie wypoczynkowym do zakończenia umowy.
Czy jeśli pójdę na l4 pracodawca będzie musiał wypłacić mi ekwiwalent pienięzny za urlop który będzie wstrzymany przez l4?
urlop na żądanie jest jedną z dostępnych opcji, jednak zaleca się rozmowę z pracodawcą w celu znalezienia najbardziej odpowiedniego rozwiązania, które będzie odpowiadać zarówno twoim potrzebom, jak i możliwościom organizacyjnym pracodawcy.
Zgodnie z art. 167^1 Kodeksu pracy, pracownik ma prawo do wykorzystania w ciągu każdego roku kalendarzowego do 4 dni urlopu na żądanie. Urlop na żądanie może być wykorzystany w dowolnym momencie, z zastrzeżeniem powiadomienia pracodawcy o zamiarze skorzystania z niego w dniu jego wykorzystania, chyba że wewnętrzne przepisy pracodawcy przewidują inaczej.
anonim cytuj
09-02-2024
Nie chodzi mi o UŻ tylko czy mogę wziąć l4 na urlopie wypoczynkowym i wstrzyma to urlop wypoczynkowy a ekwiwalent po zakończeniu umowy zostanie wypłacony za niewykorzystany urlop
anonim cytuj
09-02-2024
Jeśli ktoś jest w temacie niech da znać ?
anonim cytuj
09-02-2024
Proszę o odpowiedź czy jeśli przerwę urlop l4 pracodawca będzie musiał wypłacić mi ekwiwalent za niewykorzystany urlop
Złożyłem pozew o odzyskanie pieniedzy. Z Sądu przyszła informacja że...
"Na podstawie art. 130 paragraf 1 kpc i art. 130 [1] paragraf 1 [1] wzywa Pana do usunięcia braków formalnych pozwu, przez wskazanie daty wymagalności dochodzonego roszczenia w terminie..."
Co to jest ta data wymagalności?...
Szanowni Państwo. Wynająłem osobę fizyczną do wykonania remontu mieszkania. Podpisaliśmy umowę. Jak to w remoncie, miesiąc po ostatecznym terminie ale trwa nadal. Umówiliśmy się z Fachowcem tak, że materiały do remontu będzie kupował sam, będzie dzwonił z kasy (Leroy, Obi itd) a my płacimy Blikiem. Okazało się przypadkowo, że z każdego z większych paragonów, tego samego lub następnego dnia Fachowiec robił zwroty, przyjmując gotówkę. Nigdy o zwrot...
Moje mieszkanie zostało wciągnięte do egzekucji komorniczej, mimo to że nie jestem dłużnikiem. Ale pytanie brzmi, gdzie zgłosić nieuczciwą pracę rzeczoznawcy, który to samo mieszkanie dwa lata temu wycenił na wiele drożej dla innych celów a teraz dla komornika wiele taniej, mimo że generalnie ceny nieruchomości poszły tak znacząco w górę? Komornik nie wziął tego w ogóle pod uwagę....
Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc.
Mąż spłaca odsetki z alimentów. W sierpniu przeszedł zawał i jest na L4. Jak wygląda teraz sprawa z ich płaceniem jeśli po 30-stu dniach przejmuje ZUS?
Kto wtedy płaci, mąż na konto komornika?
Nigdy nie był na tak długim L4 więc nie mamy już takiej wiedzy, a chciałby być na bieżąco z opłatami.
Z góry dziękuję za odpowiedź....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: