Dzień dobry,
pod koniec miesiąca wygasa moja umowa pracę i nie będzie ona kontynuowana.
Obecnie przebywam na urlopie wypoczynkowym do zakończenia umowy.
Czy jeśli pójdę na l4 pracodawca będzie musiał wypłacić mi ekwiwalent pienięzny za urlop który będzie wstrzymany przez l4?
urlop na żądanie jest jedną z dostępnych opcji, jednak zaleca się rozmowę z pracodawcą w celu znalezienia najbardziej odpowiedniego rozwiązania, które będzie odpowiadać zarówno twoim potrzebom, jak i możliwościom organizacyjnym pracodawcy.
Zgodnie z art. 167^1 Kodeksu pracy, pracownik ma prawo do wykorzystania w ciągu każdego roku kalendarzowego do 4 dni urlopu na żądanie. Urlop na żądanie może być wykorzystany w dowolnym momencie, z zastrzeżeniem powiadomienia pracodawcy o zamiarze skorzystania z niego w dniu jego wykorzystania, chyba że wewnętrzne przepisy pracodawcy przewidują inaczej.
anonim cytuj
09-02-2024
Nie chodzi mi o UŻ tylko czy mogę wziąć l4 na urlopie wypoczynkowym i wstrzyma to urlop wypoczynkowy a ekwiwalent po zakończeniu umowy zostanie wypłacony za niewykorzystany urlop
anonim cytuj
09-02-2024
Jeśli ktoś jest w temacie niech da znać ?
anonim cytuj
09-02-2024
Proszę o odpowiedź czy jeśli przerwę urlop l4 pracodawca będzie musiał wypłacić mi ekwiwalent za niewykorzystany urlop
Witam chciałem zadać pytanie, jeśli ktokolwiek popełni przestępstwo np. oszustwo internetowe powyżej 500pln, lub kradzież etc. w wieku 12/13 lat, i po skończeniu 20 lat (przez osobę, która popełnia przestępstwo) nagle ktoś po czasie je zgłosi, jak taka osoba odpowiada przed sądem? jako nieletni? Znalazłem na ten temat artykuł i przeczytałem że jeśli osoba popełni przestępstwo w wieku 12 lat i zostanie to zgłoszone po tym jak skończyła 18 to odpow...
Witam prracuje od 8 mc na umowe zlecenie ,nie mam ukonczone 26 lat złozyłam taka deklaracjie pracodawcy przy zatrudnieniu .Teraz okazuje sie ze zycie mnie zakoczyło i jestem w ciazy ,w ZUS powiedziano mi ze nie mam takowych sładek odprowadzanych prosze o rade co moge w tej sytuacji zrobic ,bo przaktycznie zostaje bez srodkow do zycia bez pracy bo pracodawca nie chce kobiety w ciazy zasilek dla bezrobotnych tez nie przysłiuguje nie wiem co robic ,...
Brat miał syna z kochanką lecz nie dał nazwiska ponieważ za imprezami nie miał czasu niestety on zginął tragicznie jego kochanka wystąpiła do sądu o uznanie jego ojcostwa po śmierci czy takie coś można zrobić wiemy że on żadnych dokumentów nie zostawił żeby tam pisało że on jest ojcem....
Dzień Dobry, zostałam zwolniona za brak maseczki ( niechodzenie w masce w pracy) czy pracodawca miał takie prawo? Byłam na umówię zlecenie, stwierdził ze to główny powód, chodź nie podał innego. Czy to było zgodne z prawem ? Czy jestem wstanie coś z tym zrobić?
Z góry dziękuje za odpowiedzi....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: