Okres wypowiedzenia w umowie.

Mam pytanie dotyczące okresy wypowiedzenia. Podpisałem umowę o pracę na czas nieokreślony. Pracuję tam już rok i dopiero teraz zauważyłem, że w umowie okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące (napisane wprost a nie odnośnik do odpowiedniego paragrafu z kodeksu pracy). Wg mnie powinien wynosić 1 miesiąc. Zgłosiłem swoje zastrzeżenie Pani z kadr ale powiedziała tylko, że to jest standardowa praktyka w tej firmie, że okres wypowiedzenia to 3 miesiące. Chciałbym teraz odejść bo znalazłem lepszą pracę i z nowym pracodawcą rozmawiałem o tym, że jestem dostępny po miesiącu okresu wypowiedzenia, a tu taka sytuacja i nie wiem co teraz zrobić.
Czy firma może mnie zatrzymać na siłę (nie wiem jak by to miało wyglądać)? Z tego co czytam to okres wypowiedzenia powinien być zgodny z kodeksem pracy, ewentualnie zapis nie powinien być dla pracownika gorszy niż zapisy kodeksu pracy ale jak to oceniać - dla mnie w aktualnej sytuacji krótszy (zgodny z kp. okres wypowiedzenia jest lepszy, dla pracodawcy niekoniecznie).

Potwiedź że nie jesteś botem

Wyszukiwarka