Problem z firmą windykacyjną.

Dobry wieczór, mieliście do czynienia może z Firmą XXXX windykacja ?
Dzwonią po 20 razy dziennie i wysyłają esemesy, że mam do zapłaty ponad 11 Tyś zł... to jest prawdopodobnie z 2012 roku coś, ale nie przypominam sobie takiej kwoty ...
anonim cytuj
02-12-2022
W moim przypadku sprawę o nękanie rozpoznawał SR

anonim cytuj
02-12-2022
Sąd Rejonowy ?

anonim cytuj
02-12-2022
Tak

anonim cytuj
02-12-2022
Sprawa łatwa do wygrania, o ile nie wiedziałeś nic o sprawie procedowanej przed sądem. Wezwij ich mailem do przedstawienia nakazu zapłaty. Będziesz miał siedem dni na złożenie stosownych zarzutów i wniosków od momentu kiedy prześlą tobie ów nakaz mailem. Nie możesz uznawać żadnego długu wyślij tylko jedno zdanie z zapytaniem. Zajmuje się tymi sprawami

anonim cytuj
02-12-2022
Dobry wieczór, mieliście do czynienia może z Firmą XXXX windykacja? Dzwonią po 20 razy dziennie i wysyłają esemesy, że mam do zapłaty ponad 11 Tyś zł... to jest prawdopodobnie z 2012 roku coś, ale nie przypominam sobie takiej kwoty ...

Jeżeli chodzi o Twoją sytuację:

Zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego, roszczenia przedawniają się po upływie lat trzech, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej. Jeżeli Twój dług pochodzi z 2012 roku, a nie było żadnych czynności egzekucyjnych ani przerwań biegu przedawnienia, istnieje duże prawdopodobieństwo, że roszczenie jest przedawnione. W takim wypadku firma windykacyjna nie ma prawa domagać się od Ciebie zapłaty.

W przypadku nękania telefonicznego, istnieje możliwość wniesienia skargi do UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) na podstawie art. 172 Ustawy Prawo telekomunikacyjne. Ponadto, w świetle prawa, tego rodzaju działania mogą stanowić naruszenie Twoich dóbr osobistych.

Sprawa łatwa do wygrania, o ile nie wiedziałeś nic o sprawie procedowanej przed sądem. Wezwij ich mailem do przedstawienia nakazu zapłaty. Będziesz miał siedem dni na złożenie stosownych zarzutów i wniosków od momentu kiedy prześlą tobie ów nakaz mailem. Nie możesz uznawać żadnego długu wyślij tylko jedno zdanie z zapytaniem. Zajmuje się tymi sprawami

Zgadza się. W przypadku gdy firma windykacyjna odnosi się do jakiegoś tytułu wykonawczego (np. nakazu zapłaty), zgodnie z art. 13 Kodeksu postępowania cywilnego masz prawo domagać się od nich przedstawienia kopii tego dokumentu. W przypadku otrzymania takiego dokumentu masz 7 dni na złożenie zarzutów przed sądem. Oczywiście, o ile nie przekroczyłeś już terminu, w którym mógłbyś podnieść zarzut przedawnienia.

Pamiętaj, aby w korespondencji z firmą windykacyjną być precyzyjnym i unikać jakichkolwiek stwierdzeń, które mogłyby sugerować uznawanie długu lub jakiekolwiek inne zobowiązania.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o zasiedzenie.
Mam pytania o zasiedzenie części nieruchomości sąsiada. Ponad 32 lata temu zakupiłem niewielką działkę (około 20arów), posiadam na nią akt własności, wpisana jest do księgi wieczystej. W tym roku z inicjatywy sąsiada, nowego właściciela nieruchomości, wszczęte zostało rozgraniczenie podczas którego dowiedziałem się że przez ten cały czas użytkowałem część nie swojej nieruchomości. Jest to pas ziemi przy granicy naszych działek. Będąc nie świadomy...
Zalano mi piwnicę. Właścicielka dała mi do zrozumienia, że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. Co robić?
Witam. Dwa dni temu w nocy firma wykonująca żywność na dowóz zalała mi piwnice (pękł im wąż z wodą od zmywarki) ,szkody wyliczyłem na 3,5k zł. Dziś dowiedziałem się od właścicielki, że jej ubezpieczenie nie obejmuje zalań piwnic, bo ona nawet nie wiedziała ,że budynek jest podpiwniczony i nie zaznaczyła w wniosku ubezpieczeniowym, że jest piwnica. Dała mi do zrozumienia ,że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. I tu...
Uchylenie zajęcia rachunku przez komornika.
Po jakim czasie od zabrania zaległości przez komornika z urzędu skarbowego, komornik odblokowuje konto? Dzwoniłam do niego, mówił że w ciągu 3 dni roboczych będzie już uregulowane wszystko. Po ponad tygodniu dalej konto jest zablokowane mimo, że mandat jest już opłacony...
Wada ukryta zakupionego auta.
Witam, wraz z zona zakupiliśmy u handlarza auto za 30 tysięcy, po przejechaniu 700km (normalna jazda) wysypała się turbina, czy można to podpiąć pod wadę ukryta? Handlarz w rozmowie telefonicznej się bulwersował i się rozłączył, co robić dalej?...

Wyszukiwarka