Problem z firmą windykacyjną.

Dobry wieczór, mieliście do czynienia może z Firmą XXXX windykacja ?
Dzwonią po 20 razy dziennie i wysyłają esemesy, że mam do zapłaty ponad 11 Tyś zł... to jest prawdopodobnie z 2012 roku coś, ale nie przypominam sobie takiej kwoty ...
anonim cytuj
02-12-2022
W moim przypadku sprawę o nękanie rozpoznawał SR

anonim cytuj
02-12-2022
Sąd Rejonowy ?

anonim cytuj
02-12-2022
Tak

anonim cytuj
02-12-2022
Sprawa łatwa do wygrania, o ile nie wiedziałeś nic o sprawie procedowanej przed sądem. Wezwij ich mailem do przedstawienia nakazu zapłaty. Będziesz miał siedem dni na złożenie stosownych zarzutów i wniosków od momentu kiedy prześlą tobie ów nakaz mailem. Nie możesz uznawać żadnego długu wyślij tylko jedno zdanie z zapytaniem. Zajmuje się tymi sprawami

anonim cytuj
02-12-2022
Dobry wieczór, mieliście do czynienia może z Firmą XXXX windykacja? Dzwonią po 20 razy dziennie i wysyłają esemesy, że mam do zapłaty ponad 11 Tyś zł... to jest prawdopodobnie z 2012 roku coś, ale nie przypominam sobie takiej kwoty ...

Jeżeli chodzi o Twoją sytuację:

Zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego, roszczenia przedawniają się po upływie lat trzech, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej. Jeżeli Twój dług pochodzi z 2012 roku, a nie było żadnych czynności egzekucyjnych ani przerwań biegu przedawnienia, istnieje duże prawdopodobieństwo, że roszczenie jest przedawnione. W takim wypadku firma windykacyjna nie ma prawa domagać się od Ciebie zapłaty.

W przypadku nękania telefonicznego, istnieje możliwość wniesienia skargi do UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) na podstawie art. 172 Ustawy Prawo telekomunikacyjne. Ponadto, w świetle prawa, tego rodzaju działania mogą stanowić naruszenie Twoich dóbr osobistych.

Sprawa łatwa do wygrania, o ile nie wiedziałeś nic o sprawie procedowanej przed sądem. Wezwij ich mailem do przedstawienia nakazu zapłaty. Będziesz miał siedem dni na złożenie stosownych zarzutów i wniosków od momentu kiedy prześlą tobie ów nakaz mailem. Nie możesz uznawać żadnego długu wyślij tylko jedno zdanie z zapytaniem. Zajmuje się tymi sprawami

Zgadza się. W przypadku gdy firma windykacyjna odnosi się do jakiegoś tytułu wykonawczego (np. nakazu zapłaty), zgodnie z art. 13 Kodeksu postępowania cywilnego masz prawo domagać się od nich przedstawienia kopii tego dokumentu. W przypadku otrzymania takiego dokumentu masz 7 dni na złożenie zarzutów przed sądem. Oczywiście, o ile nie przekroczyłeś już terminu, w którym mógłbyś podnieść zarzut przedawnienia.

Pamiętaj, aby w korespondencji z firmą windykacyjną być precyzyjnym i unikać jakichkolwiek stwierdzeń, które mogłyby sugerować uznawanie długu lub jakiekolwiek inne zobowiązania.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Zasiłek macierzyński z dwóch stosunków pracy.
Jestem nauczycielem i mam umowy o pracę w dwóch szkołach państwowych. Jedna jest na czas nieokreślony, a druga do 31.08. Od 2 stycznia jestem na L4 z racji ciąży. Termin porodu na 13.08. W tej co mi umowa wygasa (na czas określony) kazali składać wniosek o macierzyński z rodzicielskim. Jak to jest- czy tylko mi wypłacą do zakończenia umowy, czy potem dalej odeślą do ZUS i będzie zasiłek? Bo w drugiej pracy oczywiście normalnie urlop macierzyński...
Co z mieszkaniem po rozwodzie?
Taka sytuacja. Kobieta po rozwodzie mieszka z synem w mieszkaniu byłego męża. Kobieta ma nowego męża . Były mąż chce aby kobieta wyprowadziła się z mieszkania. Nie ma żadnej umowy między nimi. Dziecko jest nie pełnoletnie. Kobieta nie ma się gdzie wyprowadzić. Czy były mąż musi zapewnić jakieś lokum socjalne ? Czy ma prawo ' wyrzucić' była żonę z dzieckiem z jego mieszkania? Wspomnę że obiecał przepisanie mieszkania na dziecko w zamian za rozwód...
Rozliczenie PIT.
Czy osoba zatrudniona na umowę o pracę, nie mająca żadnych odliczeń, musi złożyć PIT 37, czy będzie rozliczona z urzędu?...
Służebność osobista mieszkania.
Mam zapytanie: Czy jeśli w umowie darowizny jest zapis na życzenie darczyńców o dożywotniej i bezpłatnej oraz niepodzielna służebność osobista mieszkania- czy to trzeba zgłosić do ksiąg wieczystych? Czy bez tego wpisu Umowa darowizny ma moc prawną? Drugie zapytanie: Mój ojciec wydziedziczył przy Umowie darowizny syna z I małżeństwa. Moja matka z kolei miała syna z I małżeństwa, który zmarł, ma 2 dzieci. Nie wydziedziczyła swojego syna. Jakie p...

Wyszukiwarka