Problem z firmą windykacyjną.

Dobry wieczór, mieliście do czynienia może z Firmą XXXX windykacja ?
Dzwonią po 20 razy dziennie i wysyłają esemesy, że mam do zapłaty ponad 11 Tyś zł... to jest prawdopodobnie z 2012 roku coś, ale nie przypominam sobie takiej kwoty ...
anonim cytuj
02-12-2022
W moim przypadku sprawę o nękanie rozpoznawał SR

anonim cytuj
02-12-2022
Sąd Rejonowy ?

anonim cytuj
02-12-2022
Tak

anonim cytuj
02-12-2022
Sprawa łatwa do wygrania, o ile nie wiedziałeś nic o sprawie procedowanej przed sądem. Wezwij ich mailem do przedstawienia nakazu zapłaty. Będziesz miał siedem dni na złożenie stosownych zarzutów i wniosków od momentu kiedy prześlą tobie ów nakaz mailem. Nie możesz uznawać żadnego długu wyślij tylko jedno zdanie z zapytaniem. Zajmuje się tymi sprawami

anonim cytuj
02-12-2022
Dobry wieczór, mieliście do czynienia może z Firmą XXXX windykacja? Dzwonią po 20 razy dziennie i wysyłają esemesy, że mam do zapłaty ponad 11 Tyś zł... to jest prawdopodobnie z 2012 roku coś, ale nie przypominam sobie takiej kwoty ...

Jeżeli chodzi o Twoją sytuację:

Zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego, roszczenia przedawniają się po upływie lat trzech, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej. Jeżeli Twój dług pochodzi z 2012 roku, a nie było żadnych czynności egzekucyjnych ani przerwań biegu przedawnienia, istnieje duże prawdopodobieństwo, że roszczenie jest przedawnione. W takim wypadku firma windykacyjna nie ma prawa domagać się od Ciebie zapłaty.

W przypadku nękania telefonicznego, istnieje możliwość wniesienia skargi do UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) na podstawie art. 172 Ustawy Prawo telekomunikacyjne. Ponadto, w świetle prawa, tego rodzaju działania mogą stanowić naruszenie Twoich dóbr osobistych.

Sprawa łatwa do wygrania, o ile nie wiedziałeś nic o sprawie procedowanej przed sądem. Wezwij ich mailem do przedstawienia nakazu zapłaty. Będziesz miał siedem dni na złożenie stosownych zarzutów i wniosków od momentu kiedy prześlą tobie ów nakaz mailem. Nie możesz uznawać żadnego długu wyślij tylko jedno zdanie z zapytaniem. Zajmuje się tymi sprawami

Zgadza się. W przypadku gdy firma windykacyjna odnosi się do jakiegoś tytułu wykonawczego (np. nakazu zapłaty), zgodnie z art. 13 Kodeksu postępowania cywilnego masz prawo domagać się od nich przedstawienia kopii tego dokumentu. W przypadku otrzymania takiego dokumentu masz 7 dni na złożenie zarzutów przed sądem. Oczywiście, o ile nie przekroczyłeś już terminu, w którym mógłbyś podnieść zarzut przedawnienia.

Pamiętaj, aby w korespondencji z firmą windykacyjną być precyzyjnym i unikać jakichkolwiek stwierdzeń, które mogłyby sugerować uznawanie długu lub jakiekolwiek inne zobowiązania.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

500+ A WYJAZD OJCA DZIECA ZA GRANICĘ
Pobieram w Polsce 500 plus na synka jego ojciec od stycznia przebywa za granicą na pracy tymczasowej. Opieka zblokowała mi wypłatę wszystkich świadczeń na synka pod pretekstem że teraz kraj w którym przebywa jego ojciec powinien te świadczenia płacić. Nie jesteśmy po ślubie ale oboje mamy pełne prawa rodzicielskie, synek mieszka ze mną od samego początku i uczy się w Polsce . Ja obecnie nie pracuje. Mieszkam z mężem i dziećmi. Czy jest możliwe że...
warunki ugody
Witam. Prosze o porade. Warunki ugody zawarte przez strony w postępowaniu mediacyjnym - od kiedy wchodzą w życie, od kiedy należy je realizować? Od daty zawarcia ugody czy dopiero po zatwierdzeniu jej przez sąd?...
Czy właściciel może podnieść mi czynsz za wynajem mieszkania z dnia na dzień?
Witam, czy właściciel może podnieść mi czynsz za wynajem mieszkania z dnia na dzień i tylko dlatego że jest nowy rok? Czy nowy czynsz może wejść w życie dopiero za 3 miesiące?...
Zwrot kaucji
Dzień dobry. Wynajmowałem mieszkanie ponad 4 lata. Pod koniec najmu poinformowałem właściciela o zużytym materacu (kupiony był najtańszy sprężynowy i po 5 latach użytkowania po prostu się zużył, był także pobrudzony od potu). W protokole oprócz materaca były wpisane pobudzone ściany (wynajmujący zrobił zdjęcia pobrudzonych ścian). Pobrudzenia lub wgniotki na tynku są punktowe i zajmują łącznie może 2-3 metry kwadratowe. Kupiłem do mieszkania now...

Wyszukiwarka