Problem z firmą windykacyjną.

Dobry wieczór, mieliście do czynienia może z Firmą XXXX windykacja ?
Dzwonią po 20 razy dziennie i wysyłają esemesy, że mam do zapłaty ponad 11 Tyś zł... to jest prawdopodobnie z 2012 roku coś, ale nie przypominam sobie takiej kwoty ...
anonim cytuj
02-12-2022
W moim przypadku sprawę o nękanie rozpoznawał SR

anonim cytuj
02-12-2022
Sąd Rejonowy ?

anonim cytuj
02-12-2022
Tak

anonim cytuj
02-12-2022
Sprawa łatwa do wygrania, o ile nie wiedziałeś nic o sprawie procedowanej przed sądem. Wezwij ich mailem do przedstawienia nakazu zapłaty. Będziesz miał siedem dni na złożenie stosownych zarzutów i wniosków od momentu kiedy prześlą tobie ów nakaz mailem. Nie możesz uznawać żadnego długu wyślij tylko jedno zdanie z zapytaniem. Zajmuje się tymi sprawami

anonim cytuj
02-12-2022
Dobry wieczór, mieliście do czynienia może z Firmą XXXX windykacja? Dzwonią po 20 razy dziennie i wysyłają esemesy, że mam do zapłaty ponad 11 Tyś zł... to jest prawdopodobnie z 2012 roku coś, ale nie przypominam sobie takiej kwoty ...

Jeżeli chodzi o Twoją sytuację:

Zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego, roszczenia przedawniają się po upływie lat trzech, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej. Jeżeli Twój dług pochodzi z 2012 roku, a nie było żadnych czynności egzekucyjnych ani przerwań biegu przedawnienia, istnieje duże prawdopodobieństwo, że roszczenie jest przedawnione. W takim wypadku firma windykacyjna nie ma prawa domagać się od Ciebie zapłaty.

W przypadku nękania telefonicznego, istnieje możliwość wniesienia skargi do UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) na podstawie art. 172 Ustawy Prawo telekomunikacyjne. Ponadto, w świetle prawa, tego rodzaju działania mogą stanowić naruszenie Twoich dóbr osobistych.

Sprawa łatwa do wygrania, o ile nie wiedziałeś nic o sprawie procedowanej przed sądem. Wezwij ich mailem do przedstawienia nakazu zapłaty. Będziesz miał siedem dni na złożenie stosownych zarzutów i wniosków od momentu kiedy prześlą tobie ów nakaz mailem. Nie możesz uznawać żadnego długu wyślij tylko jedno zdanie z zapytaniem. Zajmuje się tymi sprawami

Zgadza się. W przypadku gdy firma windykacyjna odnosi się do jakiegoś tytułu wykonawczego (np. nakazu zapłaty), zgodnie z art. 13 Kodeksu postępowania cywilnego masz prawo domagać się od nich przedstawienia kopii tego dokumentu. W przypadku otrzymania takiego dokumentu masz 7 dni na złożenie zarzutów przed sądem. Oczywiście, o ile nie przekroczyłeś już terminu, w którym mógłbyś podnieść zarzut przedawnienia.

Pamiętaj, aby w korespondencji z firmą windykacyjną być precyzyjnym i unikać jakichkolwiek stwierdzeń, które mogłyby sugerować uznawanie długu lub jakiekolwiek inne zobowiązania.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Nakaz nadrabiania godzin (praktyki zawodowe)
Mądre głowy proszę o pomoc. Sprawa wygląda następująco ,mój syn uczeń 2 klasy szkoły branżowej lat 17.Ma praktyki zawodowe przez całe wakacje do tego co drugą sobotę i niedzielę ma być w pracy .Nie zostało, ustalone też większe wynagrodzenie czyli kwota za powyższą pracę w granicach 330 zł za miesiąc. Czy to zgodne z przepisami?? Jego przełożony twierdzi ,że to dlatego iż w roku szkolnym był nieobecny w pracy 10 dni i musi nadrobić te godziny....
Zapis z wideorejestratora jazdy.
Nie wiem, czy piszę w odpowiednim do tego dziale? Ale mam takie oto pytania: Czy jeśli mam w samochodzie kamerę (wideorejestrator jazdy), to czy w momencie jakiejś kontroli policji jestem zobowiązany udostępnić im - tzn. wydać kartę pamięci z tego rejestratora? Czy jeśli dojdzie do jakiejś stłuczki, muszę i ktoś wezwie policję, to muszę im wydać kartę pamięci na miejscu? czy mogę w domu zgrać na komputerze i zrobić kopię dla policji i im to dos...
Jeśli dziecko uczęszcza do Państwowego Żłobka obowiązkiem rodziców jest kupowanie rzeczy do zabawy i wykonania prac plastycznych?
Jeśli dziecko uczęszcza do Państwowego Żłobka obowiązkiem rodziców jest kupowanie rzeczy, które mogą być wykorzystane do zabawy i wykonania prac plastycznych? Czy to powinno być zapewnione przez placówkę? Rzeczy kupione przez danego rodzica są wykorzystywane przez wszystkie dzieci....
Oszustwo w ogłoszeniu.
Witam, zakupiłem mieszkanie, ogłoszenie było wystawione przez biuro nieruchomości. Po zakupie mieszkania i podpisania aktu notarialnego blok, w którym kupiłem mieszkanie okazał się o 30 lat starszy pośrednik nakłamał w ogłoszeniu, ponieważ podał rok wybudowania nieruchomości zupełnie inny czynsz również okazał się dużo wyższy we wtorek mam mu zapłacić wynagrodzenie za pośrednictwo uważam, że w tej sytuacji umowa z pośrednikiem powinna zostać zer...

Wyszukiwarka