Witam, mam takie pytanie a zarazem prośbę o pomoc.
Jakiś czas temu, około tygodnia temu w sklepie odzieżowym oddałem do reklamacji spodnie, w dniu dzisiejszym otrzymałem sms "Zapraszamy po odbiór reklamacji" skontaktowałem się telefonicznie ze sklepem otrzymałem informację, że reklamacja nie została uwzględniona z powodu rzekomego "mechanicznego uszkodzenia" i teraz moje pytanie jako, że sklep znajduje się odległości około 40 km od mojego miejsca zamieszkania. Czy sprzedawca ma obowiązek na moje życzenie przekazać mi odpowiedź na reklamację drogą @, oracz czy mogę odwołać się od tej reklamacji również drogą @ ? Czy tego typu sprawy muszą być załatwiane na miejscu. W momencie składania reklamacji nie wspomniałem o tym że chciałbym odpowiedź drogą @ naiwnie sądziłem że ta reklamacja przejdzie bez bólu.
Kontaktowałem się ze sklepem w rozmowie telefonicznej "Pani" stwierdziła, że nie istnieje takie coś jak odwołanie od reklamacji, pozostaje tylko jak powiedziała "rzecznik praw konsumenta" czy to prawda ?
anonim cytuj
26-01-2024
Tak - ma rację.
Możesz napisać odwołanie ale nie muszą w ogóle na nie odpowiadać.
Generalnie Rzecznik Konsumentów to strata czasu.
To tylko mediator. Nic więcej nie może zrobić oprócz poproszenia firmy o uznanie reklamacji.
Jak chcesz coś ugrać to tylko pozew cywilny do Sądu Rejonowego.
Pozew oczywiście ma sens w sytuacji kiedy posiadasz odpowiednie dowody na poparcie swojego powództwa.
Rzecznik Konsumentów napisze bezpłatnie pozew ale bronić będziesz się sam. Ewentualnie możesz zlecić prawnikowi zajęcie się Twoją sprawą.
anonim cytuj
26-01-2024
No i teraz mam dylemat z jednej strony spodnie zostały zakupione "na przecenie" koszt około 90 zł, więc gra nie warta świeczki. Z drugiej jednak spodnie posiadają wyraźne przetarcia jedno mniejsze z tyłu drugie w kroku patrząc pod światło widać że materiał jest bardzo cienki. Otrzymałem odpowiedź na reklamacje "towar uszkodzony mechanicznie" nie bardzo to rozumiem, nie zjeżdżałem w tych spodniach na zjeżdżalni na płot w okolicach kroku również się nie nadziałem. Inne spodnie używam dokładnie w ten sam sposób i one nie uszkadzają się mechanicznie. Poradzicie coś ? Pewnie osoby na tym forum mają większe doświadczenie w takich sprawach. Ile kosztuje ewentualna opinia rzeczoznawcy ?
anonim cytuj
26-01-2024
Widzę że sprawa chyba ciężka do wygrania, no nic w takim razie odpuszczam.
Pragnę zapytać czy będzie miała ważność umowa zawarta pomiędzy mną, a moim mężem - dotycząca przekazywania przez mojego męża co miesiąc określonej kwoty na moje konto? Ma to stanowić dla mnie gwarancję otrzymywania tych środków (nie mamy rozwodu).
Czy potrzebujemy notariusza?
Czy powstanie obowiązek zapłacenia podatku?...
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...
Sąsiad chce ode mnie służebność drogi a ja w zamian chce od niego kawałek jego działki która graniczy z moją działką.
Jak uważacie, jak duży powinien to być kawałek?
Równy całej drogi z której będziemy razem korzystać?
W końcu to ja, już zawsze jako właściciel będę płacił podatek za tą całą drogę, no i przy ewentualnej sprzedaży mojej działki to chyba nikt mi nie zapłaci za ten kawałek drogi obciążony służebnością, a już chyba na pewno nie tyl...
Potrzebuje informacji żona moja w jednej i tej samej firmie pracuje, najpierw miała umowę zlecenie miesiąc czasu potem ta umowa zmieniła się na pół etatu i miała ją 2 miesiące i od 1 listopada ma pełen etat tylko, że umowa jest do końca roku z dniem 2 grudnia poszła na zwolnienie chorobowe ciążowe. Co teraz z tym zwolnieniem i dalszym trwaniem umowy chodzi mi o to czy do porodu normalnie, gdy będzie na chorobowym, będzie otrzymywać pieniądze z ZU...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: