Odwołanie od reklamacji.

Witam, mam takie pytanie a zarazem prośbę o pomoc.
Jakiś czas temu, około tygodnia temu w sklepie odzieżowym oddałem do reklamacji spodnie, w dniu dzisiejszym otrzymałem sms "Zapraszamy po odbiór reklamacji" skontaktowałem się telefonicznie ze sklepem otrzymałem informację, że reklamacja nie została uwzględniona z powodu rzekomego "mechanicznego uszkodzenia" i teraz moje pytanie jako, że sklep znajduje się odległości około 40 km od mojego miejsca zamieszkania. Czy sprzedawca ma obowiązek na moje życzenie przekazać mi odpowiedź na reklamację drogą @, oracz czy mogę odwołać się od tej reklamacji również drogą @ ? Czy tego typu sprawy muszą być załatwiane na miejscu. W momencie składania reklamacji nie wspomniałem o tym że chciałbym odpowiedź drogą @ naiwnie sądziłem że ta reklamacja przejdzie bez bólu.
anonim cytuj
26-01-2024
Kontaktowałem się ze sklepem w rozmowie telefonicznej "Pani" stwierdziła, że nie istnieje takie coś jak odwołanie od reklamacji, pozostaje tylko jak powiedziała "rzecznik praw konsumenta" czy to prawda ?

anonim cytuj
26-01-2024
Tak - ma rację.
Możesz napisać odwołanie ale nie muszą w ogóle na nie odpowiadać.
Generalnie Rzecznik Konsumentów to strata czasu.
To tylko mediator. Nic więcej nie może zrobić oprócz poproszenia firmy o uznanie reklamacji.
Jak chcesz coś ugrać to tylko pozew cywilny do Sądu Rejonowego.
Pozew oczywiście ma sens w sytuacji kiedy posiadasz odpowiednie dowody na poparcie swojego powództwa.
Rzecznik Konsumentów napisze bezpłatnie pozew ale bronić będziesz się sam. Ewentualnie możesz zlecić prawnikowi zajęcie się Twoją sprawą.

anonim cytuj
26-01-2024
No i teraz mam dylemat z jednej strony spodnie zostały zakupione "na przecenie" koszt około 90 zł, więc gra nie warta świeczki. Z drugiej jednak spodnie posiadają wyraźne przetarcia jedno mniejsze z tyłu drugie w kroku patrząc pod światło widać że materiał jest bardzo cienki. Otrzymałem odpowiedź na reklamacje "towar uszkodzony mechanicznie" nie bardzo to rozumiem, nie zjeżdżałem w tych spodniach na zjeżdżalni na płot w okolicach kroku również się nie nadziałem. Inne spodnie używam dokładnie w ten sam sposób i one nie uszkadzają się mechanicznie. Poradzicie coś ? Pewnie osoby na tym forum mają większe doświadczenie w takich sprawach. Ile kosztuje ewentualna opinia rzeczoznawcy ?

anonim cytuj
26-01-2024
Widzę że sprawa chyba ciężka do wygrania, no nic w takim razie odpuszczam.

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów.
Dzień dobry. Za dwa tygodnie mam rozprawę o podwyższenie alimentów. Ojciec dziecka zadeklarował pewną kwotę. Napisał na kartce papieru, że zacznie dana kwotę płacić od listopada, ja mu to podpisałam, ale moje pytanie jest takie: czy taka deklaracja którą ja mu podpisałam na owej kartce papieru odnośnie kwoty na którą się zgadzam jest aktualna? czy tylko liczą się zwiększone alimenty zasądzone prawnie przez Sąd?...
Wymiana pionów wodno-kanalizacyjnych w bloku.
Witam , jak wygląda według prawa wymiana pionów wodno-kanalizacyjnych w bloku? Łazienka była remontowana jakiś czas temu rury są zabudowane, pozostawiony dostęp do liczników. Administracja twierdzi że wszystko musimy zrobić na własny koszt czyli rozebrać zabudowę a potem ją naprawić. Czy naprawdę tak jest, jeśli nie to jak z nimi rozmawiać na co się powołać?...
Pomówienie.
Witam, miało miejsce zdarzenie w szkole. Podobnież Pani od ojca dziecka wyczuła alkohol, nie zachowała się zgodnie z tym co mają w przepisach, wydała dziecko ojcu, następnego dnia dopiero zgłosiła do opieki społecznej że niby ojciec dziecka przyszedł pod wpływem, pisze „niby” bo nie sprawdziła tego w żaden sposób, nawet nic nie powiedziała mi matce dziecka, ani partnerowi że takie coś miało miejsce. Oczywiście opieka społeczna wysłała pismo do Są...
Praca w sobotę na umowie zlecenie.
Czy na umowie zlecenie trzeba pracować w soboty ? Wiem że na tej umowie nie ma limitów jeśli chodzi o godziny pracy itd.. Ale ja np. chce pracować od poniedziałku do piątku. Czy zleceniodawca może zażądać mojego przyjścia w sobotę albo zwolnić mnie gdy omówię pracy w sobotę ?...

Wyszukiwarka