Odwołanie od reklamacji.

Witam, mam takie pytanie a zarazem prośbę o pomoc.
Jakiś czas temu, około tygodnia temu w sklepie odzieżowym oddałem do reklamacji spodnie, w dniu dzisiejszym otrzymałem sms "Zapraszamy po odbiór reklamacji" skontaktowałem się telefonicznie ze sklepem otrzymałem informację, że reklamacja nie została uwzględniona z powodu rzekomego "mechanicznego uszkodzenia" i teraz moje pytanie jako, że sklep znajduje się odległości około 40 km od mojego miejsca zamieszkania. Czy sprzedawca ma obowiązek na moje życzenie przekazać mi odpowiedź na reklamację drogą @, oracz czy mogę odwołać się od tej reklamacji również drogą @ ? Czy tego typu sprawy muszą być załatwiane na miejscu. W momencie składania reklamacji nie wspomniałem o tym że chciałbym odpowiedź drogą @ naiwnie sądziłem że ta reklamacja przejdzie bez bólu.
anonim cytuj
26-01-2024
Kontaktowałem się ze sklepem w rozmowie telefonicznej "Pani" stwierdziła, że nie istnieje takie coś jak odwołanie od reklamacji, pozostaje tylko jak powiedziała "rzecznik praw konsumenta" czy to prawda ?

anonim cytuj
26-01-2024
Tak - ma rację.
Możesz napisać odwołanie ale nie muszą w ogóle na nie odpowiadać.
Generalnie Rzecznik Konsumentów to strata czasu.
To tylko mediator. Nic więcej nie może zrobić oprócz poproszenia firmy o uznanie reklamacji.
Jak chcesz coś ugrać to tylko pozew cywilny do Sądu Rejonowego.
Pozew oczywiście ma sens w sytuacji kiedy posiadasz odpowiednie dowody na poparcie swojego powództwa.
Rzecznik Konsumentów napisze bezpłatnie pozew ale bronić będziesz się sam. Ewentualnie możesz zlecić prawnikowi zajęcie się Twoją sprawą.

anonim cytuj
26-01-2024
No i teraz mam dylemat z jednej strony spodnie zostały zakupione "na przecenie" koszt około 90 zł, więc gra nie warta świeczki. Z drugiej jednak spodnie posiadają wyraźne przetarcia jedno mniejsze z tyłu drugie w kroku patrząc pod światło widać że materiał jest bardzo cienki. Otrzymałem odpowiedź na reklamacje "towar uszkodzony mechanicznie" nie bardzo to rozumiem, nie zjeżdżałem w tych spodniach na zjeżdżalni na płot w okolicach kroku również się nie nadziałem. Inne spodnie używam dokładnie w ten sam sposób i one nie uszkadzają się mechanicznie. Poradzicie coś ? Pewnie osoby na tym forum mają większe doświadczenie w takich sprawach. Ile kosztuje ewentualna opinia rzeczoznawcy ?

anonim cytuj
26-01-2024
Widzę że sprawa chyba ciężka do wygrania, no nic w takim razie odpuszczam.

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Emerytura honorowa.
Witam Sprawa dotyczy mojej ponad 100 letniej Babci. Po ukończeniu 100 roku życia nabyła prawo do tzw. emerytury honorowej. Problem (lub nie) polega na tym, że odebrano jej pobieraną wcześniej emeryturę z KRUSu i co miesiąc wypłacana jest tylko emerytura honorowa. Zainteresowałem się sprawą i wszędzie gdzie czytam jest napisane, że emerytura honorowa jest dodatkiem, a dotychczasowe świadczenia pozostają wypłacane w dotychczasowej formie. Czy Babc...
Wezwanie do sądu a miejsce zamieszkania świadka.
Przyjaciółka dostała wezwanie do sądu w Radomiu jako świadek. Miejsce zamieszkania na co dzień Warszawa. Jak ma uregulować kwestie nieobecności w pracy? Wystarczy, że dostarczy ksero wezwania i wtedy ma nieobecność usprawiedliwiona? Musi brać urlop? Czy jakieś zaświadczenie z sądu dodatkowe? Kadrowa na urlopie i nikt nic nie wie jak to rozwiązać?...
Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ?
Prosze o informacje ,poradę. Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ? Dla byłego własciciela ubezpieczyciel przygotowal oferte (dalsza) na OC, której 1 rata jest płatna do 22listopada. Co w sytuacji jeśli ta umowa nie będzie wymówiona ale pierwsza rata za składkę będzie wpłacona pózniej, powiedzmy tydzień pozniej, niz okreslona data wplaty? Czy auto jest w tej sytuacji wciąż ubezpieczone ...
Umowa najmu okazjonalnego.
Czy w jakiś sposób umowa najmu okazjonalnego może być niekorzystna na najemcy? Chodzi o samą formę umowy. Osoby zainteresowane wynajmem nie chcą podpisać umowy najmu okazjonalnego, tłumacząc się komplikacjami prywatnymi, których nie chcą mówić. Czy ta umowa w jakiś sposób różni się od umowy na czas określony dla najemcy? Czy np. po zakończeniu umowy na czas określony trzeba znaleźć lokal zastępczy w sytuacji kiedy najemca nie chce się wyprowadz...

Wyszukiwarka