Nie chce zgodzić się na rozwód.

Witam mam pytanie.
Mam ślub kościelny. Ale nie chce się zgodzić na rozwód
Co mogę zrobić jak ewentualnie jak dostanę pozew? Żeby tego uniknąć.
anonim cytuj
10-01-2024
Czego uniknąć? Po prostu odbędzie się rozprawa i będzie rozwód, nie da się kogoś zmusić do pozostania w związku.

anonim cytuj
10-01-2024
Jest kilka możliwości prawnych niedopuszczenia do rozwodu. Wszystko zależy od Pani konkretnej sytuacji. Sąd nie orzeknie rozwodu jeżeli miałoby na tym ucierpieć dobro małoletnich dzieci, jeżeli orzeczenie rozwodu jest niezgodne z zasadami współżycia społecznego lub jeżeli żąda tego małżonek wyłącznie winny a sprzeciwia się temu małżonek niewinny, jeżeli taka odmowa wyrażenia zgody przez małżonka niewinnego nie jest niezgodna z zasadami współżycia społecznego - art. 56 KRiO. Do tego do orzeczenia rozwodu konieczne jest wykazanie trwałego i zupełnego rozkładu więzi emocjonalnej, fizycznej i majątkowej - sąd nie orzeknie rozwodu jeżeli tego nie ma. Pytanie czy jest sens w trwaniu takiego małżeństwa ale to już kwestia pozaprawna. W razie zainteresowania zapraszam na odpłatna konsultacje.

anonim cytuj
10-01-2024
Dostaniesz rozwód. Tak czy siak. Takie jest prawo. Rozwód kościelny to co innego.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Zwolnienie po ustaniu pracy
Dzień dobry. Byłam zatrudniona od 9 sierpnia do 18 sierpnia na umowę zlecenie i była mi odprowadzana na mój wniosek składka chorobowa. Od 21 sierpnia do 7 września byłam na umowie zastępstwo i że względu na mój stan psychiczny lekarz wystawił od dzisiaj l4 czyli od 8 września to czy ono będzie płatne? Czyli miałam odprowadzane 30 dni składkę chorobową? Czy okresy odprowadzania składki chorobowej w tej sytuacji się sumują z umowy zlecenie i um...
Alimenty na siebie i dziecko.
Właśnie rozwodzę się z mężem mamy syna 6 miesięcy w sierpniu skończy mi się macierzyńskie. Czy mogę podać go o alimenty na siebie i na małego czy na siebie dopiero w sierpniu. Do zajścia w ciążę cały czas pracowałam, ale teraz nie mam jak iść do pracy. Miejsca w żłobku nie ma, a małego nie mam z kim zostawić....
kurnik graniczący z moją działką
Mieszkam na wsi. Sąsiedzi, którzy nigdy nie mieli zwierząt hodowlanych nagle postawili kurnik tuż przy płocie graniczących z moją działką. Na działce mieści się dom, który w odległości ponad 4 metrów od tego płotu ma schody i drzwi wejściowe oraz okna. Mimo pozamykanych okien śmierdzi w całym domu (nie wspominając już o odcinku który trzeba przejść aby do niego wejść, a to jest nie do wytrzymania). Roi się od robactwa, muchy "gnojówy" t...
Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie zaświadczenia od lekarza?
Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Ogólnie zasada wolnych dni jest taka, że trzeba odpowiednio wcześniej je zgłosić i nie ma żadnego problemu. 30 września zgłosiłam dzień wolny na 13 października z dopiskiem, że mam wizytę u lekarza. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?...

Wyszukiwarka