Nie chce zgodzić się na rozwód.

Witam mam pytanie.
Mam ślub kościelny. Ale nie chce się zgodzić na rozwód
Co mogę zrobić jak ewentualnie jak dostanę pozew? Żeby tego uniknąć.
anonim cytuj
10-01-2024
Czego uniknąć? Po prostu odbędzie się rozprawa i będzie rozwód, nie da się kogoś zmusić do pozostania w związku.

anonim cytuj
10-01-2024
Jest kilka możliwości prawnych niedopuszczenia do rozwodu. Wszystko zależy od Pani konkretnej sytuacji. Sąd nie orzeknie rozwodu jeżeli miałoby na tym ucierpieć dobro małoletnich dzieci, jeżeli orzeczenie rozwodu jest niezgodne z zasadami współżycia społecznego lub jeżeli żąda tego małżonek wyłącznie winny a sprzeciwia się temu małżonek niewinny, jeżeli taka odmowa wyrażenia zgody przez małżonka niewinnego nie jest niezgodna z zasadami współżycia społecznego - art. 56 KRiO. Do tego do orzeczenia rozwodu konieczne jest wykazanie trwałego i zupełnego rozkładu więzi emocjonalnej, fizycznej i majątkowej - sąd nie orzeknie rozwodu jeżeli tego nie ma. Pytanie czy jest sens w trwaniu takiego małżeństwa ale to już kwestia pozaprawna. W razie zainteresowania zapraszam na odpłatna konsultacje.

anonim cytuj
10-01-2024
Dostaniesz rozwód. Tak czy siak. Takie jest prawo. Rozwód kościelny to co innego.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku zrobić przez notariusza?
Cześć. Ponad pół roku temu zmarzłam mi babcia, około roku temu działek. Dzisiaj moja mama miała sprawę o odrzucenie spadku (długów) za babcie, 30go ma za dziadka - w sądzie. Teraz będę musiała zrzec się ja, czy moje dzieci (małe) również? Jak mam to załatwić przez notariusza? Sąd? Jakie są koszta? Jakich papierów potrzebuje? ...
Ojciec dziecka nie płaci alimentów.
Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. (I nic nie dało). Byłam na policji zgłosić sprawę, ale nie było pełnych 3 miesięcy w nie płaceniu. Bo cwaniak płaci tak co ileś czasu. Ostatnio była wpłata ok. 200 zł a zasadzone alimenty to 600. Zadłużenie ok. 10 tys. Ręce mi opadają, bo nie mam pojęcia co zrobić. Założył swoja działalność i ukrywa dochody....
Przed czym chroni mnie rozdzielność majątkowa?
Witam , jutro idę z mężem do notariusza , "spisać"rozdzielność majątkową. Może mi ktoś napisać przed czym chroni mnie ona tak na prawdę ?...
Sprzedaż odzieży używanej
Mam takie pytanie, Niedawno urodziłam dziecko, a jak wiadomo, noworodki szybko wyrastają ze swoich ubranek. Kupuję tylko markowe ubranka wysokiej jakości. Zrobiłam sety po 5-6 ubranek i sprzedawałam na olx po 200zl i nie bo tylko (sprzedawałam też zabawki itp.) Dzisiaj podliczyłam, że od początku roku sprzedałam około 45 takich setów co daje łączna wartość około 9000zl. Czy urząd skarbowy może się przyczepić do czegoś takiego, a jeżeli tak to ...

Wyszukiwarka