Czego uniknąć? Po prostu odbędzie się rozprawa i będzie rozwód, nie da się kogoś zmusić do pozostania w związku.
anonim cytuj
10-01-2024
Jest kilka możliwości prawnych niedopuszczenia do rozwodu. Wszystko zależy od Pani konkretnej sytuacji. Sąd nie orzeknie rozwodu jeżeli miałoby na tym ucierpieć dobro małoletnich dzieci, jeżeli orzeczenie rozwodu jest niezgodne z zasadami współżycia społecznego lub jeżeli żąda tego małżonek wyłącznie winny a sprzeciwia się temu małżonek niewinny, jeżeli taka odmowa wyrażenia zgody przez małżonka niewinnego nie jest niezgodna z zasadami współżycia społecznego - art. 56 KRiO. Do tego do orzeczenia rozwodu konieczne jest wykazanie trwałego i zupełnego rozkładu więzi emocjonalnej, fizycznej i majątkowej - sąd nie orzeknie rozwodu jeżeli tego nie ma. Pytanie czy jest sens w trwaniu takiego małżeństwa ale to już kwestia pozaprawna. W razie zainteresowania zapraszam na odpłatna konsultacje.
anonim cytuj
10-01-2024
Dostaniesz rozwód. Tak czy siak. Takie jest prawo. Rozwód kościelny to co innego.
Wkrótce sprawa o alimenty. Mąż prowadzi JDG. Czy wszystko co wrzuca w koszty księgowej uznawane jest za zasadne ? Chodzi mi o to że mam sporo przesłanek by sadzić ze mąż sztucznie zaniża swój dochód generując „koszty”.
Cel:
1. Wykazanie mniejszych dochodów przed sądem w kwestii alimentów (wiem ze liczy się tez możliwość zarobkowa, mąż działa na prowizjach wiec nie wiem jak to będzie skalowalne)
2. Być może także obniżenie opłacanych składek...
Witam.Kupiłem samochodów poszedłem do wydziału komunikacji w celu przerejestrowania go, okazało się że jest jest zajęty przez komornika ,to starą z przed 5 lat ,poprzedni właściciel nie odbiera a zadłużenie jest na jeszcze wcześniejszego właściciela .Co powinienem zrobić żeby to wyjaśnić?...
Witam, potrzebuję pomocy.
Samotnie wychowuję dziecko, ojciec dziecka w ogóle się nim nie interesuje, jednak przed rozstaniem wiele razy mi mówił, że zabierze mi dziecko i ucieknie z nim do znajomych zagranicę. Niestety dziecko ma jego nazwisko, co może mu znacznie to ułatwić. Jak wygląda kwestia odebrania praw rodzicielskich? Czy wystarczy do sądu złożyć wniosek o zmianę nazwiska?...
Dzień dobry. Szukam porady co zrobić w takiej sytuacji. Moja mama bierze ślub z partnerem, który ma już pełnoletnią córkę.
Mieszkanie, w którym mieszka moja mama z partnerem jest zapisane na mnie i mamę. Jak się zabezpieczyć przed przypadkiem, kiedy za jakiś czas jego córka będzie domagała się (po śmierci ojca) jakieś spłaty lub części mieszkania z racji, że jej ojciec tam mieszkał i miał jakiś wkład w to mieszkanie po ślubie. Jakaś intercyza c...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: