Czego uniknąć? Po prostu odbędzie się rozprawa i będzie rozwód, nie da się kogoś zmusić do pozostania w związku.
anonim cytuj
10-01-2024
Jest kilka możliwości prawnych niedopuszczenia do rozwodu. Wszystko zależy od Pani konkretnej sytuacji. Sąd nie orzeknie rozwodu jeżeli miałoby na tym ucierpieć dobro małoletnich dzieci, jeżeli orzeczenie rozwodu jest niezgodne z zasadami współżycia społecznego lub jeżeli żąda tego małżonek wyłącznie winny a sprzeciwia się temu małżonek niewinny, jeżeli taka odmowa wyrażenia zgody przez małżonka niewinnego nie jest niezgodna z zasadami współżycia społecznego - art. 56 KRiO. Do tego do orzeczenia rozwodu konieczne jest wykazanie trwałego i zupełnego rozkładu więzi emocjonalnej, fizycznej i majątkowej - sąd nie orzeknie rozwodu jeżeli tego nie ma. Pytanie czy jest sens w trwaniu takiego małżeństwa ale to już kwestia pozaprawna. W razie zainteresowania zapraszam na odpłatna konsultacje.
anonim cytuj
10-01-2024
Dostaniesz rozwód. Tak czy siak. Takie jest prawo. Rozwód kościelny to co innego.
Mam pytanie retoryczne.
Siostra otrzymała kilka lat temu mieszkanie od mojego ojca pod warunkiem pomocy mu na starość (przepisał je na nią a nie umowa dożywocia). Siostra olewa ojca od wielu lat zajmuje się nim ja i mój brat (tata jeszcze dorabia sobie do emerytury ale jednak trzeba z nim jeździć do lekarza lub na zakupy, posprzątać mu w domu Itp.). Czy możemy z bratem starać się o zachowek od tej siostry? Nie chcieliśmy na początku od niej nic...
Biuro pośrednictwa nieruchomościami ogłosiło sprzedaż kawalerki 18m2. W czasie rozmowy poinformowano mnie, że lokal ten nie ma księgi wieczystej. Powodem tego jest mały metraż. Czy rzeczywiście na tak małe lokale nie można założyć KW....
Od jakiegoś czasu prowadziłem sobie sprzedaż na Allegro, na zasadzie działalności nierejestrowanej (kupowanie z AliExpress, sprzedaż na Allegro). W tym miesiącu tak się sprzedaż rozszalała, że przekroczyłem wczoraj 2700pln dochodu. Teraz jest między 2700pln a 3000pln. Wiem, że zgodnie z literą prawa oficjalnie powinienem teraz założyć działaność w urzędzie itp, itd... ale może ktoś miał podobną sytuację. Co jeżeli nie założę działalności w ciągu ...
Mama, siostra i ja otrzymałyśmy spadek po tacie -motor(bez testamentu). Chcemy go sprzedać szwagrowi( ogólnie on go kupił i mieszka za granicą tylko zarejestrowany był na tatę) bo żadna z nas nie ma prawa jazdy. Żadna z nas nie pomyślała żeby zgłosić śmierć taty do ubezpieczalni i po 10 miesiącach odezwała się ubezpieczalnia. Co mamy zrobić w tej sytuacji? Jakie dokumenty potrzebne są i czy musimy być wszystkie do sprzedaży?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: