Czego uniknąć? Po prostu odbędzie się rozprawa i będzie rozwód, nie da się kogoś zmusić do pozostania w związku.
anonim cytuj
10-01-2024
Jest kilka możliwości prawnych niedopuszczenia do rozwodu. Wszystko zależy od Pani konkretnej sytuacji. Sąd nie orzeknie rozwodu jeżeli miałoby na tym ucierpieć dobro małoletnich dzieci, jeżeli orzeczenie rozwodu jest niezgodne z zasadami współżycia społecznego lub jeżeli żąda tego małżonek wyłącznie winny a sprzeciwia się temu małżonek niewinny, jeżeli taka odmowa wyrażenia zgody przez małżonka niewinnego nie jest niezgodna z zasadami współżycia społecznego - art. 56 KRiO. Do tego do orzeczenia rozwodu konieczne jest wykazanie trwałego i zupełnego rozkładu więzi emocjonalnej, fizycznej i majątkowej - sąd nie orzeknie rozwodu jeżeli tego nie ma. Pytanie czy jest sens w trwaniu takiego małżeństwa ale to już kwestia pozaprawna. W razie zainteresowania zapraszam na odpłatna konsultacje.
anonim cytuj
10-01-2024
Dostaniesz rozwód. Tak czy siak. Takie jest prawo. Rozwód kościelny to co innego.
Dzień dobry,
03.01.2024 r. miałem kolizję nie z mojej winy, od 05.01.2024r miałem samochód zastępczy z OC sprawcy, do dnia 22.01.2024r. Uznano szkodę całkowitą mojego auta i wypłacono mi odszkodowanie pomniejszone o wartość wraku, pieniądze wpłynęły na konto po południu 15.01.2024r. Dziś przyszło pismo od likwidatora szkody PZU w którym stwierdzają że samochód zastępczy z OC sprawcy należał mi się tylko do 16.01.2024r (czyli dzień po wypłaceniu ...
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi, bo już nie wiem za co mam się zabrać w pierwszej kolejności... Mój mąż jest współwłaścicielem działki gruntowej, chcieliśmy wybudować na niej dom, czy jest jakiś inny sposób oprócz wzniesienia własności, czy podziału działki ażeby wybudowany przez Nas dom był tylko NASZ? Dom budowany na wspólnej działce, będzie prawnie należał również do drugiego właściciela działki... W K/W są części ułamkowe działek, ale tak...
Dzień dobry . Mam kolegę bardzo zadłużonego . Chciał on sprzedać nieruchomość ale dowiedział się że nie może bo 1/4 domu ma rodzina z Niemiec z którą nie ma żadnego kontaktu a 3/4 ma on odziedziczone w spadku wraz z długami po jego zmarłej matce. Chcę się dowiedzieć czy faktycznie nie może tej nieruchomości sprzedać ?...
Dzień dobry
Rodzice 18 lat temu przekazali koleżance mieszkanie w formie aktu notarialnego testament...po 2 latach przekazali to samo mieszkanie darowizna. Ojciec nie żyje 15 lat mama pół roku temu zmarła. Czy siostrze ónależy się zachowek......
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: