Wyrok w zawieszeniu u spłata szkody.

Dzień dobry.
Mam wyrok w zawieszeniu za przywłaszczenie mienia (3 lata). Dostałem nakaz spłaty powstałej szkody. Kończy mi się wyrok a nie zdążę spłacić całej kwoty z nakazu zapłaty. Czy w tym przypadku sąd odwiesi mi wyrok i pójdę do więzienia?
anonim cytuj
27-08-2023
Tak
Czy zacząłeś spłacać szkodę? Robisz to terminowo i w miarę regularnie ?

Spłaciłem 10 000. Zostało mi 51 000
To zależy , czy dostałeś w wyroku artykuł 46 czyli naprawienia szkody poprzez zapłatę na rzecz pokrzywdzonego , czy mówisz o osobnym nakazie zapłaty z powództwa cywilnego??

anonim cytuj
27-08-2023
Mam wyrok w zawieszeniu za przywłaszczenie mienia (3 lata). Dostałem nakaz spłaty powstałej szkody. Kończy mi się wyrok a nie zdążę spłacić całej kwoty z nakazu zapłaty. Czy w tym przypadku sąd odwiesi mi wyrok i pójdę do więzienia?

Niektóre wyroki w zawieszeniu są wydawane z warunkami, które muszą zostać spełnione, aby wyrok pozostał w zawieszeniu. Jeśli warunkiem wyroku było spłacenie szkody i tego warunku nie spełniasz, istnieje ryzyko, że sąd może postanowić o wykonaniu kary pozbawienia wolności.

Jeżeli warunek spłaty szkody wynikał bezpośrednio z orzeczenia w ramach postępowania karnego (np. zastosowanie art. 46 Kodeksu karnego, który dotyczy naprawienia szkody wyrządzonej przestępstwem), niewykonanie tego warunku może prowadzić do odwołania zawieszenia wykonania kary.

Jeśli natomiast chodzi o osobny nakaz zapłaty wynikający z powództwa cywilnego, to nie wywiązanie się z niego nie prowadzi automatycznie do odwołania zawieszenia wykonania kary, ale może skutkować innymi konsekwencjami prawnymi w postaci egzekucji komorniczej.

Ponieważ z Twojej wypowiedzi wynika, że spłaciłeś część zadłużenia i jeśli jesteś w stanie udokumentować próby regulowania zadłużenia, sąd może uwzględnić te okoliczności podczas rozpatrywania ewentualnego wniosku o odwołanie zawieszenia. Jednak warto jak najszybciej zwrócić się do sądu z wnioskiem o wydłużenie terminu na spłatę reszty szkody lub uzyskanie rat.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Spadek po ojcu.
Pytanie 1) Zmarł ojciec mojego dziecka z którym żyłam w wolnym związku. Który był po rozwodzie z byłą żoną która zmarła. Z tego małżeństwa są dwoje dorosłych dzieci. Czy majątek ojca jest w tej sytuacji do podziału na troje dzieci?. Pytanie 2) Rodzina chce się umówić, że mną na rozmowę w sprawie podziału dużego majątku, mam wziąć z sobą dwa oryginały skrócone aktów urodzenia mojego niepełnoletniego dziecka. Dzieci z pierwszego małżeństwa wyna...
Otrzymano więcej sztuk produktu zamówionego w sklepie internetowym.
Dzień dobry. Sytuacja jest następująca: Osoba X zamówiła w sklepie internetowym 1 produkt Y, a kurierem otrzymała 2 produkty Y w jednej paczce. Prawdopodobnie pomyłka na magazynie. Wiem, że w przypadku kontaktu ze strony sprzedającego (jeśli nie żąda zapłaty za drugi produkt) jest obowiązek zwrotu drugiego produktu na koszt sprzedawcy. Chciałbym się dowiedzieć co w przypadku, gdy sprzedający nie upomni się o drugi produkt. Czy istnieje obowiąz...
Zażalenie na decyzję sądu.
Witam, otrzymałem zaoczny wyrok sądu czyli w posiedzeniu niejawnym o alimenty i zostało przyznane na córki po 800zł czyli 1600zł na dwie. Jest to dla mnie kwota bardzo wysoka gdyż jestem w jednym z gorszych momentów swojego życia, posiadam jeszcze kredyty I raty do spłacenia a sam też muszę z czegoś żyć...z tego co przeczytałem mam 7 dni na zażalenie, czy jest ktoś kto wie jak dobrze napisać to zażalenie? I czy w zażaleniu mogę napisać informacje...
Osoba prawnie nie powiązana
Dzień dobry. Proszę bardzo o poradę. Narzeczony ma córkę z inną kobietą. W niedługim czasie ma odbyć się sprawa sądowa z powodu alimentów. Narzeczony jest oskarżony o niepłacenie alimentów (nie dlatego, ze nie chciał zwyczajnie nie mial środków, ledwo starczało mu na życie). Niestety wszystko dzieje się przez komornika. Narzeczony pracuje za granica, lecz niestety nie może zjechać na rozprawę. Po wróceniu chce spłacić całość zaległych alim...

Wyszukiwarka