Wyrok w zawieszeniu u spłata szkody.

Dzień dobry.
Mam wyrok w zawieszeniu za przywłaszczenie mienia (3 lata). Dostałem nakaz spłaty powstałej szkody. Kończy mi się wyrok a nie zdążę spłacić całej kwoty z nakazu zapłaty. Czy w tym przypadku sąd odwiesi mi wyrok i pójdę do więzienia?
anonim cytuj
27-08-2023
Tak
Czy zacząłeś spłacać szkodę? Robisz to terminowo i w miarę regularnie ?

Spłaciłem 10 000. Zostało mi 51 000
To zależy , czy dostałeś w wyroku artykuł 46 czyli naprawienia szkody poprzez zapłatę na rzecz pokrzywdzonego , czy mówisz o osobnym nakazie zapłaty z powództwa cywilnego??

anonim cytuj
27-08-2023
Mam wyrok w zawieszeniu za przywłaszczenie mienia (3 lata). Dostałem nakaz spłaty powstałej szkody. Kończy mi się wyrok a nie zdążę spłacić całej kwoty z nakazu zapłaty. Czy w tym przypadku sąd odwiesi mi wyrok i pójdę do więzienia?

Niektóre wyroki w zawieszeniu są wydawane z warunkami, które muszą zostać spełnione, aby wyrok pozostał w zawieszeniu. Jeśli warunkiem wyroku było spłacenie szkody i tego warunku nie spełniasz, istnieje ryzyko, że sąd może postanowić o wykonaniu kary pozbawienia wolności.

Jeżeli warunek spłaty szkody wynikał bezpośrednio z orzeczenia w ramach postępowania karnego (np. zastosowanie art. 46 Kodeksu karnego, który dotyczy naprawienia szkody wyrządzonej przestępstwem), niewykonanie tego warunku może prowadzić do odwołania zawieszenia wykonania kary.

Jeśli natomiast chodzi o osobny nakaz zapłaty wynikający z powództwa cywilnego, to nie wywiązanie się z niego nie prowadzi automatycznie do odwołania zawieszenia wykonania kary, ale może skutkować innymi konsekwencjami prawnymi w postaci egzekucji komorniczej.

Ponieważ z Twojej wypowiedzi wynika, że spłaciłeś część zadłużenia i jeśli jesteś w stanie udokumentować próby regulowania zadłużenia, sąd może uwzględnić te okoliczności podczas rozpatrywania ewentualnego wniosku o odwołanie zawieszenia. Jednak warto jak najszybciej zwrócić się do sądu z wnioskiem o wydłużenie terminu na spłatę reszty szkody lub uzyskanie rat.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozbieżność w powierzchni działki w KW oraz w Ewidencji.
Mam taki problem. W 2002 zakupiłem działkę o powierzchni 0.0301ha wraz z domem o powierzchni około 160m2. Taka powierzchnia działki widnieje KW, akcie notarialnym oraz w wypisie z rejestru gruntów z 2002 będącym załącznikiem do aktu notarialnego. W akcie notarialnym, KW oraz wypisie jest również informacja o tym, że jest to działka zabudowana itd. Powiedzmy, że ta moja działa ma numer ewidencyjny 100/2. Sąsiednią działką jest działka 100/1. Jes...
Czy mogę zwrócić towar do 30dni bez podawania przyczyny jeżeli wcześniej była podana informacja że zwrotów nie przyjmują?
Witam, proszę o podpowiedź jak wygląda sytuacja zwrotu towaru w znanym sklepie Auchan. Mogę zwrócić towar (bizuteria?) Do 30dni bez podawania przyczyny? Była karteczka 'prosimy o przemyślane zakupy ponieważ zwrotów nie przyjmujemy' ale czy faktycznie nie mogę zwrócić? Z góry dziękuję za odpowiedź ...
Odprawa, wypowiedzenie z winy pracodawcy.
Wypowiedziałam firmie umowę o pracę z winy pracodawcy ze względu na rażące niedbalstwo jakim jest nie wypłacanie wynagrodzenia w terminie. W przeciągu pół roku 2 razy było po terminie ( 14 i 17 ) ale w tym miesiącu konkretne przegiął bo dopiero w piątek 22 września wypłacił wynagrodzenie. A w umowie jasno mamy, że do 10 każdego miesiąca. W firmie pracuję ponad 3 lata. Czy oprócz standardowego wynagradzania należy mi się jakaś odprawa? Jakieś zad...
Wypowiedzenie umowy o prace przez pracodawce.
W niedzielę przyszłam do pracy i szef oznajmił mi, ze mam się nie przebierać do pracy i że właśnie w tej chwili mnie zwalnia. Od dwóch tygodni szukał na siłę problemów i każdy mój nawet mały błąd wyolbrzymiał. Czy takie wypowiedzenie w formie ustnej ma taką samą wartość co wypowiedzenie na piśmie? Nie dostałam jeszcze niczego do podpisania, poinformowano mnie ze wypłatę dostane na konto a świadectwo dostane pocztą i tyle i kazał mi iść do domu. M...

Wyszukiwarka