Wyrok w zawieszeniu u spłata szkody.

Dzień dobry.
Mam wyrok w zawieszeniu za przywłaszczenie mienia (3 lata). Dostałem nakaz spłaty powstałej szkody. Kończy mi się wyrok a nie zdążę spłacić całej kwoty z nakazu zapłaty. Czy w tym przypadku sąd odwiesi mi wyrok i pójdę do więzienia?
anonim cytuj
27-08-2023
Tak
Czy zacząłeś spłacać szkodę? Robisz to terminowo i w miarę regularnie ?

Spłaciłem 10 000. Zostało mi 51 000
To zależy , czy dostałeś w wyroku artykuł 46 czyli naprawienia szkody poprzez zapłatę na rzecz pokrzywdzonego , czy mówisz o osobnym nakazie zapłaty z powództwa cywilnego??

anonim cytuj
27-08-2023
Mam wyrok w zawieszeniu za przywłaszczenie mienia (3 lata). Dostałem nakaz spłaty powstałej szkody. Kończy mi się wyrok a nie zdążę spłacić całej kwoty z nakazu zapłaty. Czy w tym przypadku sąd odwiesi mi wyrok i pójdę do więzienia?

Niektóre wyroki w zawieszeniu są wydawane z warunkami, które muszą zostać spełnione, aby wyrok pozostał w zawieszeniu. Jeśli warunkiem wyroku było spłacenie szkody i tego warunku nie spełniasz, istnieje ryzyko, że sąd może postanowić o wykonaniu kary pozbawienia wolności.

Jeżeli warunek spłaty szkody wynikał bezpośrednio z orzeczenia w ramach postępowania karnego (np. zastosowanie art. 46 Kodeksu karnego, który dotyczy naprawienia szkody wyrządzonej przestępstwem), niewykonanie tego warunku może prowadzić do odwołania zawieszenia wykonania kary.

Jeśli natomiast chodzi o osobny nakaz zapłaty wynikający z powództwa cywilnego, to nie wywiązanie się z niego nie prowadzi automatycznie do odwołania zawieszenia wykonania kary, ale może skutkować innymi konsekwencjami prawnymi w postaci egzekucji komorniczej.

Ponieważ z Twojej wypowiedzi wynika, że spłaciłeś część zadłużenia i jeśli jesteś w stanie udokumentować próby regulowania zadłużenia, sąd może uwzględnić te okoliczności podczas rozpatrywania ewentualnego wniosku o odwołanie zawieszenia. Jednak warto jak najszybciej zwrócić się do sądu z wnioskiem o wydłużenie terminu na spłatę reszty szkody lub uzyskanie rat.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Cesja umów na świadczoną usługę.
Chciałbym zgodnie z prawem przekazać kilka umów o świadczenie usługi z mojej spółki z.o.o. na jednoosobową działalność gospodarczą mojego syna? Czy musi być na tą okoliczność sporządzona umowa cesji pomiędzy mną a synem? Czy kontrahent musi być o tym fakcie również powiadomiony? P.S. A może posiadacie jakiś wzór takiej umowy cesji?...
Oszustwo - brak zapłaty za faktury wystawione na kogoś innego.
Witam. Zgłosił się do mnie skład budowlany w którym zostały wzięte towary na kwotę około 5tys. Okazało się, że faktura jest wystawiona na dane mojej firmy i skład budowlany oczekuje, że za to zapłacę. Towar wziął mój znajomy, który uciekł do Niemiec. W składzie mają jego oświadczenie, że zobowiązuje się do zapłaty, ale stał się dla nich nieosiągalny i teraz zgłaszają się do mnie po pieniądze. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Zgłosić się na polic...
Czy sprzedawca, może odrzucić możliwość zwrotu podręczników?
Zakupiłem on-line podręczniki do nauki. Jako, że chodzi o naukę języka, który wykorzystuje zawodowo do zakupu wziąłem fakturę. Podręczniki okazały się słabe i chciałem je zwrócić. Sprzedawca odrzucił możliwość zwrotu powołując się na klauzurę: "Oświadczam, że zawierana przeze mnie umowa sprzedaży jest bezpośrednio związana z prowadzoną przeze mnie działalnością gospodarczą, a także posiada ona dla mnie charakter zawodowy wynikający z pr...
Limit zadłużenia a pożyczka.
Witam, Dzisiaj uruchomiłem limit zadłużenia w moim banku na kwotę 50000zł. Szybko okazało się, iż mój znajomy chętnie przeleje mi tę kwotę na pół roku, po czym mam mu przelać pieniążki spowrotem. Dla mnie to na rękę, gdyż przez ten czas spłacę większą część zadłużenia oraz ominę w ten sposób naliczane odsetki. Czy takie działania są zgodne z prawem i czy powinienem o czymś wiedzieć?...

Wyszukiwarka