Wyrok w zawieszeniu u spłata szkody.

Dzień dobry.
Mam wyrok w zawieszeniu za przywłaszczenie mienia (3 lata). Dostałem nakaz spłaty powstałej szkody. Kończy mi się wyrok a nie zdążę spłacić całej kwoty z nakazu zapłaty. Czy w tym przypadku sąd odwiesi mi wyrok i pójdę do więzienia?
anonim cytuj
27-08-2023
Tak
Czy zacząłeś spłacać szkodę? Robisz to terminowo i w miarę regularnie ?

Spłaciłem 10 000. Zostało mi 51 000
To zależy , czy dostałeś w wyroku artykuł 46 czyli naprawienia szkody poprzez zapłatę na rzecz pokrzywdzonego , czy mówisz o osobnym nakazie zapłaty z powództwa cywilnego??

anonim cytuj
27-08-2023
Mam wyrok w zawieszeniu za przywłaszczenie mienia (3 lata). Dostałem nakaz spłaty powstałej szkody. Kończy mi się wyrok a nie zdążę spłacić całej kwoty z nakazu zapłaty. Czy w tym przypadku sąd odwiesi mi wyrok i pójdę do więzienia?

Niektóre wyroki w zawieszeniu są wydawane z warunkami, które muszą zostać spełnione, aby wyrok pozostał w zawieszeniu. Jeśli warunkiem wyroku było spłacenie szkody i tego warunku nie spełniasz, istnieje ryzyko, że sąd może postanowić o wykonaniu kary pozbawienia wolności.

Jeżeli warunek spłaty szkody wynikał bezpośrednio z orzeczenia w ramach postępowania karnego (np. zastosowanie art. 46 Kodeksu karnego, który dotyczy naprawienia szkody wyrządzonej przestępstwem), niewykonanie tego warunku może prowadzić do odwołania zawieszenia wykonania kary.

Jeśli natomiast chodzi o osobny nakaz zapłaty wynikający z powództwa cywilnego, to nie wywiązanie się z niego nie prowadzi automatycznie do odwołania zawieszenia wykonania kary, ale może skutkować innymi konsekwencjami prawnymi w postaci egzekucji komorniczej.

Ponieważ z Twojej wypowiedzi wynika, że spłaciłeś część zadłużenia i jeśli jesteś w stanie udokumentować próby regulowania zadłużenia, sąd może uwzględnić te okoliczności podczas rozpatrywania ewentualnego wniosku o odwołanie zawieszenia. Jednak warto jak najszybciej zwrócić się do sądu z wnioskiem o wydłużenie terminu na spłatę reszty szkody lub uzyskanie rat.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy muszę akceptować podwyżkę czynszu bez żadnego wyjaśnienia?
Mam pewien problem związany z czynszem, który płacę za wynajmowane mieszkanie i mam nadzieję, że ktoś tu może mi pomóc. Otóż, od kilku lat wynajmuję to mieszkanie i wszystko było w porządku, ale ostatnio dostałem pismo od właściciela, że czynsz zostanie podwyższony o 15% od przyszłego miesiąca. Nie do końca rozumiem, dlaczego doszło do tej podwyżki i co jest tego powodem. Dotychczasowe umowy były ustalane na rok i po roku w wynajmowanym mieszk...
Szkolenie BHP, dzień wolny.
Chciałbym zasięgnąć małej porady odnośnie szkoleń i czasu wolnego. Mianowicie sytuacja wygląda tak - pracuję w systemie 4 brygadowym, po 3 zmianie nocnej (przedostatniej), którą kończę o 7 rano, przełożony skierował mnie na szkolenie BHP które odbędzie się od razu po zakończeniu owej zmiany. Następnie twierdzi, że muszę przyjść do pracy na ostatnią zmianę nocną. Idąc tym tokiem rozumowania po 8h zmianie, 4-6h szkolenia BHP zakończonego jakimś egz...
Sprzedaż mieszkania z kredytem po rozstaniu.
Mam problem z byłą partnerką. Kupiliśmy wspólnie mieszkanie za 120000 zł, na ten cel zaciągnęliśmy wspólnie kredyt hipoteczny. Obecnie mieszkanie warte jest około 300000 zł, a kredytu do spłaty jeżeli chodzi o kapitał pozostało około 90000 zł. Swoją połowę będę sprzedawał byłej, ona uważa że należy mi się tylko około 30000 zł, czyli połowa kwoty spłaconych już rat z odsetkami, moim zdaniem powinna spłacić mnie w kwocie 150000 czyli połowa obecnej...
Zwalczanie nieuczciwej konkurencji.
Witam serdecznie, prowadzę Firmę w branży rozrywkowej (wynajem atrakcji dla dzieci i dorosłych). Mamy kilku pracowników, pozycje na rynku. Kilka dni temu wyszło na jaw, że brat jednego z naszych pracowników, założył nam dosłownie pod nosem i w tajemnicy konkurencyjną firmę. Dodam, że ten brat niejednokrotnie nam pomagał. Po cichu kupił ten sam sprzęt od dostawcy, od którego mu bierzemy sprzęt. Stworzył nazwę firmy łudząco podobną do naszej, stwo...

Wyszukiwarka