Nagroda Jubileuszowa dla pracownika

Witam.
Mam pytanie odnośnie wypłaty nagrody jubileuszowej w pracy.
Firma prywatna od 10lat wypłaca pracownikom nagrody jubileuszowe. Pracownik uzyskał prawo do 20latki w 2019r będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracodawca jednak nie wypłacił tego wynagrodzenia. Moje pytanie brzmi czy pracownikowi należy się to wynagrodzenie skoro w tym czasie przebywał na świadczeniu rehabilitacyjnym? Dodam ze po skończonym świadczeniu rehabilitacyjnym został zwolniony z pracy.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
anonim cytuj
04-10-2021
Nagroda jubileuszowa nie jest uregulowana w Kodeksie pracy, lecz może być przewidziana w regulaminie pracy, układzie zbiorowym lub indywidualnej umowie o pracę. Jeżeli w danym przypadku istnieje taka regulacja, która gwarantuje pracownikowi prawo do nagrody jubileuszowej, to prawo może być egzekwowane również podczas pobierania świadczenia rehabilitacyjnego.

Zgodnie z art. 67 Kodeksu pracy (Dz.U. z 2021 r. poz. 2170), czas pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pracownika jest zaliczany do okresu zatrudnienia. Oznacza to, że okres pobierania świadczenia rehabilitacyjnego powinien być wliczany do stażu pracy pracownika przy obliczaniu uprawnień do nagrody jubileuszowej.

Jeżeli w regulaminie pracy, układzie zbiorowym lub indywidualnej umowie o pracę nie ma przepisów wyłączających pracowników przebywających na świadczeniu rehabilitacyjnym z prawa do nagrody jubileuszowej, pracownik powinien mieć prawo do otrzymania tej nagrody. Jeżeli pracodawca odmówił wypłaty nagrody jubileuszowej, pracownik może zwrócić się o pomoc do Państwowej Inspekcji Pracy, a w ostateczności rozważyć skierowanie sprawy do sądu pracy.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Jak uchylić sądowy zakaz zbliżania? A najlepiej jak go uniknąć?
Szanowni Państwo, jestem osobą pokrzywdzoną przestępstwem stalkingu zagrożonym obecnie karą pozbawienia wolności do lat ośmiu. W trakcie postępowania bliska mi osoba przyznała się do winy. Byłem wściekły więc nie cofnąłem wniosku o ściganie i ukaranie sprawcy. Minęło jednak trochę czasu, szczerze porozmawialiśmy, wyjaśniliśmy sobie wszystko, ta osoba wyraziła skruchę, więc jej wybaczyłem i staramy się odbudować nasze relacje. Z racji iż nękan...
Zabrane prawo jazdy za brak okularów.
Witajcie, muszę się zgłosić na policję w związku z zawiadomieniem przez ŻW, brak okularów na nosie podczas jazdy. Okulary przy sobie miałem. Mam kilka pytań. Czy to policja już zatrzymuje prawo jazdy, czy do czasu rozprawy w sądzie jeszcze będę je posiadał? Jest jakaś nadzieja, że z prawnikiem uda się ugrać żeby nie zatrzymywali prawka? Jest jakaś wg rozprawa czy po prostu przyjdzie wyrok?...
Pracodawca narzuca termin urlopu.
Męża zakład pracy ma urlop wakacyjnych na początku lipcu. Mamy zabudowany pobyt wakacyjny na przełomie lipca/sierpnia. Czy mąż musi godzić się na urlop wtedy kiedy stoi cały zakład pracy. Dodam, że jest to bieżący urlop. Na jaki artykuły może powołać się mąż lub co możemy zrobić w tej sytuacji. Nie mamy jak przełożyć terminów domków, są już opłacone....
Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem?
Czy ojciec 10 letniego syna pozbawiony władzy rodzicielskiej może założyć sprawę o widzenia z dzieckiem? Z tego co mi wiadomo to pozbawienie władzy rodzicielskiej to niemożność decydowania o sprawach dziecka. Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem? Czy mimo pozbawienia praw rodzicielskich jest sens o starania się przed sądem o widzenia z synem?...

Wyszukiwarka