Nagroda Jubileuszowa dla pracownika

Witam.
Mam pytanie odnośnie wypłaty nagrody jubileuszowej w pracy.
Firma prywatna od 10lat wypłaca pracownikom nagrody jubileuszowe. Pracownik uzyskał prawo do 20latki w 2019r będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracodawca jednak nie wypłacił tego wynagrodzenia. Moje pytanie brzmi czy pracownikowi należy się to wynagrodzenie skoro w tym czasie przebywał na świadczeniu rehabilitacyjnym? Dodam ze po skończonym świadczeniu rehabilitacyjnym został zwolniony z pracy.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
anonim cytuj
04-10-2021
Nagroda jubileuszowa nie jest uregulowana w Kodeksie pracy, lecz może być przewidziana w regulaminie pracy, układzie zbiorowym lub indywidualnej umowie o pracę. Jeżeli w danym przypadku istnieje taka regulacja, która gwarantuje pracownikowi prawo do nagrody jubileuszowej, to prawo może być egzekwowane również podczas pobierania świadczenia rehabilitacyjnego.

Zgodnie z art. 67 Kodeksu pracy (Dz.U. z 2021 r. poz. 2170), czas pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pracownika jest zaliczany do okresu zatrudnienia. Oznacza to, że okres pobierania świadczenia rehabilitacyjnego powinien być wliczany do stażu pracy pracownika przy obliczaniu uprawnień do nagrody jubileuszowej.

Jeżeli w regulaminie pracy, układzie zbiorowym lub indywidualnej umowie o pracę nie ma przepisów wyłączających pracowników przebywających na świadczeniu rehabilitacyjnym z prawa do nagrody jubileuszowej, pracownik powinien mieć prawo do otrzymania tej nagrody. Jeżeli pracodawca odmówił wypłaty nagrody jubileuszowej, pracownik może zwrócić się o pomoc do Państwowej Inspekcji Pracy, a w ostateczności rozważyć skierowanie sprawy do sądu pracy.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Spadek działki
Mam pytanie. Działka która jest notarialnie zapisana na małżeństwo które ma rozdzielność majątkowa- moja mama i moj tata. Nie maja rozwodu. Natomiast tata ma komorników. Trafił do szpitala . W przypadku jego śmierci jak wyglada to prawnie ? Nie chce przejąć długów ojca, wiem ze musze się zrzec spadku. Natomiast co się dzieje z dzialka? Mama nie ma żadnych dlugow....
Zleceniodawca obciążył stratami pracowników.
Pracowałem na umowę zlecenie rok temu w punkcie sprzedaży detalicznej. Nie otrzymałem zapłaty, ponieważ jedna z pracownic ukradła część towaru ze sklepu (przeciwko niej trwa sprawa karna w sądzie, do części kradzieży się przyznała), a zleceniodawca obciążył stratami pracowników zabierając im pensje. Sprawa trafiła do sądu cywilnego, sąd zasądził od zleceniodawcy na moją rzecz należne wynagrodzenie. Wyrok się uprawomocnił, poinformowałem zleceniod...
Alimenty
Witam. Sąd zasądził alimenty na kwotę 1800 zł. Ojciec dziecka wcześniej płacić 1200 tytułem zabezpieczenia. W postanowieniu jest punkt, że alimenty w kwocie 1800 są począwszy od dnia 20 stycznia. Sąd nadał klauzulę natychmiastowej wykonalności. Moje pytanie brzmi czy jak strona się odwoła, to alimenty będą płacone na kwotę z zabezpieczenia? Czy ojciec będzie musiał wyrównać alimenty do nowo zasądzonej kwoty? Czy gdy złoży zażalenie to alimenty z...
kaucja przy rozwiązaniu umowy
Witam wszystkich. Czy wynajmujacy ma prawo zabrać kaucję za mieszkanie przy rozwiązaniu umowy najmu okazjonalnego przed końcem trwania umowy? W umowie są zawarte tylko sytuacje opisane w k.c oraz za porozumieniem stron. My doszliśmy do porozumienia ale w ramach kary zabrano nam kaucję. Czy jest sens walczyć o kaucję w sądzie? Dodam, że wynajmujący na piśmie zaznaczył, że nie wnosi uwag do stanu mieszkania a na poczet wcześniejszego rozwiązania u...

Wyszukiwarka