Nagroda Jubileuszowa dla pracownika

Witam.
Mam pytanie odnośnie wypłaty nagrody jubileuszowej w pracy.
Firma prywatna od 10lat wypłaca pracownikom nagrody jubileuszowe. Pracownik uzyskał prawo do 20latki w 2019r będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracodawca jednak nie wypłacił tego wynagrodzenia. Moje pytanie brzmi czy pracownikowi należy się to wynagrodzenie skoro w tym czasie przebywał na świadczeniu rehabilitacyjnym? Dodam ze po skończonym świadczeniu rehabilitacyjnym został zwolniony z pracy.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
anonim cytuj
04-10-2021
Nagroda jubileuszowa nie jest uregulowana w Kodeksie pracy, lecz może być przewidziana w regulaminie pracy, układzie zbiorowym lub indywidualnej umowie o pracę. Jeżeli w danym przypadku istnieje taka regulacja, która gwarantuje pracownikowi prawo do nagrody jubileuszowej, to prawo może być egzekwowane również podczas pobierania świadczenia rehabilitacyjnego.

Zgodnie z art. 67 Kodeksu pracy (Dz.U. z 2021 r. poz. 2170), czas pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pracownika jest zaliczany do okresu zatrudnienia. Oznacza to, że okres pobierania świadczenia rehabilitacyjnego powinien być wliczany do stażu pracy pracownika przy obliczaniu uprawnień do nagrody jubileuszowej.

Jeżeli w regulaminie pracy, układzie zbiorowym lub indywidualnej umowie o pracę nie ma przepisów wyłączających pracowników przebywających na świadczeniu rehabilitacyjnym z prawa do nagrody jubileuszowej, pracownik powinien mieć prawo do otrzymania tej nagrody. Jeżeli pracodawca odmówił wypłaty nagrody jubileuszowej, pracownik może zwrócić się o pomoc do Państwowej Inspekcji Pracy, a w ostateczności rozważyć skierowanie sprawy do sądu pracy.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacją że jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna?
Na rozmowie rekrutacyjnej od razu została zaproponowana propozycja pracy. Został ustalony pierwszy dzień pracy, stawka wynagrodzenia również została zatwierdzona przez obie strony. 3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacja ze jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna? Przez okres oczekiwania na "pierwszy dzień pracy" nie była poszukiwana inna praca z racji dogadania warunków z pracodawcą....
Rezygnacja z pracy przed zawarciem umowy.
Dzień dobry, na okres wakacji postanowiłam zatrudnić się w tzw. call center. Wczoraj przeszłam szkolenie, na moim komputerze zostało zainstalowane mi odpowiednie oprogramowanie i dzisiaj był mój pierwszy dzień pracy. Czuję, że to nie dla mnie i będzie mi ciężko wytrzymać, ale nie wiem jak podejść do rezygnacji. Umowę teoretycznie zawieram od dzisiaj, jednak dopiero dzisiaj dostałam maila z nią i jak się okazało muszę ją wydrukować, wypełnić i o...
Brak ubezpieczenia zdrowotnego.
Sytuacja wyglada tak że potrzebuję receptę na tabletki ale nie mam ubezpieczenia zdrowotnego Czytałam że lekarz rodzinny może wystawić mi taka receptę ale leki będę 100% płatne Czy to prawda ?...
Czy muszę płacić/utrzymywać ojca?
Witam. Czy muszę płacić/utrzymywać ojca? Moi rodzice rozwiedli się ok. 15 lat temu przez rok ojciec opłacał alimenty na mnie i na rodzeństwo. Potem zaprzestał alimenty były pobierane z funduszu przez mamę. W między czasie pracował trochę tu trochę tam, też za granicą i nie powiem gdy wracał robił prezenty. Mama alimentów od niego nie odbierała były wysłane pocztą na adres, ale mama ich nie odbierała bo czasem je wysłał potem parę miesięcy nic. W...

Wyszukiwarka