Nagroda Jubileuszowa dla pracownika

Witam.
Mam pytanie odnośnie wypłaty nagrody jubileuszowej w pracy.
Firma prywatna od 10lat wypłaca pracownikom nagrody jubileuszowe. Pracownik uzyskał prawo do 20latki w 2019r będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracodawca jednak nie wypłacił tego wynagrodzenia. Moje pytanie brzmi czy pracownikowi należy się to wynagrodzenie skoro w tym czasie przebywał na świadczeniu rehabilitacyjnym? Dodam ze po skończonym świadczeniu rehabilitacyjnym został zwolniony z pracy.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
anonim cytuj
04-10-2021
Nagroda jubileuszowa nie jest uregulowana w Kodeksie pracy, lecz może być przewidziana w regulaminie pracy, układzie zbiorowym lub indywidualnej umowie o pracę. Jeżeli w danym przypadku istnieje taka regulacja, która gwarantuje pracownikowi prawo do nagrody jubileuszowej, to prawo może być egzekwowane również podczas pobierania świadczenia rehabilitacyjnego.

Zgodnie z art. 67 Kodeksu pracy (Dz.U. z 2021 r. poz. 2170), czas pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pracownika jest zaliczany do okresu zatrudnienia. Oznacza to, że okres pobierania świadczenia rehabilitacyjnego powinien być wliczany do stażu pracy pracownika przy obliczaniu uprawnień do nagrody jubileuszowej.

Jeżeli w regulaminie pracy, układzie zbiorowym lub indywidualnej umowie o pracę nie ma przepisów wyłączających pracowników przebywających na świadczeniu rehabilitacyjnym z prawa do nagrody jubileuszowej, pracownik powinien mieć prawo do otrzymania tej nagrody. Jeżeli pracodawca odmówił wypłaty nagrody jubileuszowej, pracownik może zwrócić się o pomoc do Państwowej Inspekcji Pracy, a w ostateczności rozważyć skierowanie sprawy do sądu pracy.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

dom zakupiony na kredyt hipoteczny na jedna osobe
witam, dom zakupiony na kredyt hipoteczny na jedna osobe (posiadajaca dzieci), ale jest on splacany przez 2 osoby nie zwiazane ze soba w sposob prawny, obie mieszkaja w tym domu. w momencie kiedy wlasciciel kredytu umiera lub zwiazek sie rozpada, caly dom zostaje przepisany dzieciom? czy ta druga osoba moze sie jakos zabezpieczyc? czy pozostaje tylko testament lub malzenstwo?...
Testament między bratem a siostrą.
Czy jeżeli osoba ,tylko własnoręcznie na tzw. kartce podpisze, że zgodnie z jego wolą jest ,aby jego majątek po śmierci należał ,tylko do jego siostry ,to będzie to ważny dokument? Tak po prostu, między bratem a siostra ,bez osób trzecich....
Czy mogą wyrzucić mojego tatę z mieszkania?
Hej, chciałabym prosić o poradę, w skrócie, mój tata mieszka w mieszkaniu po swoim ojcu, mieszka tam koło 30 lat, mieszkanie nie było wykupione na własność, było zadłużone ale zostało spłacone i mój tata będąc w spółdzielni dowiedział się że ma do końca września się wyprowadzić i dostanie tylko wkład własny mieszkania koło 240 tys. I teraz moje pytanie brzmi czy oni mogą tak po prostu mojego tatę wyrzucić z tego mieszkania? Nie dostał żadnego pi...
Dorosły syn ma problemy psychiczne. Jak mogę mu pomóc?
Witam. Syn dorosly ma problemy psychiczne. 2 lata temu przedawkowal narkotyki i był w szpitalu psych. Leczenie niby zakończono. Wyjechał 2 mce temu do pracy za granicę i dostałam tel.,że psychicznie coś nie tak. Mysli,że jest Bogiem., nie chodzi do pracy ,itp. Poprzednio narobił dużo długów. Mam zamiar go ściągnąć do Polski. 1. Czy mogę go przymusowo leczyć? 2 wysłać do szpitala? 3.Ubezwłasnowolnić? Błagam o poradę...

Wyszukiwarka