Nagroda Jubileuszowa dla pracownika

Witam.
Mam pytanie odnośnie wypłaty nagrody jubileuszowej w pracy.
Firma prywatna od 10lat wypłaca pracownikom nagrody jubileuszowe. Pracownik uzyskał prawo do 20latki w 2019r będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracodawca jednak nie wypłacił tego wynagrodzenia. Moje pytanie brzmi czy pracownikowi należy się to wynagrodzenie skoro w tym czasie przebywał na świadczeniu rehabilitacyjnym? Dodam ze po skończonym świadczeniu rehabilitacyjnym został zwolniony z pracy.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
anonim cytuj
04-10-2021
Nagroda jubileuszowa nie jest uregulowana w Kodeksie pracy, lecz może być przewidziana w regulaminie pracy, układzie zbiorowym lub indywidualnej umowie o pracę. Jeżeli w danym przypadku istnieje taka regulacja, która gwarantuje pracownikowi prawo do nagrody jubileuszowej, to prawo może być egzekwowane również podczas pobierania świadczenia rehabilitacyjnego.

Zgodnie z art. 67 Kodeksu pracy (Dz.U. z 2021 r. poz. 2170), czas pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pracownika jest zaliczany do okresu zatrudnienia. Oznacza to, że okres pobierania świadczenia rehabilitacyjnego powinien być wliczany do stażu pracy pracownika przy obliczaniu uprawnień do nagrody jubileuszowej.

Jeżeli w regulaminie pracy, układzie zbiorowym lub indywidualnej umowie o pracę nie ma przepisów wyłączających pracowników przebywających na świadczeniu rehabilitacyjnym z prawa do nagrody jubileuszowej, pracownik powinien mieć prawo do otrzymania tej nagrody. Jeżeli pracodawca odmówił wypłaty nagrody jubileuszowej, pracownik może zwrócić się o pomoc do Państwowej Inspekcji Pracy, a w ostateczności rozważyć skierowanie sprawy do sądu pracy.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Komornik i jego zaniedbania.
Czy komornik może doliczać do mojego zadłużenia tą samą kwotę którą wpłacam bezpośrednio wierzycielowi na konto. Tłumaczy komornik że dopiero jak wierzyciel osobiście potwierdzi że otrzymał pieniądze to komornik odejmie to od zaległości. Problem w tym że wierzyciel tego nie robi i co miesiąc moja zaległość rośnie....
Właściciel wymienił zamki w drzwiach
Dzień dobry. Mam problem z wynajmującym mieszkanie. Dokładnie 4 dni się opóźniłem z zapłatą za mieszkanie. W tym czasie nie było mnie w domu bo leżałem chory i w tym samym czasie właściciel mieszkania wymienił zamki do drzwi i nie chcę oddać moich ubrań i innych rzeczy. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy mogę wejść do mieszkania z policją i ślusarzem? Chodzi mi tylko o ubrania i bieliznę bo resztę rzeczy takich jak tv i inne chcę zostawić wł...
Alimenty na nie swoje dzieci.
Witam mam pytanie, płacę alimenty na nie swoje dzieci i mam to udokumentowane, ale niestety wszystkie sprawy przegrałem i muszę płacić. Ale gdy skończy mi się obowiązek płacenia alimentów czy mogę się starać o zniesienie zadłużenia? Dodam tylko, że alimenty pobiera komornik z mojej wypłaty.....
Czy przewoźnik może zakazać używania telefonów komórkowych?
Dzień dobry, Dziś byłam świadkiem ciekawej sytuacji w busie pewnego prywatnego przewoźnika. Mianowicie kobieta rozmawiająca przez telefon (w momencie, kiedy bus jeszcze stał na stanowisku tj. kierowca nie był w trakcie jazdy) została przez niego dosyć perfidnie upomniana, że ma natychmiast przestać rozmawiać gdyż w busie obowiązuje "zakaz używania telefonów komórkowych" po czym kierowca wskazał palcem na stosowną naklejkę umieszczoną n...

Wyszukiwarka