Czy skarga to wniosek o ukaranie?

Cześć,
mam takie pytania: czy skarga może być wnioskiem pracownika do pracodawcy o ukaranie innego pracownika za rażące łamanie podstawowych obowiązków pracowniczych?
Czy szeregowy pracownik może wnioskować do pracodawcy o karę nagany dla innego pracownika w uzasadnionych przypadkach?
anonim cytuj
18-04-2026
Nie w tym sensie, o jaki chyba pytasz. Skarga może zawierać żądanie, żeby pracodawca wyciągnął konsekwencje wobec innego pracownika, ale sama skarga nie staje się przez to „wnioskiem o ukaranie”, który wiąże pracodawcę. Kary porządkowe są uregulowane w art. 108 k.p. i to pracodawca może je stosować. Ustawa nie daje zwykłemu współpracownikowi prawa do skutecznego domagania się, aby inny pracownik dostał naganę.

Szeregowy pracownik może więc złożyć skargę, opisać naruszenia i nawet napisać, że jego zdaniem zasadne jest ukaranie. Tyle że to będzie co najwyżej sygnał dla pracodawcy, a nie formalny środek zmuszający do nałożenia kary. Pracodawca sam ocenia, czy doszło do naruszenia obowiązków pracowniczych z art. 100 k.p., czy mieści się to w katalogu z art. 108 k.p., a jeśli chce ukarać, musi zachować procedurę z art. 109–110 k.p. Pracownik ukarany ma potem własne środki obrony z art. 112–113 k.p.

Jeżeli skarga dotyczy spraw poważniejszych, np. BHP, dyskryminacji albo mobbingu, to pracodawca nie powinien jej zamiatać pod dywan, bo ma obowiązki organizacyjne i ochronne wobec załogi, ale nadal nie oznacza to, że inny pracownik może „zażądać nagany” jako swojego uprawnienia. Może zawiadomić, może żądać reakcji, ale decyzja o rodzaju reakcji należy do pracodawcy.

Najkrócej: pracownik może wnioskować o podjęcie działań wobec innego pracownika, ale nie ma prawa wymusić na pracodawcy kary nagany. Decyzja o ukaraniu i o rodzaju kary należy wyłącznie do pracodawcy w granicach art. 108–113 k.p.

anonim cytuj
22-04-2026
czy skarga może być wnioskiem pracownika do pracodawcy o ukaranie innego pracownika

Może zawierać takie żądanie, ale prawnie nie jest to „wniosek o ukaranie” w znaczeniu wiążącym pracodawcę. Kodeks pracy nie przewiduje uprawnienia pracownika do żądania nałożenia kary porządkowej na innego pracownika.

Kary porządkowe stosuje pracodawca na podstawie art. 108 k.p. Chodzi o karę upomnienia, nagany albo karę pieniężną w przypadkach wskazanych w tym przepisie. To pracodawca ocenia, czy doszło do naruszenia obowiązków pracowniczych, np. obowiązków z art. 100 k.p., i czy zachodzą przesłanki do zastosowania kary.

Szeregowy pracownik może złożyć skargę, zawiadomienie albo pismo opisujące naruszenia. Może też napisać, że jego zdaniem zasadne jest zastosowanie nagany. Nie wywołuje to jednak skutku w postaci obowiązku ukarania tej osoby. Jest to informacja dla pracodawcy, ewentualnie materiał do wszczęcia wewnętrznych czynności wyjaśniających.

Pracodawca, zanim zastosuje karę porządkową, musi zachować tryb z art. 109 k.p., w szczególności nie może ukarać pracownika po upływie 2 tygodni od powzięcia wiadomości o naruszeniu i po upływie 3 miesięcy od dopuszczenia się naruszenia. Musi też uprzednio wysłuchać pracownika. O karze zawiadamia się pracownika na piśmie zgodnie z art. 110 k.p. Ukarany pracownik ma prawo wnieść sprzeciw na podstawie art. 112 k.p., a po roku nienagannej pracy karę uważa się za niebyłą na zasadach z art. 113 k.p.

Jeżeli sprawa dotyczy BHP, mobbingu, dyskryminacji albo naruszenia dóbr osobistych, skarga ma większe znaczenie praktyczne, bo uruchamia po stronie pracodawcy obowiązek reakcji wynikający m.in. z art. 94 pkt 2b, art. 94 pkt 4, art. 94³ k.p. oraz art. 11¹ k.p. Nadal jednak nie oznacza to, że skarżący pracownik decyduje o karze nagany.

Najprościej: pracownik może zawiadomić pracodawcę o naruszeniach i wskazać, że jego zdaniem zasadne jest ukaranie. Nie ma jednak roszczenia o to, żeby inny pracownik dostał naganę. Decyzja o ukaraniu należy do pracodawcy i musi mieścić się w trybie z art. 108–113 k.p.

anonim cytuj
22-04-2026

Sugerowane Tematy

Zmiana terminu wykonania.
Czy zapis w umowie że prace mogą być przesunięte ze względu na złe warunki atmosferyczne, które są typowe dla danej pory roku (firma się tłumaczy ujemnymi temperaturami w zimie) ma moc prawną. Czy można rozwiązać umowę z taką firmą? Ta zima raczej odbiega od typowych zim bo jest cieplejsze. Z góry dziękuję za odpowiedzi....
Licytacja mieszkania
Witam proszę o poradę. Moja mama posiada 1/2 nieruchomości budynku socjalnego na własność. Przyszło jej pismo z gminy że może wykupić druga polowe nieruchomości, więc moja mama złożyła deklaracje o wykupie mieszkania. Następnie przyszło jej pismo o licytacji mieszkania. Na który nie pojechała.. Przegapiła. Teraz przyszło jej pismo że jakaś osoba przelicytowała mieszkanie. Zastanawia mnie to czy powinno jej przyjść pismo że przystępuje jeszcze j...
Dwie umowy o pracę a zajęcie komornicze.
Poproszę o poradę ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedzi. Mam komornika, w jednej firmie pracuję na 20% etatu. Od sierpnia zatrudniam się na cały etat w innej firmie za najniższą krajową, wypłata wypłacana do ręki. Jak do tego podejdzie komornik? Będzie zabierał z dwóch firm? Dziękuję bardzo za odpowiedź....
Skarga na inspekcję pracy.
Dzień dobry, gdzie mogę złożyć skargę na inspekcję pracy? Od sierpnia regularnie przekładana przez inspektora wizyta u pracodawcy (nie wypłacone wynagrodzenie trzy miesiące)....

Wyszukiwarka