Czy skarga to wniosek o ukaranie?

Cześć,
mam takie pytania: czy skarga może być wnioskiem pracownika do pracodawcy o ukaranie innego pracownika za rażące łamanie podstawowych obowiązków pracowniczych?
Czy szeregowy pracownik może wnioskować do pracodawcy o karę nagany dla innego pracownika w uzasadnionych przypadkach?
anonim cytuj
18-04-2026
Nie w tym sensie, o jaki chyba pytasz. Skarga może zawierać żądanie, żeby pracodawca wyciągnął konsekwencje wobec innego pracownika, ale sama skarga nie staje się przez to „wnioskiem o ukaranie”, który wiąże pracodawcę. Kary porządkowe są uregulowane w art. 108 k.p. i to pracodawca może je stosować. Ustawa nie daje zwykłemu współpracownikowi prawa do skutecznego domagania się, aby inny pracownik dostał naganę.

Szeregowy pracownik może więc złożyć skargę, opisać naruszenia i nawet napisać, że jego zdaniem zasadne jest ukaranie. Tyle że to będzie co najwyżej sygnał dla pracodawcy, a nie formalny środek zmuszający do nałożenia kary. Pracodawca sam ocenia, czy doszło do naruszenia obowiązków pracowniczych z art. 100 k.p., czy mieści się to w katalogu z art. 108 k.p., a jeśli chce ukarać, musi zachować procedurę z art. 109–110 k.p. Pracownik ukarany ma potem własne środki obrony z art. 112–113 k.p.

Jeżeli skarga dotyczy spraw poważniejszych, np. BHP, dyskryminacji albo mobbingu, to pracodawca nie powinien jej zamiatać pod dywan, bo ma obowiązki organizacyjne i ochronne wobec załogi, ale nadal nie oznacza to, że inny pracownik może „zażądać nagany” jako swojego uprawnienia. Może zawiadomić, może żądać reakcji, ale decyzja o rodzaju reakcji należy do pracodawcy.

Najkrócej: pracownik może wnioskować o podjęcie działań wobec innego pracownika, ale nie ma prawa wymusić na pracodawcy kary nagany. Decyzja o ukaraniu i o rodzaju kary należy wyłącznie do pracodawcy w granicach art. 108–113 k.p.

anonim cytuj
22-04-2026
czy skarga może być wnioskiem pracownika do pracodawcy o ukaranie innego pracownika

Może zawierać takie żądanie, ale prawnie nie jest to „wniosek o ukaranie” w znaczeniu wiążącym pracodawcę. Kodeks pracy nie przewiduje uprawnienia pracownika do żądania nałożenia kary porządkowej na innego pracownika.

Kary porządkowe stosuje pracodawca na podstawie art. 108 k.p. Chodzi o karę upomnienia, nagany albo karę pieniężną w przypadkach wskazanych w tym przepisie. To pracodawca ocenia, czy doszło do naruszenia obowiązków pracowniczych, np. obowiązków z art. 100 k.p., i czy zachodzą przesłanki do zastosowania kary.

Szeregowy pracownik może złożyć skargę, zawiadomienie albo pismo opisujące naruszenia. Może też napisać, że jego zdaniem zasadne jest zastosowanie nagany. Nie wywołuje to jednak skutku w postaci obowiązku ukarania tej osoby. Jest to informacja dla pracodawcy, ewentualnie materiał do wszczęcia wewnętrznych czynności wyjaśniających.

Pracodawca, zanim zastosuje karę porządkową, musi zachować tryb z art. 109 k.p., w szczególności nie może ukarać pracownika po upływie 2 tygodni od powzięcia wiadomości o naruszeniu i po upływie 3 miesięcy od dopuszczenia się naruszenia. Musi też uprzednio wysłuchać pracownika. O karze zawiadamia się pracownika na piśmie zgodnie z art. 110 k.p. Ukarany pracownik ma prawo wnieść sprzeciw na podstawie art. 112 k.p., a po roku nienagannej pracy karę uważa się za niebyłą na zasadach z art. 113 k.p.

Jeżeli sprawa dotyczy BHP, mobbingu, dyskryminacji albo naruszenia dóbr osobistych, skarga ma większe znaczenie praktyczne, bo uruchamia po stronie pracodawcy obowiązek reakcji wynikający m.in. z art. 94 pkt 2b, art. 94 pkt 4, art. 94³ k.p. oraz art. 11¹ k.p. Nadal jednak nie oznacza to, że skarżący pracownik decyduje o karze nagany.

Najprościej: pracownik może zawiadomić pracodawcę o naruszeniach i wskazać, że jego zdaniem zasadne jest ukaranie. Nie ma jednak roszczenia o to, żeby inny pracownik dostał naganę. Decyzja o ukaraniu należy do pracodawcy i musi mieścić się w trybie z art. 108–113 k.p.

anonim cytuj
22-04-2026

Sugerowane Tematy

Umowa o prace i zlecenie u innego pracodawcy
Witam . Jak wyglada sytuacja gdy jestem na umowie prace i zarabiam więcej niż najniższa krajowa, a jestem zatrudniona dodatkowo na umowę zlecenie U INNEGO PRACODAWCY i chciałbym odprowadzać składki chorobowe czy jest taka możliwość ? Czy ktoś ma na to jakiś przepis ? Czy możliwość odprowadzania tej składki jest zależna od tego ile wynosi wynagrodzenie na umowie o prace ? Podkreślam ze jest wyższe niż minimalne wynagrodzenie....
Umowa o pracę na pół etatu, a nadgodziny.
Witam, będę wdzięczna za pomoc, z góry dziękuję, problem jest następujący: pracuję w systemie 12-godzinnym (ochrona). Pierwotnie byłam zatrudniona na cały etat w jednej firmie X, ale w tym roku do obsługi klienta została włączona druga firma Y. Cała załoga otrzymała do podpisania aneksy od firmy X zmieniające wymiar czasu pracy na pół etatu z dodatkowym zapisem: " Strony zgodnie ustalają, że dopuszczalna liczba godzin pracy ponad określony ...
źle przeprowadzony serwis
Witajcie, napisałem na google opinię o tym jak firma źle wyważyła mi opony po czym jeden z pracowników chcial sprzedać mi używane opony letnie mówiąc że moje nowe (wielosezonowe) nie nadaja się do takie jazdy. Nie wiem czy wyważenie było specjalnie czy też nie, lecz nie bylo udane i przy prędkości powyżej 100 na godzine kierownica strasznie biła, udałem się do innego warsztatu i po prostu wyważyli opony jak trzeba. Mam nawet nagranie jak zachowu...
Wypowiedzenie umowy ubezpieczenia na życie.
Dzień dobry, mamy problem z PZU...odmówili wypłaty odszkodowania z polisy dziadka, ponieważ jedna składka nie była opłacona w wymaganym terminie... dziadek opłacał składki od 1994 roku, ale kiedy zachorował nie przekazał nam, że trzeba coś opłacić, dopiero kiedy przysłali pismo, że polisa wygasła wujek uregulował tą składkę. Odmówili również po złożeniu reklamacji - czy jest sens dalej z nimi walczyć? Czy ktoś z Was był w takiej sytuacji i może c...

Wyszukiwarka