Czy jest szansa zniesienia służebności?

Dzień dobry. Chciałabym sprzedać mój dom. W dokumentach mam wpisaną służebność dla cioci. Ciocia przebywa w zakładzie opieki stałej (nie ma z nią kontaktu: ma 95 lat). Czy jest szansa zniesienia służebność? Jak to zrobić?
anonim cytuj
25-03-2024
Nie da rady znieść służebności. Wygaśnie ona wraz ze śmiercią cioci. Chyba, że ciocia nie mieszka tam już co najmniej 10 lat, wówczas służebność wygasa.

anonim cytuj
25-03-2024
Pomyliło się Panu z dożywociem, służebności jak najbardziej można się zrzec.

anonim cytuj
25-03-2024
Nie, nie pomyliło mi się. W jaki sposób ciocia, z którą nie ma kontaktu miałaby się zrzec służebności?

anonim cytuj
25-03-2024
Sądownie, występując np. o ubezwłasnowolnienie cioci skoro nie ma z nią kontaktu, natomiast służebność jak najbardziej można znieść w przeciwieństwie do dożywocia.

anonim cytuj
25-03-2024
A zachodzą przesłanki do sądowego zniesienia? Podpowiem: nie zachodzą. Nie ma tutaj możliwości zniesienia służebności.

anonim cytuj
25-03-2024
Ubezwłasnowolnienie nie oznacza zniesienia służebności. Wręcz przeciwnie w tej sytuacji nie będzie takiej możliwości, bo żaden sąd opiekuńczy się nie zgodzi na to, żeby osoba ubezwłasnowolniona została bezdomna. Pani nie ma pojęcia o czym Pani pisze. Służebność można znieść tylko w drodze umowy, a ta z osobą niepoczytalną jest niemożliwa. Może ona wygasnąć jeśli jest niewykonywana, ale tu musi być okres 10 lat.

anonim cytuj
25-03-2024

Sugerowane Tematy

Czy to znaczy, że pójdę do więzienia?
Witam wszystkich. Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy. Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym. Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięczni...
jak wygląda pomiar temperatury pomieszczenia w miejscu pracy?
Dzień dobry, Orientuje się ktoś jak wygląda pomiar temperatury pomieszczenia w miejscu pracy? Wykonuję pracę biurową, gdzie powinno być minimum 18 stopni. Temperatura mierzona na biurku spełnia ten wymóg. Niestety, pod biurkiem, gdzie trzymam nogi jest zimniej - bywa po 15 stopni, przez co po prostu marznę. I tu pojawia się spór z pracodawcą. On twierdzi, że skoro na biurku jest ok to sprawa załatwiona. Problem w tym, że jakby na to nie patrzeć...
Jak porozumieć się z komornikiem?
Witam , mam pytanie odnośnie długu pożyczki. Komornik ściąga dług przez mój dochód z pracy odd pracodawcy , gdzie pracodawca jest zobowiązany do wysłania mu długu z mojej wypłaty bo się boją że dostaną karę. I teraz pytanie brzmi, czy jako dłużnik mogę lub mam prawo wnioskować o to aby ściągana kwota egzekucyjna była mniejsza bo ja nie dam rady tak egzystować i mam też też inne zobowiązania mieszkaniowo- medialne .będę zmuszony zrezygnować z pra...
Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Co mogę zrobić, żeby po porodzie mieć urlop macierzyński a do porodu być zabezpieczona finansowo? (Umowa zlecenie)
Dzień dobry. Od 1.03.22r mam umowę zlecenie. Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży (8tydzień), na umowę o prace nie mam co liczyć. Co mogę zrobić, żeby po porodzie mieć urlop macierzyński a do porodu być zabezpieczona finansowo (mieć płatne zwolnienie, kiedy już nie będę mogła pracować)...

Wyszukiwarka