Czy jest szansa zniesienia służebności?

Dzień dobry. Chciałabym sprzedać mój dom. W dokumentach mam wpisaną służebność dla cioci. Ciocia przebywa w zakładzie opieki stałej (nie ma z nią kontaktu: ma 95 lat). Czy jest szansa zniesienia służebność? Jak to zrobić?
anonim cytuj
25-03-2024
Nie da rady znieść służebności. Wygaśnie ona wraz ze śmiercią cioci. Chyba, że ciocia nie mieszka tam już co najmniej 10 lat, wówczas służebność wygasa.

anonim cytuj
25-03-2024
Pomyliło się Panu z dożywociem, służebności jak najbardziej można się zrzec.

anonim cytuj
25-03-2024
Nie, nie pomyliło mi się. W jaki sposób ciocia, z którą nie ma kontaktu miałaby się zrzec służebności?

anonim cytuj
25-03-2024
Sądownie, występując np. o ubezwłasnowolnienie cioci skoro nie ma z nią kontaktu, natomiast służebność jak najbardziej można znieść w przeciwieństwie do dożywocia.

anonim cytuj
25-03-2024
A zachodzą przesłanki do sądowego zniesienia? Podpowiem: nie zachodzą. Nie ma tutaj możliwości zniesienia służebności.

anonim cytuj
25-03-2024
Ubezwłasnowolnienie nie oznacza zniesienia służebności. Wręcz przeciwnie w tej sytuacji nie będzie takiej możliwości, bo żaden sąd opiekuńczy się nie zgodzi na to, żeby osoba ubezwłasnowolniona została bezdomna. Pani nie ma pojęcia o czym Pani pisze. Służebność można znieść tylko w drodze umowy, a ta z osobą niepoczytalną jest niemożliwa. Może ona wygasnąć jeśli jest niewykonywana, ale tu musi być okres 10 lat.

anonim cytuj
25-03-2024

Sugerowane Tematy

Pełnomocnictwo bez mojej zgody.
Witam, dzisiaj dowiedziałem się nagle od mojego ojca, że podpisał za mnie jakieś pełnomocnictwo u swojego adwokata. Po pierwsze, jakim prawem ojciec może za mnie coś podpisywać bez mojej zgody? Po drugie, jakie są tego reperkusję, do czego to upoważnia prawnika/ojca (kompletnie jestem laikiem jeżeli chodzi o sądy, prawo cywilne.) Interesuje mnie to tym bardziej, bo mam z nim skomplikowane relacje ze względu, że oszukiwał mnie w wielu kwestiach ...
Jak odzyskać od komornika alimenty, zabrane na poczet długu?
Jak odzyskać od komornika alimenty, które wziął mi z konta na poczet długu? Były partner wysłał mi na konto alimenty z zaległością, podpisane było że to alimenty, ale nie było to jeszcze załatwione w banku....
Pożyczka bez umowy dla znajomego.
Hej, na wstępie chciałem się przywitać. Mam pewien problem, pożyczyłem pieniądze osobie bez umowy (400 zł). Z tego co czytałem pożyczki do 500 zł umowy nie potrzebują. Dowód na pożyczkę mam w postaci korespondencji elektronicznej oraz przelewu. Niestety od pół roku nie mogę doprosić się o zwrot pożyczonych pieniędzy, co chwilę jestem zbywany. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Próbowałem polubownie załatwić sprawę, niestety osoba, która pożyczyła ...
Co robić, gdy drugi rodzic nie płaci alimentów?
Witam, składam wniosek o niealimentację. Jestem w trakcie kompletowania dokumentów. Komornik nie ma z czego ściągnąć, bo delikwent pracuje na czarno, ale mam dowody na to, że zarabia. Czy takie dowody (z portalu społecznościowego) mogą być wzięte pod uwagę? On śmieje mi się w twarz, że nie będzie płacił. Ma zaległość ponad 12 tys. Co jeśli nie mam jego adresu zamieszkania a jedynie kontakt do kuratora, pod którego jest nadzorem? Czy tez cos to po...

Wyszukiwarka