Czy jest szansa zniesienia służebności?

Dzień dobry. Chciałabym sprzedać mój dom. W dokumentach mam wpisaną służebność dla cioci. Ciocia przebywa w zakładzie opieki stałej (nie ma z nią kontaktu: ma 95 lat). Czy jest szansa zniesienia służebność? Jak to zrobić?
anonim cytuj
25-03-2024
Nie da rady znieść służebności. Wygaśnie ona wraz ze śmiercią cioci. Chyba, że ciocia nie mieszka tam już co najmniej 10 lat, wówczas służebność wygasa.

anonim cytuj
25-03-2024
Pomyliło się Panu z dożywociem, służebności jak najbardziej można się zrzec.

anonim cytuj
25-03-2024
Nie, nie pomyliło mi się. W jaki sposób ciocia, z którą nie ma kontaktu miałaby się zrzec służebności?

anonim cytuj
25-03-2024
Sądownie, występując np. o ubezwłasnowolnienie cioci skoro nie ma z nią kontaktu, natomiast służebność jak najbardziej można znieść w przeciwieństwie do dożywocia.

anonim cytuj
25-03-2024
A zachodzą przesłanki do sądowego zniesienia? Podpowiem: nie zachodzą. Nie ma tutaj możliwości zniesienia służebności.

anonim cytuj
25-03-2024
Ubezwłasnowolnienie nie oznacza zniesienia służebności. Wręcz przeciwnie w tej sytuacji nie będzie takiej możliwości, bo żaden sąd opiekuńczy się nie zgodzi na to, żeby osoba ubezwłasnowolniona została bezdomna. Pani nie ma pojęcia o czym Pani pisze. Służebność można znieść tylko w drodze umowy, a ta z osobą niepoczytalną jest niemożliwa. Może ona wygasnąć jeśli jest niewykonywana, ale tu musi być okres 10 lat.

anonim cytuj
25-03-2024

Sugerowane Tematy

Nieruchomość bez prawa własności.
Znajomi mieszkają w nieruchomości której nie są właścicielami (nieruchomość po dziadkach ), a ta nieruchomość nie posiada księgi wieczystej opłacają tylko od parunastu lat podatek od tej nieruchomości. Co należało by zrobić po kolei aby nieruchomość stała się ich własnością ? Ile by to trwało oraz na jakie koszta muszą być przygotowani ?...
Spadkobierca testamentowy.
Spadkobierca zobowiązuje spadkobiercę testamentowego (brata), do wykonania polecenia poprzez przeniesienia na córkę spadkodawcy własności lokalu mieszkalnego. Pytanie: czy przy obliczaniu zachowku wartość spadku będzie pomniejszona o wartość tego przedmiotu polecenia, tj. lokalu (mniejszy zachowek), czy też wartość tego lokalu nie pomniejsza wartości spadku i podwyższa wysokość zachowku?...
Jak przysposobić dziecko?
Dzień dobry, chciałabym uzyskać odpowiedzi na następujące pytanie: Jestem z partnerem xxx czasu, wychowuje ze mną moje dzieci ale nie jest opiekunem prawnym. Oboje chcielibyśmy aby został również on opiekunem prawnym a nie tylko ja. Ojciec dzieci pozbawiony władzy rodzicielskiej Nie chcemy adopcji ponieważ utrace alimenty na dzieci. Chodzi o to że jak będę na wyjeździe służbowym mógłby np. Pojechać na sor bo corka miała wypadek I podpisać dok...
Wezwanie przedegzekucyjne.
Dzisiaj ze skrzynki wyjąłem kopertę z pismem od ZTM Warszawa pt. "Wezwanie przedegzekucyjne". Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym wydany przez Sąd Rejonowy z dnia 2010-08-18. Następnie widnieje kwota zadłużenia na dzień 2023-11-02 oraz standardowo dane do przelewu. Na drugiej stronie w "zestawieniu nieuregulowanych zobowiązań" w polu "data wezwania" wpisano dzień 2009-08-22, a dalej w kolumnie o nazwie "d...

Wyszukiwarka