Czy jest szansa zniesienia służebności?

Dzień dobry. Chciałabym sprzedać mój dom. W dokumentach mam wpisaną służebność dla cioci. Ciocia przebywa w zakładzie opieki stałej (nie ma z nią kontaktu: ma 95 lat). Czy jest szansa zniesienia służebność? Jak to zrobić?
anonim cytuj
25-03-2024
Nie da rady znieść służebności. Wygaśnie ona wraz ze śmiercią cioci. Chyba, że ciocia nie mieszka tam już co najmniej 10 lat, wówczas służebność wygasa.

anonim cytuj
25-03-2024
Pomyliło się Panu z dożywociem, służebności jak najbardziej można się zrzec.

anonim cytuj
25-03-2024
Nie, nie pomyliło mi się. W jaki sposób ciocia, z którą nie ma kontaktu miałaby się zrzec służebności?

anonim cytuj
25-03-2024
Sądownie, występując np. o ubezwłasnowolnienie cioci skoro nie ma z nią kontaktu, natomiast służebność jak najbardziej można znieść w przeciwieństwie do dożywocia.

anonim cytuj
25-03-2024
A zachodzą przesłanki do sądowego zniesienia? Podpowiem: nie zachodzą. Nie ma tutaj możliwości zniesienia służebności.

anonim cytuj
25-03-2024
Ubezwłasnowolnienie nie oznacza zniesienia służebności. Wręcz przeciwnie w tej sytuacji nie będzie takiej możliwości, bo żaden sąd opiekuńczy się nie zgodzi na to, żeby osoba ubezwłasnowolniona została bezdomna. Pani nie ma pojęcia o czym Pani pisze. Służebność można znieść tylko w drodze umowy, a ta z osobą niepoczytalną jest niemożliwa. Może ona wygasnąć jeśli jest niewykonywana, ale tu musi być okres 10 lat.

anonim cytuj
25-03-2024

Sugerowane Tematy

Ciąża po ciąży - wysokość L4.
Cześć, Wysokość L4 wylicza się ze średniej z 12 ostatnich pensji. Co w przypadku, gdy żona skończyła urlop macierzyński i pracuje od 2 miesięcy. Gdyby teraz zaszła w ciążę i poszła na L4, to ZUS wyliczy podstawę zasiłku chorobowego z 12 miesięcy czyli z 2 miesięcy pracy i 10 miesięcy zasiłku macierzyńskiego? Różnica jest bardzo duża jeżeli tak to się odbywa? Jeżeli nie jest inaczej to państwo nieco zniechęca do szybkiego urodzenia kolejnego dz...
Odszkodowanie za pobyt w szpitalu.
Mam takie pytanie odnośnie pobytu dziecka w szpitalu przebywało na oddziale przez pięć dni czy należy mi się odszkodowanie z ubezpieczenia bądź Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego(KRUS) ?,dodam że dziecko nie uległo wypadkowi tylko było chore....
z umowy zlecenie na umowę o pracę,/wypowiedzenie/zwolnienie lekarskie
Witam, pracowalam na umowe zlecenie od czerwca. 10 pazdziernika zmienilam prace ale rowniez na umowe zlecenie. 1 grudnia przeszlam w tej firmie na umowe o prace, po czym 4 grudnia dostalismy wypowiedzenie z 7 dniowym okresem. Mam pytanie, czy za zwolnienie lekarskie bedzie mi wyplacane wynagrodzenie? Dodam iz skladka chorobowa jest placona od czerwca caly czas....
Wypowiedzenie umowy o prace przez pracodawce.
W niedzielę przyszłam do pracy i szef oznajmił mi, ze mam się nie przebierać do pracy i że właśnie w tej chwili mnie zwalnia. Od dwóch tygodni szukał na siłę problemów i każdy mój nawet mały błąd wyolbrzymiał. Czy takie wypowiedzenie w formie ustnej ma taką samą wartość co wypowiedzenie na piśmie? Nie dostałam jeszcze niczego do podpisania, poinformowano mnie ze wypłatę dostane na konto a świadectwo dostane pocztą i tyle i kazał mi iść do domu. M...

Wyszukiwarka