Chce wynająć moje mieszkanie. Jak mam to zgłosić do US? Iść z umowa czy jest jakiś druk? Jakie podatki się płaci?
Wynajem mieszkania jest źródłem dochodu, co oznacza, że dochód ten musi zostać wykazany w rocznym zeznaniu podatkowym. Jeśli decydujesz się na opodatkowanie w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, istnieją pewne stawki, które trzeba wziąć pod uwagę.
Nie trzeba zgłaszać umowy, tylko co miesiac płacić podatek. Ryczałt 8.5 %. Do 20-go kolejnego miesiąca .Potem roczne rozliczenie.
To prawda, jeśli wybierasz opodatkowanie w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, nie musisz zgłaszać umowy wynajmu do urzędu skarbowego. Co do płatności ryczałtowej:
Wysokość ryczałtu wynosi 8,5% od przychodów uzyskanych z tytułu wynajmu do kwoty 100 000 zł w danym roku podatkowym. Jeśli kwota ta zostanie przekroczona, opodatkowanie wynosi 12,5% dla nadwyżki.
Płatność ryczałtu odbywa się miesięcznie do 20 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym uzyskano przychód.
W zeznaniu rocznym wykazuje się łączne przychody i opłacone ryczałty.
Ale po prostu przelewać na konto US czy jakiś druk zgłoszenia jest potrzebny?
Dla opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych nie ma konieczności składania żadnych dodatkowych druków na bieżąco. Każdy podatnik ma indywidualny numer rachunku bankowego, na który należy przesyłać należne podatki. Ten rachunek można sprawdzić za pomocą generatora rachunków na stronie internetowej Krajowej Administracji Skarbowej.
Zakończenie roku podatkowego wiąże się z koniecznością złożenia rocznego zeznania podatkowego, w którym wykazuje się łączne przychody z wynajmu oraz opłacone ryczałty.
Jeśli dochód z wynajmu mieszkania przekroczy w danym roku kwotę 100 000 zł, nadwyżka nad tą kwotą jest opodatkowana stawką 12,5%.