Sąsiedzi mnie zalali zanim zdążyłam ubezpieczyć mieszkanie. Co teraz? Czy mogę coś z tym zrobić pod kątem prawnym?

Witam
Sąsiedzi mnie zalali zanim zdążyłam ubezpieczyć mieszkanie. Teraz mi nikt nie ubezpieczy tego mieszkania w takim stanie. Woda się leje prosto do piecyka więc jest zagrożenie życia. Przyszli ze spółdzielni, popatrzyli i nic nie zrobili. Sąsiedzi którzy zalali tylko wzruszyli ramionami, nie chcą płacić za szkody, nie zrobili również nic ze źródłem zalania czyli swoją pralką.
Sytuacja znowu się powtórzyła. Mam zalany piecyk, który przestał działać i zniszczony sufit.
Zapłacę za remont, a oni zaleją znowu. Bez sensu.
Czy mogę coś z tym zrobić pod kątem prawnym?
anonim cytuj
29-11-2022
Przykro mi słyszeć o tej sytuacji. W przypadku szkód wyrządzonych przez sąsiadów, istnieją możliwości prawne, które możesz rozważyć. Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę na następujące przepisy polskiego prawa:

Kodeks cywilny (art. 415) - Zgodnie z tym przepisem, osoba, która wyrządziła szkodę, jest zobowiązana do jej naprawienia. Jeśli sąsiedzi są odpowiedzialni za zalanie, mogą być zobowiązani do pokrycia kosztów naprawy.

Kodeks cywilny (art. 417) - Przepis ten dotyczy odpowiedzialności właściciela budynku za szkody wyrządzone przez wodę, która wyciekła z budynku z powodu jego wadliwego stanu lub braku należytego utrzymania.

W celu dochodzenia swoich praw, możesz podjąć następujące działania:

Zebranie dowodów - dokumentacja fotograficzna, zeznania świadków, ewentualne protokoły sporządzone przez spółdzielnię czy inne osoby, które widziały szkody.

Próba polubownego rozwiązania sporu - pomimo, że wcześniejsze próby nie przyniosły rezultatów, warto jeszcze raz spróbować porozmawiać z sąsiadami lub spółdzielnią w celu wypracowania rozwiązania.

Wysłanie wezwania do zapłaty - jeśli negocjacje nie przynoszą skutku, możesz wysłać sąsiadom wezwanie do zapłaty, w którym wskazujesz konkretne szkody, ich wartość oraz termin, w jakim mają je naprawić lub zwrócić koszty.

Skierowanie sprawy do sądu - jeżeli sąsiedzi nie zastosują się do wezwania, można złożyć pozew do sądu. W takim przypadku warto skorzystać z pomocy radcy prawnego lub adwokata, który pomoże w przygotowaniu pozwu oraz poprowadzeniu sprawy.

Pamiętaj, że istnieje ograniczenie czasowe, w jakim można dochodzić swoich roszczeń, wynoszące 3 lata od dnia, w którym dowiedziałeś się o szkodzie i o osobie zobowiązanej do jej naprawienia (art. 442 Kodeksu cywilnego). Dlatego warto podjąć działania możliwie jak najszybciej.

anonim cytuj
29-04-2023

Sugerowane Tematy

Wspólność ustawowa.
Posiadam wraz z żoną 250,000zł (ustawowa wspólność majątkowa od kilku lat, mamy też wspólne dziecko), obecnie nie mamy domu/mieszkania tylko te pieniądze. Od moich rodziców otrzymałem kilka dni temu w darowiźnie tylko ja jako ich dziecko 250,000zł (z zerowym podatkiem - zgłoszone w urzędzie skarbowym, a darowizna tylko na mnie na moje indywidualne konto, które nie jest wspólne). Pytanie - czy jeśli za powyższą łączną sumę 500,000zł kupię z żoną...
Darowizna za życia a zachowek.
Mam pytanie odnośnie zachowku. Sytuacja przedstawia się następująco, pewna osoba dostała darowiznę (dom z działką )od ojca jak jeszcze żył, na mocy aktu notarialnego. Teraz dwa lata po jego śmierci, czy rodzeństwo obdarowanej może się ubiegać o zwrot należności na mocy dochowku za ojca. Ojciec nie zostawił testamentu po sobie ani nic więcej z rzeczy które można dziedziczyć. Dom był ojca rodzinnym domem który był wyłącznym właścicielem z pominięc...
Błąd w pozwie.
Dostałem (jako powód) takie pismo: "Wezwać do uzupełnienia braków formalnych pozwu poprzez złożenie wszystkich załączników wymienionych w pozwie wraz z odpisem, tj. informacje z serwisu z dnia 2019-07-17 (3 dokumenty) – pkt 10 (do pozwu dołączono jedynie 2 dokumenty)" W pozwie nastąpiła pomyłka i powinno być napisane (2 dokumenty) Czy wystarczy to skorygować pismem procesowym? nie rozumiem też wyrażenia "w pozwie wraz z odpisem...
Spłata kredytu po rozwodzie.
Witam, rozwodzimy się z mężem. Posiadamy córkę małoletnią. Mąż za kawalera wziął kredyt gotówkowy około 180tysiecy. Wzięliśmy ślub i niedawno mąż zrobił konsolidację kredytów ( poboczne kredyty na meble, piec itd.) chciałam zapytać czy przy rozwodzie dotyczy mnie ten kredyt? I czy mąż może żądać ode mnie połowy raty co miesiąc do końca kredytu? Dziękuję za poradę...

Wyszukiwarka