Długi a rozwód.

Witam a ja się tak zapytam jestem przed rozwodem nie podpisywaliśmy intercyzy na żadnych pożyczkach kupnie auta i innych rzeczy wziętych na raty nie ma mojego podpisu. Czy w takim przypadku jest szansa że przy rozwodzie nie będę brała długów bo auta i tych innych rzeczy wziętych na raty nie chce zabierać??? Jak to wygląda???
anonim cytuj
03-10-2023
Podejście mega nieuczciwe. Razem korzystaliście razem spłacacie. Bez podzielności majątkowej oboje odpowiadacie za długi. Chyba że jesteś w stanie wykazać ze to wszystko było brane pod Twoja niewiedza.
Ale ona nie chce tych rzeczy. Do momentu rozwodu spłacała, teraz nie chce rzeczy i nie chce spłacać...

anonim cytuj
03-10-2023
Pytanie co jest w umowach kredytowych... ? Kto jest kredytobiorcą?
mąż

W teorii będąc we wspólności majątkowej za długi z małżeństwa odpowiadacie solidarnie, w praktyce to jest kwestia uregulowania między wami. Pamiętać należy, że kredyt i jego spłata to jest całkowicie odrębna sprawa od podziału majątku. Bank jest zainteresowany spłatą, a nie tym kto spłaci. Jeśli głównym kredytobiorcą jest mąż, oraz rzeczy które są obciążone kredytem pozostaną w jego własności, to ja nie widzę problemu aby taki podział majątku skutkował tym, że te raty musiałaby Pani spłacać. Inna rzecz czy podział majątku w taki sposób nie doprowadzi do Pani zubożenia, bo sąd może takiego podziału nie zaakceptować.

anonim cytuj
03-10-2023
Sprawa długów w kontekście rozwodu, zwłaszcza gdy małżonkowie są we wspólności majątkowej, jest kwestią skomplikowaną i wymagającą analizy indywidualnej sytuacji. Na podstawie przepisów prawa polskiego można jednak przedstawić kilka kluczowych kwestii.

Zgodnie z art. 39 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, małżonkowie odpowiadają solidarnie za zobowiązania zaciągnięte przez jednego z nich w celu zaspokojenia bieżących potrzeb rodziny. Oznacza to, że długi zaciągnięte przez jednego z małżonków mogą być egzekwowane również od drugiego, niezależnie od tego, kto był stroną umowy. Przy czym bieżące potrzeby rodziny nie zawsze obejmują zakup auta czy innych droższych dóbr, stąd kwalifikacja takich wydatków może wymagać oceny sądu.

jestem przed rozwodem nie podpisywaliśmy intercyzy na żadnych pożyczkach kupnie auta i innych rzeczy wziętych na raty nie ma mojego podpisu

Choć może się to wydawać sprawiedliwe, aby tylko osoba, która zaciągnęła zobowiązanie, była zobligowana do jego spłaty, istotne jest, aby pamiętać, że w przypadku, gdy małżonkowie są we wspólności majątkowej, oboje ponoszą odpowiedzialność za długi, niezależnie od tego, kto je zaciągnął. Zasada ta ma jednak pewne ograniczenia i może być kwestionowana, jeśli np. dług został zaciągnięty bez wiedzy i zgody drugiego małżonka i nie służył zaspokojeniu bieżących potrzeb rodziny.

Ale ona nie chce tych rzeczy. Do momentu rozwodu spłacała, teraz nie chce rzeczy i nie chce spłacać...

Kwestia, czy jedno z małżonków będzie kontynuować spłatę zobowiązań po rozwodzie, nie zależy wyłącznie od woli strony. Sąd rozwodowy będzie rozpatrywał sprawę podziału majątku, a w tym również kwestię odpowiedzialności za długi. W związku z tym, mimo braku woli przejęcia na siebie obowiązku spłaty długów, sąd może przydzielić część odpowiedzialności za długi również stronie, która nie chce przejmować na siebie tego obowiązku, jeśli uzna to za sprawiedliwe.

mąż

Chociaż mąż jest głównym kredytobiorcą, odpowiedzialność za długi może zostać przydzielona obu małżonkom, o ile zaciągnięto je będąc we wspólności majątkowej i służyły one zaspokojeniu bieżących potrzeb rodziny.

Ostateczna decyzja o podziale majątku, a co za tym idzie, o podziale odpowiedzialności za długi, zostanie podjęta przez sąd, który będzie brał pod uwagę wszystkie okoliczności sprawy, w tym stan majątkowy małżonków oraz to, na co przeznaczane były zaciągnięte zobowiązania.

Warto również podkreślić, że bank jako wierzyciel nie jest stroną postępowania rozwodowego i nie jest związany postanowieniem sądu co do podziału odpowiedzialności za długi między małżonkami. Dla banku, oba małżonki (jeżeli byli we wspólności majątkowej) pozostają zobowiązane do spłaty długów, niezależnie od tego, jak zostanie podzielony majątek w trakcie rozwodu.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogą wyrzucić mojego tatę z mieszkania?
Hej, chciałabym prosić o poradę, w skrócie, mój tata mieszka w mieszkaniu po swoim ojcu, mieszka tam koło 30 lat, mieszkanie nie było wykupione na własność, było zadłużone ale zostało spłacone i mój tata będąc w spółdzielni dowiedział się że ma do końca września się wyprowadzić i dostanie tylko wkład własny mieszkania koło 240 tys. I teraz moje pytanie brzmi czy oni mogą tak po prostu mojego tatę wyrzucić z tego mieszkania? Nie dostał żadnego pi...
Jak odzyskać od komornika alimenty, zabrane na poczet długu?
Jak odzyskać od komornika alimenty, które wziął mi z konta na poczet długu? Były partner wysłał mi na konto alimenty z zaległością, podpisane było że to alimenty, ale nie było to jeszcze załatwione w banku....
pomoc spadek
Moja matka mieszka na wsi w domu jednorodzinnym, który jest jej własnością. Z racji, że jest alkoholiczką i nie radzi sobie z odpowiednim utrzymaniem nieruchomości, muszę wziąć kredyt na kawalerke, żeby ją przenieść do miasta. Dom chcemy sprzedać i spłącić ów kawalerke. Dodatkowym problem jest zadłużenie rodzicielki w postaci kredytów gotówkowych na kwote 190 000. Z raccji podeszłego wieku do kredytów było wysokie ubezieczenie lecz bank nie chce ...
Porozumienie stron przy przejściu na emeryturę.
Złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron i jednocześnie o ponowne przyjęcię ponieważ chciałbym kontynuować pracę na obecnym stanowisku. Jeszcze nie otrzymałam oficjalnej odpowiedzi od mojego pracodawcy ale dowiedziałam się że jest zgoda na zawarcie umowy tylko na 3 miesiące. Jestem bardzo zawiedziona takim postanowieniem ponieważ wszyscy pracownicy którzy zostają w pracy dostają zgodę na 33 miesiące na czas określony. ...

Wyszukiwarka