Czy to prawda, że uznanie ojcostwa przed kierownikiem USC może nastąpić tylko przez 6 miesięcy po narodzinach dziecka? Pózniej sprawa o ustalenie ojcostwa odbywa się w sądzie i pod nadzorem prokuratury?
anonim cytuj
26-01-2021
Nie, można to zrobić w każdej chwili do osiągnięcia przez dziecko pełnoletności.
anonim cytuj
26-01-2021
Jest Pani/Pan pewna/y? O tym 6 miesięcznym terminie poinformowała mnie Pani adwokat.
anonim cytuj
26-01-2021
Tak, jestem pewna. Art 73 i 76 Krio
Pani adwokat coś się bardzo pomyliło. Terminy są w przypadku zaprzeczenia ojcostwa i wynoszą rok i nie robi się tego w USC, a w sądzie
anonim cytuj
26-01-2021
W takim razie dziękuję.
anonim cytuj
26-01-2021
A sprawa o ustalenie ojcostwa toczy się w sądzie, jeśli nie ma zgodnych oświadczeń ojca i matki. Ale prokurator także tu nie występuje. Prokurator występuje w szczególnych przypadkach, konkretnie "jeżeli wymaga tego dobro dziecka lub ochrona interesu społecznego"
anonim cytuj
26-01-2021
A jeżeli matka pisała smsy że kogoś, że jest ojcem, a obecnie nie chce potwierdzić ojcostwa w USC, nie zgadza się na badania DNA, i twierdzi, że pomyliła się, sad na podstawie samych wiadomości może stwierdzić ojcostwo?
anonim cytuj
26-01-2021
Nie od razu. Sąd wezwie takiego domniemanego ojca(pozwanego w tym wypadku) i w razie jego zaprzeczenia, zleci badania DNA. Dopiero jeśli ojciec się na nie zgodzi to sąd może orzec na podstawie innych dowodów. Cytuję wyrok SN: "Przeszkody w przeprowadzeniu dowodu z badania krwi stawiane przez stronę mającą poddać się badaniu mogą być podstawą, opartego na domniemaniu faktycznym, ustalenia sądu zgodnego z twierdzeniami strony przeciwnej." (Wyrok Sądu Najwyższego – Izba Cywilna z dnia 9 stycznia 2001 r., II CKN 1140/00)
anonim cytuj
26-01-2021
Sądzę, że tu nie chodzi o to, że ojciec nie chce się poddać badaniu, tylko matka nie chce zapisać danego faceta jako ojca.
anonim cytuj
26-01-2021
Faktycznie, źle przeczytałam, myślałam że to ojciec się nie zgadza. Nie zmienia to faktu, że sąd będzie decydował
Dzień dobry. Mamy problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie. Żadna z nieruchomości nie ma kw, nie jest wyodrębniona własność, wykupiony grunt. Mieszkanie nabyte w latach 60, na zasadach jakie wówczas obowiązywały przy nabywaniu lokali ze spółdzielni.
O ile z mieszkaniem spółdzielnia nie robi problemów i przyjęła wniosek o wyodrębnienie i założenie kw, o tyle z...
Czy to prawda, że uznanie ojcostwa przed kierownikiem USC może nastąpić tylko przez 6 miesięcy po narodzinach dziecka? Pózniej sprawa o ustalenie ojcostwa odbywa się w sądzie i pod nadzorem prokuratury?...
Po śmierci mojego ojca doszło do podziału jego części majątku na moją mamę, mnie oraz moje rodzeństwo. Niestety po zarejestrowaniu aktu dziedziczenia przez Sąd okazuje się że dla mojej mamy i dla mnie wprowadzono w nim błędny adres zamieszkania.
Wyszło to na jaw dopiero po 3 latach kiedy okazało się że ojciec odziedziczył część działki po swoim bracie i z racji że ojciec nie żyje z automatu dziedziczenie przeszło na nas - nakaz płatniczy(podatek...
Mam pewien problem i potrzebuję Waszej pomocy w zrozumieniu pewnej kwestii prawnej. Otóż, wynajmuję mieszkanie od prywatnego właściciela od ponad roku i ogólnie rzecz biorąc, wszystko szło dobrze. Jednak ostatnio, podczas jednej z moich imprez u mnie w mieszkaniu, jeden z moich gości spowodował uszkodzenie pewnych rzeczy, które są własnością właściciela mieszkania.
Jestem zupełnie zielony w prawie i nie wiem, jakie są moje obowiązki jako najem...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: