Ustalenie ojcostwa

Czy to prawda, że uznanie ojcostwa przed kierownikiem USC może nastąpić tylko przez 6 miesięcy po narodzinach dziecka? Pózniej sprawa o ustalenie ojcostwa odbywa się w sądzie i pod nadzorem prokuratury?
anonim cytuj
26-01-2021
Nie, można to zrobić w każdej chwili do osiągnięcia przez dziecko pełnoletności.

anonim cytuj
26-01-2021
Jest Pani/Pan pewna/y? O tym 6 miesięcznym terminie poinformowała mnie Pani adwokat.

anonim cytuj
26-01-2021
Tak, jestem pewna. Art 73 i 76 Krio
Pani adwokat coś się bardzo pomyliło. Terminy są w przypadku zaprzeczenia ojcostwa i wynoszą rok i nie robi się tego w USC, a w sądzie

anonim cytuj
26-01-2021
W takim razie dziękuję.

anonim cytuj
26-01-2021
A sprawa o ustalenie ojcostwa toczy się w sądzie, jeśli nie ma zgodnych oświadczeń ojca i matki. Ale prokurator także tu nie występuje. Prokurator występuje w szczególnych przypadkach, konkretnie "jeżeli wymaga tego dobro dziecka lub ochrona interesu społecznego"

anonim cytuj
26-01-2021
A jeżeli matka pisała smsy że kogoś, że jest ojcem, a obecnie nie chce potwierdzić ojcostwa w USC, nie zgadza się na badania DNA, i twierdzi, że pomyliła się, sad na podstawie samych wiadomości może stwierdzić ojcostwo?

anonim cytuj
26-01-2021
Nie od razu. Sąd wezwie takiego domniemanego ojca(pozwanego w tym wypadku) i w razie jego zaprzeczenia, zleci badania DNA. Dopiero jeśli ojciec się na nie zgodzi to sąd może orzec na podstawie innych dowodów. Cytuję wyrok SN: "Przeszkody w przeprowadzeniu dowodu z badania krwi stawiane przez stronę mającą poddać się badaniu mogą być podstawą, opartego na domniemaniu faktycznym, ustalenia sądu zgodnego z twierdzeniami strony przeciwnej." (Wyrok Sądu Najwyższego – Izba Cywilna z dnia 9 stycznia 2001 r., II CKN 1140/00)

anonim cytuj
26-01-2021
Sądzę, że tu nie chodzi o to, że ojciec nie chce się poddać badaniu, tylko matka nie chce zapisać danego faceta jako ojca.

anonim cytuj
26-01-2021
Faktycznie, źle przeczytałam, myślałam że to ojciec się nie zgadza. Nie zmienia to faktu, że sąd będzie decydował

anonim cytuj
26-01-2021

Sugerowane Tematy

Kto ma prawo do adwokata z urzędu?
W sprawie nabycia i działu spadku, czy w sądzie mogę mieć prawo do adwokata z urzędu ? Kiedy o niego wnioskować ?...
Ugoda windykacyjna.
Witam wszystkich. W 2013 roku dostałam ogromny rachunek za telefon (Internet). Kilkukrotnie złożona reklamacja, bo telefon nie posiadał tej opcji. W międzyczasie telefon wyłączono. Wszystko uregulowałam i podpisałam ugodę powindykacyjną. Kilkanaście wizyt w salonie w celu włączenia - bez skutku. Po kilku latach jakaś firma żąda zapłaty rachunków (mam potwierdzenia). Sąd internetowy też odrzucił ich roszczenia. Wczoraj dostałam list od kolejnej wi...
Zakaz prowadzenia pojazdów.
Witam, co mi grozi za jazdę z zakazem prowadzenia pojazdów mechanicznych? Zakaz jest na 3 lata i wiem, że dopiero po tym czasie mogę znowu zdawać egzamin na prawko, które też zostało zabrane, a potrzebuje teraz auta na dojazdy do pracy dosłownie 10 km w jedna stronę, tylko czy warto ryzykować Stan dokumentu: Zatrzymany przez Starostę (PJ, PT) Powody zmian: Przekroczenie prędkości o ponad 50 km/h w obsz. zab., Ponowne przekroczenie 24 punktów. P...
Rezygnacji ze studiów w prywatnej uczelni.
Witam, jeśli złożyłam pisemne oświadczenie o rezygnacji ze studiów w prywatnej szkole to czy to jest zgodne z prawem i zasadami współżycia społecznego jeśli szkoła żąda zapłaty czesnego za cały rok?...

Wyszukiwarka