Czy to prawda, że uznanie ojcostwa przed kierownikiem USC może nastąpić tylko przez 6 miesięcy po narodzinach dziecka? Pózniej sprawa o ustalenie ojcostwa odbywa się w sądzie i pod nadzorem prokuratury?
anonim cytuj
26-01-2021
Nie, można to zrobić w każdej chwili do osiągnięcia przez dziecko pełnoletności.
anonim cytuj
26-01-2021
Jest Pani/Pan pewna/y? O tym 6 miesięcznym terminie poinformowała mnie Pani adwokat.
anonim cytuj
26-01-2021
Tak, jestem pewna. Art 73 i 76 Krio
Pani adwokat coś się bardzo pomyliło. Terminy są w przypadku zaprzeczenia ojcostwa i wynoszą rok i nie robi się tego w USC, a w sądzie
anonim cytuj
26-01-2021
W takim razie dziękuję.
anonim cytuj
26-01-2021
A sprawa o ustalenie ojcostwa toczy się w sądzie, jeśli nie ma zgodnych oświadczeń ojca i matki. Ale prokurator także tu nie występuje. Prokurator występuje w szczególnych przypadkach, konkretnie "jeżeli wymaga tego dobro dziecka lub ochrona interesu społecznego"
anonim cytuj
26-01-2021
A jeżeli matka pisała smsy że kogoś, że jest ojcem, a obecnie nie chce potwierdzić ojcostwa w USC, nie zgadza się na badania DNA, i twierdzi, że pomyliła się, sad na podstawie samych wiadomości może stwierdzić ojcostwo?
anonim cytuj
26-01-2021
Nie od razu. Sąd wezwie takiego domniemanego ojca(pozwanego w tym wypadku) i w razie jego zaprzeczenia, zleci badania DNA. Dopiero jeśli ojciec się na nie zgodzi to sąd może orzec na podstawie innych dowodów. Cytuję wyrok SN: "Przeszkody w przeprowadzeniu dowodu z badania krwi stawiane przez stronę mającą poddać się badaniu mogą być podstawą, opartego na domniemaniu faktycznym, ustalenia sądu zgodnego z twierdzeniami strony przeciwnej." (Wyrok Sądu Najwyższego – Izba Cywilna z dnia 9 stycznia 2001 r., II CKN 1140/00)
anonim cytuj
26-01-2021
Sądzę, że tu nie chodzi o to, że ojciec nie chce się poddać badaniu, tylko matka nie chce zapisać danego faceta jako ojca.
anonim cytuj
26-01-2021
Faktycznie, źle przeczytałam, myślałam że to ojciec się nie zgadza. Nie zmienia to faktu, że sąd będzie decydował
Witam wszystkich. W 2013 roku dostałam ogromny rachunek za telefon (Internet). Kilkukrotnie złożona reklamacja, bo telefon nie posiadał tej opcji. W międzyczasie telefon wyłączono. Wszystko uregulowałam i podpisałam ugodę powindykacyjną. Kilkanaście wizyt w salonie w celu włączenia - bez skutku. Po kilku latach jakaś firma żąda zapłaty rachunków (mam potwierdzenia). Sąd internetowy też odrzucił ich roszczenia. Wczoraj dostałam list od kolejnej wi...
Witam, co mi grozi za jazdę z zakazem prowadzenia pojazdów mechanicznych? Zakaz jest na 3 lata i wiem, że dopiero po tym czasie mogę znowu zdawać egzamin na prawko, które też zostało zabrane, a potrzebuje teraz auta na dojazdy do pracy dosłownie 10 km w jedna stronę, tylko czy warto ryzykować
Stan dokumentu: Zatrzymany przez Starostę (PJ, PT)
Powody zmian: Przekroczenie prędkości o ponad 50 km/h w obsz. zab., Ponowne przekroczenie 24 punktów. P...
Witam, jeśli złożyłam pisemne oświadczenie o rezygnacji ze studiów w prywatnej szkole to czy to jest zgodne z prawem i zasadami współżycia społecznego jeśli szkoła żąda zapłaty czesnego za cały rok?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: