Ustalenie ojcostwa

Czy to prawda, że uznanie ojcostwa przed kierownikiem USC może nastąpić tylko przez 6 miesięcy po narodzinach dziecka? Pózniej sprawa o ustalenie ojcostwa odbywa się w sądzie i pod nadzorem prokuratury?
anonim cytuj
26-01-2021
Nie, można to zrobić w każdej chwili do osiągnięcia przez dziecko pełnoletności.

anonim cytuj
26-01-2021
Jest Pani/Pan pewna/y? O tym 6 miesięcznym terminie poinformowała mnie Pani adwokat.

anonim cytuj
26-01-2021
Tak, jestem pewna. Art 73 i 76 Krio
Pani adwokat coś się bardzo pomyliło. Terminy są w przypadku zaprzeczenia ojcostwa i wynoszą rok i nie robi się tego w USC, a w sądzie

anonim cytuj
26-01-2021
W takim razie dziękuję.

anonim cytuj
26-01-2021
A sprawa o ustalenie ojcostwa toczy się w sądzie, jeśli nie ma zgodnych oświadczeń ojca i matki. Ale prokurator także tu nie występuje. Prokurator występuje w szczególnych przypadkach, konkretnie "jeżeli wymaga tego dobro dziecka lub ochrona interesu społecznego"

anonim cytuj
26-01-2021
A jeżeli matka pisała smsy że kogoś, że jest ojcem, a obecnie nie chce potwierdzić ojcostwa w USC, nie zgadza się na badania DNA, i twierdzi, że pomyliła się, sad na podstawie samych wiadomości może stwierdzić ojcostwo?

anonim cytuj
26-01-2021
Nie od razu. Sąd wezwie takiego domniemanego ojca(pozwanego w tym wypadku) i w razie jego zaprzeczenia, zleci badania DNA. Dopiero jeśli ojciec się na nie zgodzi to sąd może orzec na podstawie innych dowodów. Cytuję wyrok SN: "Przeszkody w przeprowadzeniu dowodu z badania krwi stawiane przez stronę mającą poddać się badaniu mogą być podstawą, opartego na domniemaniu faktycznym, ustalenia sądu zgodnego z twierdzeniami strony przeciwnej." (Wyrok Sądu Najwyższego – Izba Cywilna z dnia 9 stycznia 2001 r., II CKN 1140/00)

anonim cytuj
26-01-2021
Sądzę, że tu nie chodzi o to, że ojciec nie chce się poddać badaniu, tylko matka nie chce zapisać danego faceta jako ojca.

anonim cytuj
26-01-2021
Faktycznie, źle przeczytałam, myślałam że to ojciec się nie zgadza. Nie zmienia to faktu, że sąd będzie decydował

anonim cytuj
26-01-2021

Sugerowane Tematy

Ograniczenie praw rodzicielskich.
Czy podstawą do ograniczania praw ojca może być notoryczne (od kilku miesięcy) odwoływanie widzeń ojca z dzieckiem? Dodam, że ojciec bardzo nalegał na ustalenie kontaktów. Sprawa była zakończona ugodą, oboje zgodziliśmy się na bardzo częste kontakty. Jednak od razu po rozprawie zaczęły się kłopoty. Ojciec twierdzi, że musi pracować ( pracuje na pół etatu u ojca i zawsze może się zwolnić, bez problemu) żeby płacić podatki na cytat." darmozjad...
Zwrot auta przez kupującego.
Mam taki problem a mianowicie jestem sprzedającym i sprzedałem samochód na umowę kupna sprzedaży auto sprowadzone z zagranicy nie zarejestrowane w kraju Kupujący przyjechał obejrzał nie narzekał przejechał się zapłacił spisaliśmy umowę wziął dokumenty od auta wszystko było przygotowane do rejestracji zarejestrował przyjechał z blachami założył blachy wsiadł i z auta i nagle coś mu nie pasowało ze sprzęgłem zadzwonił do mechanika powiedział mu że...
Zameldowanie rodziny w mieszkaniu komunalnym.
Dzień Dobry, mam pytanie chcielibyśmy zameldować się u teściowej (ja i mąz i dwójka dzieci) w mieszkaniu komunalnym.Tesciowa jest głownym najemcą. W tej chwili jesteśmy lokatorami TBS, ale chcemy zrezygnować z najmu TBS i zamieszkać u teściów. Czy jest możliwość meldunku w tym mieszkaniu komunalnym?...
Czy muszę zapłacić za szkody na rzeczy wynajmującego w moim mieszkaniu?
Mam pewien problem i potrzebuję Waszej pomocy w zrozumieniu pewnej kwestii prawnej. Otóż, wynajmuję mieszkanie od prywatnego właściciela od ponad roku i ogólnie rzecz biorąc, wszystko szło dobrze. Jednak ostatnio, podczas jednej z moich imprez u mnie w mieszkaniu, jeden z moich gości spowodował uszkodzenie pewnych rzeczy, które są własnością właściciela mieszkania. Jestem zupełnie zielony w prawie i nie wiem, jakie są moje obowiązki jako najem...

Wyszukiwarka