Wpis w księdze wieczystej a prawo do dziedziczenia.

Dziedziczenie nieruchomości:
1. status prawny nieruchomości - własność
2. Kto figuruje jako właściciel w KW - siostra
3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra
Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw.
Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw czy rodzeństwo 50/50.
anonim cytuj
15-08-2023
3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra
Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw.
Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw czy rodzeństwo 50/50.

Nikt nic nie dziedziczy. Właścicielem jest siostrą.

anonim cytuj
15-08-2023

Nikt nie dziedziczy.
Skoro w KW figuruje jedynie siostra, to znaczy że matka nie jest właścicielką nieruchomości, a zatem jej śmierć nie będzie miała żadnego wpływu na stan prawny tejże nieruchomości.

anonim cytuj
15-08-2023
Jeśli chodzi o kwestię dziedziczenia nieruchomości, kluczową rolę odgrywa wpis w księdze wieczystej oraz treść testamentu, jeśli taki został sporządzony.

Biorąc pod uwagę przedstawione informacje:

Jeżeli w księdze wieczystej figuruje wyłącznie siostra jako właścicielka nieruchomości, oznacza to, że jest ona jedyną i wyłączną właścicielką tejże nieruchomości. W przypadku śmierci matki, jeśli nieruchomość nie była jej własnością (a dane wskazują, że tak jest), to nie stanie się ona przedmiotem spadku.

W przypadku braku testamentu, spadkobiercami ustawowymi są najbliżsi krewni zmarłego, zgodnie z art. 931 Kodeksu cywilnego. Jednakże, jeśli matka nie była właścicielką nieruchomości, nie ma mowy o dziedziczeniu tejże nieruchomości po niej przez rodzeństwo.

Jeśli natomiast matka sporządziła testament, w którym określiła sposób podziału swojego majątku, to jego treść będzie miała pierwszeństwo przed ustawowym porządkiem dziedziczenia. Ale ponownie podkreślam: jeżeli nieruchomość nie była własnością matki, nie może ona zostać objęta treścią testamentu.

Podsumowując, zgodnie z przedstawionymi danymi, nieruchomość nie stanowi własności matki. W związku z tym, po jej śmierci nieruchomość nie będzie stanowić części spadku, a co za tym idzie, nie będzie podlegać dziedziczeniu przez rodzeństwo.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Pojazd niedopuszczonym do ruchu.
Zostałem zatrzymany na nie swoim skuterze, byłem bez kasku i karty motorowerowej, która posiadam lecz nie miałem jej przy sobie. Właściciel skutera znajdował się dosłownie 10 m ode mnie, poproszony zostałem o dokumenty pojazdu. Powiedziałem, że nie jest to mój skuter i zawołałem właściciela, wyszło, że pojazd był nie zarejestrowany, nie miał kompletnie nic żadnych dokumentów, zabrali nas na komisariat, skuter został na parkingu, ja dostałem wezwa...
Współwłasność nieruchomości z mamą.
Dzień dobry. Szukam porady co zrobić w takiej sytuacji. Moja mama bierze ślub z partnerem, który ma już pełnoletnią córkę. Mieszkanie, w którym mieszka moja mama z partnerem jest zapisane na mnie i mamę. Jak się zabezpieczyć przed przypadkiem, kiedy za jakiś czas jego córka będzie domagała się (po śmierci ojca) jakieś spłaty lub części mieszkania z racji, że jej ojciec tam mieszkał i miał jakiś wkład w to mieszkanie po ślubie. Jakaś intercyza c...
Problem z cenami usług u stomatologa
Hej, Osoba x była u dentysty (u którego wcześniej robiła już zęby). Stomatolog wykonał naprawę dwóch zębów i znieczulenia za zgodą pacjenta. Później zaproponował czyszczenie kamienia, które było wykonane 3-4 miesiące wczesniej (a powinno się je robić około raz na 6-12 miesięcy), mimo tej informacji, stomatolog namówił pacjenta na czyszczenie kamienia. Po podliczeniu przy kasie, wyszło około 900 zł, gdzie wczesniej osoba x płaciła o wiele mniej w...
Przetrzymanie w psychiatryku a adwokat.
Czy adwokat może wyciągnąć mnie z psychiatryka pomimo woli lekarza abym został?...

Wyszukiwarka