Wpis w księdze wieczystej a prawo do dziedziczenia.

Dziedziczenie nieruchomości:
1. status prawny nieruchomości - własność
2. Kto figuruje jako właściciel w KW - siostra
3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra
Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw.
Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw czy rodzeństwo 50/50.
anonim cytuj
15-08-2023
3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra
Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw.
Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw czy rodzeństwo 50/50.

Nikt nic nie dziedziczy. Właścicielem jest siostrą.

anonim cytuj
15-08-2023

Nikt nie dziedziczy.
Skoro w KW figuruje jedynie siostra, to znaczy że matka nie jest właścicielką nieruchomości, a zatem jej śmierć nie będzie miała żadnego wpływu na stan prawny tejże nieruchomości.

anonim cytuj
15-08-2023
Jeśli chodzi o kwestię dziedziczenia nieruchomości, kluczową rolę odgrywa wpis w księdze wieczystej oraz treść testamentu, jeśli taki został sporządzony.

Biorąc pod uwagę przedstawione informacje:

Jeżeli w księdze wieczystej figuruje wyłącznie siostra jako właścicielka nieruchomości, oznacza to, że jest ona jedyną i wyłączną właścicielką tejże nieruchomości. W przypadku śmierci matki, jeśli nieruchomość nie była jej własnością (a dane wskazują, że tak jest), to nie stanie się ona przedmiotem spadku.

W przypadku braku testamentu, spadkobiercami ustawowymi są najbliżsi krewni zmarłego, zgodnie z art. 931 Kodeksu cywilnego. Jednakże, jeśli matka nie była właścicielką nieruchomości, nie ma mowy o dziedziczeniu tejże nieruchomości po niej przez rodzeństwo.

Jeśli natomiast matka sporządziła testament, w którym określiła sposób podziału swojego majątku, to jego treść będzie miała pierwszeństwo przed ustawowym porządkiem dziedziczenia. Ale ponownie podkreślam: jeżeli nieruchomość nie była własnością matki, nie może ona zostać objęta treścią testamentu.

Podsumowując, zgodnie z przedstawionymi danymi, nieruchomość nie stanowi własności matki. W związku z tym, po jej śmierci nieruchomość nie będzie stanowić części spadku, a co za tym idzie, nie będzie podlegać dziedziczeniu przez rodzeństwo.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Polisa na życie a darowizna.
Dzień dobry. Po śmierci mamy ,mój brat dostał po niej polisę, która opłacała w TU. Czy taka polisa to jest darowizna? Jeśli tak, to Czy mogę ubiegać się o zachowek od tej polisy ?Tym bardziej ,ze mama nie zostawiła innego majątku, a ja w całości pokryłem koszty pogrzebu....
Kiedy dziadkowie mogą przejąć opiekę prawną nad wnukiem?
Witam mam taki problem. W maju tego roku dostałam wyrok bezwzględny 6 miesięczny obecnie wyrok jest w apelacji ale nie liczę na cud. Zapewne będzie podtrzymany a ja mam 11 letnią córkę którą sama wychowuje chciałabym żeby opiekę nad nią przejęła jej babcia, która zresztą bardzo tego chce i ma warunki, pytanie tylko kiedy mamy zacząć działać żeby nie było za późno? Podobno żeby podjąć jakieś kroki prawne w sprawie opieki nad córka to najpierw m...
Jestem rozwiedziona, chcę wyprowadzić się z dziećmi. Co powinnam zrobić?
Dzień dobry, Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc prawną. Jestem rozwiedziona, wynajęłam mieszkanie i chcę wyprowadzić się z dziećmi (przy rozwodzie zostają przy mnie). Co powinnam zrobić? - wystąpić o alimenty - wystąpić o podział majątku (nie był robiony przy rozwodzie), kto pokrywa kosztu kredytu do czasu podziału? - na co powinnam zwrócić uwagę, jak ustalić opiekę nad dziećmi. Czy mogę np.na tydzień zostawić je pod opieką ojca, jeśl...
Podział majątku po ślubie.
Po 13 latach wzięliśmy ślub w międzyczasie mąż kupił 3 mieszkania na kredyt (spłaca do dziś) Nie mamy rozdzielności. Czy w przypadku rozwodu będzie podział majątku? Mąż twierdzi, że tak. Jak to jest od strony prawnej?...

Wyszukiwarka