Wpis w księdze wieczystej a prawo do dziedziczenia.

Dziedziczenie nieruchomości:
1. status prawny nieruchomości - własność
2. Kto figuruje jako właściciel w KW - siostra
3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra
Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw.
Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw czy rodzeństwo 50/50.
anonim cytuj
15-08-2023
3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra
Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw.
Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw czy rodzeństwo 50/50.

Nikt nic nie dziedziczy. Właścicielem jest siostrą.

anonim cytuj
15-08-2023

Nikt nie dziedziczy.
Skoro w KW figuruje jedynie siostra, to znaczy że matka nie jest właścicielką nieruchomości, a zatem jej śmierć nie będzie miała żadnego wpływu na stan prawny tejże nieruchomości.

anonim cytuj
15-08-2023
Jeśli chodzi o kwestię dziedziczenia nieruchomości, kluczową rolę odgrywa wpis w księdze wieczystej oraz treść testamentu, jeśli taki został sporządzony.

Biorąc pod uwagę przedstawione informacje:

Jeżeli w księdze wieczystej figuruje wyłącznie siostra jako właścicielka nieruchomości, oznacza to, że jest ona jedyną i wyłączną właścicielką tejże nieruchomości. W przypadku śmierci matki, jeśli nieruchomość nie była jej własnością (a dane wskazują, że tak jest), to nie stanie się ona przedmiotem spadku.

W przypadku braku testamentu, spadkobiercami ustawowymi są najbliżsi krewni zmarłego, zgodnie z art. 931 Kodeksu cywilnego. Jednakże, jeśli matka nie była właścicielką nieruchomości, nie ma mowy o dziedziczeniu tejże nieruchomości po niej przez rodzeństwo.

Jeśli natomiast matka sporządziła testament, w którym określiła sposób podziału swojego majątku, to jego treść będzie miała pierwszeństwo przed ustawowym porządkiem dziedziczenia. Ale ponownie podkreślam: jeżeli nieruchomość nie była własnością matki, nie może ona zostać objęta treścią testamentu.

Podsumowując, zgodnie z przedstawionymi danymi, nieruchomość nie stanowi własności matki. W związku z tym, po jej śmierci nieruchomość nie będzie stanowić części spadku, a co za tym idzie, nie będzie podlegać dziedziczeniu przez rodzeństwo.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy musze rozliczać się na umowie o pracę?
Witam Mam 23 lata Dostałam ofertę pracy na -umowe zlecenie . Czy będę musiała się jakoś rozliczać? Nie jestem w tym temacie obeznana i nie chciałabym zrobić sobie problemów z niewiedzy . Nie jestem studentką. Proszę o pomoc . Z góry dziękuję....
Pożyczam znajomemu pieniądzę i chciałbym z nim spisać jakąś umowę
Hej... Będę pożyczał kumplowi nie małe pieniądze i chce z nim spisać jakąś umowę oraz deklaracje że w razie jak jemu coś się stanie (śmierć, wypadek, cokolwiek) to spłacą to jego rodzice. Tylko czy bez ich zgody to zadziała? Bo oni o tym nic nie będą wiedzieć (on nie chce żeby wiedzieli)...
Kredyt.
Chciałem pomóc przyjacielowi i wziąłem kredyt na siebie, pożyczyłem mu te pieniądze i on spłacił swoje długi. Na chwilę obecną nie ma możliwości oddania całej kwoty, więc wpadliśmy na pomysł aby wpisać jakąś umowę. Czy jest możliwość ogarnąć między nami umowę, aby to mój przyjaciel spłacał ten kredyt, a nie ja? notariusz? nie wiem np. że on przelewa co miesiąc bankowi pieniądze za raty albo mi na konto co miesiąc? Jest jakaś opcja aby on miał ...
Podwyższenie alimentów.
Potrzebuje porady, otóż miałam sprawę w sądzie, w 2019 córka wtedy nie miała roku. Teraz ma w tym roku 5 lat czy mogę iść po podwyżkę. Mam zasadzone alimenty w wysokości 450 zł. Córka jeszcze w tym roku idzie do przedszkola. Kolejna sprawa mój były nie płaci na córkę od roku alimentów. Czy w ogóle jest sens iść do sądu jeśli nie płaci teraz alimentów?...

Wyszukiwarka