Wpis w księdze wieczystej a prawo do dziedziczenia.

Dziedziczenie nieruchomości:
1. status prawny nieruchomości - własność
2. Kto figuruje jako właściciel w KW - siostra
3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra
Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw.
Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw czy rodzeństwo 50/50.
anonim cytuj
15-08-2023
3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra
Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw.
Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw czy rodzeństwo 50/50.

Nikt nic nie dziedziczy. Właścicielem jest siostrą.

anonim cytuj
15-08-2023

Nikt nie dziedziczy.
Skoro w KW figuruje jedynie siostra, to znaczy że matka nie jest właścicielką nieruchomości, a zatem jej śmierć nie będzie miała żadnego wpływu na stan prawny tejże nieruchomości.

anonim cytuj
15-08-2023
Jeśli chodzi o kwestię dziedziczenia nieruchomości, kluczową rolę odgrywa wpis w księdze wieczystej oraz treść testamentu, jeśli taki został sporządzony.

Biorąc pod uwagę przedstawione informacje:

Jeżeli w księdze wieczystej figuruje wyłącznie siostra jako właścicielka nieruchomości, oznacza to, że jest ona jedyną i wyłączną właścicielką tejże nieruchomości. W przypadku śmierci matki, jeśli nieruchomość nie była jej własnością (a dane wskazują, że tak jest), to nie stanie się ona przedmiotem spadku.

W przypadku braku testamentu, spadkobiercami ustawowymi są najbliżsi krewni zmarłego, zgodnie z art. 931 Kodeksu cywilnego. Jednakże, jeśli matka nie była właścicielką nieruchomości, nie ma mowy o dziedziczeniu tejże nieruchomości po niej przez rodzeństwo.

Jeśli natomiast matka sporządziła testament, w którym określiła sposób podziału swojego majątku, to jego treść będzie miała pierwszeństwo przed ustawowym porządkiem dziedziczenia. Ale ponownie podkreślam: jeżeli nieruchomość nie była własnością matki, nie może ona zostać objęta treścią testamentu.

Podsumowując, zgodnie z przedstawionymi danymi, nieruchomość nie stanowi własności matki. W związku z tym, po jej śmierci nieruchomość nie będzie stanowić części spadku, a co za tym idzie, nie będzie podlegać dziedziczeniu przez rodzeństwo.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Gdzie można się dowiedzieć czy dana osoba jest poszukiwana listem gończym?
Dzień dobry. Gdzie można się dowiedzieć czy dana osoba jest poszukiwana listem gończym? Dziękuję...
Ile czeka się na rozpatrzenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania?
Witam, czy ktoś może się orientuje ile czasu czeka się na rozpatrzenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania, i czy tj. rozprawa sądowa czy posiedzenie Sądu?...
Urlop
W pracy mamy tabelkę z wolnymi dniami urlopowymi. Wg tej tabelki przez najbliższe 4 miesiące nie można wziąć ani jednego dnia urlopu a do końca roku jest łącznie około 20 wolnych dni. Czy pracodawca ma prawo zablokować urlopy przez tak długi okres czasu? Mam do wykorzystania jeszcze ponad 20 dni a w najbliższym czasie nie mam możliwości wzięcia nawet 1 dnia wolnego na wizytę u lekarza....
Wynagrodzenie za korzystanie z mojej części mieszkania.
Witam czy mogę od byłego męża brać czynsz za korzystanie z mojej części mieszkania? Mieszkanie jest wspólne, jest podział po 50%z czego ja przez 5lat nie korzystałam ze swojej części....

Wyszukiwarka