Wpis w księdze wieczystej a prawo do dziedziczenia.

Dziedziczenie nieruchomości:
1. status prawny nieruchomości - własność
2. Kto figuruje jako właściciel w KW - siostra
3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra
Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw.
Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw czy rodzeństwo 50/50.
anonim cytuj
15-08-2023
3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra
Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw.
Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw czy rodzeństwo 50/50.

Nikt nic nie dziedziczy. Właścicielem jest siostrą.

anonim cytuj
15-08-2023

Nikt nie dziedziczy.
Skoro w KW figuruje jedynie siostra, to znaczy że matka nie jest właścicielką nieruchomości, a zatem jej śmierć nie będzie miała żadnego wpływu na stan prawny tejże nieruchomości.

anonim cytuj
15-08-2023
Jeśli chodzi o kwestię dziedziczenia nieruchomości, kluczową rolę odgrywa wpis w księdze wieczystej oraz treść testamentu, jeśli taki został sporządzony.

Biorąc pod uwagę przedstawione informacje:

Jeżeli w księdze wieczystej figuruje wyłącznie siostra jako właścicielka nieruchomości, oznacza to, że jest ona jedyną i wyłączną właścicielką tejże nieruchomości. W przypadku śmierci matki, jeśli nieruchomość nie była jej własnością (a dane wskazują, że tak jest), to nie stanie się ona przedmiotem spadku.

W przypadku braku testamentu, spadkobiercami ustawowymi są najbliżsi krewni zmarłego, zgodnie z art. 931 Kodeksu cywilnego. Jednakże, jeśli matka nie była właścicielką nieruchomości, nie ma mowy o dziedziczeniu tejże nieruchomości po niej przez rodzeństwo.

Jeśli natomiast matka sporządziła testament, w którym określiła sposób podziału swojego majątku, to jego treść będzie miała pierwszeństwo przed ustawowym porządkiem dziedziczenia. Ale ponownie podkreślam: jeżeli nieruchomość nie była własnością matki, nie może ona zostać objęta treścią testamentu.

Podsumowując, zgodnie z przedstawionymi danymi, nieruchomość nie stanowi własności matki. W związku z tym, po jej śmierci nieruchomość nie będzie stanowić części spadku, a co za tym idzie, nie będzie podlegać dziedziczeniu przez rodzeństwo.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego
Dzień dobry , może ktoś miał z Was taką sytuację , dziś syn zaznaczam pełnoletni odebrał pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego . I teraz jak to wygląda od 2012 r , rozwód z orzeczeniem z winy męża , mąż przebywa w DE , alimenty za jego zgoda 250 euro , płaci po orzeczeniu rozwodu przez jakieś 9 miesięcy , pożnij już nic , zero kontaktu z synem który wtedy ma lat 12 , sprawa ląduje w sądzi...
Dziwny zapis w umowie wynajmu mieszkania.
Wynajmuje mieszkanie i w umowie mam zapis o tym, ze za kazdym razem gdy ktos u mnie nocuje mam obowiazek powiadamiac wlasciciela? Moim zdaniem to dosc dziwne, bo godzi w moja prywatnosc i wiadomo czasem nie da sie przewidziec czy ktos zostanie. Czy to ma moc prawna lub w ogóle jest legalne? A także czy w razie gdyby właściciel chciał skontrolować mieszkanie to czy może? Wejść kiedy chce i w ogóle?...
Podział majątku po rozwodzie.
Posiadam mieszkanie zakupione przed ślubem wzięte na kredyt, na moim prywatnym koncie gdzie przelewana jest wypłata. Od 2015 roku jestem po ślubie, a teraz żona chce się rozwieść i zapowiada że będzie żądać spłaty za opłacany kredyt w tym czasie. Dodam że dopiero od dwóch lat ma stałą pracę, a wcześniej tylko stypendium 1600 zł. Przez większość czasu miałem dwa razy większe dochody, i oprócz spłaty kredytu ze swojego konta i często jeszcze czynsz...
Sprzedaż samochodu.
Około miesiąca temu sprzedałem samochód. Nabywca sprawdził to sobie na stacji kontroli pojazdów i bym podpięty pod komputer co nie wykazało żadnych jego wad. Teraz nabywca mi pisze że silnik jest do remontu i będzie chciał ode mnie pieniądze za jego remont? Jakie są moje prawa w tym przypadku? Jestem osoba fizyczna i była sporządzona jedynie umowa kupna sprzedaży....

Wyszukiwarka