Czy sprzedawca, może odrzucić możliwość zwrotu podręczników?

Zakupiłem on-line podręczniki do nauki. Jako, że chodzi o naukę języka, który wykorzystuje zawodowo do zakupu wziąłem fakturę.
Podręczniki okazały się słabe i chciałem je zwrócić.
Sprzedawca odrzucił możliwość zwrotu powołując się na klauzurę:
"Oświadczam, że zawierana przeze mnie umowa sprzedaży jest bezpośrednio związana z prowadzoną przeze mnie działalnością gospodarczą, a także posiada ona dla mnie charakter zawodowy wynikający z przedmiotu wykonywanej przeze mnie działalności gospodarczej. Wiem, że w związku z tym nie będzie przysługiwało mi konsumenckie prawo zwrotu towaru w ciągu 14 dni."
Ustawa konsumencka nie stoi wyżej, niż klauzury sklepu?
anonim cytuj
26-01-2023
Art. 7aa [Zastosowanie przepisów] 28)Przepisy dotyczące konsumenta zawarte w rozdziałach 4, 5a i 5b stosuje się do osoby fizycznej zawierającej umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie ma ona dla tej osoby charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Kryterium wyodrębnienia zakresu podmiotowego. Komentowany przepis nakazuje stosowanie przepisów o ochronie konsumenta w zakresie unormowania rękojmi za wady do osób fizycznych zawierające umowę bezpośrednio związaną z ich działalnością gospodarczą, ale pod warunkiem, że z treści konkretnej umowy wynika, że nie ma ona dla tej strony charakteru zawodowego. A to ostatnie kryterium weryfikowane jest przez określenie przedmiotu działalności gospodarczej takiej strony, udostępnionego w oparciu o przepisy o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Wystawienie faktury za towar lub usługę, w której jako odbiorca wskazywany jest przedsiębiorca, jest równoznaczne z uznaniem, że dokonano tego w ramach obrotu z udziałem obu podmiotów profesjonalnych.Art. 5564 KC T. II red. Gutowski 2022, wyd. 3/Habryn-Anna Chojnacka

anonim cytuj
26-01-2023
Czym innym jest wzięcie faktury, czym innym sposób wykorzystania. co właściwie masz w PKD?

anonim cytuj
26-01-2023
Główne PKD portale internetowe.

anonim cytuj
26-01-2023
A masz tam gdzieś w PKD np. naukę języków obcych albo tłumaczenia?

anonim cytuj
26-01-2023
Nie nie mam.

anonim cytuj
26-01-2023
No to nie ma charakteru zawodowego. złóż takie oświadczenie sprzedawcy dołączając swoje PKD.

anonim cytuj
26-01-2023
A jak się odwoła do tego oświadczenia, na które się powołuje, a które zapewne potwierdziłem przy zakupie?

anonim cytuj
26-01-2023
To pozostanie rozstrzygnięcie tej kwestii przez sąd.

anonim cytuj
26-01-2023
Z ciekawości zapytam: w jaki sposób dokonywać zakupów na firmę, jeżeli dany produkt jest wykorzystany przeze mnie pośrednio w prowadzeniu firmy (np. Nauka języka aby moc np. Komunikować się z kontrahentami zagranicznymi), natomiast nie jest to bezpośrednie powiązanie z PKD?

anonim cytuj
26-01-2023
Nie wiem dlaczego wyszedłem z założenia ze bez oświadczenia nie przejdzie zamówienie. Dzięki!

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany urlop.
Witam, mam problem z byłym pracownikiem. W okresie swojej pracy wykorzystał 5 dni urlopu wypoczynkowego w tym 1 dzień na żądanie. Na świadectwie księgowa wpisała że wykorzystał 20 dni. Został naliczony ekwiwalent za 15 dni nie wykorzystanych. On nie chce przyjąć tego świadectwa i karze je poprawić bo on chce mieć napisane że wykorzystał 5 dni nie 20. Czy ma takie prawo i księgowa musi to poprawić ?...
dlaczego samochody elektryczne to nie jest nasza przyszlosc?
czy uwaza sie ze w przyszlosci baterie dalej będą wiodly prym, czy moze jest na horyzoncie jakas inna technologia ktora moze je zastapic?...
Nie zgłosiłem zezłomowania pojazdu ubezpieczalni.
Zezłomowałem pojazd 31 stycznia 2020r. Nie zgłosiłem tego do ubezpieczalni, w między czasie byłem w Anglii, potem w innym miejscu zamieszkania w Polsce. Przez prawie 3 lata, cisza, zero odzewu (Albo ja nie miałem jak otrzymać od nich listu) Dziś dostaję SMS od działu windykacji ubezpieczalni, że mam zapłacić 1500zł, inaczej droga sądowa. Dopiero teraz wysłałem im skan zaświadczenia o demontażu pojazdu. I teraz, czy mają prawo żądać ode mnie p...
Ubezpieczenie zdrowotne przy mężu.
Witajcie, mam pytanie odnośnie ubezpieczenia zdrowotnego, od ponad roku jestem nieubezpieczona, teraz mój mąż chce ubezpieczyć mnie w swojej pracy, ale ponoć od braku ciągłości w ubezpieczeniu płaci się jakieś kary lub jakieś uzupełnienie za brak tej ciągłości, a są to spore sumy. Pytanie brzmi czy zapłacę i ile jeżeli takie są??...

Wyszukiwarka