Czy sprzedawca, może odrzucić możliwość zwrotu podręczników?
Zakupiłem on-line podręczniki do nauki. Jako, że chodzi o naukę języka, który wykorzystuje zawodowo do zakupu wziąłem fakturę.
Podręczniki okazały się słabe i chciałem je zwrócić.
Sprzedawca odrzucił możliwość zwrotu powołując się na klauzurę:
"Oświadczam, że zawierana przeze mnie umowa sprzedaży jest bezpośrednio związana z prowadzoną przeze mnie działalnością gospodarczą, a także posiada ona dla mnie charakter zawodowy wynikający z przedmiotu wykonywanej przeze mnie działalności gospodarczej. Wiem, że w związku z tym nie będzie przysługiwało mi konsumenckie prawo zwrotu towaru w ciągu 14 dni."
Ustawa konsumencka nie stoi wyżej, niż klauzury sklepu?
Art. 7aa [Zastosowanie przepisów] 28)Przepisy dotyczące konsumenta zawarte w rozdziałach 4, 5a i 5b stosuje się do osoby fizycznej zawierającej umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie ma ona dla tej osoby charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Kryterium wyodrębnienia zakresu podmiotowego. Komentowany przepis nakazuje stosowanie przepisów o ochronie konsumenta w zakresie unormowania rękojmi za wady do osób fizycznych zawierające umowę bezpośrednio związaną z ich działalnością gospodarczą, ale pod warunkiem, że z treści konkretnej umowy wynika, że nie ma ona dla tej strony charakteru zawodowego. A to ostatnie kryterium weryfikowane jest przez określenie przedmiotu działalności gospodarczej takiej strony, udostępnionego w oparciu o przepisy o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Wystawienie faktury za towar lub usługę, w której jako odbiorca wskazywany jest przedsiębiorca, jest równoznaczne z uznaniem, że dokonano tego w ramach obrotu z udziałem obu podmiotów profesjonalnych.Art. 5564 KC T. II red. Gutowski 2022, wyd. 3/Habryn-Anna Chojnacka
anonim cytuj
26-01-2023
Czym innym jest wzięcie faktury, czym innym sposób wykorzystania. co właściwie masz w PKD?
anonim cytuj
26-01-2023
Główne PKD portale internetowe.
anonim cytuj
26-01-2023
A masz tam gdzieś w PKD np. naukę języków obcych albo tłumaczenia?
anonim cytuj
26-01-2023
Nie nie mam.
anonim cytuj
26-01-2023
No to nie ma charakteru zawodowego. złóż takie oświadczenie sprzedawcy dołączając swoje PKD.
anonim cytuj
26-01-2023
A jak się odwoła do tego oświadczenia, na które się powołuje, a które zapewne potwierdziłem przy zakupie?
anonim cytuj
26-01-2023
To pozostanie rozstrzygnięcie tej kwestii przez sąd.
anonim cytuj
26-01-2023
Z ciekawości zapytam: w jaki sposób dokonywać zakupów na firmę, jeżeli dany produkt jest wykorzystany przeze mnie pośrednio w prowadzeniu firmy (np. Nauka języka aby moc np. Komunikować się z kontrahentami zagranicznymi), natomiast nie jest to bezpośrednie powiązanie z PKD?
anonim cytuj
26-01-2023
Nie wiem dlaczego wyszedłem z założenia ze bez oświadczenia nie przejdzie zamówienie. Dzięki!
Dzień dobry. Zamierzam sprzedać mieszkanie. Zainteresowanie wyraziły osoby, które przy jego zakupie będą posiłkować się kredytem - powiedzieli mi, że muszą "dobrać trochę kredytu" bo nie mają tyle własnych środków. Wolałabym sprzedać mieszkanie gotówkowcom. Teraz zastanawiam się, jak to zrobić bezpiecznie dla siebie. Oni chcą podpisać umowę przedwstępną u notariusza. Co powinno się w niej znaleźć? Zależy mi na w miarę szybkiej sprzedaży...
Witam, będę wdzięczna za pomoc, z góry dziękuję, problem jest następujący:
pracuję w systemie 12-godzinnym (ochrona). Pierwotnie byłam zatrudniona na cały etat w jednej firmie X, ale w tym roku do obsługi klienta została włączona druga firma Y. Cała załoga otrzymała do podpisania aneksy od firmy X zmieniające wymiar czasu pracy na pół etatu z dodatkowym zapisem: " Strony zgodnie ustalają, że dopuszczalna liczba godzin pracy ponad określony ...
Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku.
W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie.
Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany....
Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: