brat chory na schizofrenię

Proszę o poradę. Brat znęcał się nad rodziną, sprawa trafiła do sądu, w trakcie postępowania wykryto u niego schizofrenię. Został on skierowany do szpitala psychiatrycznego gdzie przebywał prawie rok, później zostało orzeczone wobec niego leczenie ambulatoryjnie. Od tego momentu minęło już prawie 3 lata, na początku chodził co miesiąc na wizyty (leków i tak nie przyjmował), później przestał chodzić, po jakimś czasie psychiatra zgłosił do sądu, że nie pojawiał się na wizytach. Sąd wysłał pismo, że brat ma podać przyczyny niestawiennictwa na wizyty albo będzie rozważone ponowne umieszczenie w szpitalu. Zaniósł on do sądu wyjaśnienia, że będzie już chodził. Poszedł na 1 wizytę i od pół roku znowu nie chodzi i dalej nie bierze leków. Mama chodziła dzisiaj do sądu spytać czy lekarz zgłosił to, że znowu nie chodzi, powiedzieli, że nie.
Co można zrobić w takiej sytuacji, czy to nie jest obowiązkiem lekarza żeby to zgłosić do sądu, że nie przychodzi na wizyty? A może my musimy to zgłosić? Boimy się o niego i siebie (traktuje nas jak wrogów, wyzywa, krzyczy, straszy, że wyrzuci nas z mieszkania, nie da swobodnie poruszać się po mieszkaniu, twierdzi, że to my jesteśmy chore i każe się leczyć itd.)
anonim cytuj
06-09-2020
Jeśli dobrze rozumiem, został orzeczony środek zapobiegawczy w postaci leczenia ambulatoryjnego. Jeśli brat nie stawia się na wizyty i/lub nastąpiło pogorszenie stanu psychicznego, to obowiązkiem przychodni do której brat został skierowany przez sąd jest niezwłoczne poinformowanie sądu o tym fakcie. Niezależnie od tego, przychodnia powinna raz w roku sporządzać pisemną informację dla sądu o przebiegu realizacji tego środka zapobiegawczego. Proponuję w pierwszej kolejności porozmawiać z lekarzem leczącym brata i/lub kierownikiem placówki i dowiedzieć sie, czy i kiedy została sporządzona stosowna informacja dla sądu. Niezależnie od tego, zgłosić swoje wątpliwości prokuraturze, gdyż to prokurator jest strona w przypadku zainicjowania postępowania o zmianę środka zabezpieczającego. Niezależnie od tego, można równolegle zainicjować postępowanie o umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym w trybie art.29 ustawy o ochronie zdrowia psychicznego - należy zwrócić się o stosowne zaświadczenie do lekarza leczącego brata, lub o zaświadczenie iż przestał się stawiać w przychodni (w ten sposób udokumentujecie niemożność uzyskania zaświadczenia o aktualnym stanie zdrowia brata) i załączyć je do wniosku o umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym ktory należy złożyć do sądu opiekuńczego właściwego dla miejsca zamieszkania brata. Wreszcie, w sytuacji, gdyby brat stwarzał bezpośrednie zagrożenie dla siebie lub innych osób, proszę nie bać się wzywania ZRM.

anonim cytuj
06-09-2020

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów.
Witam, chciałabym złożyć pozew o podwyższenie alimentów syn ma 10 lat alimenty zostały przyznane gdy miał roczek w wysokości 500zl. Nie wiem kompletnie jak to zrobić a alimenty będę podnosić pierwszy raz....
Czy można podważyć opinię biegłego sądowego w prokuraturze ?
Witam. Sytuacja jest taka. Jestem pokrzywdzony. Prokurator umorzył postępowanie ale mój adwokat wniósł zażalenie. Sprawa trafi do sądu. W międzyczasie wczytałem się w opinię biegłego sądowego w aktach sprawy i się z nią nie zgadzam. Czy w takiej sytuacji nie mogę złożyć na nią skargi bo już po zażaleniu - czy jednak mogę ją dosłać do sądu po przyjęciu akt postepowania po zażaleniu?...
Utrudnianie kontaktów z dzieckiem.
Czy matka może zablokować nr telefonu ojca? Dziecko ma 5 lat. Matka zablokowała nr ojca po tym, jak ten nie zgodził się na odwołanie kolejnego kontaktu z dzieckiem, matka dziecka zasłaniała się tym, że jej matka jest w szpitalu i nie ma teraz głowy do tego a ojciec ma nie przyjeżdżać bo dziecka nie dostanie i koniec. Ojciec się nie zgodził, bo według niego to żaden powód i mógł przyjechać po dziecko. Jeśli wydarzy się coś nieoczekiwanego i ojc...
Służebność mieszkania/domu
Witam! Mam pytanie odnośnie służebności mieszkania/ domu. Teściowe mają służebność na cały murowany budynek. W którym wspólnie mieszkamy. Do tej pory nie było problemu nagle zaczęły pojawiać się schody. Chcą sobie robić swoją kuchnię niech robią nie mam nic przeciwko. Tylko czy muszę się zgadzać na udostępnienie konkretnego pomieszczenia. Ogólnie uparli się na kuchnie w pokoju syna który świeżo wyremontowalismy. Dom jest duży i mogą ją zrobić w...

Wyszukiwarka