Obowiązek alimentacyjny dziadków wobec wnuków.

Może mi ktoś powiedzieć jak to wygląda by alimenty ściągać od dziadków? Niestety ojciec dziecka nie płaci komornik nie ma z czego ściągać mimo że ojciec dziecka pracuje.
anonim cytuj
27-10-2023
Do funduszu złóż papiery, co prawda do 500 zł tylko wypłaca ale zawsze coś. Ja mam przyznane po 800 na jedno a nie nie płaci robi na czarno to mam z funduszu te 500 ,mu dług rośnie i rośnie.

anonim cytuj
27-10-2023
Jaka jest przyczyna nieskutecznej egzekucji? Alimenty od rodziców zobowiązanego to alimenty uzupełniające a nie zamienne. Zanim podejmiesz próbę pozwania dziadków, ustal dlaczego komornik nie egzekwuje alimentów z wynagrodzenia (lub egzekwuje zbyt mało). Wniosku sek do komornika o stan sprawy wraz z wnioskiem o zaświadczenie o dokonanych wpłatach. Dopiero jak uzyskasz te dokumenty będziesz miała wiedzę o przyczynie.

anonim cytuj
27-10-2023
Może mi ktoś powiedzieć jak to wygląda by alimenty ściągać od dziadków? Niestety ojciec dziecka nie płaci komornik nie ma z czego ściągać mimo że ojciec dziecka pracuje.

Jeżeli ojciec dziecka nie płaci alimentów i komornik nie jest w stanie ich ściągnąć z jego wynagrodzenia, istnieje możliwość dochodzenia alimentów od dziadków. Polskie prawo cywilne przewiduje sytuacje, w których dziadkowie mogą zostać zobowiązani do płacenia alimentów na rzecz wnuków. Zgodnie z art. 128 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jeżeli rodzice nie są w stanie świadczyć alimentów ze względu na swoją sytuację materialną, to obowiązek ten przechodzi na dziadków. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że alimenty od dziadków są alimentami uzupełniającymi, a nie zamiennymi. Oznacza to, że mają one uzupełnić niewystarczające alimenty od rodziców, a nie je zastąpić.

Jaka jest przyczyna nieskutecznej egzekucji? Alimenty od rodziców zobowiązanego to alimenty uzupełniające a nie zamienne. Zanim podejmiesz próbę pozwania dziadków, ustal dlaczego komornik nie egzekwuje alimentów z wynagrodzenia (lub egzekwuje zbyt mało). Wniosku sek do komornika o stan sprawy wraz z wnioskiem o zaświadczenie o dokonanych wpłatach. Dopiero jak uzyskasz te dokumenty będziesz miała wiedzę o przyczynie.

To kluczowe podejście. Aby skutecznie dochodzić alimentów od dziadków, najpierw musisz ustalić przyczynę nieskutecznej egzekucji przez komornika wobec ojca dziecka. Zaświadczenie od komornika o dokonanych wpłatach oraz stan sprawy pomoże ocenić, czy faktycznie istnieje podstawa do żądania alimentów od dziadków. Jeśli okaże się, że ojciec celowo unika płacenia alimentów, np. poprzez pracę na tzw. czarno, można podjąć dalsze działania prawne w celu egzekwowania alimentów, w tym od dziadków, jeśli sytuacja materialna rodziców na to nie pozwala. Jednak warto mieć na uwadze, że egzekwowanie alimentów od dziadków jest skomplikowane i może być wymagające z punktu widzenia dowodowego.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Ustanowienie kuratora za osobę nieznaną z miejsca zamieszkania.
W 2021 roku byłemu mężowi podwyższałam alimenty na dziecko, w związku z tym, że się ukrywa moja prawniczka w jakiś sposób ustaliła matkę kuratorem odpowiedzialnym za odbieranie powiadomień i reprezentowanie go przed sądem . Jaki paragraf o tym stanowi, żebym mogła złożyć taki wniosek, ponieważ od grudnia sąd stara się dostarczyć odpis pozwu i wyrok o zabezpieczeniu, ale bezskutecznie. Teraz muszę opłacić komornika żeby On dostarczył, ale nie wi...
Wjazd z którego korzystamy ponad 30 lat, dziś okazuję się że należy do domu obok. Czy możemy uważać ten wjazd jako zasiedzenie?
Dzień dobry. Od ponad 30 lat, koło naszego domu był wjazd z którego korzystaliśmy z myślą iż tak ma być. Dziś okazuje się że ten wjazd według mapki powinien należeć do domu obok, my natomiast powinniśmy wjeżdżać od podwórka naszego sąsiada. Dlatego mam pytanie. Czy jeżeli wjazd z którego korzystaliśmy przez ponad 30 lat możemy uważać jako zasiedzenie? Czy właściciel według mapki, może teraz sobie bez żadnego ale, nam ten wjazd zablokować....
Zmarł mój ,,tata" obcy człowiek, nie był moim biologicznym ojcem. Jeśli otworze testament, jaki zapłacę podatek?
Witam, zmarł mój ,,tata" (w świetle prawa całkowicie obcy człowiek, nie był moim biologicznym ojcem) zostawił testament w którym przepisał mi swoją połowę majątku. Żyliśmy normalnie jak rodzina, pomagałam mu przez całe życie i całą chorobę, itd. Jeśli otworze testament, jaki zapłacę podatek? Czy jest jakaś możliwość żebym mogła starać się o zmniejszenie tej kwoty? Nie stać mnie na tak duże sumy (mam duży kredyt na głowie) a dalsza rodzina t...
Zadośćuczynienie od sprawców?
Rok temu zostałem pobity w taksówce (pracuje jako kierowca) dwóch sprawców, których wiozłem przez aplikacje (płatność z góry) pod wpływem alkoholu/środków odurzających pobiło mnie, zdewastowali auto, po czym uciekli, na miejscu policja, karetka w wypisie ze szpitala rozpoznanie s01 (powierzchowny uraz głowy) bez żadnych zmian w mózgu itp., wykonana obdukcja, na której uwidoczniono siniaki średnicy około 6-8cm, sprawa zgłoszona na policje, teraz o...

Wyszukiwarka