Obowiązek alimentacyjny dziadków wobec wnuków.

Może mi ktoś powiedzieć jak to wygląda by alimenty ściągać od dziadków? Niestety ojciec dziecka nie płaci komornik nie ma z czego ściągać mimo że ojciec dziecka pracuje.
anonim cytuj
27-10-2023
Do funduszu złóż papiery, co prawda do 500 zł tylko wypłaca ale zawsze coś. Ja mam przyznane po 800 na jedno a nie nie płaci robi na czarno to mam z funduszu te 500 ,mu dług rośnie i rośnie.

anonim cytuj
27-10-2023
Jaka jest przyczyna nieskutecznej egzekucji? Alimenty od rodziców zobowiązanego to alimenty uzupełniające a nie zamienne. Zanim podejmiesz próbę pozwania dziadków, ustal dlaczego komornik nie egzekwuje alimentów z wynagrodzenia (lub egzekwuje zbyt mało). Wniosku sek do komornika o stan sprawy wraz z wnioskiem o zaświadczenie o dokonanych wpłatach. Dopiero jak uzyskasz te dokumenty będziesz miała wiedzę o przyczynie.

anonim cytuj
27-10-2023
Może mi ktoś powiedzieć jak to wygląda by alimenty ściągać od dziadków? Niestety ojciec dziecka nie płaci komornik nie ma z czego ściągać mimo że ojciec dziecka pracuje.

Jeżeli ojciec dziecka nie płaci alimentów i komornik nie jest w stanie ich ściągnąć z jego wynagrodzenia, istnieje możliwość dochodzenia alimentów od dziadków. Polskie prawo cywilne przewiduje sytuacje, w których dziadkowie mogą zostać zobowiązani do płacenia alimentów na rzecz wnuków. Zgodnie z art. 128 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jeżeli rodzice nie są w stanie świadczyć alimentów ze względu na swoją sytuację materialną, to obowiązek ten przechodzi na dziadków. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że alimenty od dziadków są alimentami uzupełniającymi, a nie zamiennymi. Oznacza to, że mają one uzupełnić niewystarczające alimenty od rodziców, a nie je zastąpić.

Jaka jest przyczyna nieskutecznej egzekucji? Alimenty od rodziców zobowiązanego to alimenty uzupełniające a nie zamienne. Zanim podejmiesz próbę pozwania dziadków, ustal dlaczego komornik nie egzekwuje alimentów z wynagrodzenia (lub egzekwuje zbyt mało). Wniosku sek do komornika o stan sprawy wraz z wnioskiem o zaświadczenie o dokonanych wpłatach. Dopiero jak uzyskasz te dokumenty będziesz miała wiedzę o przyczynie.

To kluczowe podejście. Aby skutecznie dochodzić alimentów od dziadków, najpierw musisz ustalić przyczynę nieskutecznej egzekucji przez komornika wobec ojca dziecka. Zaświadczenie od komornika o dokonanych wpłatach oraz stan sprawy pomoże ocenić, czy faktycznie istnieje podstawa do żądania alimentów od dziadków. Jeśli okaże się, że ojciec celowo unika płacenia alimentów, np. poprzez pracę na tzw. czarno, można podjąć dalsze działania prawne w celu egzekwowania alimentów, w tym od dziadków, jeśli sytuacja materialna rodziców na to nie pozwala. Jednak warto mieć na uwadze, że egzekwowanie alimentów od dziadków jest skomplikowane i może być wymagające z punktu widzenia dowodowego.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

umowa zlecenia a L4 i niewykonanie zlecenia
Osoba zatrudniona na umowę zlecenie ma wykonywać pracę 5 x w tygodniu (sprzątanie). W umowie jest punkt, że swoją pracę może zlecić innej osobie. Osoba ta przez najbliższe 10 dni jest na zwolnieniu lekarskim (opłaca zasiłek chorobowy) . Czy ta osoba ma obowiązek znaleźć zastępstwo za siebie aby zlecona praca została wykonana? Czy ja jako zlecający muszę szukać sam zastępstwa? Będę wdzięczny za wyjaśnienie....
Podważenie testamentu.
W 2016r. moja chrzestna (siostra ojca)napisała testament u notariusza, w którym zapisała na mnie kawalerkę + 1/3 działki. W 2022r. chrzestna umarła, na otwarciu testamentu byli jej bracia ( nie miała męża ani dzieci), którzy nie zgłaszali sprzeciwu (za życia chrzestna poinformowała o testamencie i mnie jako spadkobierczyni wszystkich potencjalnych zainteresowanych). W 2023r. Umarł mój ojciec, który za życia przepisał mi również 1/3 tej samej dzia...
Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...
Zniesienie alimentów na dorosłe dziecko.
Płacę alimenty na córkę. W tym roku skończy 20 lat. Alimenty ściąga ze mnie komornik (nigdy nie miałem opóźnień w spłacie, alimenty komornik pobiera na życzenie mojej byłej żony). Od kilku już lat nie mam kontaktu z córką. Nie wiem czy się uczy, czy pracuje. Z pogłosek wiem, że podjęła pracę i studia zaoczne. Nie mam jednak pewności jak sytuacja wygląda aktualnie. W jaki sposób mogę się tego dowiedzieć. Czy jeśli pracuje i studiuje zaocznie mogę ...

Wyszukiwarka