Obowiązek alimentacyjny dziadków wobec wnuków.

Może mi ktoś powiedzieć jak to wygląda by alimenty ściągać od dziadków? Niestety ojciec dziecka nie płaci komornik nie ma z czego ściągać mimo że ojciec dziecka pracuje.
anonim cytuj
27-10-2023
Do funduszu złóż papiery, co prawda do 500 zł tylko wypłaca ale zawsze coś. Ja mam przyznane po 800 na jedno a nie nie płaci robi na czarno to mam z funduszu te 500 ,mu dług rośnie i rośnie.

anonim cytuj
27-10-2023
Jaka jest przyczyna nieskutecznej egzekucji? Alimenty od rodziców zobowiązanego to alimenty uzupełniające a nie zamienne. Zanim podejmiesz próbę pozwania dziadków, ustal dlaczego komornik nie egzekwuje alimentów z wynagrodzenia (lub egzekwuje zbyt mało). Wniosku sek do komornika o stan sprawy wraz z wnioskiem o zaświadczenie o dokonanych wpłatach. Dopiero jak uzyskasz te dokumenty będziesz miała wiedzę o przyczynie.

anonim cytuj
27-10-2023
Może mi ktoś powiedzieć jak to wygląda by alimenty ściągać od dziadków? Niestety ojciec dziecka nie płaci komornik nie ma z czego ściągać mimo że ojciec dziecka pracuje.

Jeżeli ojciec dziecka nie płaci alimentów i komornik nie jest w stanie ich ściągnąć z jego wynagrodzenia, istnieje możliwość dochodzenia alimentów od dziadków. Polskie prawo cywilne przewiduje sytuacje, w których dziadkowie mogą zostać zobowiązani do płacenia alimentów na rzecz wnuków. Zgodnie z art. 128 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jeżeli rodzice nie są w stanie świadczyć alimentów ze względu na swoją sytuację materialną, to obowiązek ten przechodzi na dziadków. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że alimenty od dziadków są alimentami uzupełniającymi, a nie zamiennymi. Oznacza to, że mają one uzupełnić niewystarczające alimenty od rodziców, a nie je zastąpić.

Jaka jest przyczyna nieskutecznej egzekucji? Alimenty od rodziców zobowiązanego to alimenty uzupełniające a nie zamienne. Zanim podejmiesz próbę pozwania dziadków, ustal dlaczego komornik nie egzekwuje alimentów z wynagrodzenia (lub egzekwuje zbyt mało). Wniosku sek do komornika o stan sprawy wraz z wnioskiem o zaświadczenie o dokonanych wpłatach. Dopiero jak uzyskasz te dokumenty będziesz miała wiedzę o przyczynie.

To kluczowe podejście. Aby skutecznie dochodzić alimentów od dziadków, najpierw musisz ustalić przyczynę nieskutecznej egzekucji przez komornika wobec ojca dziecka. Zaświadczenie od komornika o dokonanych wpłatach oraz stan sprawy pomoże ocenić, czy faktycznie istnieje podstawa do żądania alimentów od dziadków. Jeśli okaże się, że ojciec celowo unika płacenia alimentów, np. poprzez pracę na tzw. czarno, można podjąć dalsze działania prawne w celu egzekwowania alimentów, w tym od dziadków, jeśli sytuacja materialna rodziców na to nie pozwala. Jednak warto mieć na uwadze, że egzekwowanie alimentów od dziadków jest skomplikowane i może być wymagające z punktu widzenia dowodowego.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Przekroczenie prędkości a błąd pomiarowy fotoradaru.
Może ktoś poradzi - dostałem mandat za przekroczenie prędkości o 16km/h (dozwolone 50, fotoradar wskazał 66). Kara za przekroczenie o11-15km/h wynosi 100zł a od 16km/h - 200zł. Uwzględniając błąd pomiaru urządzenia, powinienem otrzymać mandat 100-złotowy. Nie uchylam się przed karą, ale chcę być traktowany sprawiedliwie. Czy jedyna droga odwołania się od kwoty mandatu to sąd? Nie można odwołać się do Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego,...
Mieszkanie w darowiźnie, a zniesienie współwłasności.
Witam. Partner otrzymał jakiś czas temu część mieszkania w darowiźnie od mamy, drugą część otrzymała jego siostra. Partner poprosił aby go spłaciła jednak ta nie chce twierdząc że nie ma pieniędzy. W jaki sposób można wyegzekwować spłatę od siostry partnera?...
Przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?
Witam. Od ponad 3 lat przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Mieszkam na poddaszu. Mieszkanie własnościowe w kamienicy wielorodzinnej z wspólnotą mieszkaniową. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?...
Sprzedaż mieszkania.
Witam. Chce sprzedać mieszkanie, aby zakupić większe. Właścicielem jestem ja i w drugiej równej części mój małoletni syn . Muszę złożyć wniosek do sądu o pozwolenie na sprzedaż, ale na wniosku jest zapisek, o podaniu nr konta bankowego małoletniego do jego części. W jaki sposób w następnej kolejności mam zakupić nieruchomość z tą częścią syna, czy to znowu oznacza wniosek do sądu? Druga kwestia, to samo mieszkanie jest w stanie do generalnego rem...

Wyszukiwarka