Obowiązek alimentacyjny dziadków wobec wnuków.

Może mi ktoś powiedzieć jak to wygląda by alimenty ściągać od dziadków? Niestety ojciec dziecka nie płaci komornik nie ma z czego ściągać mimo że ojciec dziecka pracuje.
anonim cytuj
27-10-2023
Do funduszu złóż papiery, co prawda do 500 zł tylko wypłaca ale zawsze coś. Ja mam przyznane po 800 na jedno a nie nie płaci robi na czarno to mam z funduszu te 500 ,mu dług rośnie i rośnie.

anonim cytuj
27-10-2023
Jaka jest przyczyna nieskutecznej egzekucji? Alimenty od rodziców zobowiązanego to alimenty uzupełniające a nie zamienne. Zanim podejmiesz próbę pozwania dziadków, ustal dlaczego komornik nie egzekwuje alimentów z wynagrodzenia (lub egzekwuje zbyt mało). Wniosku sek do komornika o stan sprawy wraz z wnioskiem o zaświadczenie o dokonanych wpłatach. Dopiero jak uzyskasz te dokumenty będziesz miała wiedzę o przyczynie.

anonim cytuj
27-10-2023
Może mi ktoś powiedzieć jak to wygląda by alimenty ściągać od dziadków? Niestety ojciec dziecka nie płaci komornik nie ma z czego ściągać mimo że ojciec dziecka pracuje.

Jeżeli ojciec dziecka nie płaci alimentów i komornik nie jest w stanie ich ściągnąć z jego wynagrodzenia, istnieje możliwość dochodzenia alimentów od dziadków. Polskie prawo cywilne przewiduje sytuacje, w których dziadkowie mogą zostać zobowiązani do płacenia alimentów na rzecz wnuków. Zgodnie z art. 128 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jeżeli rodzice nie są w stanie świadczyć alimentów ze względu na swoją sytuację materialną, to obowiązek ten przechodzi na dziadków. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że alimenty od dziadków są alimentami uzupełniającymi, a nie zamiennymi. Oznacza to, że mają one uzupełnić niewystarczające alimenty od rodziców, a nie je zastąpić.

Jaka jest przyczyna nieskutecznej egzekucji? Alimenty od rodziców zobowiązanego to alimenty uzupełniające a nie zamienne. Zanim podejmiesz próbę pozwania dziadków, ustal dlaczego komornik nie egzekwuje alimentów z wynagrodzenia (lub egzekwuje zbyt mało). Wniosku sek do komornika o stan sprawy wraz z wnioskiem o zaświadczenie o dokonanych wpłatach. Dopiero jak uzyskasz te dokumenty będziesz miała wiedzę o przyczynie.

To kluczowe podejście. Aby skutecznie dochodzić alimentów od dziadków, najpierw musisz ustalić przyczynę nieskutecznej egzekucji przez komornika wobec ojca dziecka. Zaświadczenie od komornika o dokonanych wpłatach oraz stan sprawy pomoże ocenić, czy faktycznie istnieje podstawa do żądania alimentów od dziadków. Jeśli okaże się, że ojciec celowo unika płacenia alimentów, np. poprzez pracę na tzw. czarno, można podjąć dalsze działania prawne w celu egzekwowania alimentów, w tym od dziadków, jeśli sytuacja materialna rodziców na to nie pozwala. Jednak warto mieć na uwadze, że egzekwowanie alimentów od dziadków jest skomplikowane i może być wymagające z punktu widzenia dowodowego.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie chorobowe w trakcie wypowiedzenia.
Złożyłem w pracy wypowiedzenie (obowiązuje mnie miesięczne wypowiedzenie) muszę pracować do 31 marca, kierownik robi mi pod górkę albo gada takie rzeczy że czuję się mobbingowany. Czy jak pójdę od 1 marca na zwolnienie od psychiatry na cały miesiąc, to pracodawca może mi coś zrobić ? Zgłosić mnie gdzieś ?...
Zmiana imienia
Witam, jak wygląda sprawa zmiany imienia? Przeprowadziłam się do Holandii, gdzie planuje swoją przyszłość. Moim problemem jest to że nikt nie potrafi wypowiedzieć a co dopiero napisać Katarzyna Czy jest jakaś szansa że taki powód by wystarczył? W samej Holandii zmienić go nie mogę...
Odrzucenie spadku
Od męża ojciec zmarł w 2019 roku. 7 grudnia tego roku urodziło mi się dziecko. Czy muszę odrzucać spadek? Napisze że ojciec męża miał długi....
Wezwanie w charakterze świadka
Witam, mąż dostał dzisiaj wezwanie do sądu w charakterze świadka. Jest podane imię i nazwisko kogo dotyczy sprawa jednak nie mamy zielonego pojęcia kto to i czego ta sprawa dotyczy. Dzwoniąc na biuro interesanta bardzo nie miły Pan powiedział mi że dowiem się na rozprawie , po to jest to wezwanie żeby przyjść i się dowiedzieć o co chodzi. Czy rzeczywiście mąż nie ma prawa wcześniej wiedzieć czego dokładnie tyczy się sprawa, w jakie sprawie ma zez...

Wyszukiwarka