Współwłasność samochodu.

Ojciec kupuje córce samochód, na umowie są wpisani ojciec i córka. Ojciec płaci całą kwotę, córka jeździ samochodem, płaci za paliwo. Czy córce przy sprzedaży przysługuje połowa wartości samochodu?
anonim cytuj
02-02-2023
A kto widnieje w dowodzie rejestracyjnym? Ojciec i córka ? Wtedy własność jest dzielona na 50%. Jeżeli jedna osoba to nie mówimy o współwłasności.

anonim cytuj
02-02-2023
A nie jest ważniejsze to, kto jest na umowie kupna sprzedaży? Tam są dwaj współwłaściciele.

anonim cytuj
02-02-2023
Na umowie kupna sprzedaży masz dane osób dokonujących transakcji. Na dowodzie rejestracyjnym masz dane właściciela i współwłaściciela które widnieją w urzędzie. Do sprzedaży tego auta nie jest Ci potrzebna stara umowa kupna sprzedaży tylko dowód rejestracyjny.

anonim cytuj
02-02-2023
Powiem tak. Aby sprzedać pojazd należący do dwóch osób wymagany jest pisemny podpis współwłaściciela, jeden z właścicieli nie ma prawa go samemu sprzedać.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca nie wezwał pogotowia do kobiety, która potrzebowała pomocy medycznej.
Sytuacja taka ? Pracodawca nie wezwał pogotowia do kobiety która miała ponad 200 tętna, kobieta prawie zeszła na kuchni… szef stwierdził ze „przejdzie jej” Oraz ze on nie jest zobowiązany do tego aby wyzywać pogotowie bo „nie ma po co wyzywać i tak nie przyjedzie” jak to sobie zażartował ? Te osobę koleżanka zwiozla do domu i jej facet wezwał pogotowie. Trafiła do szpitala i znajduje się tam w złym stanie. Czy można pociągnąć pracodawcę do od...
Eksmisja i brak lokalu socjalnego.
Witam dzisiaj miałam rozprawę o eksmisję, mam miesiąc na wyprowadzenie się z lokalu. Sąd nie przyznał mi lokalu socjalnego, po mimo tego że mam trójkę dzieci nieletnich. Proszę mnie nie osądzać bo, wiem że to moja wina że tak się stało ale każdy popełnia błędy. Mam pytanie czy mogę jeszcze odwołać się od decyzji sądu o przydział mieszkania socjalnego może ktoś pomoże napisać mi taki wniosek albo podpowie jak to zrobić. Nie jesteśmy żadna patologi...
Kupujący przywlaszczyl sobie towar za który nie zapłacił
Dzien dobry. Sprzedałam produkt na olx, który nie spełnił oczekiwań klientki. Napisalam jej więc, zeby bez problemu odesłała towar, skoro jest niezadowolona. Jak wiadomo sprzedający nie dysponuje pieniędzmi dopóki transakcja nie zostanie zaakceptowana, więc ryzyka dla niej żadnego nie było. Po tym czasie pani przestała cokolwiek pisac, zgłosiła reklamację na olx, której treści nie widziałam. Po jakimś czasie przyszla decyzja, że reklamacja został...
Postępowanie w sprawie w trybie nieprocesowym.
Mam pytanie. Czy na sprawie bez mojej obecności mogą mi zabrać lub ograniczyć prawa rodzicielskie ? Postępowanie w sprawie prowadzone jest z urzędu w trybie nieprocesowym. O co tu chodzi?...

Wyszukiwarka