Współwłasność samochodu.

Ojciec kupuje córce samochód, na umowie są wpisani ojciec i córka. Ojciec płaci całą kwotę, córka jeździ samochodem, płaci za paliwo. Czy córce przy sprzedaży przysługuje połowa wartości samochodu?
anonim cytuj
02-02-2023
A kto widnieje w dowodzie rejestracyjnym? Ojciec i córka ? Wtedy własność jest dzielona na 50%. Jeżeli jedna osoba to nie mówimy o współwłasności.

anonim cytuj
02-02-2023
A nie jest ważniejsze to, kto jest na umowie kupna sprzedaży? Tam są dwaj współwłaściciele.

anonim cytuj
02-02-2023
Na umowie kupna sprzedaży masz dane osób dokonujących transakcji. Na dowodzie rejestracyjnym masz dane właściciela i współwłaściciela które widnieją w urzędzie. Do sprzedaży tego auta nie jest Ci potrzebna stara umowa kupna sprzedaży tylko dowód rejestracyjny.

anonim cytuj
02-02-2023
Powiem tak. Aby sprzedać pojazd należący do dwóch osób wymagany jest pisemny podpis współwłaściciela, jeden z właścicieli nie ma prawa go samemu sprzedać.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Jak sprawdzić czy pozew został złożony?
Dwa lata temu za pośrednictwem adwokata złożyłem pozew do sądu w sprawie dłużnika. Prze pierwsze kilka miesięcy mój adwokat informował mnie na bieżąco, że na razie nie ma żadnych nowych informacji w sprawie. Od ponad roku roku nie mogę się skontaktować z prawnikiem, więc mam powody sądzić, że zostałem przez niego wyrolowany. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia przeze mnie czy pozew w ogóle został złożony, a jeśli tak to na jakim etapie jest spra...
wydziedziczenie
Dzień dobry. Czy może ktoś mi przybliżyć prawo spadkowe. Co mam zrobić, jeżeli zostałem wydziedziczony przez ojca? Testamentem na rzecz moich snów....
Rozwód a podział majątku.
Mam 2 samochody na siebie niestety kupione po ślubie teraz czekam.na sprawę rozwodową. I chciała bym sprzedać drugi samochód bo nie są mi potrzebne 2. Ale "jeszcze" mąż nie chce oddać mi ani samochodu ani dowodu rejestracyjnego żebym mogła auto na siebie przerejestrować. Dodam ze auto stoi na mnie ubezpieczenie także. Policjant kiedyś mi powiedział, że jeśli auto jest na mnie i ubezpieczenie tez to ja decyduje kto jeździ samochodem, al...
Powrót do pracy po 3 latach przerwy.
Witam, przychodzę po poradę odnośnie powrotu do pracy po 3ch latach przerwy (dwie ciąże plus macierzyński ) P.s. Aktualnie przebywam na urlopie wypoczynkowym. Otóż korporacja w której pracuje powiadomiła mnie ,że mój dział w którym pracowałam między innymi ja i dziewczyna , którą uczyłam (to samo stanowisko) został "okrojony" i została tylko koleżanka . Chcą abym wysłała CV do działu zajmującego się rekrutacja i będą czegoś dla mnie...

Wyszukiwarka