Spadek

Szybka historia: zmarł wujek. Została tylko babcia, jego mama... I ja jako bratanica.. Ja odrzucę spadek u notariusza, babcia już to zrobiła... A co w stosunku moich dzieci i męża?? Też notariusz czy sąd??
anonim cytuj
16-11-2020
Mąż nie będzie uprawniony do dziedziczenia. Jeśli dzieci są niepełnoletnie to sąd.

anonim cytuj
16-11-2020
Jak dzisiaj dzwoniłam do notariusza to chciała dane dzieci... I mówiła że mam się nie martwić.. To pewnie wniosek napisać do SR do wydziału Rodzinny i nieletnich

anonim cytuj
16-11-2020
Należy złożyć do właściwego sądu rodzinnego wniosek o zezwolenie na dokonanie czynności przekraczającej zakres zwykłego zarządu majątkiem dziecka - czyli tutaj odrzucenie spadku.

anonim cytuj
16-11-2020
Dziękuję za pomoc

anonim cytuj
16-11-2020

Sugerowane Tematy

Dopisanie żony do nieruchomości.
Witam, jako kawaler zakupiłem dom na kredyt hipoteczny. W trakcie jego wykańczania poznałem swoją aktualną Żonę, która finansowo pomogła mi wykończyć, niektóre elementy nieruchomości. Teraz domaga się sformalizowania tej pomocy w postaci dopisania jej do aktu notarialnego, chce mieć jakiś mniejszy udział w nieruchomości by być zabezpieczoną. Jednak ja też chcę być zabezpieczony w razie rozwodu, by nie blokowała ewentualnej sprzedaży nieruchomości...
Dług ZUS po zmarłym a spadkobiercy.
W skrócie, ja i 6 innych osób nie odrzuciliśmy spadku (ja z głupoty) po nieznanym mi nawet Wujku. Wujek zmarł w grudniu 2016r, sprawa spadkowa miała miejsce w maju 2023. Teraz z ZUSu przychodzą mi upomnienia o zapłacenie zaległych składek z 2 czy 3 miesięcy z lat 2008 i 2009. Czy tutaj nie mamy do czynienia z przedawnieniem? Czy ZUS może zrobić mi windykacje komorniczą? Pisać do nich pismo?...
Pytania dotyczące zachowku (ewentualne uzupełnienie zachowku)
Witam Proszę o poradę, 15 lat temu rodzice kupili mi małe używane mieszkanie w bloku 29,6 M2. Brat dołożył do niego 90 tyś. A w zamian dostał dom rodzinny z wielkim ogrodem i hektary pola. W tym domu mieszkali rodzice, tata zmarł dawno, mama rok temu. Brat mieszka w kamienicy żony ulicę obok domu rodzinnego. Jest jeszcze siostra, której wcześniej niż mi też kupili malutkie mieszkanko w innym mieście. Myślę, że nic więcej nie dostała. Ja m...
Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami.
Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami. Matka zrzeka się praw do dzieci. Ojciec wychowuje je samotnie, poślubia inną kobietę, która przysposabia dzieci. Jednak rodzice matki biologicznej chcą mieć kontakt z wnukami. Czy mają do tego prawo? Proszę o podstawę prawna....

Wyszukiwarka