Spadek

Szybka historia: zmarł wujek. Została tylko babcia, jego mama... I ja jako bratanica.. Ja odrzucę spadek u notariusza, babcia już to zrobiła... A co w stosunku moich dzieci i męża?? Też notariusz czy sąd??
anonim cytuj
16-11-2020
Mąż nie będzie uprawniony do dziedziczenia. Jeśli dzieci są niepełnoletnie to sąd.

anonim cytuj
16-11-2020
Jak dzisiaj dzwoniłam do notariusza to chciała dane dzieci... I mówiła że mam się nie martwić.. To pewnie wniosek napisać do SR do wydziału Rodzinny i nieletnich

anonim cytuj
16-11-2020
Należy złożyć do właściwego sądu rodzinnego wniosek o zezwolenie na dokonanie czynności przekraczającej zakres zwykłego zarządu majątkiem dziecka - czyli tutaj odrzucenie spadku.

anonim cytuj
16-11-2020
Dziękuję za pomoc

anonim cytuj
16-11-2020

Sugerowane Tematy

Odrzucony urlop na żądanie po całym dniu
Witam. W piątek o godzinie 6 zgłosiłam urlop na żądanie (do pracy miałam na 12) w aplikacji pracowniczej. Chwilę po godzinie 12 kierowniczka na czacie pracowniczym poinformowała resztę pracowników, że taki urlop wzięłam. Już popijając fakt, że nie był to normalny sposób, tylko z pretensjami. Około godziny 20 na czacie napisała znów kierowniczka, że to w jaki sposób zgłosiłam urlop nie był sposobem poinformowania i dała mi nieobecność nieusprawied...
Podważenie testamentu.
W 2016r. moja chrzestna (siostra ojca)napisała testament u notariusza, w którym zapisała na mnie kawalerkę + 1/3 działki. W 2022r. chrzestna umarła, na otwarciu testamentu byli jej bracia ( nie miała męża ani dzieci), którzy nie zgłaszali sprzeciwu (za życia chrzestna poinformowała o testamencie i mnie jako spadkobierczyni wszystkich potencjalnych zainteresowanych). W 2023r. Umarł mój ojciec, który za życia przepisał mi również 1/3 tej samej dzia...
Nabyty spadek (ziemia)
Witam, mam pytanie. Czy nabyty spadek po mamie (ziemia) w trakcie małżeństwa wchodzi w skład majątku wspólnego??...
Spadek po śmierci ojca.
Witam, zgłaszam się z prośbą co mam dalej zrobić w tej sytuacji. Mój tato po śmierci ojca dostał wezwanie do sądu w sprawie podział majątku pomiędzy dwójkę braci. Decyzją sądu był podział majątku na pół. Mój dziadek posiadał działkę rolną, więc każdy z nich ma po połowie. Po około 4 miesiącach tato dostał pismo że widnieje wraz z wujkiem jako właściciele tej działki. Mój tato swoją część działki chce przepisać na mnie w darowiźnie ale nie w...

Wyszukiwarka