Spadek

Szybka historia: zmarł wujek. Została tylko babcia, jego mama... I ja jako bratanica.. Ja odrzucę spadek u notariusza, babcia już to zrobiła... A co w stosunku moich dzieci i męża?? Też notariusz czy sąd??
anonim cytuj
16-11-2020
Mąż nie będzie uprawniony do dziedziczenia. Jeśli dzieci są niepełnoletnie to sąd.

anonim cytuj
16-11-2020
Jak dzisiaj dzwoniłam do notariusza to chciała dane dzieci... I mówiła że mam się nie martwić.. To pewnie wniosek napisać do SR do wydziału Rodzinny i nieletnich

anonim cytuj
16-11-2020
Należy złożyć do właściwego sądu rodzinnego wniosek o zezwolenie na dokonanie czynności przekraczającej zakres zwykłego zarządu majątkiem dziecka - czyli tutaj odrzucenie spadku.

anonim cytuj
16-11-2020
Dziękuję za pomoc

anonim cytuj
16-11-2020

Sugerowane Tematy

Podatek po sprzedaży działki.
Przed laty dziadek nieformalnie kupił działkę od sąsiada. Transakcja odbyła się bez udziału notariusza. Nabyłem spadek po ojcu, w którego skład weszła wspomniana nieruchomość. Okazało się, że własności działki ojciec nie nabył i dopiero ja na skutek zasiedzenia uzyskałem wspomniany tytuł prawny. Od rozprawy o zasiedzenie minęło 2 lata, a o spadek 14 lat. Czy zapłacę podatek po sprzedaży całości działki?...
Sprzedaż pojazdu żonie w trakcie trwania małżeństwa.
W trackie trwania małżeństwa i posiadania wspólności majątkowej mogę sprzedać swój pojazd żonie? Jak wygląda to od strony prawnej?...
Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ?
Dzień dobry. Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ? Mąż chce się rozwieść bez podania przyczyny. Rozwód to dla mnie wyprowadzka z domu, który nie jest nasz i zostanie samej z dzieckiem. Potrzebna jest mi pomoc choćby przy odbiorze dziecka ze szkoły. Wynajem to duży koszt więc musiałabym zmienić miejsce zamieszkania, a to dla mnie i dziecka duży stres....
Alimenty
Dzień dobry od pewnego czasu były mąż nie płacił mi alimentów. Sprawa trafila do komornika, który również nie potrafił wegzekwować należności. Od czerwca tego roku pobieram alimenty z funduszu. Od tego też miesiąca jego babcia zaczęła robić mi przelewy w wysokości 400-500zl na konto tytułując je Alimenty i imiona dzieci. Przyjmowałam je jako zaległe bo mąż ma kilkanaście tysięcy długo. Zgłosiłam te wpłaty niedawno do komornika bo potrzebuje nowe ...

Wyszukiwarka