Obniżenie alimentów.

Alimenty przyznane 1000 zł , ex się odwołał a jego powód to, to że dostaje 500 + i kindergeld na dziecko więc mam za dużo pieniędzy na syna . Sądu nie interesowało co dostaje bo to rodzice mają utrzymać dziecko. Ale czy przy odwołaniu mogą zmienić alimenty?
anonim cytuj
03-10-2023
Nikt nie jest jasnowidzem co sąd postanowi. Jeśli tatuś dobrze wszystko udokumentuje i napiszę, jaki jest biedny to sąd może obniżyć kwotę alimentów.
Ale może też dać wyższe, jak się na tatusia zdenerwuje.

anonim cytuj
03-10-2023
Przelicz dokładnie koszty utrzymania dziecka, on ma prawo na odwołanie, co zasądzi sąd to tylko sąd wie. Ale ja bym w razie potrzeby powyliczała wszystko dokładnie, aby mieć dowody. U pewnej osoby mi bliskiej, sąd zaniżył alimenty na rzecz dziecka, że względu na pobierane Kindergeld.

anonim cytuj
03-10-2023
Odwołanie od orzeczenia sądowego w sprawie alimentów może być złożone przez każdą ze stron, która nie zgadza się z wyrokiem. W przypadku spraw alimentacyjnych, zmiana wysokości przyznanych alimentów może nastąpić, gdy zmienią się okoliczności, które były podstawą do ich ustalenia.

Zgodnie z art. 138 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, alimenty mogą być obniżone lub podwyższone, gdy zmienią się stosunki majątkowe albo zdolność zarobkowa dłużnika albo potrzeby uprawnionego. Warto również dodać, że zasądzone alimenty mogą zostać obniżone, nawet jeśli zmiana zdolności zarobkowej dłużnika alimentacyjnego nastąpiła po wydaniu wyroku.

ex się odwołał a jego powód to, to że dostaje 500 + i kindergeld na dziecko więc mam za dużo pieniędzy na syna

Trzeba podkreślić, że przysługujące świadczenia socjalne, takie jak 500+ czy Kindergeld, nie mogą być traktowane jako pełne pokrycie kosztów utrzymania dziecka. Sąd bierze pod uwagę wszelkie dochody i świadczenia otrzymywane na rzecz dziecka, ale również jego faktyczne potrzeby. Kindergeld, czy też program 500+ nie zwalniają rodzica od obowiązku płacenia alimentów, ale mogą wpłynąć na ich wysokość, zwłaszcza w kontekście realnych potrzeb dziecka oraz sytuacji materialnej rodziców.

Przelicz dokładnie koszty utrzymania dziecka, on ma prawo na odwołanie, co zasądzi sąd to tylko sąd wie. Ale ja bym w razie potrzeby powyliczała wszystko dokładnie, aby mieć dowody.

Absolutnie. Przedstawienie konkretnych, udokumentowanych kosztów utrzymania dziecka może być kluczowe w dyskusji o wysokości alimentów.

Należy jednak podkreślić, że każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie i to, jakie dowody sąd uzna za ważne, może zależeć od specyfiki konkretnej sprawy. Sąd analizuje wielorakość czynników, takich jak dochody, koszty życia obu rodziców, czy też specyficzne potrzeby dziecka, zanim podejmie decyzję o wysokości alimentów.

Warto również mieć na uwadze, że jeśli któryś z rodziców nie zgadza się z decyzją sądu, może wnioskować o jej zmianę, prezentując nowe okoliczności lub dowody. Wszystko to powinno być jednak robione w ściśle określonych przez prawo ramach i terminach.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Jak zakończyć działalność nierejestrowaną?
Jak zakończyć działalność nierejestrowaną? Kiedyś zakładałam taką działalność aby próbować swoich sił w jednej branży, niestety nie wyszło. Zapomniałam o tym, że taka działalność była. Ostatnie wpływy były może jakoś 2 lata temu albo i więcej. Co mogę zrobić aby zakończyć? Czy z tego tytułu że nie było żadnych wpływów a wcześniej nie zakończyłam coś mi grozi?...
Odrzucenie spadku.
Witam. Brat mojej mamy umarł i zostawił spadek, 100 tys. długu. Ponoć połowa rodziny już się zrzekła. Mama moja nie dostała żadnego pisma o spadku. Mówi że trzeba jechać do notariusza i się zrzec. Jak to wygląda od strony prawa? Czy faktycznie przechodzi on z automatu jak się uprzednio nie zrzekniesz?...
Alimenty (znajomy za granicą)
Witam, piszę w sprawie znajomego. Nie dawno dowiedział się że ma przyznane już alimenty od jakiegoś roku (on mieszka za granicą ) nic mu nie przyszło na adres w Niemczech. Kontakt z była żona ma nie za bardzo tylko z córką przez cały czas wysyłał pieniądze western union i paczki dla małej teraz się okazuje że ma duży dlug a na sprawie nie był i o niej nie wiedział. Więc to już ponad rok a to 600zl miesięcznie. Wie że musi się skontaktować jak...
Podział majątku po rozwodzie.
Mam straszny problem z samochodem, który kupiłam z mężem jeszcze w trakcie trwania małżeństwa. Ja jestem współwłaścicielem tego samochodu. Chciałam go sprzedać i oddać mu połowę pieniędzy za niego, tak by było najprościej. Niestety jest człowiekiem zawistnym i samochód zabrał i ja w obecnej chwili nie mam do tego samochodu żadnego dostępu ani do dokumentów. W tej chwili wyjechał i ma to daleko gdzieś. Teraz zaczęły mi przychodzić wezwania do zapł...

Wyszukiwarka