Obniżenie alimentów.

Alimenty przyznane 1000 zł , ex się odwołał a jego powód to, to że dostaje 500 + i kindergeld na dziecko więc mam za dużo pieniędzy na syna . Sądu nie interesowało co dostaje bo to rodzice mają utrzymać dziecko. Ale czy przy odwołaniu mogą zmienić alimenty?
anonim cytuj
03-10-2023
Nikt nie jest jasnowidzem co sąd postanowi. Jeśli tatuś dobrze wszystko udokumentuje i napiszę, jaki jest biedny to sąd może obniżyć kwotę alimentów.
Ale może też dać wyższe, jak się na tatusia zdenerwuje.

anonim cytuj
03-10-2023
Przelicz dokładnie koszty utrzymania dziecka, on ma prawo na odwołanie, co zasądzi sąd to tylko sąd wie. Ale ja bym w razie potrzeby powyliczała wszystko dokładnie, aby mieć dowody. U pewnej osoby mi bliskiej, sąd zaniżył alimenty na rzecz dziecka, że względu na pobierane Kindergeld.

anonim cytuj
03-10-2023
Odwołanie od orzeczenia sądowego w sprawie alimentów może być złożone przez każdą ze stron, która nie zgadza się z wyrokiem. W przypadku spraw alimentacyjnych, zmiana wysokości przyznanych alimentów może nastąpić, gdy zmienią się okoliczności, które były podstawą do ich ustalenia.

Zgodnie z art. 138 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, alimenty mogą być obniżone lub podwyższone, gdy zmienią się stosunki majątkowe albo zdolność zarobkowa dłużnika albo potrzeby uprawnionego. Warto również dodać, że zasądzone alimenty mogą zostać obniżone, nawet jeśli zmiana zdolności zarobkowej dłużnika alimentacyjnego nastąpiła po wydaniu wyroku.

ex się odwołał a jego powód to, to że dostaje 500 + i kindergeld na dziecko więc mam za dużo pieniędzy na syna

Trzeba podkreślić, że przysługujące świadczenia socjalne, takie jak 500+ czy Kindergeld, nie mogą być traktowane jako pełne pokrycie kosztów utrzymania dziecka. Sąd bierze pod uwagę wszelkie dochody i świadczenia otrzymywane na rzecz dziecka, ale również jego faktyczne potrzeby. Kindergeld, czy też program 500+ nie zwalniają rodzica od obowiązku płacenia alimentów, ale mogą wpłynąć na ich wysokość, zwłaszcza w kontekście realnych potrzeb dziecka oraz sytuacji materialnej rodziców.

Przelicz dokładnie koszty utrzymania dziecka, on ma prawo na odwołanie, co zasądzi sąd to tylko sąd wie. Ale ja bym w razie potrzeby powyliczała wszystko dokładnie, aby mieć dowody.

Absolutnie. Przedstawienie konkretnych, udokumentowanych kosztów utrzymania dziecka może być kluczowe w dyskusji o wysokości alimentów.

Należy jednak podkreślić, że każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie i to, jakie dowody sąd uzna za ważne, może zależeć od specyfiki konkretnej sprawy. Sąd analizuje wielorakość czynników, takich jak dochody, koszty życia obu rodziców, czy też specyficzne potrzeby dziecka, zanim podejmie decyzję o wysokości alimentów.

Warto również mieć na uwadze, że jeśli któryś z rodziców nie zgadza się z decyzją sądu, może wnioskować o jej zmianę, prezentując nowe okoliczności lub dowody. Wszystko to powinno być jednak robione w ściśle określonych przez prawo ramach i terminach.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Przejęcie alimentów od rodzica po ukończeniu pełnoletniości
Witam. Moja mama dostaje alimenty na mnie od mojego taty. Ja mam skończone 18 lat i chciałabym żeby alimenty wpływały na moje konto. Jak to trzeba zrobić?...
Zmiana nazwiska.
Witam! Chciałabym zmienić nazwisko, na nazwisko moich dziadków (panieńskie Matki). Moi rodzice są po rozwodzie, jednak ojciec się mną nie interesował. Kiedyś zabierał mnie do siebie, jednak po czasie stwierdził, ze nie ma pieniędzy. Od około 2 lat nie mam z nim żadnego kontaktu, i chciałabym zmienić nazwisko, czy jest to możliwe?...
Alimenty od rodziców na dorosłe dziecko.
Moi rodzice są po rozwodzie. Jestem pełnoletni, więc tata będzie płacił alimenty do momentu zakończenia przeze mnie edukacji. 1.Jak to wygląda od strony matki gdy pójdę ja studia? 2.Czy będzie musiała mi przelewać tyle ile wynoszą alimenty taty? Rodzice szantażują mnie co do wyborów studiów mówiąc, że mam iść do Krakowa, bo tam będę miał mieszkanie które należy do taty. Matka mówi, że jeśli pójdę do Krakowa to wtedy będzie mi przelewać. Natomias...
Czy można zwolnić pracownika będącego na l4?
Czy można zwolnić pracownika będącego na l4? Pracownik pracował około 2 lat w danym zakładzie pracy. Jest na zwolnieniu 4 miesiąc, dodam że przebywa w placówce odwykowej i ma tam ciągłość l4....

Wyszukiwarka