Witam serdecznie. Czy jeśli była partnerka nie zapłaciła za mieszkanie (poprzednia umowa była na mnie, jednak po jej zakończeniu podpisywaliśmy aneks, na którym widnieje jej nazwisko) to mogę w jakiś sposób od niej te pieniądze wyciągnąć? Przedsądowe wezwanie do zapłaty? Komornik?
Jeśli Twoja była partnerka podpisała aneks, na mocy którego stała się stroną umowy najmu, odpowiada za zobowiązania wynikające z tej umowy. Z tego, co opisujesz, zawarła ona umowę z właścicielką mieszkania na mocy aneksu.
Aby wyegzekwować zapłatę zaległego czynszu:
Wyślij przedsądowe wezwanie do zapłaty, określając dokładną kwotę zaległości i wskazując termin, w którym dług powinien zostać uregulowany.
Jeżeli Twoja była partnerka nie ureguluje zaległości w wyznaczonym terminie, możesz skierować sprawę do sądu i wystąpić z pozwem przeciwko niej w sprawie zapłaty zaległego czynszu.
W przypadku uzyskania wyroku skazującego, możesz zwrócić się z egzekucją do komornika.
Z właścicielką jestem dogadany na podpisanie nowej umowy już z moim nazwiskiem. Pytanie tylko jak ugryźć to, żeby wyegzekwować od niej zapłatę za poprzedni miesiąc.
Wezwanie do zapłaty, a następnie ewentualne postępowanie sądowe, to najbardziej odpowiednie narzędzia w Twojej sytuacji. Jeżeli sąd wyda wyrok na Twoją korzyść, będziesz mógł przystąpić do egzekucji komorniczej w oparciu o ten wyrok.
Dodatkowo, jeżeli masz jakiekolwiek dowody (np. korespondencję e-mailową, wiadomości tekstowe) potwierdzające, że Twoja była partnerka zobowiązała się do pokrycia połowy kosztów, warto je zachować na wypadek postępowania sądowego. Te dowody mogą okazać się pomocne w udowodnieniu Twojego stanowiska.