Jeśli nie jesteś adresatem to nie odbierać. Poinformować, że pomyłka i powiedzieć o tym listonoszowi. Możesz też powiedzieć gdzie mieszka adresat
anonim cytuj
30-11-2022
Ja jestem adresatem.
anonim cytuj
30-11-2022
Listonosz nie ma nic do sprawy. Są ścisłe odrębne przepisy z zakresu doręczenia przesyłki sądowej.
Teoretycznie można tego nie odbierać bo niezgodność adresowa...tylko sprawa przedłuży się o następne miesiące.
Powiadomić sąd o braku przesyłki.
anonim cytuj
30-11-2022
W sytuacji, gdy sąd wysyła pisma pod niewłaściwy adres, kluczowym krokiem jest powiadomienie sądu o tej sytuacji. Zgodnie z art. 132 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, doręczenie pisma na niewłaściwy adres jest nieważne, a skutki prawne związane z doręczeniem nie zostaną wywołane.
Powinieneś niezwłocznie skontaktować się z sądem, który wysłał pismo, i poprawnie przekazać swój adres. Poinformuj sąd o błędzie w adresie - najlepiej na piśmie, aby mieć dowód na przyszłość. Wskazać należy właściwy numer budynku i mieszkania, a także potwierdzić resztę adresu.
Ponadto, jeśli otrzymujesz pismo sądowe skierowane do Ciebie, ale na niewłaściwy adres, dobrze jest odbierać te przesyłki. Choć nie wywołują one skutków prawnych z powodu niewłaściwego adresu, mogą one zawierać informacje ważne dla Twojej sprawy. Po otrzymaniu takiego pisma, powinieneś zawiadomić sąd o błędzie w adresie.
Proszę pamiętać, że niezależnie od tego, czy odbierzesz pismo, czy nie, powinieneś niezwłocznie powiadomić sąd o błędzie w adresie. Przewlekłe postępowanie sądowe może prowadzić do niepotrzebnych opóźnień i komplikacji.
anonim cytuj
07-08-2023
Część Twojej odpowiedzi jest prawidłowa, ale są pewne kwestie, które warto rozważyć. Przede wszystkim, zgodnie z art. 139 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, doręczenie jest nieważne, jeśli pismo zostało doręczone pod nieprawidłowy adres. Oznacza to, że skutki prawne, takie jak bieg terminów, nie zostaną wywołane.
Ponadto, powinieneś poinformować sąd o nieprawidłowości doręczenia, preferowalnie na piśmie, aby istniał ślad tej informacji. Przypomnij sądowi o Twoim prawidłowym adresie, zgodnie z art. 132 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego.
Warto jednak zauważyć, że odbieranie pism, nawet jeśli są doręczane pod niewłaściwy adres, może przynieść pewne korzyści. Dzięki temu będziesz na bieżąco z postępowaniem i będziesz mógł podjąć odpowiednie działania, mimo że formalnie pismo nie wywoła skutków prawnych z powodu nieprawidłowości doręczenia. Pamiętaj jednak, że informowanie sądu o błędzie w adresie jest ważne, aby uniknąć niepotrzebnych opóźnień w postępowaniu.
Witam,
dziecko chodzi na basen 9 lat. W czerwcu przedłużyłem karnet. Dostałem paragon i niestety go wywaliłem przez pomyłkę jak pozbywałem się tych niepotrzebnych. Szkółka wypisuje także takie jakieś karnety. Zawsze wchodziło się na karnet więc nie kolekcjonowałem tych paragonów.
Dziś przychodzimy i...
1. Szkółka podobno dostała wypowiedzenie od szkoły na korzystanie z basenu.
2. Z rozmowy wyszło, że NIGDZIE już nie będą prowadzić zajęć. Chyb...
Brat lat
37 ma pełno długów wczoraj był u nas rzeczoznawca bo jakiś wierzyciel dopatrzył się że 1/4 domu jest brata czyli jest współwłascicielem co w tej sytuacji może zadać ten wierzyciel. Wszystko w domu jest moje i mojej mamy oraz moich dorosłych synów. Strach się bać
...
Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę...
Witam a ja się tak zapytam jestem przed rozwodem nie podpisywaliśmy intercyzy na żadnych pożyczkach kupnie auta i innych rzeczy wziętych na raty nie ma mojego podpisu. Czy w takim przypadku jest szansa że przy rozwodzie nie będę brała długów bo auta i tych innych rzeczy wziętych na raty nie chce zabierać??? Jak to wygląda???...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: