Jeśli nie jesteś adresatem to nie odbierać. Poinformować, że pomyłka i powiedzieć o tym listonoszowi. Możesz też powiedzieć gdzie mieszka adresat
anonim cytuj
30-11-2022
Ja jestem adresatem.
anonim cytuj
30-11-2022
Listonosz nie ma nic do sprawy. Są ścisłe odrębne przepisy z zakresu doręczenia przesyłki sądowej.
Teoretycznie można tego nie odbierać bo niezgodność adresowa...tylko sprawa przedłuży się o następne miesiące.
Powiadomić sąd o braku przesyłki.
anonim cytuj
30-11-2022
W sytuacji, gdy sąd wysyła pisma pod niewłaściwy adres, kluczowym krokiem jest powiadomienie sądu o tej sytuacji. Zgodnie z art. 132 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, doręczenie pisma na niewłaściwy adres jest nieważne, a skutki prawne związane z doręczeniem nie zostaną wywołane.
Powinieneś niezwłocznie skontaktować się z sądem, który wysłał pismo, i poprawnie przekazać swój adres. Poinformuj sąd o błędzie w adresie - najlepiej na piśmie, aby mieć dowód na przyszłość. Wskazać należy właściwy numer budynku i mieszkania, a także potwierdzić resztę adresu.
Ponadto, jeśli otrzymujesz pismo sądowe skierowane do Ciebie, ale na niewłaściwy adres, dobrze jest odbierać te przesyłki. Choć nie wywołują one skutków prawnych z powodu niewłaściwego adresu, mogą one zawierać informacje ważne dla Twojej sprawy. Po otrzymaniu takiego pisma, powinieneś zawiadomić sąd o błędzie w adresie.
Proszę pamiętać, że niezależnie od tego, czy odbierzesz pismo, czy nie, powinieneś niezwłocznie powiadomić sąd o błędzie w adresie. Przewlekłe postępowanie sądowe może prowadzić do niepotrzebnych opóźnień i komplikacji.
anonim cytuj
07-08-2023
Część Twojej odpowiedzi jest prawidłowa, ale są pewne kwestie, które warto rozważyć. Przede wszystkim, zgodnie z art. 139 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, doręczenie jest nieważne, jeśli pismo zostało doręczone pod nieprawidłowy adres. Oznacza to, że skutki prawne, takie jak bieg terminów, nie zostaną wywołane.
Ponadto, powinieneś poinformować sąd o nieprawidłowości doręczenia, preferowalnie na piśmie, aby istniał ślad tej informacji. Przypomnij sądowi o Twoim prawidłowym adresie, zgodnie z art. 132 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego.
Warto jednak zauważyć, że odbieranie pism, nawet jeśli są doręczane pod niewłaściwy adres, może przynieść pewne korzyści. Dzięki temu będziesz na bieżąco z postępowaniem i będziesz mógł podjąć odpowiednie działania, mimo że formalnie pismo nie wywoła skutków prawnych z powodu nieprawidłowości doręczenia. Pamiętaj jednak, że informowanie sądu o błędzie w adresie jest ważne, aby uniknąć niepotrzebnych opóźnień w postępowaniu.
Zawarłam umowę najmu kawalerki, mieszkam w niej od piątku i ciągle odczuwam intensywny zapach stęchlizny , jest to nie do wytrzymania, nie mogę skupić się na nauce. Zainwestowałam w pochłaniacze wilgoci, spreje i wszystko inne co niweluje zapachy, jednak dalej śmierdzi. Dzwoniąc do właścicielki dowiedziałam się, że była lokatorka zalała kuchnie. Pani właścicielka wytarła podłogi i zostawiła tą sprawę, nie informując mnie przy oględzinach, podczas...
Witam, czy w umowie najmu na czas nieokreślony, może być dopisek, że najemca jest zobowiązany nie wypowiadać jej przez jakiś czas? Czy jest to zgodne z prawem?...
Dzień dobry mam pytanie odnosnie ochroniarza
Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. chyba chroniony bo ktoś wezwał ochrone przyjechala dosc szybko. Chcieli mnie wylegitmować ale nie wiedziałem ze to ochrona to podałem nie swoje danę a potem zaczeli sie awanturować to im podałem prawdziwe... coś gadali o jakiejs sprawie w sądzie przez to. Czy to możliwe? Policji zadnej nie bylo jak cos...
Nie otrzymałam żadnego dowodu zakupu przy zapłacie GOTÓWKĄ za naprawę serwisową.
Zgłosiłam to do Urzędu Skarbowego i otrzymałam odpowiedź, że nie mają żadnej możliwości zmuszenia sprzedawcy do wydania takiego dowodu/kopii.
Wysłałam również pismo do sprzedawcy - otrzymałam odmowę. Tłumaczy się tym, że posiada KASĘ ONLINE i nie może z niej wydrukować kopii. Nie posiada też rolki paragonów, z których mógłby taką kopię wykonać.
Zwróciłam się do Rzecz...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: