Nieuczciwa konkurencja.

Od 6 miesięcy pracuję dla nowej/ własnej firmie. W swojej pracy wykorzystuję kontakty oraz wiedzę o potrzebach klientów / aktualnych i przyszłych/. Stary pracodawca chce mi wytoczyć proces - twierdzi iż jest to tajemnica przedsiębiorstwa i jest to czyn nieuczciwej konkrecji. Jak to wygląda w świetle prawa ?
anonim cytuj
22-10-2023
A to nie jest tak, że od ustania zatrudnienia powinien minąć jakiś szczególny okres ? Tak dopytuje..

anonim cytuj
22-10-2023
A to nie jest tak, że od ustania zatrudnienia powinien minąć jakiś szczególny okres ? Tak dopytuje..

Nie ma to znaczenia. Nawet jeśli nie było podpisanej umowy o zakazie konkurencji to przedstawione działanie może stanowić czyn nieuczciwej konkurencji określony ustawą. Za takie działanie grozi do 2 lat pozbawienia wolności.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na rodzica.
Dzień dobry. Szukam porady odnośnie alimentów na rodziców, a mianowicie jak ich uniknąć? Sytuacja wygląda następująco: dostałam w dniu dzisiejszym sms od siostry, że mama (wdowa) zgłasza mnie i moje 2 siostry o alimenty. Od około dwóch lat jestem w konflikcie rodzinnym. Mimo to do lutego 2023 roku własnowolnie płaciłam alimenty ustalone z góry przez siostry (również przekazane telefonicznie, płaciłam poprzez pocztę wiec mam potwierdzenia). W marc...
Świadczenia z tytułu ubezpieczenia wypadkowego na umowie zlecenie
Witam, Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia, jest to moja jedyna praca. Dnia 4. grudnia podczas pracy schodząc ze stopnia skręciłem/zwichnąłem staw skokowy. Nie opłacam dobrowolnej składki chorobowej, natomiast na "paskach" do umowy wyszczególnione mam składki na ubezpieczenia: emerytalne, rentowe, społeczne, zdrowotne. W związku z powyższym mam następujące wątpliwości: 1. Czy obejmuje mnie ubezpieczenie wypadkowe i c...
Jestem osobą nieletnią która pod wpływem alkoholu nieświadomie jeździła kradzionym autem na miejscu pasażera auto zostało uszkodzone, co może mi za to grozić?
Jestem osobą nieletnią która pod wpływem alkoholu nieświadomie jeździła kradzionym autem na miejscu pasażera auto zostało uszkodzone ogólnie nie zdatne do jazdy w aucie znaleziono dragi całe szczęście nie moje koszta naprawy są spore dziś przyjechała policja ale nikogo nie było w domu wiadomo co może mi za to grozić?...
Pobicie brak ubezpieczenia.
Dobry wieczór, zdarzenie miało miejsce w czwartek. Zostałem pobity, policja zrobiła notatkę, zabrała mnie karetka, byłem w 2 szpitalach. Mówiłem że nie jestem ubezpieczony bo pracuje w innym kraju. Zarówno policjant jak i lekarka z uśmiechem powiedzieli że dostanę rachunek a sprawca na koniec zapłaci-czy faktycznie tak jest? Co należy robić krok po kroku aby sprawca został obciążony za przyjazd karetki itd? Druga sprawa-boli mnie ząb, jedynka. J...

Wyszukiwarka