Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązano ze mną umowę?

Mam pytanie, pracuje w ZK praca już mi tak siadła na psychikę że wzięłam L4 od psychiatry. Od znajomych wiem że dyrektor nie był tym zadowolony, wzywa mnie na rozmowę o zaistniałej sytuacji mam obawy że chce mi wręczyć rozwiązanie umowy lub dyscyplinarkę z jakiegoś tam powodu. Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązali ze mną umowę ?
anonim cytuj
14-09-2022
Na L4 nie ma możliwości aby pojawić się w zakładzie pracy. Wtedy zwolnienie lekarskie będzie wykorzystywane niezgodnie z prawem.

anonim cytuj
14-09-2022
Po pierwsze pracodawca nie ma prawa wezwać Pani na rozmowę do pracy - przebywa Pani na zwolnieniu chorobowym służącym do poprawy zdrowia - więc nigdzie Pani nie idzie.
Pracodawca może przeprowadzić kontrolę celem sprawdzenia czy należycie wykorzystuje Pani l4 wiec należy stosować się do pisemnych zaleceń lekarza
Pracodawca może w określonych przypadkach zwolnić pracownika przebywającego na L4, natomiast są to konkretne przypadki i zwolnienie musi być długotrwałe.
Pracodawca może Panią zwolnić dyscyplinarnie jeśli ma ku temu poparte dowodami przesłanki.
Podsumowując: Pani oddaje się rekonwalescencji, nie musi pani rozmawiać z pracodawcą tylko informować o wpłynięciu kolejnego zwolnienia i wracać do zdrowia

anonim cytuj
15-09-2022
Mam pytanie, pracuje w ZK praca już mi tak siadła na psychikę że wzięłam L4 od psychiatry. Od znajomych wiem że dyrektor nie był tym zadowolony, wzywa mnie na rozmowę o zaistniałej sytuacji mam obawy że chce mi wręczyć rozwiązanie umowy lub dyscyplinarkę z jakiegoś tam powodu. Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązali ze mną umowę ?

Zgodnie z przepisami prawa pracy w Polsce, istnieje zakaz zwalniania pracownika, który przebywa na zwolnieniu lekarskim (art. 30 § 1 pkt 4 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy). Wyjątkiem są sytuacje, gdy zakład pracy jest likwidowany lub pracownik dokonuje ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych.

Na L4 nie ma możliwości aby pojawić się w zakładzie pracy. Wtedy zwolnienie lekarskie będzie wykorzystywane niezgodnie z prawem.

Dokładnie tak. Jeżeli na zwolnieniu lekarskim jesteś zalecane unikanie pracy czy stresów, pojawienie się w pracy mogłoby być interpretowane jako naruszenie postanowień L4. Jednakże, jeżeli konieczna jest wizyta w miejscu pracy w ważnej sprawie, warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Po pierwsze pracodawca nie ma prawa wezwać Pani na rozmowę do pracy - przebywa Pani na zwolnieniu chorobowym służącym do poprawy zdrowia - więc nigdzie Pani nie idzie.

Pracodawca może przeprowadzić kontrolę celem sprawdzenia czy należycie wykorzystuje Pani l4 wiec należy stosować się do pisemnych zaleceń lekarza

Pracodawca może w określonych przypadkach zwolnić pracownika przebywającego na L4, natomiast są to konkretne przypadki i zwolnienie musi być długotrwałe.

Pracodawca może Panią zwolnić dyscyplinarnie jeśli ma ku temu poparte dowodami przesłanki.

Podsumowując: Pani oddaje się rekonwalescencji, nie musi pani rozmawiać z pracodawcą tylko informować o wpłynięciu kolejnego zwolnienia i wracać do zdrowia

Podkreślenie wartości tego wpisu jest ważne. Kodeks pracy chroni prawa pracownika, który przebywa na zwolnieniu lekarskim. O ile zwolnienie z pracy podczas L4 jest możliwe tylko w wyjątkowych okolicznościach, o tyle próba wymuszenia na pracowniku stawiennictwa w pracy podczas zwolnienia jest niedopuszczalna.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Dzierżawa a zasiedzenie.
Witam, ponad 20 lat temu kupiłem 50% udziałów w domu z działką. Inni współwłaściciele nie żyją i nikt nie przeprowadził do tej pory postępowania spadkowego. Chciałbym oddać część działki w dzierżawę sąsiadowi (on odda mi część swojej - tak będzie nam wygodniej bo działki są wąskie i długie). Czy ta dzierżawa wpłynie na możliwość zasiedzenia przeze mnie nieruchomości za 9 lat? Czy to, że z działki będzie korzystał sąsiad nie spowoduje przerwania b...
Zachowek od darowizny.
Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?...
Orzeczenie lekarskie po badaniach kontrolnych.
Pracownik dostarczył orzeczenie po badaniach kontrolnych, zauważyłam, że lekarz zaznaczył, że jest pracownik jest gotów do „podjęcia”, a nie „wykonywania” pracy - można było zaznaczyć jedno z dwóch. Czy myślicie, że pracownik powinien zgłosić się do lekarza po poprawkę czy to nie ma znaczenia?...
Ubezpieczenie OC na osobę?
Partner pożycza mi samochód, którego jest współwłaścicielem, drugą właścicielką jest jego matka. Wiem, że w przypadku kolizji z mojej winy, ich rata za ubezpieczenie podlega re kalkulacji, czego chciałabym uniknąć. Czy mogę wykupić prywatne OC (na osobę) i w przypadku kolizji z mojej winy, uszkodzenia np. innego samochodu, mogę odmówić pokrycia kosztów odszkodowania z tytułu OC zarejestrowanego na auto i wnosić o odszkodowanie z OC prywatnego? W...

Wyszukiwarka