Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązano ze mną umowę?

Mam pytanie, pracuje w ZK praca już mi tak siadła na psychikę że wzięłam L4 od psychiatry. Od znajomych wiem że dyrektor nie był tym zadowolony, wzywa mnie na rozmowę o zaistniałej sytuacji mam obawy że chce mi wręczyć rozwiązanie umowy lub dyscyplinarkę z jakiegoś tam powodu. Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązali ze mną umowę ?
anonim cytuj
14-09-2022
Na L4 nie ma możliwości aby pojawić się w zakładzie pracy. Wtedy zwolnienie lekarskie będzie wykorzystywane niezgodnie z prawem.

anonim cytuj
14-09-2022
Po pierwsze pracodawca nie ma prawa wezwać Pani na rozmowę do pracy - przebywa Pani na zwolnieniu chorobowym służącym do poprawy zdrowia - więc nigdzie Pani nie idzie.
Pracodawca może przeprowadzić kontrolę celem sprawdzenia czy należycie wykorzystuje Pani l4 wiec należy stosować się do pisemnych zaleceń lekarza
Pracodawca może w określonych przypadkach zwolnić pracownika przebywającego na L4, natomiast są to konkretne przypadki i zwolnienie musi być długotrwałe.
Pracodawca może Panią zwolnić dyscyplinarnie jeśli ma ku temu poparte dowodami przesłanki.
Podsumowując: Pani oddaje się rekonwalescencji, nie musi pani rozmawiać z pracodawcą tylko informować o wpłynięciu kolejnego zwolnienia i wracać do zdrowia

anonim cytuj
15-09-2022
Mam pytanie, pracuje w ZK praca już mi tak siadła na psychikę że wzięłam L4 od psychiatry. Od znajomych wiem że dyrektor nie był tym zadowolony, wzywa mnie na rozmowę o zaistniałej sytuacji mam obawy że chce mi wręczyć rozwiązanie umowy lub dyscyplinarkę z jakiegoś tam powodu. Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązali ze mną umowę ?

Zgodnie z przepisami prawa pracy w Polsce, istnieje zakaz zwalniania pracownika, który przebywa na zwolnieniu lekarskim (art. 30 § 1 pkt 4 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy). Wyjątkiem są sytuacje, gdy zakład pracy jest likwidowany lub pracownik dokonuje ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych.

Na L4 nie ma możliwości aby pojawić się w zakładzie pracy. Wtedy zwolnienie lekarskie będzie wykorzystywane niezgodnie z prawem.

Dokładnie tak. Jeżeli na zwolnieniu lekarskim jesteś zalecane unikanie pracy czy stresów, pojawienie się w pracy mogłoby być interpretowane jako naruszenie postanowień L4. Jednakże, jeżeli konieczna jest wizyta w miejscu pracy w ważnej sprawie, warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Po pierwsze pracodawca nie ma prawa wezwać Pani na rozmowę do pracy - przebywa Pani na zwolnieniu chorobowym służącym do poprawy zdrowia - więc nigdzie Pani nie idzie.

Pracodawca może przeprowadzić kontrolę celem sprawdzenia czy należycie wykorzystuje Pani l4 wiec należy stosować się do pisemnych zaleceń lekarza

Pracodawca może w określonych przypadkach zwolnić pracownika przebywającego na L4, natomiast są to konkretne przypadki i zwolnienie musi być długotrwałe.

Pracodawca może Panią zwolnić dyscyplinarnie jeśli ma ku temu poparte dowodami przesłanki.

Podsumowując: Pani oddaje się rekonwalescencji, nie musi pani rozmawiać z pracodawcą tylko informować o wpłynięciu kolejnego zwolnienia i wracać do zdrowia

Podkreślenie wartości tego wpisu jest ważne. Kodeks pracy chroni prawa pracownika, który przebywa na zwolnieniu lekarskim. O ile zwolnienie z pracy podczas L4 jest możliwe tylko w wyjątkowych okolicznościach, o tyle próba wymuszenia na pracowniku stawiennictwa w pracy podczas zwolnienia jest niedopuszczalna.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

nie odebrana paczka pobraniowa
Witam. Mam problem z kupującym. Sprzedałem mu rzecz za pobraniem. Sam zaproponował przesyłkę pobraniową. Ustaliliśmy również fakt że opłatę uiszcza kupujący. Został poinformowany przeze mnie że jest już na poczcie. Wszystko ładnie pięknie ale na dzień dzisiejszy paczka nadal leży do odbioru na poczcie. Pisałem kiedy ma zamiar odebrać paczkę ale zero odezwu. W jaki sposób mogę odzyskać pieniądze od kupującego? Bo z tego co wiem to jak paczka wrac...
Pozew o alimenty na studia.
Jeśli rodzice nie chcą płacić alimentów na studia w momencie gdy takowe się należą, to kiedy należy złożyć pozew? Chodzi mi o to, czy można go złożyć np. na pięć czy cztery miesiące przed rozpoczęciem studiów, czy dopiero gdy rok akademicki się już zacznie? Jeśli to drugie, to wydaje mi się to trochę dziwne, skoro sprawy sądowe mogą trwać przez wiele miesięcy.....
Skarga na czynności komornika.
Mam dwie sprawy w e-sądzie. Do obydwu wniosłem sprzeciw (sprawy sprzed kilku lat) bo nie było mnie w Polsce, co udokumentowałem. Sąd sprzeciwy przyjął, przysłał mi pisma o utracie mocy nakazu zapłaty w jednej i drugiej sprawie i przesłał sprawy do sądu rejonowego w moim mieście. Tyle, że jeden komornik sprawę spokojnie przyjął i stwierdził, że skoro jest cofnięty nakaz zapłaty, to on umarza postępowanie i kończymy sprawę. A drugi w innym mieśc...
Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. Rodzina domaga się oddania obrazu z tego mieszkania. Czy mogą się o niego upominać??
Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. W mieszkaniu jest stary obraz - znalazłam podobny w internecie sprzedawany za ok 1000 zl. Odkąd pamiętam czyli od ok 40 lat obraz był w naszym mieszkaniu. Teraz po śmierci taty dalsza rodzina mnie dosłownie osacza ze to ich obraz i chce żebym im go oddała. straszy mnie sądem. Dla mnie obraz ma wartość sentymentalna gdyż zawsze był w domu a poza tym to pamiątka teraz. Ja nic nie wiem na temat pochodzenia tego ob...

Wyszukiwarka