Czy ona może tak sobie podnieść cenę domu bez mojej zgody?
Nie, w sytuacji, gdy majątek stanowi wspólną własność obojga małżonków po rozwodzie, żaden z byłych małżonków nie może jednostronnie podjąć decyzji o zmianie ceny nieruchomości bez zgody drugiej strony. Oznacza to, że jednostronna zmiana ceny przez byłą żonę nie jest prawnie ważna.
Czy obowiązuje nas cena nieruchomości wyznaczona przez sąd i podpisana na umowie z biurem nieruchomości ?
Umowa z biurem nieruchomości zobowiązuje obie strony do respektowania określonej w niej ceny. Jeśli umowa zawiera konkretne zapisy dotyczące ceny sprzedaży, żadna ze stron nie może jednostronnie jej zmienić bez uzgodnienia tego z drugą stroną oraz z biurem nieruchomości.
W odniesieniu do wyceny sądowej, ma ona znaczenie w procedurach sądowych. Jednak w przypadku sprzedaży nieruchomości na rynku, za pośrednictwem biura nieruchomości, kluczowa jest umowa pośrednictwa zawarta z tym biurem.
Czy moja była żona może sama określić cenę domu bez rzeczoznawcy i mojej zgody ?
Jeśli chodzi o określenie ceny nieruchomości na potrzeby sprzedaży na rynku, to tak, każdy z właścicieli może proponować dowolną cenę. Jednakże, aby ta cena była wiążąca w kontekście umowy z biurem nieruchomości, obie strony muszą się z nią zgodzić. W przypadku sprzedaży sądowej, cena jest określona przez rzeczoznawcę wyznaczonego przez sąd.
Podsumowując, w przypadku wspólnej własności po rozwodzie, jednostronne działania jednego z byłych małżonków nie są prawnie ważne. Ważne jest, aby obie strony miały świadomość swoich praw i obowiązków oraz postępowały zgodnie z umowami i przepisami prawa.