I teraz siedzę na tyłku pracodawca kombinuje a ja nie mam płacone.
Po pierwsze, zgodnie z Kodeksem Pracy, pracownikowi, który jest niezdolny do pracy z powodu choroby, przysługuje wynagrodzenie chorobowe. Warto zwrócić uwagę na przepisy dotyczące wynagrodzenia za czas choroby (art. 92 § 1 pkt 2 Kodeksu Pracy).
Po drugie, w odniesieniu do przesłanki zwolnienia dyscyplinarnego (art. 52 Kodeksu Pracy), konieczne jest zaistnienie jednej z przewidzianych w tym przepisie przyczyn. Jeżeli pracodawca zastosuje się do tego artykułu bez podstawy, stanowi to naruszenie praw pracowniczych, które może być podstawą do dochodzenia roszczeń przed sądem.
Po trzecie, zgodnie z przepisami RODO, pracodawca nie ma prawa żądać od pracownika danych dotyczących jego stanu zdrowia, chyba że są one niezbędne w kontekście wykonywanej pracy lub w związku z przepisami prawa pracy.
Firma dodatkowo straszy mnie ze mogą mnie zwolnic z art52 !!!!! Nie mam pojęcia o co. I wtedy żądać kwotę do oddania.
Co do lojalki i żądania zwrotu kosztów szkolenia: jeżeli umowa lojalnościowa była zawarta prawidłowo i zawierała konkretne warunki zwrotu kosztów, pracodawca może domagać się zwrotu. Niemniej jednak, w sytuacji, gdy niezdolność do pracy jest powodem niemożności dalszego wykonywania pracy, trudno mówić o złamaniu postanowień umowy lojalnościowej. Warto też zwrócić uwagę na to, czy postanowienia tej umowy nie są nadmierne i czy kwota, której żąda pracodawca, nie jest zawyżona.
Dzwoniłem do PIP pani z pipu powiedziała mi ze nie mogą żądać zwrotu kosztów bo to niezdolność do pracy.
Państwowa Inspekcja Pracy jest odpowiednim organem do kontrolowania, czy prawa pracownika są przestrzegane przez pracodawcę. Jeżeli PIP uzna, że pracodawca narusza prawa pracownika, może nałożyć na niego odpowiednie sankcje.
Jeżeli pracodawca nie wypłaca Ci wynagrodzenia, masz prawo złożyć wniosek do sądu pracy o jego wypłatę. W takim przypadku warto zebrać wszystkie dowody potwierdzające Twoje roszczenia, takie jak umowa o pracę, świadectwa pracy, zaświadczenia lekarskie czy korespondencję z pracodawcą.
Podsumowując, warto zwrócić się o pomoc do specjalisty w dziedzinie prawa pracy, który dokładnie przeanalizuje Twoją sytuację i doradzi, jakie kroki powinieneś podjąć w celu obrony swoich praw.