Licytacja domu przez syndyka.

Witam, sytuacja wygląda tak, mam licytacje domu przez syndyka, są w nim zameldowani ludzie, typu dzieci itp, ja myślę to wykupić a reszta rodzeństwa nie bardzo, bo niby nie mogą wyrzucić nas na bruk, cena dość niska jak na dom, także pewnie znajdzie się jakiś wariat który będzie chciał kupic,
Pytanie czego można się później spodziewać, eksmisji czy jednak nawet sądownie nie można nas wyrzucić ?
anonim cytuj
19-10-2023
Za czas, gdy będziecie zajmować jego nieruchomość będzie naliczał odszkodowanie. Opłaca się to tylko typowemu marginesowi społecznemu, który i tak i siak do końca życia będzie nieściągalny, więc nowy właściciel nie wyegzekwuje zapłaty za zajmowanie tego domu do czasu eksmisji. Natomiast, jeśli macie dochód lub planujecie w przyszłości pracować to właściciel prędzej czy później ściągnie z was dług. Musisz sama oszacować, czy taki czynsz w wysokości wynajmu podobnego domu (bo takiej wysokości będzie odszkodowanie) jest dla was opłacalny do czasu eksmisji

anonim cytuj
19-10-2023
Eksmisja mieszkańców po licytacji: Jeśli nieruchomość zostanie sprzedana podczas licytacji, nowy właściciel ma prawo do podjęcia działań w celu odzyskania nieruchomości. Jednakże proces eksmisji musi odbyć się zgodnie z prawem. Na podstawie art. 1038 Kodeksu cywilnego, eksmisja może nastąpić jedynie na podstawie prawomocnego wyroku sądu. Dlatego jeśli mieszkańcy nie opuszczą nieruchomości dobrowolnie, nowy właściciel będzie musiał wystąpić do sądu o jej przeprowadzenie.

Odpowiedzialność za korzystanie z nieruchomości: Jak słusznie zauważył drugi uczestnik dyskusji, nowy właściciel ma prawo domagać się od mieszkańców odszkodowania za korzystanie z nieruchomości po dniu przekazania jej nowemu właścicielowi. Zgodnie z art. 584 Kodeksu cywilnego, jeżeli ktoś korzysta z cudzej nieruchomości bez tytułu prawnego, jest obowiązany do zapłaty równowartości korzyści uzyskanych z tej nieruchomości.

Status prawny mieszkańców: Osoby zameldowane w nieruchomości i faktycznie w niej zamieszkujące będą miały pewne prawa, ale nie chronią ich one całkowicie przed eksmisją. Kluczowe jest ustalenie, czy mieszkańcy mają jakikolwiek tytuł prawny do zamieszkania w nieruchomości (np. umowę najmu). Jeśli nie, ich sytuacja będzie trudniejsza.

Podsumowując, jeśli nie podejmiesz działań w celu uregulowania swojej sytuacji prawnej w odniesieniu do nieruchomości, istnieje ryzyko eksmisji oraz odpowiedzialności za korzystanie z nieruchomości bez tytułu prawnego.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna działek rolnych
Mężczyzna dostał w darowiźnie działki rolne o powierzchni 2,5 ha. Chce przekazać je swoim dwóm synom w darowiźnie po 1,25 ha każdemu. Synowie nie są rolnikami, nie mają kwalifikacji rolniczych, pracują na UoP, mieszkają w innym mieście. Czy otrzymanie takich działek wiąże się dla nich z jakimiś konsekwencjami? Czy wtedy nabywają wtedy jakieś obowiązki? Czy będą jakieś problemy związane z ubezpieczeniem? Czy w przypadku straty pracy będą podlegać...
Czy sąsiad ma obowiązek dołożyć się do ogrodzenia?
Czy robiąc ogrodzenie sąsiad musi się dołożyć do połowy kosztów? Jak zrobić aby się dołożył?...
Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...
Zwrot za rezerwację anulowaną bez podania przyczyny (bon turystyczny), co powinno zawierać ponaglenie do zwrotu zaliczki?
Dzień dobry, W zeszłym roku zrobiłam rezerwacje w ośrodku wczasowym płacąc bonem turystycznym ( 500zl). Z rezerwacji mogłam zrezygnować do końca lutego i liczyć na 100% zwrot zaliczki. Dzień przed końcem czasu, który regulaminowo kończył się na koniec lutego dostałam maile ze rezerwacja została anulowana bez podania przyczyny przez ośrodek. Mimo tygodniowych prób skontaktowania się z ośrodkiem mailowo i telefonicznie zmuszona byłam zrobić rezer...

Wyszukiwarka