Licytacja domu przez syndyka.

Witam, sytuacja wygląda tak, mam licytacje domu przez syndyka, są w nim zameldowani ludzie, typu dzieci itp, ja myślę to wykupić a reszta rodzeństwa nie bardzo, bo niby nie mogą wyrzucić nas na bruk, cena dość niska jak na dom, także pewnie znajdzie się jakiś wariat który będzie chciał kupic,
Pytanie czego można się później spodziewać, eksmisji czy jednak nawet sądownie nie można nas wyrzucić ?
anonim cytuj
19-10-2023
Za czas, gdy będziecie zajmować jego nieruchomość będzie naliczał odszkodowanie. Opłaca się to tylko typowemu marginesowi społecznemu, który i tak i siak do końca życia będzie nieściągalny, więc nowy właściciel nie wyegzekwuje zapłaty za zajmowanie tego domu do czasu eksmisji. Natomiast, jeśli macie dochód lub planujecie w przyszłości pracować to właściciel prędzej czy później ściągnie z was dług. Musisz sama oszacować, czy taki czynsz w wysokości wynajmu podobnego domu (bo takiej wysokości będzie odszkodowanie) jest dla was opłacalny do czasu eksmisji

anonim cytuj
19-10-2023
Eksmisja mieszkańców po licytacji: Jeśli nieruchomość zostanie sprzedana podczas licytacji, nowy właściciel ma prawo do podjęcia działań w celu odzyskania nieruchomości. Jednakże proces eksmisji musi odbyć się zgodnie z prawem. Na podstawie art. 1038 Kodeksu cywilnego, eksmisja może nastąpić jedynie na podstawie prawomocnego wyroku sądu. Dlatego jeśli mieszkańcy nie opuszczą nieruchomości dobrowolnie, nowy właściciel będzie musiał wystąpić do sądu o jej przeprowadzenie.

Odpowiedzialność za korzystanie z nieruchomości: Jak słusznie zauważył drugi uczestnik dyskusji, nowy właściciel ma prawo domagać się od mieszkańców odszkodowania za korzystanie z nieruchomości po dniu przekazania jej nowemu właścicielowi. Zgodnie z art. 584 Kodeksu cywilnego, jeżeli ktoś korzysta z cudzej nieruchomości bez tytułu prawnego, jest obowiązany do zapłaty równowartości korzyści uzyskanych z tej nieruchomości.

Status prawny mieszkańców: Osoby zameldowane w nieruchomości i faktycznie w niej zamieszkujące będą miały pewne prawa, ale nie chronią ich one całkowicie przed eksmisją. Kluczowe jest ustalenie, czy mieszkańcy mają jakikolwiek tytuł prawny do zamieszkania w nieruchomości (np. umowę najmu). Jeśli nie, ich sytuacja będzie trudniejsza.

Podsumowując, jeśli nie podejmiesz działań w celu uregulowania swojej sytuacji prawnej w odniesieniu do nieruchomości, istnieje ryzyko eksmisji oraz odpowiedzialności za korzystanie z nieruchomości bez tytułu prawnego.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż mieszkania z kredytem po rozstaniu.
Mam problem z byłą partnerką. Kupiliśmy wspólnie mieszkanie za 120000 zł, na ten cel zaciągnęliśmy wspólnie kredyt hipoteczny. Obecnie mieszkanie warte jest około 300000 zł, a kredytu do spłaty jeżeli chodzi o kapitał pozostało około 90000 zł. Swoją połowę będę sprzedawał byłej, ona uważa że należy mi się tylko około 30000 zł, czyli połowa kwoty spłaconych już rat z odsetkami, moim zdaniem powinna spłacić mnie w kwocie 150000 czyli połowa obecnej...
Podział majątku po ślubie.
Po 13 latach wzięliśmy ślub w międzyczasie mąż kupił 3 mieszkania na kredyt (spłaca do dziś) Nie mamy rozdzielności. Czy w przypadku rozwodu będzie podział majątku? Mąż twierdzi, że tak. Jak to jest od strony prawnej?...
Co powinien zawierać testament?
Co powinien w szczególności zawierać testament żeby go nikt nie mógł podważyć?...
Uchylanie się od płacenia alimentów.
Witajcie. Właśnie za uchylanie się od płacenia alimentów otrzymałem wyrok karny, który tworzy problem i pytanie. A mianowicie problem w tym, że wyroku otrzymałem nakaz płacenia bieżących alimentów ale do spłacenia mam też 2 lata zaległych alimentów dla byłej żony a także dwa lata zaległych alimentów z MOPS. Żona mówi, że jak zacznę jej płacić bieżące alimenty to ona i tak musi je przekazywać do MOPSU, według niej na poczet zaległości wobec fund...

Wyszukiwarka