Licytacja domu przez syndyka.

Witam, sytuacja wygląda tak, mam licytacje domu przez syndyka, są w nim zameldowani ludzie, typu dzieci itp, ja myślę to wykupić a reszta rodzeństwa nie bardzo, bo niby nie mogą wyrzucić nas na bruk, cena dość niska jak na dom, także pewnie znajdzie się jakiś wariat który będzie chciał kupic,
Pytanie czego można się później spodziewać, eksmisji czy jednak nawet sądownie nie można nas wyrzucić ?
anonim cytuj
19-10-2023
Za czas, gdy będziecie zajmować jego nieruchomość będzie naliczał odszkodowanie. Opłaca się to tylko typowemu marginesowi społecznemu, który i tak i siak do końca życia będzie nieściągalny, więc nowy właściciel nie wyegzekwuje zapłaty za zajmowanie tego domu do czasu eksmisji. Natomiast, jeśli macie dochód lub planujecie w przyszłości pracować to właściciel prędzej czy później ściągnie z was dług. Musisz sama oszacować, czy taki czynsz w wysokości wynajmu podobnego domu (bo takiej wysokości będzie odszkodowanie) jest dla was opłacalny do czasu eksmisji

anonim cytuj
19-10-2023
Eksmisja mieszkańców po licytacji: Jeśli nieruchomość zostanie sprzedana podczas licytacji, nowy właściciel ma prawo do podjęcia działań w celu odzyskania nieruchomości. Jednakże proces eksmisji musi odbyć się zgodnie z prawem. Na podstawie art. 1038 Kodeksu cywilnego, eksmisja może nastąpić jedynie na podstawie prawomocnego wyroku sądu. Dlatego jeśli mieszkańcy nie opuszczą nieruchomości dobrowolnie, nowy właściciel będzie musiał wystąpić do sądu o jej przeprowadzenie.

Odpowiedzialność za korzystanie z nieruchomości: Jak słusznie zauważył drugi uczestnik dyskusji, nowy właściciel ma prawo domagać się od mieszkańców odszkodowania za korzystanie z nieruchomości po dniu przekazania jej nowemu właścicielowi. Zgodnie z art. 584 Kodeksu cywilnego, jeżeli ktoś korzysta z cudzej nieruchomości bez tytułu prawnego, jest obowiązany do zapłaty równowartości korzyści uzyskanych z tej nieruchomości.

Status prawny mieszkańców: Osoby zameldowane w nieruchomości i faktycznie w niej zamieszkujące będą miały pewne prawa, ale nie chronią ich one całkowicie przed eksmisją. Kluczowe jest ustalenie, czy mieszkańcy mają jakikolwiek tytuł prawny do zamieszkania w nieruchomości (np. umowę najmu). Jeśli nie, ich sytuacja będzie trudniejsza.

Podsumowując, jeśli nie podejmiesz działań w celu uregulowania swojej sytuacji prawnej w odniesieniu do nieruchomości, istnieje ryzyko eksmisji oraz odpowiedzialności za korzystanie z nieruchomości bez tytułu prawnego.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Ograniczenie władzy rodzicielskiej.
Witam jakie dokumenty powinnam dodać do wniosku o uregulowanie kontaktów z dzieckiem ? Co najlepiej ująć we wniosku o ograniczeniu praw? ( chce decydować o edukacji, miejscu pobytu i leczeniu dziecka- dziecko niepełnosprawne -z ojcem często brak kontaktu, wyniki , lekarze go też nie interesują). Czy mogę złożyć wniosek o pokrycie kosztów utrzymania pół na pół czy tylko o alimenty? Na adwokata mnie nie stać -syn potrzebuje kosztownego leczeni...
sprzedaż samochodu - zaliczka
Witam. Może ktoś z państwa mi podpowie jak prawnie to wygląda. Mianowicie: wystawiłam ogłoszenie w celu sprzedaży auta. Znalazł się kupiec który chciał te auto oczywiście zakupić. Niestety facet był zagranicą, więc poprosił mnie o "rezerwacje" samochodu do czasu jego powrotu do Polski. W tym celu wysłał zaliczkę 500zl abym napewno nie podejmowała żadnych czynności ze sprzedażą auta, tym samym miałam pewność, że facet z pewnością je k...
Kary umowne dla pracownika/sprzedawcy
Kochani, jak wygląda możliwość ustalenia wobec pracownika/sprzedawcy kar umownych za celowe nienabicie klientowi paragonu? Czy/jak może w regulaminie lub aneksie do umowy mieć w skuteczny sposób karę (np 1000zł lub wartość paragonu x20) za taki manewr? Sprzedawca na umowie o pracę - pełny etat - wynagrodzenie to tzw minimalna krajowa....
Co mogę zrobić jeśli farmaceuta wprowadził mnie w błąd?
Mąż pojechał po konkretny lek bez recepty dla mnie który wiedziałam ze mogę zastosować, farmaceutka stwierdziła ze jest od dwóch lat wycofany (nie jest) I dała inny lek mężowi, kiedy zapytał czy można go stosować jeśli karmi się piersią usłyszał oburzenie „przecież tego się nie połyka to czemu nie można by było karmić” (a nawet nie których kremów przecież nie można) jednak z oburzona mina, farmaceutka wyciągnęła ulotkę i przeczytała ze nic nie j...

Wyszukiwarka