Pracodawca żąda zaplanowania urlopu na cały następny rok.

Pracodawca żąda od pracownika zaplanowania urlopu na cały następny rok, zostawiając 4 dni urlopu na żądanie?, a potem i tak zmusza go do wybrania całego urlopu, także na żądanie do końca roku, czyli wzywa go do siebie i każe wypisywać wnioski urlopowe. Narzuca też ile dni urlopu można zaplanować, w danym kwartale. Czy to jest zgodne z przepisami prawa pracy?
anonim cytuj
23-11-2023
O ile sam plan urlopowy ma podstawę prawną:
Art. 163 § 1 Kodeksu Pracy obowiązującego w Polsce, każdy przedsiębiorca zatrudniający pracowników jest zobowiązany do sporządzenia planu urlopowego. Jego opracowanie powinno uwzględniać wnioski urlopowe składane przez pracowników oraz konieczność zachowania ciągłości wykonywania pracy w firmie.
, o tyle pracodawca nie ma prawa dysponować niezaległym urlopem pracownika, a niewykorzystany w danym roku urlop należy wykorzystać do 30 września roku następnego, przy czym na zaległy urlop pracodawca może jak najbardziej już sam wysłać pracownika.

anonim cytuj
23-11-2023
A podasz przepis który pozwala pracodawcy dysponować zaległym urlopem.
Czekam, ale cierpliwość nie jest moją mocną stroną.

anonim cytuj
23-11-2023
O ile to dobrze rozumiem, to nie wynika to wprost z przepisów, ale skoro pracodawcy grożą kary za niewykorzystanie przez pracownika urlopu, to ma on prawo uniknąć tej kary poprzez prawo do wysłania pracownika na zaległy urlop.

anonim cytuj
23-11-2023

Sugerowane Tematy

Sąsiedzi czepiają się o wszystko co robić?
Proszę o poradę. Od prawie 2 lat mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu na 1 piętrze w bloku. Po pierwszym miesiącu już zdążyliśmy poznać sąsiadkę pod nami. Owszem mamy dzieci i kiedy za głośno się zachowywały dostaliśmy od jej syna opr z bluźnierstwami. Dzieci już nie hałasują. Zaczęła się kłótnia o to, że korzystam ze zmywarki o 20, a ona słyszy po rurach jak woda leci i jej to przeszkadza. Ok, stwierdziłam, starsza osoba, dajmy luz. Potem, że sł...
Sprzedałam używany wózek dla dziecka, nowi właściciele go reklamują bo brakuje jednej części. Czy muszę oddać im pieniążki?
Witam w piątek 25.11 tego roku sprzedaliśmy wózek 3w1 młodej parze. Oglądali wózek bardzo dokładnie co im z resztą wszystko pokazywałam co i jak. W sobotę popołudniu facet do mnie pisze że nie ma pałąka do spacerówki ( w czasie oglądania nawet ja nie zauważyłam ani oni że tego pałąka nie ma. Jeszcze pani oglądała pasy od spacerówki jak się zapina to by od razu i ja i ona zorientowała się że tego pałąka nie ma ) My z mężem kupiliśmy wózek tamtego...
Nieuczciwy i nekajacy właściciel mieszkania
Wynajmowałam mieszkanie. Dostałam wypowiedzenie z okresem miesięcznym, bo właściciel twierdził, że chce sprzedać mieszkanie. Umowa na czas nieokreślony. Ponieważ nie mogłam nic znaleść, przedłużał mi aneksami aż do 31.12.2019 r. W czerwcu 2019 spóźniłam się z opłatami tzn wpłaciłam tylko część, resztę uregulowałam w przeciągu 2 tygodni. Przy rozliczeniu właściciel oznajmił, że kaucja 900 zł przepada, bo spóźniłam się raz z opłatami. Ponieważ rozl...
Renta dla dziecka
Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję. Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce. 1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ? 2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontak...

Wyszukiwarka