Pracodawca żąda zaplanowania urlopu na cały następny rok.

Pracodawca żąda od pracownika zaplanowania urlopu na cały następny rok, zostawiając 4 dni urlopu na żądanie?, a potem i tak zmusza go do wybrania całego urlopu, także na żądanie do końca roku, czyli wzywa go do siebie i każe wypisywać wnioski urlopowe. Narzuca też ile dni urlopu można zaplanować, w danym kwartale. Czy to jest zgodne z przepisami prawa pracy?
anonim cytuj
23-11-2023
O ile sam plan urlopowy ma podstawę prawną:
Art. 163 § 1 Kodeksu Pracy obowiązującego w Polsce, każdy przedsiębiorca zatrudniający pracowników jest zobowiązany do sporządzenia planu urlopowego. Jego opracowanie powinno uwzględniać wnioski urlopowe składane przez pracowników oraz konieczność zachowania ciągłości wykonywania pracy w firmie.
, o tyle pracodawca nie ma prawa dysponować niezaległym urlopem pracownika, a niewykorzystany w danym roku urlop należy wykorzystać do 30 września roku następnego, przy czym na zaległy urlop pracodawca może jak najbardziej już sam wysłać pracownika.

anonim cytuj
23-11-2023
A podasz przepis który pozwala pracodawcy dysponować zaległym urlopem.
Czekam, ale cierpliwość nie jest moją mocną stroną.

anonim cytuj
23-11-2023
O ile to dobrze rozumiem, to nie wynika to wprost z przepisów, ale skoro pracodawcy grożą kary za niewykorzystanie przez pracownika urlopu, to ma on prawo uniknąć tej kary poprzez prawo do wysłania pracownika na zaległy urlop.

anonim cytuj
23-11-2023

Sugerowane Tematy

Ile kosztuje odrzucenie spadku u notariusza?
Witam, mama zmarła pod koniec roku i chcemy razem z bratem odrzucić spadek ze względu na zadłużenie. Jaki to koszt u notariusza? Znajomy powiedział że 600 zł. Czy to możliwe? Można to zrobić za jednym razem? Mieszkamy w innych miastach i ciężko ogarnąć czas ze względu na pracę....
Zatrudnianie pracowników młodocianych.
Dzień dobry, będę mieć pytanie dotyczące umowy młodocianej czyli umowa o prace w celu przygotowania zawodowego. Dziewczyna jest na drugim roku szkoły zawodowej i odbywa praktykę we wtorki i środy, pozostałe dni to nauka w szkole. Szefowa każe jej obowiązkowo przychodzić w każdą sobotę i pracować całe wakacje czyli lipiec i sierpień jako praktykę, odbyła tez praktykę dwa tygodnie , codziennie przez ferie zimowe. Czy to jest zgodne z przepisami? Wy...
Wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa.
Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet poda...
Umowa zlecenie
Mam pytanie chodzi o umowę zlecenie (praca na akord) od 9.11 byłam nieobecna w pracy z powodu zamknięcia szkoły, o czym ustnie informowałam wcześniej moich koordynatorów i w pierwszym dniu nieobecności także poinformowałam o tym sms, w dniu wczorajszym złożyłam wniosek o dodatkowy zasiłek opiekuńczy. Pani z kadr zadzwoniła dziś że mi się on nie należy, wytłumaczyłam jej że też tak myślałam ale że sprawdziłam te informacje i mi przysługuje (chor...

Wyszukiwarka