Sprzedaż firmy przez byłego małżonka.

Jestem po rozwodzie. Moja żona w trakcie trwania małżeństwa miała firmę jednoosobową. Ostatnio dowiedziałem się, że udało się jej ja sprzedać ( wyposażenie, nazwę itd). Czy jest to możliwe aby mogła to prawnie zrobić? Nie mamy podziału majątku.
anonim cytuj
26-10-2023
Możliwe. Co wcale nie oznacza, że nie będą brane pod uwagę (lub ich wartość) przy podziale majątku wspólnego.
Podziałowi podlega wszystko to, co istniało na dzień ustania wspólności.

anonim cytuj
26-10-2023
Zgadza się z tym, co zostało napisane przez drugą osobę. Jeśli chodzi o sprzedaż firmy przez byłego małżonka, przedstawiam następujące kwestie:

Jeśli Twoja była żona była jedyną właścicielką firmy, mogła ją sprzedać bez Twojej zgody. Jednak to, że miała jednoosobową działalność gospodarczą, nie oznacza, że majątek zgromadzony w tej firmie nie podlega podziałowi między małżonkami.

Zgodnie z art. 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, majątkiem wspólnym małżonków są przedmioty nabyte w trakcie trwania wspólności ustawowej przez jednego z małżonków albo przez obydwoje małżonków. To oznacza, że jeżeli firma została założona i prowadzona w trakcie trwania małżeństwa, wówczas wartość tej firmy na dzień zakończenia wspólności majątkowej będzie miała wpływ na podział majątku.

Jak zostało już wspomniane, wartość firmy lub jej składniki (np. wyposażenie, nabyte licencje czy prawa) istniejące w dniu ustania wspólności majątkowej zostaną uwzględnione przy podziale majątku. Oznacza to, że jeśli była żona sprzedała firmę po ustaniu wspólności, wartość firmy na dzień jej ustania będzie brana pod uwagę przy podziale majątku.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Przedsądowe wezwanie do zwrotu zadatku.
13.08.2023 zawarłem jako sprzedający umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania. Kupujący wpłacił 10tys zadatku. Po kilku dniach ustalilismy telefonicznie że odstępujemy od umowy. Kupujący zgodził się i poprosił o zwrot zadatku na konto, co uczyniłem i o sprawie zapomniałem. Lokalu nie sprzedałem. Dziś dostałem od prawnika przedsądowe wezwanie do zwrotu jeszcze raz zadatku (jako ze się nie wywiązałem z umowy). Co mogę zrobić w tej sytuacji? U...
Konto bankowe zmarłego.
Jestem spadkobierca ustawowym po ojcu, a obca osoba dostała w testamencie nieruchomość i ziemie. Czy i jak mogę sprawdzić ,czy na koncie ojciec nie miał pieniędzy [prawdopodobnie za mieszkanie -sprzedaż] Sprawa o nabycie spadku z wniosku tej obcej osoby w toku. Ja występuje o spis inwentarza aby mieć większe rozeznanie i wycenę majątku do zachowku. Czy mogę teraz sprawdzić konto czy nie mam takiej możliwości. Co robić? Chodzi mi o sprawdzeni...
Wezwanie do bycia rodziną zastępczą.
Członek z dalekiej rodziny, ale jednak spokrewniony, napisał list w desperacji, że wskaże mnie jako rodzinę zastępczą dla swojego dziecka (odebrano mu prawa). Myślę, że już dawno to dziecko jest w rodzinie zastępczej, ale chciałabym podpytać o kwestie prawne. Czy może przyjść do mnie wezwanie do stawienia się w sądzie w innym mieście, gdzie ja nawet nie wyrażam na to zgody. Nie chcę się tułać przez pół Polski, bo ktoś sobie wymyślił, że będą rodz...
Wysokość alimentów.
Witam, w marcu tego roku urodziłam synka, z ojcem dziecka nie jesteśmy razem od połowy ciąży i nie możemy się dogadać co do alimentów. Ojciec dziecka pracuje w Niemczech z tym że w pracy jest dwa tygodnie a później zjeżdża na dwa tygodnie do Polski i chce mi płacić 500 zł miesięcznie plus około 300 zł które będzie dostawał z Niemiec. Chciałam się dowiedzieć czy to rzeczywiście jest odpowiednia kwota czy mogę liczyć na więcej....

Wyszukiwarka