Sprzedaż firmy przez byłego małżonka.

Jestem po rozwodzie. Moja żona w trakcie trwania małżeństwa miała firmę jednoosobową. Ostatnio dowiedziałem się, że udało się jej ja sprzedać ( wyposażenie, nazwę itd). Czy jest to możliwe aby mogła to prawnie zrobić? Nie mamy podziału majątku.
anonim cytuj
26-10-2023
Możliwe. Co wcale nie oznacza, że nie będą brane pod uwagę (lub ich wartość) przy podziale majątku wspólnego.
Podziałowi podlega wszystko to, co istniało na dzień ustania wspólności.

anonim cytuj
26-10-2023
Zgadza się z tym, co zostało napisane przez drugą osobę. Jeśli chodzi o sprzedaż firmy przez byłego małżonka, przedstawiam następujące kwestie:

Jeśli Twoja była żona była jedyną właścicielką firmy, mogła ją sprzedać bez Twojej zgody. Jednak to, że miała jednoosobową działalność gospodarczą, nie oznacza, że majątek zgromadzony w tej firmie nie podlega podziałowi między małżonkami.

Zgodnie z art. 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, majątkiem wspólnym małżonków są przedmioty nabyte w trakcie trwania wspólności ustawowej przez jednego z małżonków albo przez obydwoje małżonków. To oznacza, że jeżeli firma została założona i prowadzona w trakcie trwania małżeństwa, wówczas wartość tej firmy na dzień zakończenia wspólności majątkowej będzie miała wpływ na podział majątku.

Jak zostało już wspomniane, wartość firmy lub jej składniki (np. wyposażenie, nabyte licencje czy prawa) istniejące w dniu ustania wspólności majątkowej zostaną uwzględnione przy podziale majątku. Oznacza to, że jeśli była żona sprzedała firmę po ustaniu wspólności, wartość firmy na dzień jej ustania będzie brana pod uwagę przy podziale majątku.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana warunków pracy bez mojej zgody
Cześć, mam trochę dziwną sytuację z którą nie bardzo wiem co zrobić, chodzi o to że jestem zatrudniona na umowę o pracę na 1/2 etatu, jednak w październiku jedna z menedżerek oświadczyła mi, że chcę wprowadzić zmiany i na jeden miesiąc (październik) chciała abym przeszła z 1/2 na 3/4 etatu, usłyszałam tylko że chciałaby to zrobić i na tym temat się zakończył, w porównaniu do mojej koleżanki nie dostałam żadnej umowy do podpisania! Po dwóch tygo...
Jak długo jest się ubezpieczonym po urlopie macierzyńskim?
Witam. Skończył mi się urlop macierzyński (1 rok), umowę miałam do dnia porodu czyli zasiłek wypłacał mi ZUS. Czy ja musze złożyć jakiś dokument w ZUSIE, żeby być ubezpieczoną czy pracodawca mnie rejestrując wystarczy? Poproszę o pomoc....
Oszustwo w internecie
Witam, Jakie powinnam podjąć kroki jesli nie dostałam zamówionego artykułu ze sklepu internetowego? Zamówienie nie jest duże bo na 36 zł tylko ale nie chce pozwolić na oszustwo i chce pociągnąć to dalej. Czy taka mała kwota kwalifikuje się do poniesienia konsekwencji? Sprzedawca twierdzi, że minęło ponad 100 dni od momentu w którym zgłosiłam brak dostarczonego towaru i nie należy mi się ani zwrot ani ponowna wysyłka. Oczywiscie jest to kłamstwo ...
Pożyczka przez Internet.
Chciałam wziąć pożyczkę od osoby prywatnej na internecie. Wszystko szło dobrze dopóki nie kazano mi zapłacić kwoty 309zl mówiąc że jak to zapłacę otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam po czym dostałam maila z informacją że muszę zapłacić 398zl i jak to zapłacę to na 100% otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam. Dostałam znowu maila że jest to ostatnia wpłata w wysokości 297zl i że po przelaniu tych pieniędzy nie będzie już żadnych opłat i pożyczka będzie j...

Wyszukiwarka