Sprzedaż firmy przez byłego małżonka.

Jestem po rozwodzie. Moja żona w trakcie trwania małżeństwa miała firmę jednoosobową. Ostatnio dowiedziałem się, że udało się jej ja sprzedać ( wyposażenie, nazwę itd). Czy jest to możliwe aby mogła to prawnie zrobić? Nie mamy podziału majątku.
anonim cytuj
26-10-2023
Możliwe. Co wcale nie oznacza, że nie będą brane pod uwagę (lub ich wartość) przy podziale majątku wspólnego.
Podziałowi podlega wszystko to, co istniało na dzień ustania wspólności.

anonim cytuj
26-10-2023
Zgadza się z tym, co zostało napisane przez drugą osobę. Jeśli chodzi o sprzedaż firmy przez byłego małżonka, przedstawiam następujące kwestie:

Jeśli Twoja była żona była jedyną właścicielką firmy, mogła ją sprzedać bez Twojej zgody. Jednak to, że miała jednoosobową działalność gospodarczą, nie oznacza, że majątek zgromadzony w tej firmie nie podlega podziałowi między małżonkami.

Zgodnie z art. 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, majątkiem wspólnym małżonków są przedmioty nabyte w trakcie trwania wspólności ustawowej przez jednego z małżonków albo przez obydwoje małżonków. To oznacza, że jeżeli firma została założona i prowadzona w trakcie trwania małżeństwa, wówczas wartość tej firmy na dzień zakończenia wspólności majątkowej będzie miała wpływ na podział majątku.

Jak zostało już wspomniane, wartość firmy lub jej składniki (np. wyposażenie, nabyte licencje czy prawa) istniejące w dniu ustania wspólności majątkowej zostaną uwzględnione przy podziale majątku. Oznacza to, że jeśli była żona sprzedała firmę po ustaniu wspólności, wartość firmy na dzień jej ustania będzie brana pod uwagę przy podziale majątku.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

wypowiedzenie umowy księgowej, za jej usługi
Dzień dobry. Mam problem z moją byłą księgową. Temat mocno skomplikowany. Mianowicie, wypowiedziałem „umowę”, której prawdopodobnie (jakkolwiek to zabrzmi) jej nie podpisywaliśmy (ja & księgowa). Wręcz nie przypominam sobie takiego faktu, poza tym był ze mną brat, który również ma pustkę w tym temacie. Od miesiąca wypisuję do księgowej o podesłanie skanu, podpisanej umowy - niestety, wysyła ale ucięty PDF bez żadnych pieczątek, podpisów. ...
Wyrok sądu, kiedy i jak do mnie dotrze?
Witam miałam sprawę o alimenty z ojcem dziecka wygrana. Problem w tym że się przeprowadziłam a wyrok sądu nie dotarł. Cóż mogę zrobić gdzie go szukać? Nie było też żadnego awizo. Wyrok miał przyjść pocztą....
wypadek ze skutkiem śmiertelnym/odszkodowanie
Witam serdecznie.Mam pytanie odnośnie odszkodowania rodzinie z powodu wypadku drogowego matki,która niestety z tego powodu zmarła po przebywaniu 1,5 msca w szpitalu. Czyli wypadek drogowy ze skutkiem śmiertelnym.Dziś odbyła się druga sprawa w sądzie i zapadł wyrok zawieszenia sprawy na rok. Sprawczyni wypadku poczuła się do winy. Czy rodzina może ubiegać się o odszkodowanie z polisy osoby winnej,która jest osobą oskarżoną na tym etapie ?.Przepras...
Nękanie pracownika na zwolnieniu chorobowym.
Od półtora tygodnia przybywam na L4 . Wydzwania do mnie przełożona z pytaniami na co jestem chora i czy zwolnienie będzie przedłużone . Ciągle powtarza jak to beze mnie sobie nie radzą . Czy jest to już nękanie pracownia ? Poszłam na L4 od psychiatry z tego tytułu , że zostałam obarczona nadmiernymi obowiązkami , cięgle niesłusznie słyszę pretensje w swoim kierunku , zmieniono mi godziny pracy ... Nie dość, że sama siebie mam doszkalać to jeszc...

Wyszukiwarka