Sprzedaż firmy przez byłego małżonka.

Jestem po rozwodzie. Moja żona w trakcie trwania małżeństwa miała firmę jednoosobową. Ostatnio dowiedziałem się, że udało się jej ja sprzedać ( wyposażenie, nazwę itd). Czy jest to możliwe aby mogła to prawnie zrobić? Nie mamy podziału majątku.
anonim cytuj
26-10-2023
Możliwe. Co wcale nie oznacza, że nie będą brane pod uwagę (lub ich wartość) przy podziale majątku wspólnego.
Podziałowi podlega wszystko to, co istniało na dzień ustania wspólności.

anonim cytuj
26-10-2023
Zgadza się z tym, co zostało napisane przez drugą osobę. Jeśli chodzi o sprzedaż firmy przez byłego małżonka, przedstawiam następujące kwestie:

Jeśli Twoja była żona była jedyną właścicielką firmy, mogła ją sprzedać bez Twojej zgody. Jednak to, że miała jednoosobową działalność gospodarczą, nie oznacza, że majątek zgromadzony w tej firmie nie podlega podziałowi między małżonkami.

Zgodnie z art. 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, majątkiem wspólnym małżonków są przedmioty nabyte w trakcie trwania wspólności ustawowej przez jednego z małżonków albo przez obydwoje małżonków. To oznacza, że jeżeli firma została założona i prowadzona w trakcie trwania małżeństwa, wówczas wartość tej firmy na dzień zakończenia wspólności majątkowej będzie miała wpływ na podział majątku.

Jak zostało już wspomniane, wartość firmy lub jej składniki (np. wyposażenie, nabyte licencje czy prawa) istniejące w dniu ustania wspólności majątkowej zostaną uwzględnione przy podziale majątku. Oznacza to, że jeśli była żona sprzedała firmę po ustaniu wspólności, wartość firmy na dzień jej ustania będzie brana pod uwagę przy podziale majątku.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze.
Dostałam pismo z ZUS że mam oddać nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze przy opiece naprzemiennej. Podczas sprawy nie było przez sąd powiedziane że tym świadczeniem mam się dzielić z ojcem dzieci. Jak się odwołać skoro te pieniądze przeznaczyłam na wszystko wyprawki wycieczki opłaty w szkole ubrania buty itd....
Tata zostawił spadek bratu a mnie wydziedziczył. Czy można tak bez powodu wydziedziczyć?
Witam mam problem tata zostawił testament mnie i siostrę nie dostaliśmy nic tylko brat dziś się okazało że jest dopisek na kartce papieru że nas wydziedzicza i będzie sprawa w sądzie czy należy się nam zachowek czy można tak bez powodu wydziedziczyć...
Darowizna nieruchomości ze służebnością osobistą.
Czy jeśli moją siostra otrzymała darowizną cały majątek rodziców z domem włącznie, ale rodzice mieli tam dożywotnią służebność, a ja opłacałam większość opłat związanych z domem jak i leki jak i żywność to czy oprócz zachowku mogę skutecznie wezwać siostrę do zwrotu tych nakładów? Dokładałam się do remontu domu gdy piec wybuchł oraz do zmiany dachu. Czy mogę wezwać siostrę do zwrotu poniesionych kosztów za opłaty za dom kiedy mieszali tam rodzi...
Wniosek o zasiedzenie powyżej 30 lat.
Kilka tygodni temu otrzymałem pismo z sądu. Jest to wniosek o stwierdzenie zasiedzenia własności nieruchomości. W wniosku wynika iż posiadam dwie przyrodnie siostry o istnieniu których do tej pory nie miałem pojęcia. Mój ojciec zmarł w latach 80, po jego śmierci nie było przeprowadzonego postępowania spadkowego. Owe siostry we wniosku twierdzą, iż ojciec porzucił je gdy były małe. Siostry urodziły się w latach 40 natomiast akt własności ziemi i n...

Wyszukiwarka