Sprzedaż firmy przez byłego małżonka.

Jestem po rozwodzie. Moja żona w trakcie trwania małżeństwa miała firmę jednoosobową. Ostatnio dowiedziałem się, że udało się jej ja sprzedać ( wyposażenie, nazwę itd). Czy jest to możliwe aby mogła to prawnie zrobić? Nie mamy podziału majątku.
anonim cytuj
26-10-2023
Możliwe. Co wcale nie oznacza, że nie będą brane pod uwagę (lub ich wartość) przy podziale majątku wspólnego.
Podziałowi podlega wszystko to, co istniało na dzień ustania wspólności.

anonim cytuj
26-10-2023
Zgadza się z tym, co zostało napisane przez drugą osobę. Jeśli chodzi o sprzedaż firmy przez byłego małżonka, przedstawiam następujące kwestie:

Jeśli Twoja była żona była jedyną właścicielką firmy, mogła ją sprzedać bez Twojej zgody. Jednak to, że miała jednoosobową działalność gospodarczą, nie oznacza, że majątek zgromadzony w tej firmie nie podlega podziałowi między małżonkami.

Zgodnie z art. 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, majątkiem wspólnym małżonków są przedmioty nabyte w trakcie trwania wspólności ustawowej przez jednego z małżonków albo przez obydwoje małżonków. To oznacza, że jeżeli firma została założona i prowadzona w trakcie trwania małżeństwa, wówczas wartość tej firmy na dzień zakończenia wspólności majątkowej będzie miała wpływ na podział majątku.

Jak zostało już wspomniane, wartość firmy lub jej składniki (np. wyposażenie, nabyte licencje czy prawa) istniejące w dniu ustania wspólności majątkowej zostaną uwzględnione przy podziale majątku. Oznacza to, że jeśli była żona sprzedała firmę po ustaniu wspólności, wartość firmy na dzień jej ustania będzie brana pod uwagę przy podziale majątku.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na rzecz żony po zmarłym bracie.
Dzień dobry, Niedawno zmarł mój brat, jedyną rodziną dla niego i Jego żony jestem/byłem ja, Oni nie mieli dzieci a rodzice obu stron dawno nie żyją. Brat z żoną nie bardzo radzili sobie finansowo, wieczni bezrobotni utrzymujący się z rent i zasiłków, mieszkali w mieszkaniu które sfinansowali Im nasi rodzice a ja opłacałem im latami rachunki. Zamierzałem się zrzec prawa do spadku po bracie ale niestety dowiedziałem się pocztą pantoflową, że żona...
L4 na okresie próbnym
Podpisałam pierwszą w życiu umowę na okres próbny 2 miesiące. Po pierwszym tygodniu pracy złapała mnie straszna grypa i poszłam na L4. Czy dostanę wypłatę za te 4 dni, w które byłam chora? ...
Partner złożył wniosek o RKO na dziecko. Jest to moje pierwsze dziecko a jego drugie. Czy ZUS będzie weryfikował??
Witam.Dowiedziałam się, że partner z którym już nie mieszkam bo się rozeszliśmy złożył wniosek o RKO na dziecko, które jest jego drugim dzieckiem (moim pierwszym). Rzecz w tym, że nie powinien bo nie mieszka i nie wychowuje tego dziecka. Czy ZUS będzie weryfikował to, czy ten rodzic mieszka z tym dzieckiem, czy trzeba samemu to zgłosić? ...
Zalegam z czynszem, czy właściciel mieszkania może mnie wyrzucić?
Zalegam z czynszem 2 miesiące. Właściciel wczoraj napisał smsa,że przyjedzie z policja i mam oddać klucze do mieszkania. Nie bardzo mam gdzie się wyprowadzić. Sama wychowuje córkę, Pani z MOPS-u poinformowała mnie ze nie może mnie skierować do Domu samotnej matki, gdyż nie ma miejsc. Wiem że najlepiej jest zapłacić, jednak nie mam z czego na ten moment. Jakie kroki może podjąć policja jeżeli już przyjedzie z właścicielem. Mogą mnie tak po prost...

Wyszukiwarka