Wychowawczyni domaga się ode mnie zaświadczenia od lekarza o chorobie.

Proszę o poradę, bo już mi ręce opadają.
Córka chodzi do 2 klasy SP. Często choruje co wiąże się z częstymi nieobecnościami w szkole.
Wychowawczyni domaga się ode mnie zaświadczenia od lekarza o chorobie. Lekarz zaświadczenia nie chce wypisać, bo jak twierdzi nie ma takiego obowiązku.
Proszę mi powiedzieć jak to jest w świetle prawa? Czy moje usprawiedliwienie pisemne i poświadczenie że córka była chora liczy się mniej od zaświadczenia lekarskiego ?
anonim cytuj
24-11-2021
Nie. Jest to w zasadzie jedyny sposób usprawiedliwienia nieobecności dziecka. Lekarz nie wystawia zaświadczeń bo nie są one w koszyku gwarantowanych świadczeń medycznych. Nie ma żadnej podstawy prawnej aby takich zaświadczeń żądać.
Zwolnienie lekarskie dotyczy tylko zwolnienia z wf na dłuższy okres czasu lub ucznia, który odbywa przygotowanie zawodowe na podstawie umowy z pracodawcą

anonim cytuj
24-11-2021

Sugerowane Tematy

Nie otrzymałam PIT-u, gdzie to zgłosić?
Jestem studentka i od czerwca 2021 do września 2022 roku pracowałam na umowę zlecenie w jednym ze sklepów odzieżowych. Na początku 2022 roku otrzymałam od pracodawcy PIT-11 za 2021 rok, jednak teraz go nie otrzymałam (inni pracujący w tym sklepie już otrzymali) i dowiedziałam się od współpracownic ze prawdopodobnie go nie otrzymam lub ewentualnie wyślą mi go poczta. W międzyczasie zmieniłam adres zamieszkania i nikt nie kontaktował się ze mną w ...
Zalegam z czynszem, czy właściciel mieszkania może mnie wyrzucić?
Zalegam z czynszem 2 miesiące. Właściciel wczoraj napisał smsa,że przyjedzie z policja i mam oddać klucze do mieszkania. Nie bardzo mam gdzie się wyprowadzić. Sama wychowuje córkę, Pani z MOPS-u poinformowała mnie ze nie może mnie skierować do Domu samotnej matki, gdyż nie ma miejsc. Wiem że najlepiej jest zapłacić, jednak nie mam z czego na ten moment. Jakie kroki może podjąć policja jeżeli już przyjedzie z właścicielem. Mogą mnie tak po prost...
czy współwłaściciel mieszkania może zdemontować piec bez mojej zgody?
Dobry wieczór . Proszę o poradę . Mam wspólne mieszkanie z partnerem w którym on bywa rzadko ( 1 lub 2 razy w tyg na noc ) . Mieszam w nim z dzieckiem 3 letnim , które chodzi nieopodal do przedszkola . Mamy ogrzewanie gazowe . Partner za każdym razem kiedy przyjeżdża do domu szantażuje mnie , że ściągnie piec i odłączy ogrzewanie . Ostatnio powiedział, że zrobi to w obecności policji . Bardzo proszę o informację czy ma takie prawo do odłączenia o...
Kaucja nie została rozliczona.
Czy jeśli kaucja powinna być do rozliczenia do 15 sierpnia a do dziś nie została tłumacząc :"Kaucja zostanie rozliczona jak tylko poznam wszystkie koszty napraw, wymian i doprowadzenia stanu mieszkania do tego, który był przekazany Panu. Umowa precyzuje termin zwrotu kaucji, a nie termin jej rozliczenia. A więc zgodnie z umową najpierw musi nastąpić rozliczenie kosztów roszczeń, który na dzień dzisiejszy nie jest znany w całość. Wszystko wsk...

Wyszukiwarka