Prawa i obowiązki żyranta

Proszę o pomoc.
Poproszono mnie abym został żyrantem osoby, która ubiega się o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności gospodarczej z UP. Moje wynagrodzenie spełnia wymogi, natomiast nie do końca wiem co wiąże się z tym, że zostanę poręczycielem, do kiedy i za co odpowiadam itd.
Będę wdzięczny za rozjaśnienie mi tematu.
anonim cytuj
21-11-2022
Osoba musi utrzymać działalność przez rok. Przez rok nie może mieć zaległości z ZUSie i US. Po roku sprzęt, który zakupiła z dofinansowania przechodzi na własność. Jeśli nie spełni warunków będzie zobowiązana do zwrotu środków. Jeśli nie będzie wypłacalna, poręczyciele zostaną wezwani do spłaty

anonim cytuj
21-11-2022
Dłużnik przestanie spłacać - bank Ciebie poprosi o spłacanie go. Jeśli Ci ciężko odmówić, bo rozumiem, że już sprawdziłes czy możesz "pomoc" powiedz, że sam będziesz potrzebował wziąć kredyt i niestety nie możesz być żyrantem dla cudzego, bo Ciebie to blokuje.

anonim cytuj
21-11-2022
Tzn że jeśli ta osoba nie wywiąże się z umowy ( jak się domyślam z urzędem pracy) i nie będzie prowadziła działalność przez rok ( chyba że się coś zmieniło). Będziesz zobowiązania do spłaty udzielonego dofinansowania z odsetkami. Za inne jej długi, jak piszą wyżej nie odpowiadasz.

anonim cytuj
21-11-2022
A co w przypadku gdy osoba, która otrzyma dofinansowanie ulegnie wypadkowi, stanie się niepełnosprawna lub w przypadku śmierci? Jak to się ma do tego, że działalność musi być prowadzona nieprzerwanie przez 12 miesięcy?

anonim cytuj
21-11-2022
Całkiem to zmienia sytuację. Działalność zostanie zamknięta lub zawieszona. Jest to zupełnie inna sytuacja.

anonim cytuj
21-11-2022
Jeżeli ta osoba nie rozliczy się z finansowania w okresie ustalonym lub nie będzie prowadziła działalności przez określony czas, wtedy jeżeli będzie miała nałożony zwrot dofinansowania, a się z tego nie wywiąże, odpowiedzialność spada na żyranta .

anonim cytuj
22-11-2022

Sugerowane Tematy

Darowizna samochodu.
Kilka dni temu kupiliśmy samochód. Umowa została spisana tylko na moją mamę. Chcemy abym ja była współwłaścicielem czy możemy spisać taką umowę między sobą, na wzór tych co są w Internecie bez spisywania aktu notarialnego ? Jakie koszty wiążą się z zawarciem umowy darowizny spisanej przez nas ? Chciałybyśmy ją zawrzeć pomiędzy sobą czyli matką a córką....
Żądanie oddania auta.
Witam , nie wiem czy dobry dział jeśli nie to przepraszam. Mam pytanie , osoba otrzymuje auto w prezencie od kogoś , użytkuje itd. posiada dokumenty zakupu natomiast nie została sporządzona umowa na nowego właściciela. Po czasie właściciel chcę "prezent "z powrotem . Jak to wygląda od strony prawnej ?...
Ustanie obowiązku alimentacyjnego.
Rocznikiem mam obecnie 21 l. W ubiegłym roku ukończyłem technikum zawodowe. Uzyskałem tytuł technika logistyka ale poległem na maturze. Pan ojciec płaci od 20 l alimenty w kwocie 200 zł jest pozbawiony praw rodzicielskich...słowem nie znam człowieka. Mama nigdy nie występowała o zwiększenie alimentów dawała radę wychować mnie sama. Przez obecny rok dorywczo pracowałem i miałem korki aby ponownie przystąpić do matury. Otrzymałem listem poleconym p...
Umowa barterowa.
Czy przy zawarciu umowy barterowej muszę podawać aż tyle danych osobowych pesel, nr dowodu ,imię, nazwisko ,adres zamieszkania . Osobiscie nie znam firmy/osoby z którą mam ją podpisać. Jest to osoba z internetu i obawiam się że za dużo tych danych jest....

Wyszukiwarka