Prawa i obowiązki żyranta

Proszę o pomoc.
Poproszono mnie abym został żyrantem osoby, która ubiega się o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności gospodarczej z UP. Moje wynagrodzenie spełnia wymogi, natomiast nie do końca wiem co wiąże się z tym, że zostanę poręczycielem, do kiedy i za co odpowiadam itd.
Będę wdzięczny za rozjaśnienie mi tematu.
anonim cytuj
21-11-2022
Osoba musi utrzymać działalność przez rok. Przez rok nie może mieć zaległości z ZUSie i US. Po roku sprzęt, który zakupiła z dofinansowania przechodzi na własność. Jeśli nie spełni warunków będzie zobowiązana do zwrotu środków. Jeśli nie będzie wypłacalna, poręczyciele zostaną wezwani do spłaty

anonim cytuj
21-11-2022
Dłużnik przestanie spłacać - bank Ciebie poprosi o spłacanie go. Jeśli Ci ciężko odmówić, bo rozumiem, że już sprawdziłes czy możesz "pomoc" powiedz, że sam będziesz potrzebował wziąć kredyt i niestety nie możesz być żyrantem dla cudzego, bo Ciebie to blokuje.

anonim cytuj
21-11-2022
Tzn że jeśli ta osoba nie wywiąże się z umowy ( jak się domyślam z urzędem pracy) i nie będzie prowadziła działalność przez rok ( chyba że się coś zmieniło). Będziesz zobowiązania do spłaty udzielonego dofinansowania z odsetkami. Za inne jej długi, jak piszą wyżej nie odpowiadasz.

anonim cytuj
21-11-2022
A co w przypadku gdy osoba, która otrzyma dofinansowanie ulegnie wypadkowi, stanie się niepełnosprawna lub w przypadku śmierci? Jak to się ma do tego, że działalność musi być prowadzona nieprzerwanie przez 12 miesięcy?

anonim cytuj
21-11-2022
Całkiem to zmienia sytuację. Działalność zostanie zamknięta lub zawieszona. Jest to zupełnie inna sytuacja.

anonim cytuj
21-11-2022
Jeżeli ta osoba nie rozliczy się z finansowania w okresie ustalonym lub nie będzie prowadziła działalności przez określony czas, wtedy jeżeli będzie miała nałożony zwrot dofinansowania, a się z tego nie wywiąże, odpowiedzialność spada na żyranta .

anonim cytuj
22-11-2022

Sugerowane Tematy

Klient odebrał paczkę (podobno uszkodzoną)
Dzień dobry, Posiadam sklep internetowy z odzieżą. Klient odebrał paczkę za pobraniem i wysłał mi wiadomość, że wysłałam rozpruta sukienkę. Co jest niezgodne z prawdą. Co w takiej sytuacji?...
Rozwiązanie umowy o pracę przed jej rozpoczęciem.
Miałam stabilną pracę w pewnej firmie przez prawie 6 lat ale niezbyt dobrze płatną. Znalazłam kolejna pracę, firma złożyła mi ofertę, naciskała na skrócenie wypowiedzenia z 3 do 2 ms. Obecna firma się zgodziła. Z nową firmą podpisałam umowę jeszcze przed rozpoczęciem stosunku pracy. Kilka tygodni przed rozpoczęciem nowej pracy nowa firma dała wypowiedzenie umowy dodając zapis, że w ciągu 3 tygodni mogę odwołać się do sądu. W starej firmie kończy ...
Czy żeby wyjechać z dzieckiem na wakacje za granicę potrzeba jest zgoda obydwu rodziców?
Czy żeby wyjechać z dzieckiem na krótkie wakacje za granicę potrzeba jest zgoda obydwu rodziców?...
Czy można dopisać kogoś do aktu notarialnego jeżeli nie jest się małżeństwem?
Witam. Sytuacja wygląda tak: chcieliśmy kupić wspólnie z partnerem mieszkanie skorzystaliśmy z pomocy doradcy kredytowego. Przeanalizował naszą sytuację i stwierdził że najkorzystniej będzie dla nas jeśli kredyt będzie tylko na mojego partnera. Teraz mieszkanie jest już kupione w akcie notarialnym widnieje tylko mój partner. Chciałabym jednak być dopisana do tego aktu notarialnego. Będę w końcu razem z partnerem remontować urządzać mieszkanie i s...

Wyszukiwarka