Prawa i obowiązki żyranta

Proszę o pomoc.
Poproszono mnie abym został żyrantem osoby, która ubiega się o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności gospodarczej z UP. Moje wynagrodzenie spełnia wymogi, natomiast nie do końca wiem co wiąże się z tym, że zostanę poręczycielem, do kiedy i za co odpowiadam itd.
Będę wdzięczny za rozjaśnienie mi tematu.
anonim cytuj
21-11-2022
Osoba musi utrzymać działalność przez rok. Przez rok nie może mieć zaległości z ZUSie i US. Po roku sprzęt, który zakupiła z dofinansowania przechodzi na własność. Jeśli nie spełni warunków będzie zobowiązana do zwrotu środków. Jeśli nie będzie wypłacalna, poręczyciele zostaną wezwani do spłaty

anonim cytuj
21-11-2022
Dłużnik przestanie spłacać - bank Ciebie poprosi o spłacanie go. Jeśli Ci ciężko odmówić, bo rozumiem, że już sprawdziłes czy możesz "pomoc" powiedz, że sam będziesz potrzebował wziąć kredyt i niestety nie możesz być żyrantem dla cudzego, bo Ciebie to blokuje.

anonim cytuj
21-11-2022
Tzn że jeśli ta osoba nie wywiąże się z umowy ( jak się domyślam z urzędem pracy) i nie będzie prowadziła działalność przez rok ( chyba że się coś zmieniło). Będziesz zobowiązania do spłaty udzielonego dofinansowania z odsetkami. Za inne jej długi, jak piszą wyżej nie odpowiadasz.

anonim cytuj
21-11-2022
A co w przypadku gdy osoba, która otrzyma dofinansowanie ulegnie wypadkowi, stanie się niepełnosprawna lub w przypadku śmierci? Jak to się ma do tego, że działalność musi być prowadzona nieprzerwanie przez 12 miesięcy?

anonim cytuj
21-11-2022
Całkiem to zmienia sytuację. Działalność zostanie zamknięta lub zawieszona. Jest to zupełnie inna sytuacja.

anonim cytuj
21-11-2022
Jeżeli ta osoba nie rozliczy się z finansowania w okresie ustalonym lub nie będzie prowadziła działalności przez określony czas, wtedy jeżeli będzie miała nałożony zwrot dofinansowania, a się z tego nie wywiąże, odpowiedzialność spada na żyranta .

anonim cytuj
22-11-2022

Sugerowane Tematy

Ktoś pozostawił auto na mojej działce.
Witam, tydzień temu ktoś pozostawił auto na mojej działce, bez niczyjej wiedzy i zgody. Do dnia dzisiejszego zero zainteresowania autem ze strony właściciela. Policja umywa ręce od tego tematu. Co w takim razie możemy zrobić aby zabrano to auto? Na działce trwa budowa i auto utrudnia pracę....
Dziedziczenie mieszkania po rodzicach.
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie podziału mieszkania po rodzicach a dokładniej sytuacja wygląda tak, moja mama wyszła drugi raz za mąż i ma z tego związku córkę. Mieszkanie kupili wspólnie z moim ojczymem. Jak teraz ja i moja przyrodnia siostra dziedziczymy?...
czy komornik zajmie swiadcznia socjalne?
Konto zajęte przez komornika... aktualana suma na koncie 1035 zl , jutro mamie z MOPSu na to konto wplynie 880 zł czy komornik coś zajmie? Łącznie będzie 1915 zł ... kwota wolna od podatku niby 1950 zł czy może się myle ? Jest się co martwić?...
Czy pracodawca może nie przedłużyć umowy zawartej na czas określony?
Czy pracodawca może nie przedłużyć umowy zawartej na czas określony /to już trzecia umowa zawarta na 12 miesięcy plus na okres próbny 3 miesięczny/ osobie będącej w okresie ochronnym. Trzecia umowa jest zawarta do 31 sierpnia a wiek emerytalny będzie osiągnięty 2 września. Pracodawca zaproponował przedłużenie umowy z jednoczesnym przeniesieniem na inne stanowisko z pomniejszeniem wynagrodzenia, ale pracownik nie wyraził zgody. Jednocześnie cały c...

Wyszukiwarka