Prawa i obowiązki żyranta

Proszę o pomoc.
Poproszono mnie abym został żyrantem osoby, która ubiega się o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności gospodarczej z UP. Moje wynagrodzenie spełnia wymogi, natomiast nie do końca wiem co wiąże się z tym, że zostanę poręczycielem, do kiedy i za co odpowiadam itd.
Będę wdzięczny za rozjaśnienie mi tematu.
anonim cytuj
21-11-2022
Osoba musi utrzymać działalność przez rok. Przez rok nie może mieć zaległości z ZUSie i US. Po roku sprzęt, który zakupiła z dofinansowania przechodzi na własność. Jeśli nie spełni warunków będzie zobowiązana do zwrotu środków. Jeśli nie będzie wypłacalna, poręczyciele zostaną wezwani do spłaty

anonim cytuj
21-11-2022
Dłużnik przestanie spłacać - bank Ciebie poprosi o spłacanie go. Jeśli Ci ciężko odmówić, bo rozumiem, że już sprawdziłes czy możesz "pomoc" powiedz, że sam będziesz potrzebował wziąć kredyt i niestety nie możesz być żyrantem dla cudzego, bo Ciebie to blokuje.

anonim cytuj
21-11-2022
Tzn że jeśli ta osoba nie wywiąże się z umowy ( jak się domyślam z urzędem pracy) i nie będzie prowadziła działalność przez rok ( chyba że się coś zmieniło). Będziesz zobowiązania do spłaty udzielonego dofinansowania z odsetkami. Za inne jej długi, jak piszą wyżej nie odpowiadasz.

anonim cytuj
21-11-2022
A co w przypadku gdy osoba, która otrzyma dofinansowanie ulegnie wypadkowi, stanie się niepełnosprawna lub w przypadku śmierci? Jak to się ma do tego, że działalność musi być prowadzona nieprzerwanie przez 12 miesięcy?

anonim cytuj
21-11-2022
Całkiem to zmienia sytuację. Działalność zostanie zamknięta lub zawieszona. Jest to zupełnie inna sytuacja.

anonim cytuj
21-11-2022
Jeżeli ta osoba nie rozliczy się z finansowania w okresie ustalonym lub nie będzie prowadziła działalności przez określony czas, wtedy jeżeli będzie miała nałożony zwrot dofinansowania, a się z tego nie wywiąże, odpowiedzialność spada na żyranta .

anonim cytuj
22-11-2022

Sugerowane Tematy

Dozor a wyjazd
Witam mam dozor i wizyty w poniedzialki i piatki. Mam wyjazd na niedziele bylem pytalem sie wyjazd na terenie polski nie mam nic ze musze byc w miejscu zamieszkania. Byla kiedys policja mnie nie bylo w domu nic nie stalo sie przyjechali tydzien pozniej. Pytalem o wyjazd na komisariacie oni sami nie wiedza. A w sierpniu mam wyjazd na trzy dni pomiedzy stawiennictwem na komendzie. Musze zglaszac?...
Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie?
Witam serdecznie, Mam pytanie. Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie będąc jedyną osobą wynajmującą na umowie ? Czy umowa między mną a drugim współwłaścicielem musi zostać sporządzona ? ...
Młodociany pracownik na L4
Witam? Chodzę do szkoły zawodowej i jestem młodocianym pracownikiem w warsztacie samochodowym. Ostatnio się rozchorowałem i poszedłem na zwolnienie L4 na tydzień czasu i mam pytanie czy ma prawo szef do mnie dzwonić w czasie zwolnienia i mówić mi, że jego zwolnienie nie interesuje i że przyjął sobie kogoś innego na moje miejsce, a ja mam przyjść sobie po wypowiedzenie umowy?. I pytanie jeszcze, czy można to jakoś zgłosić, że poza tym musimy jako ...
Ile przysługuje mi urlopu z powodu siły wyższej ?
Jestem na wypowiedzeniu 3 miesięcznym nie mogę nigdzie znaleźć informacji ile przysługuje mi urlopu z powodu siły wyższej ? Podczas nieprzepracowania pełnego roku Umowa kończy się we wrześniu....

Wyszukiwarka