Prawa i obowiązki żyranta

Proszę o pomoc.
Poproszono mnie abym został żyrantem osoby, która ubiega się o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności gospodarczej z UP. Moje wynagrodzenie spełnia wymogi, natomiast nie do końca wiem co wiąże się z tym, że zostanę poręczycielem, do kiedy i za co odpowiadam itd.
Będę wdzięczny za rozjaśnienie mi tematu.
anonim cytuj
21-11-2022
Osoba musi utrzymać działalność przez rok. Przez rok nie może mieć zaległości z ZUSie i US. Po roku sprzęt, który zakupiła z dofinansowania przechodzi na własność. Jeśli nie spełni warunków będzie zobowiązana do zwrotu środków. Jeśli nie będzie wypłacalna, poręczyciele zostaną wezwani do spłaty

anonim cytuj
21-11-2022
Dłużnik przestanie spłacać - bank Ciebie poprosi o spłacanie go. Jeśli Ci ciężko odmówić, bo rozumiem, że już sprawdziłes czy możesz "pomoc" powiedz, że sam będziesz potrzebował wziąć kredyt i niestety nie możesz być żyrantem dla cudzego, bo Ciebie to blokuje.

anonim cytuj
21-11-2022
Tzn że jeśli ta osoba nie wywiąże się z umowy ( jak się domyślam z urzędem pracy) i nie będzie prowadziła działalność przez rok ( chyba że się coś zmieniło). Będziesz zobowiązania do spłaty udzielonego dofinansowania z odsetkami. Za inne jej długi, jak piszą wyżej nie odpowiadasz.

anonim cytuj
21-11-2022
A co w przypadku gdy osoba, która otrzyma dofinansowanie ulegnie wypadkowi, stanie się niepełnosprawna lub w przypadku śmierci? Jak to się ma do tego, że działalność musi być prowadzona nieprzerwanie przez 12 miesięcy?

anonim cytuj
21-11-2022
Całkiem to zmienia sytuację. Działalność zostanie zamknięta lub zawieszona. Jest to zupełnie inna sytuacja.

anonim cytuj
21-11-2022
Jeżeli ta osoba nie rozliczy się z finansowania w okresie ustalonym lub nie będzie prowadziła działalności przez określony czas, wtedy jeżeli będzie miała nałożony zwrot dofinansowania, a się z tego nie wywiąże, odpowiedzialność spada na żyranta .

anonim cytuj
22-11-2022

Sugerowane Tematy

Alimenty na nie swoje dzieci.
Witam mam pytanie, płacę alimenty na nie swoje dzieci i mam to udokumentowane, ale niestety wszystkie sprawy przegrałem i muszę płacić. Ale gdy skończy mi się obowiązek płacenia alimentów czy mogę się starać o zniesienie zadłużenia? Dodam tylko, że alimenty pobiera komornik z mojej wypłaty.....
Podział majątku
witam. w 2005 roku zmarł mój ojciec i został dokonany podział majątku pomiędzy mnie, mamę, a moją siostrę. dwa lata temu mama związała się z wdowcem, który posiada dwóch synów. mama w tym roku z partnerem zamierzają się pobrać i w związku z tym mam pytanie jak wygląda podział majątku w sytuacji gdy umiera jedno z małżonków, konkretnie chodzi o to czy mój i siostry dom - z pierwszego małżeństwa matki wchodzi w masę spadkową do podziału z synami z ...
Likwidacja stanowiska pracy.
Zostałem zwolniony z pracy po 16 latach z uwagi na "znaczne pogorszenie warunków ekonomicznych powodujących konieczność likwidacji stanowiska pracy". Zapytałem pracodawcę, czy w związku z tym przysługuje mi odprawa. Zostałem poinformowany, że nie i że obowiązuje mnie 3-miesięczyny okres wypowiedzenia, za który otrzymam wynagrodzenie i nie zostałem zwolniony ze świadczenia pracy w tym okresie. Dodatkowo, jeżeli to ma jakieś znaczenie, ...
Podatek od sprzedanej nieruchomości
Dzień dobry! Czy ktoś jest wstanie udzielić mi informacji na temat braku wypełnienia PIT 39 po sprzedaży nieruchomości? Czy jeśli spożytkuje kwotę w przeciągu trzech lat na kolejną nieruchomość to będę płacić jakąś karę? Oraz drugie pytanie :) sprzedając nieruchomość w listopadzie 2021, trzy lata mijają w kwietniu 2025? Tak jak rok podatkowy? ...

Wyszukiwarka