Czy dziecko może samodzielnie przekroczyć granice spoza UE?

Czy dziecko (obywatel Polski) w wieku 6 lat może samodzielnie przekroczyć granice Polski do kraju spoza UE? Dziecko ma ważny paszport oraz ważny dowód. Sądząc po wyjaśnieniach funkcjonariuszy Straży Granicznej https://www.strazgraniczna.pl/.../1302,Dziecko-w-podrozy... – tak, ale spotkałem się z wieloma komentarzami, że tak naprawdę nie. Nie znalazłam żadnych ograniczeń w poniższych ustawach: Dz.U. 1990 nr 78 poz. 461, Dz.U. 1990 nr 78 poz. 462, UE 2016/399.
anonim cytuj
14-01-2024
Dziecko do 12 roku życia nie może samo podróżować. Niektóre linie lotnicze maja nawet ten zakres wieku zwiększony. Przede wszystkim musi posiadać zgodę rodziców potwierdzona notarialnie po drugie musi zostać załatwiona w danych liniach lotniczych asysta dla dziecka. Linie lotnicze mogą odmówić takiej sytuacji wiec najlepiej takie sprawy załatwiać właśnie w konkretnych liniach lotniczych. Niestety po odprawie bagażowej kończy się rola opiekuna dla dziecka a to nie jest koniec. Dziecko musi przejść do kontroli bezpieczeństwa / wiemy jak ona przebiega/, następnie musi odnaleźć odpowiedni gate a następnie miejsce w samolocie. Bez asysty nie sadze, ze sobie poradzi. Właściwymi stronami dla uzyskania wszelkich informacji nie jest straż graniczna ani żadne inne przepisy /one nie zabraniają dziecku opuszczenia kraju/ a tylko o wyłącznie linie lotnicze, którymi dziecko będzie się przemieszczało.

anonim cytuj
14-01-2024
Dziękuję bardzo, czyli nie ma żadnych prawnych ograniczeń w przekraczaniu granicy.
Dziękuję za informację o ograniczeniach linii lotniczych.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Zapis na umowie zlecenie dotyczący okresu wypowiedzenia
Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia. Czy ten zapis to zmienia i przy takiej umowie można dopisać sobie dowolny okres wypowiedzenia?...
Jak uzyskać polskie obywatelstwo?
Mój brat zmarł, a za miesiąc urodzi mu się córka. Jego narzeczona pochodzi z Ukrainy i na wiosnę planowali ślub. Wszyscy łącznie z matką bardzo chcemy żeby dziecko miało polskie obywatelstwo i nazwisko po ojcu. Co zrobić w takiej sytuacji? Jak uznać ojcostwo? Czy da się też pomóc matce nabyć obywatelstwo w takiej sytuacji?...
Pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy
Witam. Mam takie pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy które niedługo mają wejść w życie chodzi o dyrektywę unijną work life balance, która wydłuża urlop rodzicielski o 9 tygodni dla drugiego rodzica. Teraz pytanie. Czy będę mógł wykorzystać te 9 tygodni urlopu w trakcie gdy żona będzie korzystała ze swojej części tj 32 tygodni ? Np żona ma urlop rodzicielski od 25.04 do 05.12, wobec tego mogę wziąć swoje 9 tygodni np od 01.06 do 02.08?...
Czy mogę nie wyrazić zgody na pobyt w szpitalu z dzieckiem?
Witam . Potrzebuję porady . Jestem z dzieckiem z noworodkiem w szpitalu u którego 14 dni temu stwierdzono że może ma zapalenie płuc zrobili 2 prześwietlenia itp zmienili leczenie . Czy na kolejne zdjęcia mam prawo się nie zgodzić , ponieważ nie chce kolejnego promieniowania z RTG dla tak małego dziecka . I czy mogę się z dzieckiem wypisać na żądanie po ostatniej dawce antybiotyku ?...

Wyszukiwarka