Czy dziecko może samodzielnie przekroczyć granice spoza UE?

Czy dziecko (obywatel Polski) w wieku 6 lat może samodzielnie przekroczyć granice Polski do kraju spoza UE? Dziecko ma ważny paszport oraz ważny dowód. Sądząc po wyjaśnieniach funkcjonariuszy Straży Granicznej https://www.strazgraniczna.pl/.../1302,Dziecko-w-podrozy... – tak, ale spotkałem się z wieloma komentarzami, że tak naprawdę nie. Nie znalazłam żadnych ograniczeń w poniższych ustawach: Dz.U. 1990 nr 78 poz. 461, Dz.U. 1990 nr 78 poz. 462, UE 2016/399.
anonim cytuj
14-01-2024
Dziecko do 12 roku życia nie może samo podróżować. Niektóre linie lotnicze maja nawet ten zakres wieku zwiększony. Przede wszystkim musi posiadać zgodę rodziców potwierdzona notarialnie po drugie musi zostać załatwiona w danych liniach lotniczych asysta dla dziecka. Linie lotnicze mogą odmówić takiej sytuacji wiec najlepiej takie sprawy załatwiać właśnie w konkretnych liniach lotniczych. Niestety po odprawie bagażowej kończy się rola opiekuna dla dziecka a to nie jest koniec. Dziecko musi przejść do kontroli bezpieczeństwa / wiemy jak ona przebiega/, następnie musi odnaleźć odpowiedni gate a następnie miejsce w samolocie. Bez asysty nie sadze, ze sobie poradzi. Właściwymi stronami dla uzyskania wszelkich informacji nie jest straż graniczna ani żadne inne przepisy /one nie zabraniają dziecku opuszczenia kraju/ a tylko o wyłącznie linie lotnicze, którymi dziecko będzie się przemieszczało.

anonim cytuj
14-01-2024
Dziękuję bardzo, czyli nie ma żadnych prawnych ograniczeń w przekraczaniu granicy.
Dziękuję za informację o ograniczeniach linii lotniczych.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

czy mozna mieć 2 obywatelstwa?
Witam, mam pytanie odnośnie obywatelstwa dla córki, mama jest francuska, wiec aktualnie posiada paszport francuski, urodziła sie w UK wiec przysługuje jej również obywatelstwo angielskie, z tego co nam tłumaczono to wystarczy wypełnić dokument i wyslac a paszport przyjdzie do domu pocztą, jednak obawiam sie ze nie dostanie wtedy obywatelstwa polskiego ponieważ ktos mi mówił ze mozna posiadac tylko dwa obywatelstwa... Czy jest sens robić wogole po...
Problem z przelewem w banku Revolut.
Problem z przelewem w banku Revolut. 12.10.2022r. dokonałam przelewu z mojego konta Revolut na moje drugie konto w banku PKO Bank Polski. Do dzisiaj przelewu nie otrzymałam. Stan przelewu opisany jest jako oczekujący. Pisałam 4 skargi. Na jedną dostałam odpowiedź oraz 400 zł zadośćuczynienia. Na resztę nadal nie dostałam odpowiedzi. Kontaktuje się z Revolutem poprzez czat na aplikacji, jednak nikt nie jest w stanie mi pomóc. Dostaję codziennie...
Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych.
Witam. Mam pytanie. Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych. Pod swoim adresem zamieszkania jestem raptem 1.5 dnia w tygodniu. Reszta 5.5 dnia to praca w delegacji. Czy muszę nadal płacić za śmieci ? Czy jest możliwość zwolnienia z tego obowiązku? Jakaś ustawa, przepis.......
Alimenty na nieswoje dziecko.
W 2022 urodziło się mi i mojej byłej dziewczynie dziecko, ale od stycznia tego roku nie mieszkamy razem i płacę na nie co miesiąc alimenty. Niedawno dowiedziałem się o zdradzie i po testach okazało się, że nie jest to moje dziecko. Czy mogę ją pozwać o wyłudzenie alimentów skoro wiedziała, że nie jest moje?...

Wyszukiwarka