Czy dziecko może samodzielnie przekroczyć granice spoza UE?

Czy dziecko (obywatel Polski) w wieku 6 lat może samodzielnie przekroczyć granice Polski do kraju spoza UE? Dziecko ma ważny paszport oraz ważny dowód. Sądząc po wyjaśnieniach funkcjonariuszy Straży Granicznej https://www.strazgraniczna.pl/.../1302,Dziecko-w-podrozy... – tak, ale spotkałem się z wieloma komentarzami, że tak naprawdę nie. Nie znalazłam żadnych ograniczeń w poniższych ustawach: Dz.U. 1990 nr 78 poz. 461, Dz.U. 1990 nr 78 poz. 462, UE 2016/399.
anonim cytuj
14-01-2024
Dziecko do 12 roku życia nie może samo podróżować. Niektóre linie lotnicze maja nawet ten zakres wieku zwiększony. Przede wszystkim musi posiadać zgodę rodziców potwierdzona notarialnie po drugie musi zostać załatwiona w danych liniach lotniczych asysta dla dziecka. Linie lotnicze mogą odmówić takiej sytuacji wiec najlepiej takie sprawy załatwiać właśnie w konkretnych liniach lotniczych. Niestety po odprawie bagażowej kończy się rola opiekuna dla dziecka a to nie jest koniec. Dziecko musi przejść do kontroli bezpieczeństwa / wiemy jak ona przebiega/, następnie musi odnaleźć odpowiedni gate a następnie miejsce w samolocie. Bez asysty nie sadze, ze sobie poradzi. Właściwymi stronami dla uzyskania wszelkich informacji nie jest straż graniczna ani żadne inne przepisy /one nie zabraniają dziecku opuszczenia kraju/ a tylko o wyłącznie linie lotnicze, którymi dziecko będzie się przemieszczało.

anonim cytuj
14-01-2024
Dziękuję bardzo, czyli nie ma żadnych prawnych ograniczeń w przekraczaniu granicy.
Dziękuję za informację o ograniczeniach linii lotniczych.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Wyrok do odsiedzenia zamieniony na pracę społeczne, które nie zostały wykonane
Ktoś miał do odsiedzenia wyrok ,dostał jednak zamienione na prace społeczne. Jednak owy człowiek nie wykonał ani jednej godziny i teraz dostał wezwanie do odsiadki wyroku 30 dni . Czy jest jakaś szansa aby ubiegać się o zmianę środka?...
Mam zajęcie komornicze za alimenty, przyznano mi rentę. Czy komornik będzie zabierał i z wynagrodzenia i renty kwoty na alimenty?
Od 2018 roku mam zajęcie komornicze za alimenty. W tej chwili komornik zabiera 60% wynagrodzenia. Sytuacja się zmieniła bo przyznano mi rentę. W dalszym ciągu pracuje. Pytanie moje jest czy komornik będzie zabierał i z wynagrodzenia i renty kwoty na alimenty. Dodam ze place bieżące i zaległe alimenty. Dziękuje za odpowiedź....
Czy można zgłosić żonę do ubezpieczenia zdrowotnego?
Czy mąż mając swoją działalność i firmę może mnie u siebie ubezpieczyć gdybym zeszła w ciążę a nie miała żadnej umowy o pracę i ogólnie ubezpieczenia?...
Czy zadatek przepada ?
Jakiś czas temu wystawiłam na vinted.pl używane obuwie celem odsprzedania. Jedna z zainteresowanych, poprosiła o rezerwację (01.01 br.) do dnia 11.01 br. Wyraziłam zgodę z zaznaczeniem, że zarezerwowanie jest możliwe wyłącznie po wpłacie zadatku. Potencjalna kupująca zaproponowała 30 zł, a w dniu jutrzejszym miała odebrać obuwie osobiście. W tytule przelewu wpisała "Za buty". Dzisiaj poinformowała mnie, że nie będzie mogła jutro odebrać...

Wyszukiwarka