Czy dziecko może samodzielnie przekroczyć granice spoza UE?

Czy dziecko (obywatel Polski) w wieku 6 lat może samodzielnie przekroczyć granice Polski do kraju spoza UE? Dziecko ma ważny paszport oraz ważny dowód. Sądząc po wyjaśnieniach funkcjonariuszy Straży Granicznej https://www.strazgraniczna.pl/.../1302,Dziecko-w-podrozy... – tak, ale spotkałem się z wieloma komentarzami, że tak naprawdę nie. Nie znalazłam żadnych ograniczeń w poniższych ustawach: Dz.U. 1990 nr 78 poz. 461, Dz.U. 1990 nr 78 poz. 462, UE 2016/399.
anonim cytuj
14-01-2024
Dziecko do 12 roku życia nie może samo podróżować. Niektóre linie lotnicze maja nawet ten zakres wieku zwiększony. Przede wszystkim musi posiadać zgodę rodziców potwierdzona notarialnie po drugie musi zostać załatwiona w danych liniach lotniczych asysta dla dziecka. Linie lotnicze mogą odmówić takiej sytuacji wiec najlepiej takie sprawy załatwiać właśnie w konkretnych liniach lotniczych. Niestety po odprawie bagażowej kończy się rola opiekuna dla dziecka a to nie jest koniec. Dziecko musi przejść do kontroli bezpieczeństwa / wiemy jak ona przebiega/, następnie musi odnaleźć odpowiedni gate a następnie miejsce w samolocie. Bez asysty nie sadze, ze sobie poradzi. Właściwymi stronami dla uzyskania wszelkich informacji nie jest straż graniczna ani żadne inne przepisy /one nie zabraniają dziecku opuszczenia kraju/ a tylko o wyłącznie linie lotnicze, którymi dziecko będzie się przemieszczało.

anonim cytuj
14-01-2024
Dziękuję bardzo, czyli nie ma żadnych prawnych ograniczeń w przekraczaniu granicy.
Dziękuję za informację o ograniczeniach linii lotniczych.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Jak ostrzec przed nieudciwym najemcą
Czy na grupie FB można ostrzec innych przed nieuczciwym najemcą (wstawiając link do jego profilu), który nie zapłacił za kilka miesięcy, za aktualny wynajem i szuka kolejnego miejsca pod wynajem?...
Który sąd decyduje o wstrzymaniu kary ?
Witam mam pytanie, który sąd jest odpowiedzialny za wstrzymanie kary ? Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji, pomiary i kurator już był, oraz sąd I instancji zdecydował o wstrzymaniu wykonania kary, a dziś otrzymałem list z sądu okręgowego, że mój wniosek o wstrzymanie kary został odrzucony, dodam że do tego sądu nie był składany żaden wniosek....
Wyrok bez dowodów.
Witam mam krótkie pytanie. Za kilka dni ma zostać ogłoszony wyrok w sprawie o zapłatę. Zostałem pozwany o zapłatę. Powód nie miał żadnych dowodów na rzekoma pożyczkę. Sprawa ciągnęła się 3 miesiące. Byli wzywani świadkowie moi oraz powoda. Obie strony były tez przesłuchiwane. Powód gubił się w zeznaniach a mimo wszystko Sędzia patrzy na mnie dziwnie jak na złodzieja. Wyrok miał zostać ogłoszony już w ubiegłym miesiącu ale Sędzia zdecydowała ze og...
Zaniżenie wartości nieruchomości.
Jeśli osoba w pozwie o przeniesienie własności nieruchomości wycenia nieruchomość na 10 tysięcy, a ona jest warta ponad 100 tysięcy to poniesie jakieś konsekwencje w sądzie? W tym przypadku opłata od pozwu wyniosła 500 złotych, a powinna dużo więcej....

Wyszukiwarka