Czy dziecko może samodzielnie przekroczyć granice spoza UE?

Czy dziecko (obywatel Polski) w wieku 6 lat może samodzielnie przekroczyć granice Polski do kraju spoza UE? Dziecko ma ważny paszport oraz ważny dowód. Sądząc po wyjaśnieniach funkcjonariuszy Straży Granicznej https://www.strazgraniczna.pl/.../1302,Dziecko-w-podrozy... – tak, ale spotkałem się z wieloma komentarzami, że tak naprawdę nie. Nie znalazłam żadnych ograniczeń w poniższych ustawach: Dz.U. 1990 nr 78 poz. 461, Dz.U. 1990 nr 78 poz. 462, UE 2016/399.
anonim cytuj
14-01-2024
Dziecko do 12 roku życia nie może samo podróżować. Niektóre linie lotnicze maja nawet ten zakres wieku zwiększony. Przede wszystkim musi posiadać zgodę rodziców potwierdzona notarialnie po drugie musi zostać załatwiona w danych liniach lotniczych asysta dla dziecka. Linie lotnicze mogą odmówić takiej sytuacji wiec najlepiej takie sprawy załatwiać właśnie w konkretnych liniach lotniczych. Niestety po odprawie bagażowej kończy się rola opiekuna dla dziecka a to nie jest koniec. Dziecko musi przejść do kontroli bezpieczeństwa / wiemy jak ona przebiega/, następnie musi odnaleźć odpowiedni gate a następnie miejsce w samolocie. Bez asysty nie sadze, ze sobie poradzi. Właściwymi stronami dla uzyskania wszelkich informacji nie jest straż graniczna ani żadne inne przepisy /one nie zabraniają dziecku opuszczenia kraju/ a tylko o wyłącznie linie lotnicze, którymi dziecko będzie się przemieszczało.

anonim cytuj
14-01-2024
Dziękuję bardzo, czyli nie ma żadnych prawnych ograniczeń w przekraczaniu granicy.
Dziękuję za informację o ograniczeniach linii lotniczych.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne.
Mam pytanie. Mieszkam w Finlandii of prawie 4 lat. Na święta planuje się wybrać do rodziców do Polski samochodem. W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne. Czy jeśli posiadam samochód na Fińskich rejestacjach, to mogę się na coś powołać przy kontroli policji czy misze wyskrobywać kolce? Pytam ponieważ zostały mi 2 miesiące do wyjazdu, więc wole wiedzieć i np. kupić dodatkowe koła, niż potem na parkinku ba...
Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia? Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień". Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...
sprzedaż działki budowlanej
Od 3 lat jestem współwłaścicielem działki budowlanej. Chciałbym sprzedać tę działkę i zainwestować w inną. Wiem że musi minąć 5 lat bym mógł uniknąć podatku od sprzedaży, chyba że przeznaczę uzyskane środki na cele mieszkaniowe. Środki te przeznaczyłbym na zakup drugiej działki, natomiast nie wiem co z współwłaścicielem? Czy będzie musiał zapłacić podatek od sprzedaży, mimo, że całą uzyskaną kwotę zainwestuję ja na inne cele mieszkaniowe?...
Wykreślenie z BIK.
Pytanie, zaległość za fv spłacona 2 lata temu, ale w BIK dalej widnieje. Pytanie jest jakiś sposób na wyciągnięcie kasy od nieuczciwego kontrahenta ? Z 10 maili wysłanych z apelem o usunięcie wpisu....

Wyszukiwarka