Zmarł mój tato. Nie za bardzo wiem jak wygląda teraz cała procedura z mieszkaniem, które po nim zostało.
Po śmierci Twojego ojca, nieruchomość wchodzi w skład masy spadkowej. W przypadku braku testamentu, dziedziczenie odbywa się z mocy prawa.
Mama żyje ale mają rozdzielność majątkowa bo od ponad 20 lat nie są razem.
Rozdzielność majątkowa nie wpływa na dziedziczenie po śmierci. Zgodnie z Kodeksem Cywilnym (K.c.), jeżeli zmarły pozostawił małżonka oraz dzieci, wtedy majątek dziedziczony jest po połowie przez małżonka i dzieci, czyli Twoja mama oraz Ty z bratem dziedziczycie po równo.
Jeśli Twój brat zrzeknie się praw do spadku, jego udział przypadałby innym spadkobiercom, czyli w tym przypadku Tobie i Twojej mamie.
Rozdzielność majątkowa nie ma wpływu na dziedziczenie. Jak jest żoną, to dziedziczy.
To jest prawda. Status majątkowy małżeństwa nie ma wpływu na dziedziczenie, chyba że byłby testament, który by wyznaczał inaczej.
W tym momencie jak mama żyje to musicie iść do sądu i założyć sprawę o nabycie spadku .
Tak, jeśli chcecie uzyskać orzeczenie o nabyciu spadku, trzeba złożyć stosowny wniosek w sądzie rejonowym właściwym dla ostatniego miejsca zamieszkania zmarłego.
Twój brat może przyjąć i darować potem Tobie bez opłat i podatków. Mama też może przyjąć i Ci podarować.
Jeśli Twój brat zdecyduje się przyjąć spadek, a potem pragnie przekazać Ci swoją część, może to zrobić poprzez darowiznę. Zgodnie z art. 4a ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn, darowizny między rodzeństwem są zwolnione z podatku do określonej wartości.
Można złożyć do sądu wniosek i uczestniczyć w rozprawie zdalnie, ja tak zrobiłam zamiast jechać 600 km , dostajesz na podany mail link i łączysz się z salą rozpraw.
Dzięki postępowi technologicznemu i nowym regulacjom, sądy umożliwiają uczestniczenie w rozprawie zdalnie. Jednak warto wcześniej zapytać w konkretnym sądzie czy taka forma jest możliwa.
Podsumowując, w Twojej sytuacji najlepiej byłoby, gdybyś:
Uzyskała orzeczenie o nabyciu spadku w sądzie.
Współpracowała z bratem i matką, aby uzyskać dla siebie cały spadek, biorąc pod uwagę możliwość darowizn między rodzeństwem oraz od matki do dziecka.
Mam nadzieję, że ta odpowiedź jest pomocna w zrozumieniu kwestii spadkowych w Twojej sytuacji.