Pozew rozwodowy. Po jakim czasie się spodziewać? Jak wygląda procedura?

Witam wszystkich, pytanie o pozew rozwodowy, mianowicie 29 czerwca wyruszył pozew do sądu, w jakim czasie moge spodziewać się go u mnie? I jak dalej wygląda procedura? Na odpowiedź mam 2 tyg. i po jakim mniej więcej czasu mogę spodziewać się pierwszej sprawy? Dziekuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
23-07-2022
Na rozwód czeka się do 6 miesięcy

anonim cytuj
23-07-2022
Na odpowiedź masz dwa tygodnie od daty odbioru pisma. Natomiast na rozprawę to zależy czy są dzieci, czy ich nie ma w związku. Jeśli są małe dzieci, to sąd z uwagi na ich dobro szybciej wyznacza termin rozprawy. Jeśli obie strony zgadzają się z pozwem to można załatwić rozwód na pierwszej rozprawie.

anonim cytuj
23-07-2022
dziękuję bardzo za odpowiedź, a czy orientuje się Pan/Pani może jak długo moge czekać na pozew? Tak jak mówiłem 29 czerwca został wysłany do sądu.

anonim cytuj
23-07-2022
To już zależy od tego jak szybko pracują w sekretariacie, ale pewnie mają standardowe 30 dni. Natomiast nie musi się Pan ustosunkowywać do pozwu, jeżeli się Pan z nim zgadza to nie trzeba nic odpowiadać.

anonim cytuj
23-07-2022
Bardzo dziękuje za odpowiedź

anonim cytuj
23-07-2022
Witam wszystkich, pytanie o pozew rozwodowy, mianowicie 29 czerwca wyruszył pozew do sądu, w jakim czasie moge spodziewać się go u mnie? I jak dalej wygląda procedura? Na odpowiedź mam 2 tyg. i po jakim mniej więcej czasu mogę spodziewać się pierwszej sprawy? Dziekuję za odpowiedzi.

Jeśli chodzi o pozwu rozwodowy:

Po złożeniu pozwu w sądzie, następuje jego doręczenie drugiej stronie. Czas ten jest różny i zależy od efektywności pracy sądu oraz poczty. W praktyce, przeważnie pozew jest doręczany w ciągu miesiąca od daty złożenia.
Po otrzymaniu pozwu masz dokładnie 14 dni na przedstawienie odpowiedzi na pozew.
Jeśli chodzi o pierwszą rozprawę w sądzie, jej termin jest zmienny i zależny od wielu czynników, takich jak obciążenie sądu, czy też obecność dzieci w małżeństwie, które wpływa na priorytetyzowanie sprawy.
dziękuję bardzo za odpowiedź, a czy orientuje się Pan/Pani może jak długo moge czekać na pozew? Tak jak mówiłem 29 czerwca został wysłany do sądu.

Zgodnie z przepisami Kodeksu Postępowania Cywilnego, sąd ma obowiązek niezwłocznie doręczyć pozwu drugiej stronie postępowania. W praktyce jednak, jak już wcześniej wspomniano, może to trwać do miesiąca, ale to również zależy od specyfiki danego sądu i szybkości pracy w sekretariacie.

To już zależy od tego jak szybko pracują w sekretariacie, ale pewnie mają standardowe 30 dni. Natomiast nie musi się Pan ustosunkowywać do pozwu, jeżeli się Pan z nim zgadza to nie trzeba nic odpowiadać.

Dokładnie tak. Jeśli zgadzasz się z treścią pozwu rozwodowego, nie musisz składać odpowiedzi na pozew. Niemniej jednak, warto mieć na uwadze, że jeśli masz jakiekolwiek zastrzeżenia czy uwagi do pozwu, warto je zgłosić w odpowiedzi na pozew w wyznaczonym terminie 14 dni.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Spadek a zachowek.
Sprawa jest następująca. Babcia umarła w styczniu zostawiając testament. Miała 4 dzieci(3synow, gdzie dwóch nie żyje i 1 córkę, całość przepisała na córkę). Wiadomo o zachowek w tym przypadku należy się synom pominiętym w testamencie. I tu pojawia się pytanie. Jeden z nieżyjących synów miał długu. Jego dzieci notarialnie zrzekły się spadku po nim. Czy w tym przypadku należy im się zachowek po zmarłej babci?...
zakaz noszenia przyłbic
Dobry wieczór. Pracuje w handlu i właśnie sie dowiedziałam, ze odgórnie mamy zakaz noszenia przyłbic i pół przyłbic, dozwolone jedynie maseczki. Czy pracododawca ma takie prawo? Dziękuję z góry za każdą porade...
Nieobecność podczas kontroli zwolnienia lekarskiego.
Jestem na zwolnieniu lekarskim od psychiatry z powodu problemów zdrowotnych po ciężkim zdarzeniu losowym. W dniu dzisiejszym akurat kiedy była u mnie kontrol, ja byłam u starszej schorowanej sąsiadki, aby przygotować leki (zajmuje się nią długo) w tej samej klatce na tym samym piętrze, ale nie słyszałam pukania do siebie. Zostawiono kartkę, ze mam się ustosunkować. Mój lekarz mówił, ze mogę nawet wychodzić nie tylko po niezbędne produkty, ale c...
Rezygnacja z usług firmy cateringowej.
Cześć, moi rodzice zamówili catering ze słynnej z telewizji firmy i z którego chcieliby zrezygnować. Posiłki przestały dojeżdżać, kilkukrotnie brakowało któregoś dania (i wszyscy już wiedza o jaka firmę chodzi ? ) czy przyjechała zupełnie z inną kalorycznością. W przeciągu tygodnia brakowało przy tylko jednej diecie 3x podwieczorka, raz nie przyjechało nic.. Z biegiem czasu kurier przestał dostarczać pojemniki coraz częściej a spytany czemu tak j...

Wyszukiwarka