Pozew rozwodowy. Po jakim czasie się spodziewać? Jak wygląda procedura?

Witam wszystkich, pytanie o pozew rozwodowy, mianowicie 29 czerwca wyruszył pozew do sądu, w jakim czasie moge spodziewać się go u mnie? I jak dalej wygląda procedura? Na odpowiedź mam 2 tyg. i po jakim mniej więcej czasu mogę spodziewać się pierwszej sprawy? Dziekuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
23-07-2022
Na rozwód czeka się do 6 miesięcy

anonim cytuj
23-07-2022
Na odpowiedź masz dwa tygodnie od daty odbioru pisma. Natomiast na rozprawę to zależy czy są dzieci, czy ich nie ma w związku. Jeśli są małe dzieci, to sąd z uwagi na ich dobro szybciej wyznacza termin rozprawy. Jeśli obie strony zgadzają się z pozwem to można załatwić rozwód na pierwszej rozprawie.

anonim cytuj
23-07-2022
dziękuję bardzo za odpowiedź, a czy orientuje się Pan/Pani może jak długo moge czekać na pozew? Tak jak mówiłem 29 czerwca został wysłany do sądu.

anonim cytuj
23-07-2022
To już zależy od tego jak szybko pracują w sekretariacie, ale pewnie mają standardowe 30 dni. Natomiast nie musi się Pan ustosunkowywać do pozwu, jeżeli się Pan z nim zgadza to nie trzeba nic odpowiadać.

anonim cytuj
23-07-2022
Bardzo dziękuje za odpowiedź

anonim cytuj
23-07-2022
Witam wszystkich, pytanie o pozew rozwodowy, mianowicie 29 czerwca wyruszył pozew do sądu, w jakim czasie moge spodziewać się go u mnie? I jak dalej wygląda procedura? Na odpowiedź mam 2 tyg. i po jakim mniej więcej czasu mogę spodziewać się pierwszej sprawy? Dziekuję za odpowiedzi.

Jeśli chodzi o pozwu rozwodowy:

Po złożeniu pozwu w sądzie, następuje jego doręczenie drugiej stronie. Czas ten jest różny i zależy od efektywności pracy sądu oraz poczty. W praktyce, przeważnie pozew jest doręczany w ciągu miesiąca od daty złożenia.
Po otrzymaniu pozwu masz dokładnie 14 dni na przedstawienie odpowiedzi na pozew.
Jeśli chodzi o pierwszą rozprawę w sądzie, jej termin jest zmienny i zależny od wielu czynników, takich jak obciążenie sądu, czy też obecność dzieci w małżeństwie, które wpływa na priorytetyzowanie sprawy.
dziękuję bardzo za odpowiedź, a czy orientuje się Pan/Pani może jak długo moge czekać na pozew? Tak jak mówiłem 29 czerwca został wysłany do sądu.

Zgodnie z przepisami Kodeksu Postępowania Cywilnego, sąd ma obowiązek niezwłocznie doręczyć pozwu drugiej stronie postępowania. W praktyce jednak, jak już wcześniej wspomniano, może to trwać do miesiąca, ale to również zależy od specyfiki danego sądu i szybkości pracy w sekretariacie.

To już zależy od tego jak szybko pracują w sekretariacie, ale pewnie mają standardowe 30 dni. Natomiast nie musi się Pan ustosunkowywać do pozwu, jeżeli się Pan z nim zgadza to nie trzeba nic odpowiadać.

Dokładnie tak. Jeśli zgadzasz się z treścią pozwu rozwodowego, nie musisz składać odpowiedzi na pozew. Niemniej jednak, warto mieć na uwadze, że jeśli masz jakiekolwiek zastrzeżenia czy uwagi do pozwu, warto je zgłosić w odpowiedzi na pozew w wyznaczonym terminie 14 dni.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

dom po dziadku - brak meldunku
Mieszkam z mężem i dziećmi w domu do którego przygarnął nas mój dziadek, dziadek zmarł prawie 3 lata temu, dom w którym mieszkamy nie należy do nikogo (trzeba sprawy spadkowej). Ja osobiście mieszkam tu 12lat wszystkie rachunki za wodę, podatek itd były na dziadka dopóki żył, teraz są na mnie, gmina je przepisała na mnie no bo mieszkam i ktoś to płacić musi. Ale nie chcą mnie zameldować, miałam meldunek czasowy na rok, potem już nie chcą przedłuż...
Zachowek po rodzicach.
Witam, chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda sprawa zachowku? Jest dwóch braci i mieszkanie zostało zapisane tylko na jednego, czy drugiemu z braci coś się należy? Rodzice już nie żyją....
Reklamacja obuwia.
Zakupiłam pod koniec styczni 2023 roku obuwie - kozaki skórzane. Chodziłam w nich do końca sezonu, czyli mniej więcej 1,5 miesiąca. Po sezonie, zabezpieczone obuwie trafiło w pudełku na przechowanie. W połowie grudnia 2023, buty wróciły do użytku, ale po pierwszej „chlapie” okazało się, że przecieka lewy but. Złożyłam w sklepie reklamację, buty trafiły do producenta, który uznał reklamację i zadeklarował naprawę. Buty wróciły, zaczęłam ich ponown...
Pozew przeciwny egzekucyjny.
Witam, potrzebuje porady kogoś kto się zna w temacie ściągania komorniczego za długi mieszkaniowe. Moja żona była zameldowana w mieszkaniu u rodziców mimo że mieszkała ze mną . Moi teściowie nie płacili czynszu( moja żona nie miała o tym pojęcia) Teściowie dostali eksmisję ale dług jaki narobili na ok. 90 tys. Komornik ściga moja żonę, bo była zameldowana tam. Dodam że chodzi o lata 07 - 12. Jak da się wyjść z tej sytuacji?? Może to już jest prze...

Wyszukiwarka