Pozew rozwodowy. Po jakim czasie się spodziewać? Jak wygląda procedura?

Witam wszystkich, pytanie o pozew rozwodowy, mianowicie 29 czerwca wyruszył pozew do sądu, w jakim czasie moge spodziewać się go u mnie? I jak dalej wygląda procedura? Na odpowiedź mam 2 tyg. i po jakim mniej więcej czasu mogę spodziewać się pierwszej sprawy? Dziekuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
23-07-2022
Na rozwód czeka się do 6 miesięcy

anonim cytuj
23-07-2022
Na odpowiedź masz dwa tygodnie od daty odbioru pisma. Natomiast na rozprawę to zależy czy są dzieci, czy ich nie ma w związku. Jeśli są małe dzieci, to sąd z uwagi na ich dobro szybciej wyznacza termin rozprawy. Jeśli obie strony zgadzają się z pozwem to można załatwić rozwód na pierwszej rozprawie.

anonim cytuj
23-07-2022
dziękuję bardzo za odpowiedź, a czy orientuje się Pan/Pani może jak długo moge czekać na pozew? Tak jak mówiłem 29 czerwca został wysłany do sądu.

anonim cytuj
23-07-2022
To już zależy od tego jak szybko pracują w sekretariacie, ale pewnie mają standardowe 30 dni. Natomiast nie musi się Pan ustosunkowywać do pozwu, jeżeli się Pan z nim zgadza to nie trzeba nic odpowiadać.

anonim cytuj
23-07-2022
Bardzo dziękuje za odpowiedź

anonim cytuj
23-07-2022
Witam wszystkich, pytanie o pozew rozwodowy, mianowicie 29 czerwca wyruszył pozew do sądu, w jakim czasie moge spodziewać się go u mnie? I jak dalej wygląda procedura? Na odpowiedź mam 2 tyg. i po jakim mniej więcej czasu mogę spodziewać się pierwszej sprawy? Dziekuję za odpowiedzi.

Jeśli chodzi o pozwu rozwodowy:

Po złożeniu pozwu w sądzie, następuje jego doręczenie drugiej stronie. Czas ten jest różny i zależy od efektywności pracy sądu oraz poczty. W praktyce, przeważnie pozew jest doręczany w ciągu miesiąca od daty złożenia.
Po otrzymaniu pozwu masz dokładnie 14 dni na przedstawienie odpowiedzi na pozew.
Jeśli chodzi o pierwszą rozprawę w sądzie, jej termin jest zmienny i zależny od wielu czynników, takich jak obciążenie sądu, czy też obecność dzieci w małżeństwie, które wpływa na priorytetyzowanie sprawy.
dziękuję bardzo za odpowiedź, a czy orientuje się Pan/Pani może jak długo moge czekać na pozew? Tak jak mówiłem 29 czerwca został wysłany do sądu.

Zgodnie z przepisami Kodeksu Postępowania Cywilnego, sąd ma obowiązek niezwłocznie doręczyć pozwu drugiej stronie postępowania. W praktyce jednak, jak już wcześniej wspomniano, może to trwać do miesiąca, ale to również zależy od specyfiki danego sądu i szybkości pracy w sekretariacie.

To już zależy od tego jak szybko pracują w sekretariacie, ale pewnie mają standardowe 30 dni. Natomiast nie musi się Pan ustosunkowywać do pozwu, jeżeli się Pan z nim zgadza to nie trzeba nic odpowiadać.

Dokładnie tak. Jeśli zgadzasz się z treścią pozwu rozwodowego, nie musisz składać odpowiedzi na pozew. Niemniej jednak, warto mieć na uwadze, że jeśli masz jakiekolwiek zastrzeżenia czy uwagi do pozwu, warto je zgłosić w odpowiedzi na pozew w wyznaczonym terminie 14 dni.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Nabycia praw do spadku
Witam. Matka zmarla 5 lat temu ma 4 dzieci. Nie bylo sprawy o nabycia praw do spadku. Jedno dziecko zmarlo w tym roku -syn . Czy zmarly syn ma prawo do nabycia praw do spadku po matce (kawaler bezdzietny)...
Zadłużenie u komornika.
Mam zadłużenie u komornika, dzieci są już dorosłe i zrzekły się roszczeń, mam dziecko z partnerką, z którą obecnie mieszkam, co mogę zrobić żeby komornik nie zabierał mi 60 procent z zarobków....
sprzedałam samochód, kupujący chce zwrotu kosztów.
Dzień dobry, Przedwczoraj sprzedałam samochód. Auto zostało sprawdzone przez kupującego. Dziś osoba, która kupiła auto informuje mnie, że PRAWIE nie działa katalizator. Co potwierdził jej znojmy mechanik. Nie widziałam o jakichkolwiek usterkach . Żąda zwrotu kosztów, grozi policją i sądem. Co zrobić w tej sytuacji, przecież nie wiem co ten mechanik robił z moim autem, czy czegoś nie wymienił skoro to znajomy. Osobiście jestem przekonana, ż...
Dziwny zapis w umowie wynajmu mieszkania.
Wynajmuje mieszkanie i w umowie mam zapis o tym, ze za kazdym razem gdy ktos u mnie nocuje mam obowiazek powiadamiac wlasciciela? Moim zdaniem to dosc dziwne, bo godzi w moja prywatnosc i wiadomo czasem nie da sie przewidziec czy ktos zostanie. Czy to ma moc prawna lub w ogóle jest legalne? A także czy w razie gdyby właściciel chciał skontrolować mieszkanie to czy może? Wejść kiedy chce i w ogóle?...

Wyszukiwarka