Witam wszystkich, pytanie o pozew rozwodowy, mianowicie 29 czerwca wyruszył pozew do sądu, w jakim czasie moge spodziewać się go u mnie? I jak dalej wygląda procedura? Na odpowiedź mam 2 tyg. i po jakim mniej więcej czasu mogę spodziewać się pierwszej sprawy? Dziekuję za odpowiedzi.
Jeśli chodzi o pozwu rozwodowy:
Po złożeniu pozwu w sądzie, następuje jego doręczenie drugiej stronie. Czas ten jest różny i zależy od efektywności pracy sądu oraz poczty. W praktyce, przeważnie pozew jest doręczany w ciągu miesiąca od daty złożenia.
Po otrzymaniu pozwu masz dokładnie 14 dni na przedstawienie odpowiedzi na pozew.
Jeśli chodzi o pierwszą rozprawę w sądzie, jej termin jest zmienny i zależny od wielu czynników, takich jak obciążenie sądu, czy też obecność dzieci w małżeństwie, które wpływa na priorytetyzowanie sprawy.
dziękuję bardzo za odpowiedź, a czy orientuje się Pan/Pani może jak długo moge czekać na pozew? Tak jak mówiłem 29 czerwca został wysłany do sądu.
Zgodnie z przepisami Kodeksu Postępowania Cywilnego, sąd ma obowiązek niezwłocznie doręczyć pozwu drugiej stronie postępowania. W praktyce jednak, jak już wcześniej wspomniano, może to trwać do miesiąca, ale to również zależy od specyfiki danego sądu i szybkości pracy w sekretariacie.
To już zależy od tego jak szybko pracują w sekretariacie, ale pewnie mają standardowe 30 dni. Natomiast nie musi się Pan ustosunkowywać do pozwu, jeżeli się Pan z nim zgadza to nie trzeba nic odpowiadać.
Dokładnie tak. Jeśli zgadzasz się z treścią pozwu rozwodowego, nie musisz składać odpowiedzi na pozew. Niemniej jednak, warto mieć na uwadze, że jeśli masz jakiekolwiek zastrzeżenia czy uwagi do pozwu, warto je zgłosić w odpowiedzi na pozew w wyznaczonym terminie 14 dni.