Dzień wolny na opiekę nad dzieckiem

Szanowni Państwo. Mam pytanie odnośnie wolnego dnia opieki na dzieckiem. Pracuję w systemie 12 h , jak jest liczony taki dzień jako 12 h czy 8 h.
anonim cytuj
24-11-2021
Art. 188 KP § 1. Pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy w wymiarze 16 godzin albo 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
§ 2. O sposobie wykorzystania w danym roku kalendarzowym zwolnienia, o którym mowa w § 1, decyduje pracownik w pierwszym wniosku o udzielenie takiego zwolnienia złożonym w danym roku kalendarzowym.
Może Pani wziąć opiekę liczoną godzinowo lub jako dzień pracy. Jeśli weźmie ją Pani liczoną w dniach to wówczas dzień opieki "pokrywa" cały dzień Pani pracy.

anonim cytuj
24-11-2021

Sugerowane Tematy

Postępowanie spadkowe.
Mam kilka pytań na temat spadku w postaci mieszkania. Jest czwórka rodzeństwa( wszyscy pełnoletni)i w końcu zdecydowaliśmy się wszyscy wspólnie ze chcemy sprzedać to mieszkanie. Wiem że musimy się udać do notariusza, ale ze względu na to, że ja przebywam w UK i jestem ograniczona czasowo chciałabym przygotować się na to spotkanie. Jakich dokumentów potrzebujemy? Od czego zacząć? Kto zajmuje się sprzedażą (my osobiście czy jakieś firmy-ewentual...
Sąsiad prawdopodobnie wykonuję działalność na balkonie w bloku
W Bloku mieszkalnym (Warszawa) sąsiad na balkonie w ciągu dnia tnie metalowe i drewniane konstrukcje. Jest straszny halas. Najprawdopodobniej wykonuje działalność w mieszkaniu. Działalność ma prawdopodobnie zarejestrowaną w swoim mieszkaniu. W zeszłym roku tłumaczył się sąsiadom uciążliwym remontem.. Gdzie można zgłosić uciążliwe działania sąsiada i jakimi przepisami się podeprzeć....
Odwołanie darowizny jest możliwe?
Mam pytanie retoryczne. Siostra otrzymała kilka lat temu mieszkanie od mojego ojca pod warunkiem pomocy mu na starość (przepisał je na nią a nie umowa dożywocia). Siostra olewa ojca od wielu lat zajmuje się nim ja i mój brat (tata jeszcze dorabia sobie do emerytury ale jednak trzeba z nim jeździć do lekarza lub na zakupy, posprzątać mu w domu Itp.). Czy możemy z bratem starać się o zachowek od tej siostry? Nie chcieliśmy na początku od niej nic...
Czy będą konsekwencje z tego ze najemca będzie wnioskował o dodatek mieszkaniowy?
Jestem wynajmującą mieszkanie i osoba, która je wynajmuje, czyli najemca zapytał mnie, czy nie będzie problemu, jeśli podczas najmu zgłosi wniosek do urzędu miasta i otrzyma dodatek mieszkaniowy do czynszu? Czy ja jako wynajmująca nie poniosę z tego powodu żadnych konsekwencji? Czy ja będę musiała składać do urzędu jakieś dokumenty? Co miesiąc odprowadzam podatek od wynajmu. Czy taki dodatek mieszkaniowy wpływa w jakikolwiek sposób na ten podatek...

Wyszukiwarka