Dorosły syn ma problemy psychiczne. Jak mogę mu pomóc?

Witam. Syn dorosly ma problemy psychiczne. 2 lata temu przedawkowal narkotyki i był w szpitalu psych. Leczenie niby zakończono. Wyjechał 2 mce temu do pracy za granicę i dostałam tel.,że psychicznie coś nie tak. Mysli,że jest Bogiem., nie chodzi do pracy ,itp. Poprzednio narobił dużo długów. Mam zamiar go ściągnąć do Polski.
1. Czy mogę go przymusowo leczyć?
2 wysłać do szpitala?
3.Ubezwłasnowolnić?
Błagam o poradę
anonim cytuj
30-11-2022
Można i jedno i drugie, ale musiałby wrócić do Polski.

anonim cytuj
30-11-2022
Dziś wraca

anonim cytuj
30-11-2022
O przymusowe leczenie wniosek do prokuratora, o ubezwłasnowolnienie do sądu okręgowego.

anonim cytuj
30-11-2022
1. Czy mogę go przymusowo leczyć?

Tak, istnieje taka możliwość. Zgodnie z art. 24a ustawy o ochronie zdrowia psychicznego, jeśli osoba dorosła stanowi zagrożenie dla własnego życia lub zdrowia albo dla życia lub zdrowia innych ludzi, a odmawia poddania się leczeniu, można ją przymusowo hospitalizować. Wniosek w tej sprawie składa lekarz do sądu.

2 wysłać do szpitala?

Tak, jeśli zachodzi podejrzenie, że osoba dorosła wymaga natychmiastowej interwencji psychiatrycznej i jest dla siebie zagrożeniem, można wezwać pogotowie ratunkowe, które po ocenie sytuacji może przetransportować osobę do oddziału psychiatrycznego.

3.Ubezwłasnowolnić?

Jeśli osoba dorosła nie jest w stanie samodzielnie kierować swoim postępowaniem z powodu zaburzeń psychicznych, można złożyć wniosek o jej ubezwłasnowolnienie całkowite. Procedura jest złożona i wymaga stwierdzenia przez biegłych, że osoba nie jest zdolna do samodzielnego prowadzenia spraw osobistych i majątkowych. Wniosek w tej sprawie składa się do sądu okręgowego zgodnie z art. 13 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.

Mam nadzieję, że te informacje będą pomocne.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna samochodu.
Kilka dni temu kupiliśmy samochód. Umowa została spisana tylko na moją mamę. Chcemy abym ja była współwłaścicielem czy możemy spisać taką umowę między sobą, na wzór tych co są w Internecie bez spisywania aktu notarialnego ? Jakie koszty wiążą się z zawarciem umowy darowizny spisanej przez nas ? Chciałybyśmy ją zawrzeć pomiędzy sobą czyli matką a córką....
Pożyczka dla koleżanki.
Moja sprawa przedstawia się następująco. Na przełomie roku znajoma prosiła mnie o pomoc finansową, gdzie zarzekała się, że jak tylko da radę, to spłaci dług. Jak wiadomo, człowiek głupi i ufa, że ludzie są uczciwi. I tak zamiast kwota maleć to urosła do prawie 7 tys. zł. Niestety nie była podpisywana żadna umowa, ale sytuacja wygląda tak. Mam wiadomości, w których podkreślam, że jest to pożyczka i pieniądze są do zwrotu, co dana osoba potwierdza ...
Umowa o pracę a wyrok pozbawienia wolności.
Witam, co się dzieje w momencie gdy pracownik pracujący w oparciu o umowę o prace trafia do więzienia? Załóżmy, że to wynik wypadku którego pracownik jest sprawca. Domyślam się, że jest to nieusprawiedliwiona nieobecność i zostaje zwolniony. Czy wzięcie bezpłatnego urlopu zanim nastąpi osadzenie spowoduje, że po wyjściu z puszki będzie mógł kontynuować prace? Czy bezpłatny urlop można w każdej chwili wycofać gdyby na przykład okazało się ze prac...
Problem z firmą windykacyjną.
Dobry wieczór, mieliście do czynienia może z Firmą XXXX windykacja ? Dzwonią po 20 razy dziennie i wysyłają esemesy, że mam do zapłaty ponad 11 Tyś zł... to jest prawdopodobnie z 2012 roku coś, ale nie przypominam sobie takiej kwoty ... ...

Wyszukiwarka