Dorosły syn ma problemy psychiczne. Jak mogę mu pomóc?

Witam. Syn dorosly ma problemy psychiczne. 2 lata temu przedawkowal narkotyki i był w szpitalu psych. Leczenie niby zakończono. Wyjechał 2 mce temu do pracy za granicę i dostałam tel.,że psychicznie coś nie tak. Mysli,że jest Bogiem., nie chodzi do pracy ,itp. Poprzednio narobił dużo długów. Mam zamiar go ściągnąć do Polski.
1. Czy mogę go przymusowo leczyć?
2 wysłać do szpitala?
3.Ubezwłasnowolnić?
Błagam o poradę
anonim cytuj
30-11-2022
Można i jedno i drugie, ale musiałby wrócić do Polski.

anonim cytuj
30-11-2022
Dziś wraca

anonim cytuj
30-11-2022
O przymusowe leczenie wniosek do prokuratora, o ubezwłasnowolnienie do sądu okręgowego.

anonim cytuj
30-11-2022
1. Czy mogę go przymusowo leczyć?

Tak, istnieje taka możliwość. Zgodnie z art. 24a ustawy o ochronie zdrowia psychicznego, jeśli osoba dorosła stanowi zagrożenie dla własnego życia lub zdrowia albo dla życia lub zdrowia innych ludzi, a odmawia poddania się leczeniu, można ją przymusowo hospitalizować. Wniosek w tej sprawie składa lekarz do sądu.

2 wysłać do szpitala?

Tak, jeśli zachodzi podejrzenie, że osoba dorosła wymaga natychmiastowej interwencji psychiatrycznej i jest dla siebie zagrożeniem, można wezwać pogotowie ratunkowe, które po ocenie sytuacji może przetransportować osobę do oddziału psychiatrycznego.

3.Ubezwłasnowolnić?

Jeśli osoba dorosła nie jest w stanie samodzielnie kierować swoim postępowaniem z powodu zaburzeń psychicznych, można złożyć wniosek o jej ubezwłasnowolnienie całkowite. Procedura jest złożona i wymaga stwierdzenia przez biegłych, że osoba nie jest zdolna do samodzielnego prowadzenia spraw osobistych i majątkowych. Wniosek w tej sprawie składa się do sądu okręgowego zgodnie z art. 13 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.

Mam nadzieję, że te informacje będą pomocne.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Świadczenie uzupełniające z ZUS.
Dzień dobry, staram się dla mamy z ZUSU o świadczenie uzupełniające. Papiery złożyłam gdzieś w połowie lipca. We wrześniu ZUS przysłał takie orzeczenie lekarza orzecznika i to wszystko. Kiedy ZUS ma obowiązek przesłać jakaś oficjalną decyzję o przyznaniu świadczenia, spłaty w jakiej wysokości...chodzi mi o jakąś konkretną odpowiedź. Muszę przyznać że zależy mi na tym bo jesteśmy w trudnej sytuacji finansowej. Mama pracowała 33lata a emeryturę ma ...
Umowa o pracę na pół etatu, a nadgodziny.
Witam, będę wdzięczna za pomoc, z góry dziękuję, problem jest następujący: pracuję w systemie 12-godzinnym (ochrona). Pierwotnie byłam zatrudniona na cały etat w jednej firmie X, ale w tym roku do obsługi klienta została włączona druga firma Y. Cała załoga otrzymała do podpisania aneksy od firmy X zmieniające wymiar czasu pracy na pół etatu z dodatkowym zapisem: " Strony zgodnie ustalają, że dopuszczalna liczba godzin pracy ponad określony ...
Jakie konsekwencje prawne poniesie 19-latek, który zrobił 15-latce dziecko?
Witam, jakie konsekwencje prawne poniesie 19 latek który zrobił 15-latce dziecko? Czy grozi mu więzienie? Z góry dziękuje za odpowiedz ...
Kontakty z dzieckiem.
Witam grupę, mam taka sprawę, rozszedłem się z partnerką nie byliśmy po ślubie, jakiś czas po naszym rozstaniu dowiedziałem się, że ona jest w ciąży i ja jestem ojcem dziecka (wszystkie znaki na niebie i Ziemi mówią że to moje dziecko). Chce się dowiedzieć jak wyglądają kontakty ojca z tak małym dzieckiem, Jak w takich sprawach decydują sądy w kwestii kontaktu i opieki nad dzieckiem w stosunku do ojca...

Wyszukiwarka