Dorosły syn ma problemy psychiczne. Jak mogę mu pomóc?

Witam. Syn dorosly ma problemy psychiczne. 2 lata temu przedawkowal narkotyki i był w szpitalu psych. Leczenie niby zakończono. Wyjechał 2 mce temu do pracy za granicę i dostałam tel.,że psychicznie coś nie tak. Mysli,że jest Bogiem., nie chodzi do pracy ,itp. Poprzednio narobił dużo długów. Mam zamiar go ściągnąć do Polski.
1. Czy mogę go przymusowo leczyć?
2 wysłać do szpitala?
3.Ubezwłasnowolnić?
Błagam o poradę
anonim cytuj
30-11-2022
Można i jedno i drugie, ale musiałby wrócić do Polski.

anonim cytuj
30-11-2022
Dziś wraca

anonim cytuj
30-11-2022
O przymusowe leczenie wniosek do prokuratora, o ubezwłasnowolnienie do sądu okręgowego.

anonim cytuj
30-11-2022
1. Czy mogę go przymusowo leczyć?

Tak, istnieje taka możliwość. Zgodnie z art. 24a ustawy o ochronie zdrowia psychicznego, jeśli osoba dorosła stanowi zagrożenie dla własnego życia lub zdrowia albo dla życia lub zdrowia innych ludzi, a odmawia poddania się leczeniu, można ją przymusowo hospitalizować. Wniosek w tej sprawie składa lekarz do sądu.

2 wysłać do szpitala?

Tak, jeśli zachodzi podejrzenie, że osoba dorosła wymaga natychmiastowej interwencji psychiatrycznej i jest dla siebie zagrożeniem, można wezwać pogotowie ratunkowe, które po ocenie sytuacji może przetransportować osobę do oddziału psychiatrycznego.

3.Ubezwłasnowolnić?

Jeśli osoba dorosła nie jest w stanie samodzielnie kierować swoim postępowaniem z powodu zaburzeń psychicznych, można złożyć wniosek o jej ubezwłasnowolnienie całkowite. Procedura jest złożona i wymaga stwierdzenia przez biegłych, że osoba nie jest zdolna do samodzielnego prowadzenia spraw osobistych i majątkowych. Wniosek w tej sprawie składa się do sądu okręgowego zgodnie z art. 13 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.

Mam nadzieję, że te informacje będą pomocne.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Dofinansowanie na działalność z PUP a negatywna historia kredytowa.
Dzień dobry, Czy podczas starania się o dofinansowanie pierwszej działalności gospodarczej może mieć wpływ negatywna historia kredytowa? (Mam na myśli brak długów, ale długi które istniały w przeszłości) czy to powód do eliminacji takiego wniosku?...
Będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Czy ja jako żona powinnam o tym wiedzieć?
Witam, będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Męża mama powiedziała mi w luźnej rozmowie ze mąż dostał pieniądze na naszą rocznicę ślubu, po rozmowie z mężem wychodzi że on nie wiedział że to na rocznicę ślubu, jego rodzice mu tak nie powiedzieli. Sam nie wiedział dlaczego i z jakiego powodu dali mu pieniądze. Pytal się ale dostał wymijającą odpowiedź, przynajmniej tak mi to opowiadał. Teraz nie wiemy dla kogo ...
Nieuczciwa konkurencja.
Pracowałem przez dłuższy czas na zasadzie umowy o współpracę (świadczyłem usługi jako jednoosobowa działalność gospodarcza). Bez zapisów o zakazie konkurencji, ale z klauzulą poufności. Jakiś czas temu nasze drogi z pracodawcą się rozeszły (umowa o współpracy wypowiedziana). Ja świadczyłem sobie usługi dalej we już na własną rękę dla nowych klientów. Ostatnio jednak jeden z klientów mojej starej firmy, którego bardzo zaniedbano po moim odejściu ...
Zajęcie komornicze na koncie zagranicznym
Czy komornik skarbowy może zająć wynagrodzenie i zwrot podatku na koncie zagranicznym?...

Wyszukiwarka