Dorosły syn ma problemy psychiczne. Jak mogę mu pomóc?

Witam. Syn dorosly ma problemy psychiczne. 2 lata temu przedawkowal narkotyki i był w szpitalu psych. Leczenie niby zakończono. Wyjechał 2 mce temu do pracy za granicę i dostałam tel.,że psychicznie coś nie tak. Mysli,że jest Bogiem., nie chodzi do pracy ,itp. Poprzednio narobił dużo długów. Mam zamiar go ściągnąć do Polski.
1. Czy mogę go przymusowo leczyć?
2 wysłać do szpitala?
3.Ubezwłasnowolnić?
Błagam o poradę
anonim cytuj
30-11-2022
Można i jedno i drugie, ale musiałby wrócić do Polski.

anonim cytuj
30-11-2022
Dziś wraca

anonim cytuj
30-11-2022
O przymusowe leczenie wniosek do prokuratora, o ubezwłasnowolnienie do sądu okręgowego.

anonim cytuj
30-11-2022
1. Czy mogę go przymusowo leczyć?

Tak, istnieje taka możliwość. Zgodnie z art. 24a ustawy o ochronie zdrowia psychicznego, jeśli osoba dorosła stanowi zagrożenie dla własnego życia lub zdrowia albo dla życia lub zdrowia innych ludzi, a odmawia poddania się leczeniu, można ją przymusowo hospitalizować. Wniosek w tej sprawie składa lekarz do sądu.

2 wysłać do szpitala?

Tak, jeśli zachodzi podejrzenie, że osoba dorosła wymaga natychmiastowej interwencji psychiatrycznej i jest dla siebie zagrożeniem, można wezwać pogotowie ratunkowe, które po ocenie sytuacji może przetransportować osobę do oddziału psychiatrycznego.

3.Ubezwłasnowolnić?

Jeśli osoba dorosła nie jest w stanie samodzielnie kierować swoim postępowaniem z powodu zaburzeń psychicznych, można złożyć wniosek o jej ubezwłasnowolnienie całkowite. Procedura jest złożona i wymaga stwierdzenia przez biegłych, że osoba nie jest zdolna do samodzielnego prowadzenia spraw osobistych i majątkowych. Wniosek w tej sprawie składa się do sądu okręgowego zgodnie z art. 13 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.

Mam nadzieję, że te informacje będą pomocne.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Koniec wynajmowania mieszkania, rozliczenie się z właścicielem
Witam, Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bi...
Na jakie konto alimenty po 18 roku życia?
Alimenty zasądzone 15 lat temu na konto ex. Czy jeśli dziecko osiągnęło pełnoletność i studiuje zaocznie to alimenty mogę wpłacać już na konto dziecka? Czy muszę to zmieniać przez sąd?...
Jak ustalić masę spadową?
Proszę o pomoc. Nabyłam spadek w 1/6 przez sąd i mam pół roku żeby zgłosić go do urzędu skarbowego. Problem w tym że muszę ustalić masę spadkową, jak to zrobić najszybciej i na jakie koszty można się przygotować ? Dodam że część rodzeństwa nie współpracuje, nie ponosi kosztów, nie odbiera listów. Obawiam się że nie zdążę i będę musiała zapłacić 19 % podatku....
Odmowa wydania rzeczy osobistych.
Rozstałam się z facetem, wyprowadziłam się od niego (nie mieliśmy ślubu) zostały w jego mieszkaniu, moje rzeczy typu lodówka, gazówka, kanapa, on nie chce mi tego oddać, twierdząc że co w jego mieszkaniu jest to jego, czy jest jakaś możliwość bym mogła odzyskać te rzeczy czy już nie?...

Wyszukiwarka