Dorosły syn ma problemy psychiczne. Jak mogę mu pomóc?

Witam. Syn dorosly ma problemy psychiczne. 2 lata temu przedawkowal narkotyki i był w szpitalu psych. Leczenie niby zakończono. Wyjechał 2 mce temu do pracy za granicę i dostałam tel.,że psychicznie coś nie tak. Mysli,że jest Bogiem., nie chodzi do pracy ,itp. Poprzednio narobił dużo długów. Mam zamiar go ściągnąć do Polski.
1. Czy mogę go przymusowo leczyć?
2 wysłać do szpitala?
3.Ubezwłasnowolnić?
Błagam o poradę
anonim cytuj
30-11-2022
Można i jedno i drugie, ale musiałby wrócić do Polski.

anonim cytuj
30-11-2022
Dziś wraca

anonim cytuj
30-11-2022
O przymusowe leczenie wniosek do prokuratora, o ubezwłasnowolnienie do sądu okręgowego.

anonim cytuj
30-11-2022
1. Czy mogę go przymusowo leczyć?

Tak, istnieje taka możliwość. Zgodnie z art. 24a ustawy o ochronie zdrowia psychicznego, jeśli osoba dorosła stanowi zagrożenie dla własnego życia lub zdrowia albo dla życia lub zdrowia innych ludzi, a odmawia poddania się leczeniu, można ją przymusowo hospitalizować. Wniosek w tej sprawie składa lekarz do sądu.

2 wysłać do szpitala?

Tak, jeśli zachodzi podejrzenie, że osoba dorosła wymaga natychmiastowej interwencji psychiatrycznej i jest dla siebie zagrożeniem, można wezwać pogotowie ratunkowe, które po ocenie sytuacji może przetransportować osobę do oddziału psychiatrycznego.

3.Ubezwłasnowolnić?

Jeśli osoba dorosła nie jest w stanie samodzielnie kierować swoim postępowaniem z powodu zaburzeń psychicznych, można złożyć wniosek o jej ubezwłasnowolnienie całkowite. Procedura jest złożona i wymaga stwierdzenia przez biegłych, że osoba nie jest zdolna do samodzielnego prowadzenia spraw osobistych i majątkowych. Wniosek w tej sprawie składa się do sądu okręgowego zgodnie z art. 13 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.

Mam nadzieję, że te informacje będą pomocne.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Jestem uczniem a nie mam ubezpieczenia.
Potrzebuję porady, bo nie wiem co powinienem w tej sytuacji zrobić. Mam 19 lat, uczęszczam do technikum więc aktualnie nie pracuję na umowę. Nie mam ubezpieczenia zdrowotnego, za każdą wizytę muszę płacić, a nie ukrywajmy że nie są to tanie rzeczy. Moja mama aktualnie nie pracuje na umowę ze względu na komornika. Mój ojciec jest na rencie i nie utrzymuje ze mną kontaktu, do tego stopnia że postanowiłem zmienić nazwisko na mamy panieńskie....
Czy umowa o pracę bez podpisów jest nieważna?
W dniu 02.02 skończyła się moja umowa o pracę, dostałam kolejną umowę póki co drogą elektroniczną, ale jej nie podpisałam. Przepracowałam jeden dzień na nowej umówie, ale postanowiłam nie przedłużać jej. Mój pracodawca niestety nie jest w porządku, nie szanuje swoich pracowników, bardzo negatywnie to wpływa na moje zdrowie psychiczne. Po przemyśleniu wszystkiego stwierdziłam, ze nie chce nawiązywać dalszej współpracy z tym zakładem. Proszę o in...
Co moge zrobić z osobą która mnie nęka?
Sprawa wygląda następująco. Leżę w szpitalu od dwóch tygodni, kilka dni temu dostaje wiadomość od człowieka, z którym spotykałam się w zeszłym roku. Oskarża mnie w niej o kradzież wraz z włamaniem. Gdy dowiaduje się, że jednak fizycznie nie mogłam tego zrobić, oskarża bezpodstawnie mnie o to, że zleciłam kradzież wraz z włamaniem mojemu przyjacielowi. Sprawa nie wyjaśniła się pod żadnym względem, a ten człowiek rozpowszechnia nieprawdziwe inform...
Skrócenie czasu wypowiedzenia umowy
Wynajmuję mieszkanie od niespełna dwóch lat, w umowie najmu jest napisane, że okres wypowiedzenia, to bite 3 miesiące. Chcę się wyprowadzić z przyczyn osobistych. Czy jest jakakolwiek szansa, aby skrócić okres wypowiedzenia?...

Wyszukiwarka