Nieuczciwa konkurencja.

Pracowałem przez dłuższy czas na zasadzie umowy o współpracę (świadczyłem usługi jako jednoosobowa działalność gospodarcza). Bez zapisów o zakazie konkurencji, ale z klauzulą poufności. Jakiś czas temu nasze drogi z pracodawcą się rozeszły (umowa o współpracy wypowiedziana). Ja świadczyłem sobie usługi dalej we już na własną rękę dla nowych klientów.
Ostatnio jednak jeden z klientów mojej starej firmy, którego bardzo zaniedbano po moim odejściu - odezwał się do mnie bezpośrednio z propozycją współpracy. Stary pracodawca dowiedział się o tym (klient sam mu powiedział, że odchodzi do mnie) i straszy mnie teraz pozwem o nieuczciwą konkurencję. Czy w sytuacji, gdy nie było kontaktu ani żadnej innej akcji z mojej strony, nie ma też umowy o zakazie konkurencji ze starym pracodawcą, a klient sam do mnie przyszedł i zaproponował współpracę - czy stary pracodawca ma podstawy, żeby posądzać mnie o działanie na jego szkodę?
anonim cytuj
26-01-2024
Nie jakakolwiek tylko nieuczciwa, sprzeczna z prawem lub dobrymi obyczajami. Sama konkurencja nie jest ani sprzeczna z prawem, ani dobrymi obyczajami. Jest podstawą swobody gospodarczej. W przypadku współpracujących samodzielnych podmiotów trudno mówić o cudzych informacjach.

anonim cytuj
26-01-2024
Jak zatem interpretować "dobre obyczaje"?

anonim cytuj
26-01-2024
Nie ma żadnych podstaw aby sie martwić.
Prowadzisz swoja działalność, nie masz żadnych zobowiązań wobec starego pracodawcy .
A to że klient przyszedł do Ciebie to jego sprawa.

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Spadek i zachowek po dziadku.
Sprawa dotyczy spadku i zachowku po dziadku. Mój teść i dziadek moich dzieci wraz ze swoją drugą żoną w 2009 r. jednocześnie złożyli przed notariuszem testamenty. W testamencie żony teścia jest zapisane że powołuje do całości swojego małżonka a na wypadek gdyby nie chciał lub nie mógł dziedziczyć, do całości spadku powołuje bratanicę (nazwisko i imię). Teść powołuje do całości spadku małżonkę (nazwisko i imię). Żona teścia zmarła zmarła w cze...
Dziedziczenie długów.
Piszę w sprawie cioci. Ciocia ma 4 dzieci. Jednemu dziecku wzięła kredyt pod zastaw mieszkania na 25 lat. Syn spłaca kredyt już 10 lat. Ciocia i wujek jeszcze żyją ale są już starszymi ludźmi. Co w takim przypadku jak umrą obydwoje. Syn już powiedział cioci, że nie wie czy będzie spłacał kredyt bo jedynie bank sobie zabierze mieszkanie. Co w takim przypadku z 3 pozostałego rodzeństwa. Czy jakoś ciocia może zabezpieczyć pozostałe dzieci względem ...
Okres ochronny, mieszkanie komunalne.
Witam, mój wujek żył 25 lat z moją babcią, babcia zmarła a wujek w mieszkaniu był niemeldowany i nie miał żadnych praw do mieszkania, lecz po śmierci babci złożył wniosek o przyznanie mieszkania po czym dostał odmowę, ma się wyprowadzić do końca grudnia tego roku. Chłop jest załamany, co można zrobić w takiej sytuacji? Napisać odwołanie? Czy obejmuje go okres ochronny lokatorów który trwa od 1 listopada do 31 marca w okresie zimowym? Co można zro...
wypadek / zwierzę leśne
Witam, dziś w drodze do pracy miałam wypadek, wyleciał mi dzik na głównej drodze wojewódzkiej, samochód mocno uszkodzony, nadaje się do kasacji (przewrócił się na bok, nie miałam nawet jak z niego wyjść), byłam w szpitalu, ponieważ bolała mnie głowa i ręka (zbity mięsień) i mam ślady po pasach. Dzik nie przeżył zderzenia, policja przyjechała i spisała, że było takie zdarzenie. Moje pytanie to: czy mogę się ubiegać o odszkodanie? (Na drodze nie by...

Wyszukiwarka