Pracowałem przez dłuższy czas na zasadzie umowy o współpracę (świadczyłem usługi jako jednoosobowa działalność gospodarcza). Bez zapisów o zakazie konkurencji, ale z klauzulą poufności. Jakiś czas temu nasze drogi z pracodawcą się rozeszły (umowa o współpracy wypowiedziana). Ja świadczyłem sobie usługi dalej we już na własną rękę dla nowych klientów.
Ostatnio jednak jeden z klientów mojej starej firmy, którego bardzo zaniedbano po moim odejściu - odezwał się do mnie bezpośrednio z propozycją współpracy. Stary pracodawca dowiedział się o tym (klient sam mu powiedział, że odchodzi do mnie) i straszy mnie teraz pozwem o nieuczciwą konkurencję. Czy w sytuacji, gdy nie było kontaktu ani żadnej innej akcji z mojej strony, nie ma też umowy o zakazie konkurencji ze starym pracodawcą, a klient sam do mnie przyszedł i zaproponował współpracę - czy stary pracodawca ma podstawy, żeby posądzać mnie o działanie na jego szkodę?
Nie jakakolwiek tylko nieuczciwa, sprzeczna z prawem lub dobrymi obyczajami. Sama konkurencja nie jest ani sprzeczna z prawem, ani dobrymi obyczajami. Jest podstawą swobody gospodarczej. W przypadku współpracujących samodzielnych podmiotów trudno mówić o cudzych informacjach.
anonim cytuj
26-01-2024
Jak zatem interpretować "dobre obyczaje"?
anonim cytuj
26-01-2024
Nie ma żadnych podstaw aby sie martwić.
Prowadzisz swoja działalność, nie masz żadnych zobowiązań wobec starego pracodawcy .
A to że klient przyszedł do Ciebie to jego sprawa.
Witam,
Chciałem zapytać czy jeżeli sam znalazłbym ofertę pracy, która początkowo mi się podoba ale po zaproponowaniu rozmowy stwierdzę, że nie chciałbym pracować z jakiś powodów (nie taka stawka, kiepski dojazd itp.) w danej firmie to czy taka firma może to zgłosić do Urzędu pracy? a jeżeli tak to czy w takiej sytuacji teoretycznie Urząd może mnie wyrejestrować? czy może wyrejestrować tylko kiedy dostanie się skierowanie od Urzędu Pracy a samodz...
Dzień dobry .Mam taki problem. Jestem na ten moment nieubezpieczona ponieważ straciłam prace, okazało się także ze nie mogę się zarejestrowac w urzędzie ( ponieważ mieszkam w innym mieście a w innym mam stały meldunek) musze koniecznie iść do dentysty na usunięcie osemki z ostrym apaleniem, mój dentysta stwierdził że przyjął by mnie z bolem ale musiałabym liczyć się z rachunkiem z nfz ( na ten moment nie stać mnie na prywatną wizytę?) Moje pytan...
Rok temu zostałem pobity w taksówce (pracuje jako kierowca) dwóch sprawców, których wiozłem przez aplikacje (płatność z góry) pod wpływem alkoholu/środków odurzających pobiło mnie, zdewastowali auto, po czym uciekli, na miejscu policja, karetka w wypisie ze szpitala rozpoznanie s01 (powierzchowny uraz głowy) bez żadnych zmian w mózgu itp., wykonana obdukcja, na której uwidoczniono siniaki średnicy około 6-8cm, sprawa zgłoszona na policje, teraz o...
Witajcie, mam pytanie,
3 lata temu partner wziął kredyt na kupno działki ROD. Mamy wspólne pieniądze więc jakby nie patrząc oboje wspólnie ją spłacamy. Ja nie jestem na umowie kupna, wszystko jest na niego. Dziś rozmawiałam z zarządem ROD i spytałam się czy partner może mnie dopisać do działki, dowiedziałam się, że nie może, ponieważ przepisy się zmieniły w 2013 roku. Czy na zwykłej kartce mogę z nim podpisać umowę, w której on dopisuje mnie bą...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: