Nieprawomocny wyrok sądu w sprawie widzeń dzieci z ojcem.

Witam serdecznie. Nieprawomocnym wyrokiem sądu ojciec dzieci może je zabierać w 2 i 4 sobotę miesiąca na 4 godziny. Pisałam wniosek o uzasadnienie, chcę apelować. Czy że względu na to, że boję się o ich zdrowie, życie i to, że ojciec może je wywieźć, dopóki wyrok nie jest prawomocny mogę mu dzieci nie wydawać? Sprawa pilna, strasznie się tego boję.
anonim cytuj
11-10-2021
Skoro postanowienie nie jest prawomocne to nie może zabierać, chyba że ma zabezpieczenie.
Miejsce pobytu jest zasadzone przy Pani?

anonim cytuj
11-10-2021
Skoro postanowienie nie jest prawomocne to nie może zabierać, chyba że ma zabezpieczenie.

tak

anonim cytuj
11-10-2021
tak

Jeśli miejsce jest przy Pani to gdy nie odwiezie na kontakt zgłaszać sprawę na policję i do sądu o natychmiastowe odebranie i wydanie dziecka z kuratorem, wtedy już nie przelewki

anonim cytuj
11-10-2021
Jeśli orzeczenie ma natychmiastowa wykonalność, to należy je wykonać bez względu na to, czy jest prawomocne. Zatem, proszę zapoznać się z jego treścią i będzie Pani znała odpowiedź, której nikt tutaj nie udzieli nie znając treści orzeczenia.

anonim cytuj
11-10-2021
Witam serdecznie. Nieprawomocnym wyrokiem sądu ojciec dzieci może je zabierać w 2 i 4 sobotę miesiąca na 4 godziny. Pisałam wniosek o uzasadnienie, chcę apelować. Czy że względu na to, że boję się o ich zdrowie, życie i to, że ojciec może je wywieźć, dopóki wyrok nie jest prawomocny mogę mu dzieci nie wydawać? Sprawa pilna, strasznie się tego boję.

Jeśli wyrok nie jest jeszcze prawomocny, to jego egzekucja zależy od tego, czy orzeczenie zawiera klauzulę natychmiastowej wykonalności. Zgodnie z art. 330 Kodeksu postępowania cywilnego, sąd może nadać wyrokowi natychmiastową wykonalność. W takim przypadku, niezależnie od wniesienia apelacji, wyrok będzie musiał być realizowany. W sytuacji, gdy wyrok nie zawiera takiej klauzuli, nie jest obowiązkowy do realizacji do momentu jego uprawomocnienia.

Jeśli miejsce jest przy Pani to gdy nie odwiezie na kontakt zgłaszać sprawę na policję i do sądu o natychmiastowe odebranie i wydanie dziecka z kuratorem, wtedy już nie przelewki

W sytuacji, gdy ojciec dzieci nie przestrzega wyroku dotyczącego czasu widzeń, można zgłosić to do odpowiednich służb. Jednakże zanim podejmie Pani takie kroki, warto upewnić się, czy wyrok faktycznie zawiera klauzulę natychmiastowej wykonalności.

Jeśli orzeczenie ma natychmiastowa wykonalność, to należy je wykonać bez względu na to, czy jest prawomocne. Zatem, proszę zapoznać się z jego treścią i będzie Pani znała odpowiedź, której nikt tutaj nie udzieli nie znając treści orzeczenia.

Dokładnie tak. Kluczowe jest zapoznanie się z treścią orzeczenia, aby mieć pewność co do jego statusu. Jeśli istnieją realne obawy co do bezpieczeństwa dzieci w kontakcie z ojcem, warto zgłosić te obawy odpowiednim służbom i być może zastosować o tymczasowe ograniczenie praw rodzicielskich ojca w oparciu o art. 109 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku po rozwodzie.
Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?...
Zapis mieszkania w testamencie.
Cześć, Mieszkanie (poprzez sprawę sądową, testament) zostało podzielone na trzy osoby, tylko jedna z nich jest pełnoletnia i z tego wzgledu mam pytanie- •czy rodzice dwójki małoletnich po sprzedaży dostaną pieniądze normalnie, czy musza być one w jakiś sposób zamrożone do skończenia osiemnastego roku życia przez dzieci? •I czy podatek musi być zapłacony przez wszystkie strony by mieszkanie mogło iść na sprzedaż?...
Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku, a bezpośrednio wezwanie do zapłaty.
W kwietniu miałem sprawę w sądzie w związku z mandatem drogowym. W sumie trzy sprawy, jednak na dwóch ostatnich nie pojawiłem się, gdyż obecność była nieobowiązkowa. Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku w tej sprawie, za to dziś wezwanie do zapłaty grzywny. Jestem w szoku. Wypadało by chyba udać się do tamtejszego sądu i zapytać ... Obowiązują tu jakieś terminy na wniesienie ... w zasadzie nie wiem co wnosić i gdzie, mam w ręku wezwani...
Darowizna pieniędzy.
Planuje zakup mieszkania (rynek pierwotny), musze wspomóc się kredytem ale teściowa też zaproponowała pomoc- darowiznę pieniężną. Czy ta darowizna musi być max 36 120- aby nie wiązała się z koniecznością opłacenia podatku czy przy przeznaczeniu pieniędzy na zakup mieszkania ta kwota jest wyższa? A jeśli tak jakie warunki trzeba spełnić? Dodam ze teściowa wcześniej żadnych darowizn na moją rzecz nie czyniła. Będę bardzo wdzięczna za pomoc....

Wyszukiwarka