Nieprawomocny wyrok sądu w sprawie widzeń dzieci z ojcem.

Witam serdecznie. Nieprawomocnym wyrokiem sądu ojciec dzieci może je zabierać w 2 i 4 sobotę miesiąca na 4 godziny. Pisałam wniosek o uzasadnienie, chcę apelować. Czy że względu na to, że boję się o ich zdrowie, życie i to, że ojciec może je wywieźć, dopóki wyrok nie jest prawomocny mogę mu dzieci nie wydawać? Sprawa pilna, strasznie się tego boję.
anonim cytuj
11-10-2021
Skoro postanowienie nie jest prawomocne to nie może zabierać, chyba że ma zabezpieczenie.
Miejsce pobytu jest zasadzone przy Pani?

anonim cytuj
11-10-2021
Skoro postanowienie nie jest prawomocne to nie może zabierać, chyba że ma zabezpieczenie.

tak

anonim cytuj
11-10-2021
tak

Jeśli miejsce jest przy Pani to gdy nie odwiezie na kontakt zgłaszać sprawę na policję i do sądu o natychmiastowe odebranie i wydanie dziecka z kuratorem, wtedy już nie przelewki

anonim cytuj
11-10-2021
Jeśli orzeczenie ma natychmiastowa wykonalność, to należy je wykonać bez względu na to, czy jest prawomocne. Zatem, proszę zapoznać się z jego treścią i będzie Pani znała odpowiedź, której nikt tutaj nie udzieli nie znając treści orzeczenia.

anonim cytuj
11-10-2021
Witam serdecznie. Nieprawomocnym wyrokiem sądu ojciec dzieci może je zabierać w 2 i 4 sobotę miesiąca na 4 godziny. Pisałam wniosek o uzasadnienie, chcę apelować. Czy że względu na to, że boję się o ich zdrowie, życie i to, że ojciec może je wywieźć, dopóki wyrok nie jest prawomocny mogę mu dzieci nie wydawać? Sprawa pilna, strasznie się tego boję.

Jeśli wyrok nie jest jeszcze prawomocny, to jego egzekucja zależy od tego, czy orzeczenie zawiera klauzulę natychmiastowej wykonalności. Zgodnie z art. 330 Kodeksu postępowania cywilnego, sąd może nadać wyrokowi natychmiastową wykonalność. W takim przypadku, niezależnie od wniesienia apelacji, wyrok będzie musiał być realizowany. W sytuacji, gdy wyrok nie zawiera takiej klauzuli, nie jest obowiązkowy do realizacji do momentu jego uprawomocnienia.

Jeśli miejsce jest przy Pani to gdy nie odwiezie na kontakt zgłaszać sprawę na policję i do sądu o natychmiastowe odebranie i wydanie dziecka z kuratorem, wtedy już nie przelewki

W sytuacji, gdy ojciec dzieci nie przestrzega wyroku dotyczącego czasu widzeń, można zgłosić to do odpowiednich służb. Jednakże zanim podejmie Pani takie kroki, warto upewnić się, czy wyrok faktycznie zawiera klauzulę natychmiastowej wykonalności.

Jeśli orzeczenie ma natychmiastowa wykonalność, to należy je wykonać bez względu na to, czy jest prawomocne. Zatem, proszę zapoznać się z jego treścią i będzie Pani znała odpowiedź, której nikt tutaj nie udzieli nie znając treści orzeczenia.

Dokładnie tak. Kluczowe jest zapoznanie się z treścią orzeczenia, aby mieć pewność co do jego statusu. Jeśli istnieją realne obawy co do bezpieczeństwa dzieci w kontakcie z ojcem, warto zgłosić te obawy odpowiednim służbom i być może zastosować o tymczasowe ograniczenie praw rodzicielskich ojca w oparciu o art. 109 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

wesele i opłata ZAiKS
Dzień dobry mam pytanie co do zaiksu mamy wesele w sobotę, w umowie z orkiestra mamy napisane że my mamy zapłacić zaiks, w umowie z salą nie ma słowa na ten temat. W Internecie sprzeczne zdania jedni mówią że trzeba inni że to sala i orkiestra ma się tym martwić, jak to w końcu wygląda?:) ...
Nadzór budowlany.
Czy Nadzór budowlany może nakazać winowajcy doprowadzenie do stanu zgodnego z prawem budowlanym pozostawionej po rozbudowie części budynku poszkodowanego ? Innymi słowy kto ma wykonać czynności naprawcze budynku, który został pozostawiony po rozbudowie (budowie nowego budynku ). Właściciel pozostawionego budynku, czy inwestor który postawił nowy budynek ?...
Co zrobić gdy żona nie chce mnie wpuścić do domu?
Witam, odszedłem od żony do innej kobiety ale nadal jesteśmy małżeństwem, ale ona pozmieniała zamki w drzwiach i nie mam wstępu do domu, chociaż to wspólnota majątkowa. Jak to rozwiązać ?...
Brat wziął na mnie chwilówkę.
Cześć, postanowiłem zasięgnąć porady. Sprawa wygląda tak, że brat bez mojej zgody i wziął na moje dane pożyczkę w Wonga. Pomijając awanturę jaką mu zrobiłem i jego zapewnienia, że będzie spłacał to co mi jeszcze zostało? Czy istnieje możliwość przepisania tej pożyczki na niego? Co zrobić? Mnie nie stać na płacenie rat po 500 złotych, tym bardziej spłaty całej pożyczki. Nie chcę, żeby poszedł siedzieć....

Wyszukiwarka