Nieprawomocny wyrok sądu w sprawie widzeń dzieci z ojcem.

Witam serdecznie. Nieprawomocnym wyrokiem sądu ojciec dzieci może je zabierać w 2 i 4 sobotę miesiąca na 4 godziny. Pisałam wniosek o uzasadnienie, chcę apelować. Czy że względu na to, że boję się o ich zdrowie, życie i to, że ojciec może je wywieźć, dopóki wyrok nie jest prawomocny mogę mu dzieci nie wydawać? Sprawa pilna, strasznie się tego boję.
anonim cytuj
11-10-2021
Skoro postanowienie nie jest prawomocne to nie może zabierać, chyba że ma zabezpieczenie.
Miejsce pobytu jest zasadzone przy Pani?

anonim cytuj
11-10-2021
Skoro postanowienie nie jest prawomocne to nie może zabierać, chyba że ma zabezpieczenie.

tak

anonim cytuj
11-10-2021
tak

Jeśli miejsce jest przy Pani to gdy nie odwiezie na kontakt zgłaszać sprawę na policję i do sądu o natychmiastowe odebranie i wydanie dziecka z kuratorem, wtedy już nie przelewki

anonim cytuj
11-10-2021
Jeśli orzeczenie ma natychmiastowa wykonalność, to należy je wykonać bez względu na to, czy jest prawomocne. Zatem, proszę zapoznać się z jego treścią i będzie Pani znała odpowiedź, której nikt tutaj nie udzieli nie znając treści orzeczenia.

anonim cytuj
11-10-2021
Witam serdecznie. Nieprawomocnym wyrokiem sądu ojciec dzieci może je zabierać w 2 i 4 sobotę miesiąca na 4 godziny. Pisałam wniosek o uzasadnienie, chcę apelować. Czy że względu na to, że boję się o ich zdrowie, życie i to, że ojciec może je wywieźć, dopóki wyrok nie jest prawomocny mogę mu dzieci nie wydawać? Sprawa pilna, strasznie się tego boję.

Jeśli wyrok nie jest jeszcze prawomocny, to jego egzekucja zależy od tego, czy orzeczenie zawiera klauzulę natychmiastowej wykonalności. Zgodnie z art. 330 Kodeksu postępowania cywilnego, sąd może nadać wyrokowi natychmiastową wykonalność. W takim przypadku, niezależnie od wniesienia apelacji, wyrok będzie musiał być realizowany. W sytuacji, gdy wyrok nie zawiera takiej klauzuli, nie jest obowiązkowy do realizacji do momentu jego uprawomocnienia.

Jeśli miejsce jest przy Pani to gdy nie odwiezie na kontakt zgłaszać sprawę na policję i do sądu o natychmiastowe odebranie i wydanie dziecka z kuratorem, wtedy już nie przelewki

W sytuacji, gdy ojciec dzieci nie przestrzega wyroku dotyczącego czasu widzeń, można zgłosić to do odpowiednich służb. Jednakże zanim podejmie Pani takie kroki, warto upewnić się, czy wyrok faktycznie zawiera klauzulę natychmiastowej wykonalności.

Jeśli orzeczenie ma natychmiastowa wykonalność, to należy je wykonać bez względu na to, czy jest prawomocne. Zatem, proszę zapoznać się z jego treścią i będzie Pani znała odpowiedź, której nikt tutaj nie udzieli nie znając treści orzeczenia.

Dokładnie tak. Kluczowe jest zapoznanie się z treścią orzeczenia, aby mieć pewność co do jego statusu. Jeśli istnieją realne obawy co do bezpieczeństwa dzieci w kontakcie z ojcem, warto zgłosić te obawy odpowiednim służbom i być może zastosować o tymczasowe ograniczenie praw rodzicielskich ojca w oparciu o art. 109 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wymeldowanie w drodze postępowania administracyjnego.
Partnerka zakończyła 2 letnią batalię o podział majątku z ex mężem. Sprawę wygrała ma wpis do księgi wieczystej że jej jest już mieszkanie , ma wyrok i poszła do gminy żeby wymeldować ex a pani jej powiedziała że on musi się sam wymeldować. I moje pytanie czy muszą go wymeldować jak ma wyrok i wpis do księgi że mieszkanie jest już tylko jej czy faktycznie on musi się wymeldować osobiście?...
Skarga na adwokata.
Chcialbym zlozyc skarge na adwokata za nieuzasadnione wypowiedzenie pelnomocnictwa. Zaplacilem za calosc ponad 11 lat temu za sprawe o podzial czesci wspolnych to jest suteren i poddasza w budynku. Posiadam emaile w ktorych adwokat domaga sie oplaty w calosci bo inaczej nie podejmie sie tej sprawy. Na dzien dzisiejszy sprawa poszla do Sadu Okregowego poniewaz zlozylem pismo odwolawcze od postanowienia wstepnego a moj adwokat zlozyl wypowiedzenie...
Rozprawa alimentacyjna.
Wkrótce sprawa o alimenty. Mąż prowadzi JDG. Czy wszystko co wrzuca w koszty księgowej uznawane jest za zasadne ? Chodzi mi o to że mam sporo przesłanek by sadzić ze mąż sztucznie zaniża swój dochód generując „koszty”. Cel: 1. Wykazanie mniejszych dochodów przed sądem w kwestii alimentów (wiem ze liczy się tez możliwość zarobkowa, mąż działa na prowizjach wiec nie wiem jak to będzie skalowalne) 2. Być może także obniżenie opłacanych składek...
Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?
Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu? I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nie...

Wyszukiwarka