Czy właściciel ma prawo wchodzić do wynajmowanego domu

Witam.Dom wynajmowany na pół mieszkają w nim dwie rodziny(obce dla siebie).Czy właściciel ma prawo codziennie wchodzić do niego? Chodzi po całej klatce lokale są osobne do mieszkań.Od strychu do piwnicy codziennie przyjeżdża i sobie chodzi i sprawdza czym palimy co wyrzucamy do koszy czy sprzątamy.
anonim cytuj
22-11-2022
Klatka schodowa jest częścią wspólną. Państwo wynajmujący jedynie lokale i tam właściciel nie wchodzi. Prawo ma a pewnie się boi o stan kotła i żeby mandatu za zanieczyszczanie powietrza nie dostać, by rury nie popękały, by się szczury nie zalęgły by śmieci były posortowane bo za to tez są opłaty. Jak z państwa strony wszystko będzie w porządku to szybko mu się znudzi i zacznie przyjeżdzac rzadziej...

anonim cytuj
22-11-2022
Zasadniczo właściciel nieruchomości, który ją wynajmuje, nie może dowolnie wchodzić do wynajmowanego mieszkania czy domu bez zgody najemcy. Oto kilka punktów wyjaśniających tę sytuację:

Zakres prawa najmu: Umowa najmu mieszkania powinna określać zakres korzystania z nieruchomości przez najemcę. Zgodnie z art. 681 Kodeksu cywilnego, właściciel (wynajmujący) jest zobowiązany przekazać najemcy rzecz w stanie nadającym się do użytku zgodnie z umową i utrzymywać ją w tym stanie przez cały czas trwania najmu.

Prawo do prywatności: Art. 5 Kodeksu cywilnego mówi o tzw. zasadzie dobrej wiary. Oznacza to, że wynajmujący powinien respektować prawa i dobra osobiste najemcy, w tym jego prawo do prywatności. Bez zgody najemcy wynajmujący nie powinien wchodzić do jego lokalu.

Klatka schodowa jest częścią wspólną. Państwo wynajmujący jedynie lokale i tam właściciel nie wchodzi.

Jeśli chodzi o klatkę schodową, faktycznie jest to część wspólna i dostęp do niej może być szerszy. Jednak codzienne sprawdzanie przez właściciela, czym palą najemcy czy co wyrzucają do koszy, może być uznawane za naruszenie ich praw.

Zasada dobrej wiary: Takie postępowanie właściciela, mimo że może być motywowane troską o stan techniczny budynku lub uniknięciem kar, powinno być prowadzone w sposób nie naruszający praw innych. Najlepszym rozwiązaniem byłoby ustalenie konkretnych terminów, w których właściciel chciałby przeprowadzić np. kontrole techniczne.
Jeśli najemcy czują się nieswojo z powodu częstych wizyt właściciela, warto, aby przemyśleli kwestię porozumienia z nim na piśmie w celu uregulowania takich wizyt.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić?
Hej. Może ktoś wie co powinnam zrobić. Zmarł mój ojciec, z którym całe życie nie miałam kontaktu. Nic praktycznie o nim nie wiem, ale raczej pozostawił mi długi (nigdy np. nie spłacił mi alimentów), nie należał do osób majętnych (raczej wolał zajrzeć do butelki niż zainteresować się mną). Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić? Nie wiem czy mam jakieś rodzeństwo, czy jakąkolwiek rodzinę z jego strony. Mam 3jkę dzieci....
Dopisanie współkredytobiorcy do aktu notarialnego.
Dzień dobry. Ponad 7 lat temu wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny z MDM, tzw. "Singiel na swoim", ale jako, iż nie jesteśmy małżeństwem i skorzystać przy MDM, mogłem tylko z opcji singiel, ja jestem tylko beneficjentem, a więc mimo, że kredyt był wzięty wspólnie, tylko ja i bank jesteśmy w akcie notarlamymy. Z racji, że minęło już ponad 5 lat od wzięcia kredytu, chciałbym dopisać swojego współkredytobiorcę do aktu notarialnego (nie jes...
Kamery z podsłuchem w miejscu pracy.
Około 1,5 tygodnia temu zostałam zwolniona z pracy i wysłana na urlop. Tuż po moim wyjściu kierownik oznajmił pracownikom „po cichu”, ze są podsłuchy w kamerach. Pracownicy zweryfikowali to w biurze ochroniarza i słychać wszystko, nawet naprawdę ciche szepty. Ja pod kamerami rozmawiałam o swoich prywatnych sprawach z przyjacielem, nie chce żeby zostało to wykorzystane. Dodatkowo dyrektor firmy ma niewidzialny, zdalny podgląd monitorów pracowników...
Spadek po mezu w postaci pola (ingerowanie w sprzedaż)
Dzień dobry, Po mezu odziedziczyłam m.in.spadek w postaci pola. Jest to spadek po teściu. Teść zmarł w marcu 2018r. On dziedziczył z swoim bratem gospodarstwo po rodzicach .Teraz 1/2 ma wuj a druga część jest na rodzeństwo męża na mnie i dzieci oraz teściową. Łącznie z dziećmi mamy 1/ 8 część. Po śmierci męża ( rok temu ) był nacisk rodziny aby to sprzedać. Miało się to odbyc zaraz po żniwach. Z uwagi na to że posiadam nieletnie dzie...

Wyszukiwarka