Czy właściciel ma prawo wchodzić do wynajmowanego domu

Witam.Dom wynajmowany na pół mieszkają w nim dwie rodziny(obce dla siebie).Czy właściciel ma prawo codziennie wchodzić do niego? Chodzi po całej klatce lokale są osobne do mieszkań.Od strychu do piwnicy codziennie przyjeżdża i sobie chodzi i sprawdza czym palimy co wyrzucamy do koszy czy sprzątamy.
anonim cytuj
22-11-2022
Klatka schodowa jest częścią wspólną. Państwo wynajmujący jedynie lokale i tam właściciel nie wchodzi. Prawo ma a pewnie się boi o stan kotła i żeby mandatu za zanieczyszczanie powietrza nie dostać, by rury nie popękały, by się szczury nie zalęgły by śmieci były posortowane bo za to tez są opłaty. Jak z państwa strony wszystko będzie w porządku to szybko mu się znudzi i zacznie przyjeżdzac rzadziej...

anonim cytuj
22-11-2022
Zasadniczo właściciel nieruchomości, który ją wynajmuje, nie może dowolnie wchodzić do wynajmowanego mieszkania czy domu bez zgody najemcy. Oto kilka punktów wyjaśniających tę sytuację:

Zakres prawa najmu: Umowa najmu mieszkania powinna określać zakres korzystania z nieruchomości przez najemcę. Zgodnie z art. 681 Kodeksu cywilnego, właściciel (wynajmujący) jest zobowiązany przekazać najemcy rzecz w stanie nadającym się do użytku zgodnie z umową i utrzymywać ją w tym stanie przez cały czas trwania najmu.

Prawo do prywatności: Art. 5 Kodeksu cywilnego mówi o tzw. zasadzie dobrej wiary. Oznacza to, że wynajmujący powinien respektować prawa i dobra osobiste najemcy, w tym jego prawo do prywatności. Bez zgody najemcy wynajmujący nie powinien wchodzić do jego lokalu.

Klatka schodowa jest częścią wspólną. Państwo wynajmujący jedynie lokale i tam właściciel nie wchodzi.

Jeśli chodzi o klatkę schodową, faktycznie jest to część wspólna i dostęp do niej może być szerszy. Jednak codzienne sprawdzanie przez właściciela, czym palą najemcy czy co wyrzucają do koszy, może być uznawane za naruszenie ich praw.

Zasada dobrej wiary: Takie postępowanie właściciela, mimo że może być motywowane troską o stan techniczny budynku lub uniknięciem kar, powinno być prowadzone w sposób nie naruszający praw innych. Najlepszym rozwiązaniem byłoby ustalenie konkretnych terminów, w których właściciel chciałby przeprowadzić np. kontrole techniczne.
Jeśli najemcy czują się nieswojo z powodu częstych wizyt właściciela, warto, aby przemyśleli kwestię porozumienia z nim na piśmie w celu uregulowania takich wizyt.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Prawo jazdy.
Robiłam kurs na prawo jazdy w 2011 roku. Zdawałam w OSK egzamin praktyczny, do teorii nie przystąpiłam wtedy, dopiero w tym roku. Teraz chciałabym sprawę dokończyć. Od OSK nie otrzymałam kart jazd, tylko umowę i rachunek. Oni karty jazdy zniszczyli. Nie chcą wystawić żadnego zaświadczenia o ukończeniu kursu, namawiają do ponownego wykupienia kursu. Teoretycznie kurs jest dożywotni, no ale bez ukończonych obydwu egzaminów wtedy nie uznają go jako ...
dług alimentacyjny
Witam! Mam 23 lata, nie uczę się, pracuje w sklepie spożywczym, gdzie nie zarabiam zbyt wiele. Mój ojciec dalej płaci na mnie alimenty, ponieważ ma dług alimentacyjny który wynosi ponad 100 tyś zł. Alimenty zaczął płacić późno, miał chyba około 8/9 lat, a powinien od mojego urodzenia, a do tego nie zawsze regularnie. Ma zasądzone płacić 250 zł miesięcznie. Ale skoro mam 23 lata a do tego się nie uczę, to ma prawo przestać na mnie płacić mimo że a...
Wykreślenie z listy studentów a zapłata za czesne.
Dnia 11.10.2023 złożyłem rezygnację ze studiów, powodem była zła sytuacja materialna. Dziś dostałem decyzję po prawie dwóch tygodniach, iż owszem zostałem wykreślony z listy studentów, ale "decyzja nie jest równoznaczna z rozliczeniem finansowym z uczelnią. Do zapłaty pozostało czesne w wysokości 600 zł. Odsetki będą naliczane do dnia spłaty zaległości z czesnym. Wszelkich informacji na temat ewentualnych zaległości udziela Dział Płatności i...
Działania terenowe komornika.
Zastanawia mnie kwestia egzekucji komorniczej z wejściem do lokalu w którym nie mieszka dłużnik. Dlaczego? Kiedyś dostałem na swój adres list z firmy windykacyjnej adresowany do właściciela mieszkania sprzed 20 lat. Mieszkanie jest moją własnością od ponad 5 lat kalendarzowych (bliżej 10 ) Urodziło się jednak w mej głowie pytanie: a co gdyby komornik przyszedł do mojego mieszkania w którym kiedyś zamieszkiwał dłużnik, otworzył by pod moją nie...

Wyszukiwarka