Wniosek o ubezwłasnowolnienie - jakie dokumenty?

Witam,
Z gory przepraszam za brak znakow polskich (pisze z zagranicy).
Jakie dokumenty musze zalaczyc do wniosku o ubezwlasnowolnienie mamy, z ktora nie ma kontaktu? Mama ma chorobe psychiczna i juz od paru lat przebywa w domu opieki. Na chwile obecna nie ma z nia kontaktu, nie poznaje nikogo i jast osoba lezaca.
Uzyskalam informacje ze musze dolaczyc do wniosku nastepujace dokumenty:
- skrocony akt urodzenia mamy,
- moj skrocony akt urodzenia,
- dokument stwierdzajacy opieke medyczna mamy - skad to sie pobiera? Czy dom opieki moze wystawic taki dokument?
Czy oprocz powyzej wymienionych zalacznikow bedzie jeszcze cos wymagane?
Bardzo prosze o pomoc i gory dziekuje.
anonim cytuj
23-03-2024
Do wniosku o ubezwłasnowolnienie należy załączyć następujące dokumenty:

Skrócony akt urodzenia osoby, której dotyczy wniosek – w tym przypadku Twojej mamy. Jest to dokument potwierdzający jej tożsamość.

Skrócony akt urodzenia wnioskodawcy – czyli Twój skrócony akt urodzenia, aby wykazać pokrewieństwo z osobą, której dotyczy wniosek.

Dokumentacja medyczna – powinna potwierdzać stan zdrowia psychicznego osoby, która ma być ubezwłasnowolniona. Dokumenty te mogą być wystawione przez lekarzy specjalistów (psychiatrów, neurologów) lub placówki, w której osoba przebywa (np. dom opieki). Dom opieki, w którym przebywa Twoja mama, może wystawić odpowiednie zaświadczenie o stanie jej zdrowia. Jeżeli dokumentacja jest dostępna, warto dołączyć także wcześniejsze opinie lekarskie i historię choroby.

Zaświadczenie o pobycie w domu opieki – dodatkowo można dołączyć zaświadczenie potwierdzające, że Twoja mama przebywa w domu opieki, co może być istotne dla sądu przy rozpatrywaniu wniosku.

Opinia psychiatryczna lub psychologiczna – w niektórych przypadkach sąd może wymagać opinii biegłego sądowego psychiatry lub psychologa. Taka opinia może zostać zlecona przez sąd, ale warto wcześniej zgromadzić dostępne opinie lekarskie.

anonim cytuj
03-09-2024

Sugerowane Tematy

Czy w obecnej sytuacji mogę bezpiecznie kupić samochód od Ukraińca / albo uchodzcy ?
Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie? Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty? Jest to normalna transakcja, ogłoszenie znalazłam na fb, samochód za 10 tyś....
Naruszenie dóbr osobistych.
Chciałbym założyć sprawę w sądzie o naruszenie dóbr osobistych. W związku z tym mam kilka pytań. Z tego co udało mi się ustalić. To muszę ustalić Imię Nazwisko oraz adres zamieszkania osoby którą chce pozwać. Chciałbym jednakże dowiedzieć się, jak wygląda cały proces. Rozumiem, że w pierwszej kolejności muszę zgłosić się na policje w celu ustalenia danych osobowych osoby pozywanej. Czy na tym etapie musze przedstawić policji coś więcej niż wo...
Oszustwo internetowe.
Proszę o pomoc a raczej wyjaśnienie. 29.12.2023 bank nałożył mi blokadę na konto na ponad 700 zł. Było to w godzinach wieczornych. Od razu sprawdziłam maila, gdzie dostałam wiadomość, że 2 osoby dokonały zamówienia na niemieckim Amazonie z wykorzystaniem danych mojej karty. Od razu zadzwoniłam na infolinię, zgłosiłam sprawę, kartę zastrzegłam i zablokowałam dostęp do konta oraz aplikacji banku. Złożono reklamację, nie udało się wstrzymać pieniędz...
Wymiana drzwi w mieszaniu komunalnym
Witam.Mam taki problem, mieszkam w bloku 3 piętrowym.Mieszkanie nie jest własnościowe dostałem je od miasta.Wyremontowalem całe mieszkanie rok temu wymieniłem także drzwi od mieszkania tyle ze jak większość sąsiadów otwieranie na zewnątrz, teraz spółdzielnia napisała mi list że przyjdą i będą wymieniać mi drzwi żeby otwierały się do wewnątrz i tyle zero dodatkowych info tzn jakie drzwi itd..rozumiem przepisy pożarowe itd ale pytanie czy mogą rozw...

Wyszukiwarka