Wniosek o ubezwłasnowolnienie - jakie dokumenty?

Witam,
Z gory przepraszam za brak znakow polskich (pisze z zagranicy).
Jakie dokumenty musze zalaczyc do wniosku o ubezwlasnowolnienie mamy, z ktora nie ma kontaktu? Mama ma chorobe psychiczna i juz od paru lat przebywa w domu opieki. Na chwile obecna nie ma z nia kontaktu, nie poznaje nikogo i jast osoba lezaca.
Uzyskalam informacje ze musze dolaczyc do wniosku nastepujace dokumenty:
- skrocony akt urodzenia mamy,
- moj skrocony akt urodzenia,
- dokument stwierdzajacy opieke medyczna mamy - skad to sie pobiera? Czy dom opieki moze wystawic taki dokument?
Czy oprocz powyzej wymienionych zalacznikow bedzie jeszcze cos wymagane?
Bardzo prosze o pomoc i gory dziekuje.
anonim cytuj
23-03-2024
Do wniosku o ubezwłasnowolnienie należy załączyć następujące dokumenty:

Skrócony akt urodzenia osoby, której dotyczy wniosek – w tym przypadku Twojej mamy. Jest to dokument potwierdzający jej tożsamość.

Skrócony akt urodzenia wnioskodawcy – czyli Twój skrócony akt urodzenia, aby wykazać pokrewieństwo z osobą, której dotyczy wniosek.

Dokumentacja medyczna – powinna potwierdzać stan zdrowia psychicznego osoby, która ma być ubezwłasnowolniona. Dokumenty te mogą być wystawione przez lekarzy specjalistów (psychiatrów, neurologów) lub placówki, w której osoba przebywa (np. dom opieki). Dom opieki, w którym przebywa Twoja mama, może wystawić odpowiednie zaświadczenie o stanie jej zdrowia. Jeżeli dokumentacja jest dostępna, warto dołączyć także wcześniejsze opinie lekarskie i historię choroby.

Zaświadczenie o pobycie w domu opieki – dodatkowo można dołączyć zaświadczenie potwierdzające, że Twoja mama przebywa w domu opieki, co może być istotne dla sądu przy rozpatrywaniu wniosku.

Opinia psychiatryczna lub psychologiczna – w niektórych przypadkach sąd może wymagać opinii biegłego sądowego psychiatry lub psychologa. Taka opinia może zostać zlecona przez sąd, ale warto wcześniej zgromadzić dostępne opinie lekarskie.

anonim cytuj
03-09-2024

Sugerowane Tematy

Zakaz wykonywania zawodu liczy się od wydania wyroku czy od uprawomocnienia go?
Witam. Znajomy miał wyrok za przekroczenie uprawnień oraz zakaz wykonywania zawodu na okres pięciu lat. Wyrok był z czerwca 2017, natomiast uprawomocnił się w styczniu 2018. Od której daty należy liczyć te pięć lat zakazu wykonywania zawodu? Z dobry dziękuję za odpowiedź ...
Upadłość konsumencka a egzekucja komornicza.
Dziś odebrałem 2 listy. Jeden z 21.11.23 - postanowienie upadłości konsumenckiej o którą się staram. Drugi z 29.11.23 z urzędu skarbowego który poszedł również do agencji pracy która zatrudnia mnie na umowę zlecenie. Jest tam napisane aby pracodawca nie uiszczał wynagrodzenia do wysokości tam 3500 z groszami zobowiązanemu. Raz że to jedyne moje źródło dochodu. Prace rozpocząłem od 2 listopada za 24zł brutto po 5 h dziennie. Ja około 2000 zarobię....
Umowa najmu okazjonalnego.
Czy w jakiś sposób umowa najmu okazjonalnego może być niekorzystna na najemcy? Chodzi o samą formę umowy. Osoby zainteresowane wynajmem nie chcą podpisać umowy najmu okazjonalnego, tłumacząc się komplikacjami prywatnymi, których nie chcą mówić. Czy ta umowa w jakiś sposób różni się od umowy na czas określony dla najemcy? Czy np. po zakończeniu umowy na czas określony trzeba znaleźć lokal zastępczy w sytuacji kiedy najemca nie chce się wyprowadz...
Darowizna od babci.
Babcia chce mi zrobić darowiznę pieniężną. Wiem, że kwota 36tys jest wolna od podatku i nie muszę tego zgłaszać do US. Jak to zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem... Jeśli babcia jest osobą nie chodząca i nie wychodzi z domu. Ja dostanę tą kwotę do ręki ale nie chcę tych pieniędzy trzymać w domu tylko chcę je wpłacić na swoje konto. I tu jest pytanie... Czy jak sama sobie wpłacę tą kwotę i nadam tytuł "darowizna od babci" będzie w ...

Wyszukiwarka