Wniosek o ubezwłasnowolnienie - jakie dokumenty?

Witam,
Z gory przepraszam za brak znakow polskich (pisze z zagranicy).
Jakie dokumenty musze zalaczyc do wniosku o ubezwlasnowolnienie mamy, z ktora nie ma kontaktu? Mama ma chorobe psychiczna i juz od paru lat przebywa w domu opieki. Na chwile obecna nie ma z nia kontaktu, nie poznaje nikogo i jast osoba lezaca.
Uzyskalam informacje ze musze dolaczyc do wniosku nastepujace dokumenty:
- skrocony akt urodzenia mamy,
- moj skrocony akt urodzenia,
- dokument stwierdzajacy opieke medyczna mamy - skad to sie pobiera? Czy dom opieki moze wystawic taki dokument?
Czy oprocz powyzej wymienionych zalacznikow bedzie jeszcze cos wymagane?
Bardzo prosze o pomoc i gory dziekuje.
anonim cytuj
23-03-2024
Do wniosku o ubezwłasnowolnienie należy załączyć następujące dokumenty:

Skrócony akt urodzenia osoby, której dotyczy wniosek – w tym przypadku Twojej mamy. Jest to dokument potwierdzający jej tożsamość.

Skrócony akt urodzenia wnioskodawcy – czyli Twój skrócony akt urodzenia, aby wykazać pokrewieństwo z osobą, której dotyczy wniosek.

Dokumentacja medyczna – powinna potwierdzać stan zdrowia psychicznego osoby, która ma być ubezwłasnowolniona. Dokumenty te mogą być wystawione przez lekarzy specjalistów (psychiatrów, neurologów) lub placówki, w której osoba przebywa (np. dom opieki). Dom opieki, w którym przebywa Twoja mama, może wystawić odpowiednie zaświadczenie o stanie jej zdrowia. Jeżeli dokumentacja jest dostępna, warto dołączyć także wcześniejsze opinie lekarskie i historię choroby.

Zaświadczenie o pobycie w domu opieki – dodatkowo można dołączyć zaświadczenie potwierdzające, że Twoja mama przebywa w domu opieki, co może być istotne dla sądu przy rozpatrywaniu wniosku.

Opinia psychiatryczna lub psychologiczna – w niektórych przypadkach sąd może wymagać opinii biegłego sądowego psychiatry lub psychologa. Taka opinia może zostać zlecona przez sąd, ale warto wcześniej zgromadzić dostępne opinie lekarskie.

anonim cytuj
03-09-2024

Sugerowane Tematy

Ugoda alimentacyjna z partnerką.
Zawarłem ugodę alimentacyjną z partnerką. (Bez notariusza, mediatora) napisała wniosek, ja podpisałem I złożyliśmy po prostu do sadu. Wkrótce się rozstaliśmy I wyrzuciła mnie z mieszkania. Niedawno przyszło pismo z sadu, ze w ów wniosku są braki formalne. W związku z czym mam pytanie czy te alimenty są ustalone czy nie? Do tej pory płaciłem, lecz przy samodzielnym utrzymaniu nie stać mnie płacić tak wysokich alimentów jak na ugodzie tj. 1100 zł. ...
Umowa zlecenie.
Umowa zlecenie zawarta w lipcu do końca września 2024 ? Nie widzę żadnego zapisu o braku możliwości zerwania umowy . Zleceniodawca straszy ze nie mogę się zwolnić przed końcem umowy bo będą kary pieniężne. Czy nie można zerwać umowy przed czasem ? Nie podlega ta umowa ubezpieczeniu zdrowotnemu stąd kolejne pytanie czy l4 usprawiedliwia w takim wypadku od nieobecności w pracy ?...
Bank opóźnia wystawienie listu mazalnego.
Witam, kiedyś wynikła taka sytuacja, że moja mama wzięła kredyt na otworzenie firmy, pod hipotekę, niedawno z ojcem spłaciliśmy całkowicie ten kredyt, bo mama zmarła w 2017 roku. Bank w którym brała kredyt przestał istnieć i został przejęty przez większy bank. Pani w ów banku poinformowała nas o liście mazalnym, tylko, że coś się to bardzo przedłuża, co można zrobić z tym faktem?, pani która nas obsługuje nie ma jak by w tym winy, tłumaczy się gł...
Zgoda na ustawienie słupa elektrycznego na mojej działce.
Dzień dobry. Czy muszę wyrazić zgodę na ustawienie słup elektrycznego na mojej działce, co jeśli się nie zgodzę by przez moją działkę ciągnęli prąd do sąsiedniej działki, przez moją, czy jeśli się zgodzę należy mi się jakaś rekompensata, odszkodowanie?...

Wyszukiwarka