Wniosek o ubezwłasnowolnienie - jakie dokumenty?

Witam,
Z gory przepraszam za brak znakow polskich (pisze z zagranicy).
Jakie dokumenty musze zalaczyc do wniosku o ubezwlasnowolnienie mamy, z ktora nie ma kontaktu? Mama ma chorobe psychiczna i juz od paru lat przebywa w domu opieki. Na chwile obecna nie ma z nia kontaktu, nie poznaje nikogo i jast osoba lezaca.
Uzyskalam informacje ze musze dolaczyc do wniosku nastepujace dokumenty:
- skrocony akt urodzenia mamy,
- moj skrocony akt urodzenia,
- dokument stwierdzajacy opieke medyczna mamy - skad to sie pobiera? Czy dom opieki moze wystawic taki dokument?
Czy oprocz powyzej wymienionych zalacznikow bedzie jeszcze cos wymagane?
Bardzo prosze o pomoc i gory dziekuje.
anonim cytuj
23-03-2024
Do wniosku o ubezwłasnowolnienie należy załączyć następujące dokumenty:

Skrócony akt urodzenia osoby, której dotyczy wniosek – w tym przypadku Twojej mamy. Jest to dokument potwierdzający jej tożsamość.

Skrócony akt urodzenia wnioskodawcy – czyli Twój skrócony akt urodzenia, aby wykazać pokrewieństwo z osobą, której dotyczy wniosek.

Dokumentacja medyczna – powinna potwierdzać stan zdrowia psychicznego osoby, która ma być ubezwłasnowolniona. Dokumenty te mogą być wystawione przez lekarzy specjalistów (psychiatrów, neurologów) lub placówki, w której osoba przebywa (np. dom opieki). Dom opieki, w którym przebywa Twoja mama, może wystawić odpowiednie zaświadczenie o stanie jej zdrowia. Jeżeli dokumentacja jest dostępna, warto dołączyć także wcześniejsze opinie lekarskie i historię choroby.

Zaświadczenie o pobycie w domu opieki – dodatkowo można dołączyć zaświadczenie potwierdzające, że Twoja mama przebywa w domu opieki, co może być istotne dla sądu przy rozpatrywaniu wniosku.

Opinia psychiatryczna lub psychologiczna – w niektórych przypadkach sąd może wymagać opinii biegłego sądowego psychiatry lub psychologa. Taka opinia może zostać zlecona przez sąd, ale warto wcześniej zgromadzić dostępne opinie lekarskie.

anonim cytuj
03-09-2024

Sugerowane Tematy

Odstąpienie od umowy przedwstępnej.
Umowa przedwstępna była do 30.09.2023. Kupujący nieruchomość z rynku wtórnego załatwili wszystkie dokumenty potrzebne do finalizacji umowy. Pozostał tylko notariusz. Zbywca nieruchomości miał donieść dokument ze swojego banku, lecz ciągle się ociągał, twierdził, że będzie jutro, za tydzień. Jednym słowem zwodził. Zbywca odstąpił od umowy, gdyż twierdzi że umowa przedwstępna była do 30.09 i do umowy przyrzeczonej nie doszło. Jak tu wygląda spr...
Odmowa naprawy gwarancyjnej.
Szanowni Państwo piszę bo mam problem z serwisem oraz chciał bym przy okazji ostrzec przed zakupem urządzeń firmy ***. 22 marca 2023 roku kupiłem stację parową. W dniu 8 września 23 r. oddałem parownice do serwisu bo leci z niej woda. W dniu 12 września serwis poinformował mnie że owszem naprawi parownice ale za kwotę 400 zł. Serwis stwierdził że doszło do zakamienia urządzenia za co producent nie ponosi odpowiedzialności. W instrukcji obsługi...
wydziedziczenie
Dzień dobry. Czy może ktoś mi przybliżyć prawo spadkowe. Co mam zrobić, jeżeli zostałem wydziedziczony przez ojca? Testamentem na rzecz moich snów....
Wypadek w drodze do pracy.
Jestem na stażu i rozwaliłem sobie staw skokowy w drodze do pracy na podwórku. Świadkiem tego była osoba, która pracuję w tym samym miejscu i mieszka niedaleko mnie. Aktualnie mam sporządzoną kartę wypadku przez bhpowca, byłem też wcześniej na SOR ze względu na długie kolejki oraz u prywatnego ortopedy. Największym problemem dla mnie jest to, że musiałem płacić za prywatne wizyty (mam paragony oczywiście) bo terminy były dość dalekie i mam pytani...

Wyszukiwarka