Wniosek o ubezwłasnowolnienie - jakie dokumenty?

Witam,
Z gory przepraszam za brak znakow polskich (pisze z zagranicy).
Jakie dokumenty musze zalaczyc do wniosku o ubezwlasnowolnienie mamy, z ktora nie ma kontaktu? Mama ma chorobe psychiczna i juz od paru lat przebywa w domu opieki. Na chwile obecna nie ma z nia kontaktu, nie poznaje nikogo i jast osoba lezaca.
Uzyskalam informacje ze musze dolaczyc do wniosku nastepujace dokumenty:
- skrocony akt urodzenia mamy,
- moj skrocony akt urodzenia,
- dokument stwierdzajacy opieke medyczna mamy - skad to sie pobiera? Czy dom opieki moze wystawic taki dokument?
Czy oprocz powyzej wymienionych zalacznikow bedzie jeszcze cos wymagane?
Bardzo prosze o pomoc i gory dziekuje.
anonim cytuj
23-03-2024
Do wniosku o ubezwłasnowolnienie należy załączyć następujące dokumenty:

Skrócony akt urodzenia osoby, której dotyczy wniosek – w tym przypadku Twojej mamy. Jest to dokument potwierdzający jej tożsamość.

Skrócony akt urodzenia wnioskodawcy – czyli Twój skrócony akt urodzenia, aby wykazać pokrewieństwo z osobą, której dotyczy wniosek.

Dokumentacja medyczna – powinna potwierdzać stan zdrowia psychicznego osoby, która ma być ubezwłasnowolniona. Dokumenty te mogą być wystawione przez lekarzy specjalistów (psychiatrów, neurologów) lub placówki, w której osoba przebywa (np. dom opieki). Dom opieki, w którym przebywa Twoja mama, może wystawić odpowiednie zaświadczenie o stanie jej zdrowia. Jeżeli dokumentacja jest dostępna, warto dołączyć także wcześniejsze opinie lekarskie i historię choroby.

Zaświadczenie o pobycie w domu opieki – dodatkowo można dołączyć zaświadczenie potwierdzające, że Twoja mama przebywa w domu opieki, co może być istotne dla sądu przy rozpatrywaniu wniosku.

Opinia psychiatryczna lub psychologiczna – w niektórych przypadkach sąd może wymagać opinii biegłego sądowego psychiatry lub psychologa. Taka opinia może zostać zlecona przez sąd, ale warto wcześniej zgromadzić dostępne opinie lekarskie.

anonim cytuj
03-09-2024

Sugerowane Tematy

Zachowek od darowizny.
Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?...
Nie dostałam jeszcze UoP
Cześć, przychodzę do Was z zapytaniem. Podjęłam pracę z dn. 03.01.2024, na rozmowie o pracę było mówione wyraźnie, że zatrudnienie na UoP. Z tym, że przyszłam tego dnia, rozpoczęłam szkolenia (jakieś prezentacje itd), a umowy nadal nie mam podpisanej, żadnych badań ani nic. To może być tak przedłużane? Do pracy bezpośredniej jeszcze nie jestem dopuszczana, bo to etap szkoleń ale w innych miejscach pracy miałam umowę od pierwszego dnia kiedy się p...
Postępowanie spadkowe.
Mam kilka pytań na temat spadku w postaci mieszkania. Jest czwórka rodzeństwa( wszyscy pełnoletni)i w końcu zdecydowaliśmy się wszyscy wspólnie ze chcemy sprzedać to mieszkanie. Wiem że musimy się udać do notariusza, ale ze względu na to, że ja przebywam w UK i jestem ograniczona czasowo chciałabym przygotować się na to spotkanie. Jakich dokumentów potrzebujemy? Od czego zacząć? Kto zajmuje się sprzedażą (my osobiście czy jakieś firmy-ewentual...
Czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie bez wiedzy i zgody matki??
Witam przychodzę z zapytaniem czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce od 3 lat ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie Nigeryjskiej w Warszawie Bez wiedzy i zgody matki? Zdaje mi się że musi zostać wyrażona zgoda matki i musi być podpis ,matka nie zgodziła się na rejestrację A jednak do niej doszło bez jej wiedzy i podpisu. Proszę bez hejtu. Dziękuję....

Wyszukiwarka