Proszę o poradę. Chcemy z mężem sprzedać nasze mieszkanie, uzyskaną kwotę przekazać w darowiźnie córce, a ona wraz z zięciem dodatkowo wezmą kredyt i kupią dom, który już będzie ich własnością. Pozbywamy się swojej własności w zamian za dożywocie. Jak to wszystko przeprowadzić, aby zabezpieczyć nasze dożywocie u córki i zięcia.
Ale jak sprzedacie dom to ,gdzie to dożywocie chcecie mieć? Jak dobrze rozumiem ,pieniądze dajecie córce. To gdzie ma Was zabezpieczyć dożywotnie?
anonim cytuj
23-03-2024
Sprzedamy mieszkanie, nie dom. Córka kupi dom z zięciem i zabiorą nas do siebie.
anonim cytuj
23-03-2024
Z tym, że dożywocie musi być na mieszkaniu/domu, w którym żyjecie cały czas. Jeśli oni kupią na siebie dom, to Wy wtedy nie macie nic i nie możecie egzekwować opieki. Dacie kasę w darowiźnie więc pozbywacie się majątku.
anonim cytuj
23-03-2024
Umowa dożywocia przenosi własność Pani nieruchomości na dzieci w zamian za dożywotnią opiekę - reguluje to art. 908kk. Państwo nie sprzedajcie mieszkania i nie przekazujecie dzieciom pieniędzy - dzieci staja się właścicielami waszego mieszkania, w chwili podpisania aktu notarialnego. Zakładam, że jednak Pani miała na myśli umowę dożywotniej służebności mieszkania w nowym domu dzieci. Tu jednak widzę tylko ten problem, że nie da się ustalić służebności na czymś czego jeszcze nie ma. Czyli wy sprzedajecie mieszkanie, dajecie pieniądze i liczycie tak naprawdę na uczciwość dzieci ze Wam wpiszą te służebność po zakupie domu(ryzykowne). Skoro państwa wkład będzie tak znaczący, raczej bym podpisał z dziećmi umowę pożyczki opiewająca na kwotę, która wnosicie. Będziecie mogli te pożyczkę umorzyć po ustanowieniu dla Was służebności.
Ojciec chce przekazać mi samochód poprzez spisanie ze mną umowy darowizny. Obecnie samochód jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela. Zostało zgłoszone jedynie kupno oraz opłacone OC.
Czy nie będę miał problemu z rejestracją tego auta?
Czy po spisaniu takiej umowy będę miał możliwość rejestracji tego auta na współwłasność z dziadkiem?
Nie mogę zarejestrować go na współwłasność z ojcem przez "napiętą sytuację"....
Dzień dobry. Moja przyjaciółka z mężem kupili córce mieszkanie i dali w darowiźnie. Niestety córka jest w ,,toksycznym" związku z chłopakiem który, nie pracuje piję psychicznie od siebie uzależnił. Przyjaciółką boi się że on będzie chciał sprzedać mieszkanie dla pieniędzy. Jak można taką sytuację załatwić prawnie, żeby mieli możliwość ochronienia przed tym i mieć jakieś prawo do tego mieszkania. Mają też syna ale za granicami kraju....
Witam.
Mieszkanie jest na mojego syna i on zapoznał dziewczynę która mieszka z nami.
Czy ja jako matka mogę ją wygonić gdyż burzy mojego syna do tego stopnia że dochodzi do przemocy psychicznej na mnie i brata. Przemoc jest przeważnie od syna a zwłaszcza wtedy gdy ona mu coś powie i wtedy nieźle mi się obrywa. Dodam że my mamy meldunek tz. syn , ja i brat. A ona i mój partner nie ( tylko on jest w trasie 5 dni w tygodniu i zjazd na weekend). Co...
Witam, chciałabym zapytać, czy aby dowiedzieć się kto jest właścicielem pewnej działki, wystarczy pójść do wydziału ksiąg wieczystych w sądzie rejonowym i poprosić o numer księgi tej działki i sprawdzić na portalu internetowym kto nim jest ? Czy też można po prostu dowiedzieć się od razu w tym wydziale? Czy może nie każdy może otrzymać takie informacje? Jak to wygląda ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: