Proszę o poradę. Chcemy z mężem sprzedać nasze mieszkanie, uzyskaną kwotę przekazać w darowiźnie córce, a ona wraz z zięciem dodatkowo wezmą kredyt i kupią dom, który już będzie ich własnością. Pozbywamy się swojej własności w zamian za dożywocie. Jak to wszystko przeprowadzić, aby zabezpieczyć nasze dożywocie u córki i zięcia.
Ale jak sprzedacie dom to ,gdzie to dożywocie chcecie mieć? Jak dobrze rozumiem ,pieniądze dajecie córce. To gdzie ma Was zabezpieczyć dożywotnie?
anonim cytuj
23-03-2024
Sprzedamy mieszkanie, nie dom. Córka kupi dom z zięciem i zabiorą nas do siebie.
anonim cytuj
23-03-2024
Z tym, że dożywocie musi być na mieszkaniu/domu, w którym żyjecie cały czas. Jeśli oni kupią na siebie dom, to Wy wtedy nie macie nic i nie możecie egzekwować opieki. Dacie kasę w darowiźnie więc pozbywacie się majątku.
anonim cytuj
23-03-2024
Umowa dożywocia przenosi własność Pani nieruchomości na dzieci w zamian za dożywotnią opiekę - reguluje to art. 908kk. Państwo nie sprzedajcie mieszkania i nie przekazujecie dzieciom pieniędzy - dzieci staja się właścicielami waszego mieszkania, w chwili podpisania aktu notarialnego. Zakładam, że jednak Pani miała na myśli umowę dożywotniej służebności mieszkania w nowym domu dzieci. Tu jednak widzę tylko ten problem, że nie da się ustalić służebności na czymś czego jeszcze nie ma. Czyli wy sprzedajecie mieszkanie, dajecie pieniądze i liczycie tak naprawdę na uczciwość dzieci ze Wam wpiszą te służebność po zakupie domu(ryzykowne). Skoro państwa wkład będzie tak znaczący, raczej bym podpisał z dziećmi umowę pożyczki opiewająca na kwotę, która wnosicie. Będziecie mogli te pożyczkę umorzyć po ustanowieniu dla Was służebności.
Witam ktoś może mi udzielić informacji dlaczego osadzony w więzieniu nie otrzymuje moich listów, ojczymowi zmarła mama, przekazałam w nim ważne informacje dotyczące spadku. Ojczym telefonicznie poinformował mnie że nie dostawał listów, sam do mnie je wysyła, dobrze się sprawuje, wychodzi na zwolnieniu warunkowym wkrótce prawdopodobnie.
Bardzo mi zależy na odpisaniu sytuacji spadkowej ojczymowi. Telefonicznie nie chcą udzielić mi informacji....
Witam, jestem na zwolnieniu 4 MSC a jeszcze przede mną kolejne 4 z racji operacji na serce. Łącznie będę powyżej 182 dni na zwolnieniu. Co w tym przypadku mam zrobić? Czy nadal będę miała wypłacany zasiłek chorobowy? Jak to wygląda z prawnego pkt widzenia? Dziękuję za wszelkie informacje....
Witam wszystkich. W 2013 roku dostałam ogromny rachunek za telefon (Internet). Kilkukrotnie złożona reklamacja, bo telefon nie posiadał tej opcji. W międzyczasie telefon wyłączono. Wszystko uregulowałam i podpisałam ugodę powindykacyjną. Kilkanaście wizyt w salonie w celu włączenia - bez skutku. Po kilku latach jakaś firma żąda zapłaty rachunków (mam potwierdzenia). Sąd internetowy też odrzucił ich roszczenia. Wczoraj dostałam list od kolejnej wi...
Witam! Potrzebuje porady, a mianowicie
Wychowuje się bez ojca, matka parę lat temu utraciła prawa rodzicielskie nade mną - ojciec również jest ich pozbawiony. Ja jestem pełnoletna.
Nie wiem co z matką się dzieje i nie chce wiedzieć, ale jak to jest z dziedziczeniem spadku?
Czy ja muszę sama napisać pismo do sądu odnośnie zrzeczenia się spadku czy dostanę pismo czy chce spadek czy odrzucam?
Jak to wygląda w praktyce?
Jedni mi mówią, żebym ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: