Proszę o poradę. Chcemy z mężem sprzedać nasze mieszkanie, uzyskaną kwotę przekazać w darowiźnie córce, a ona wraz z zięciem dodatkowo wezmą kredyt i kupią dom, który już będzie ich własnością. Pozbywamy się swojej własności w zamian za dożywocie. Jak to wszystko przeprowadzić, aby zabezpieczyć nasze dożywocie u córki i zięcia.
Ale jak sprzedacie dom to ,gdzie to dożywocie chcecie mieć? Jak dobrze rozumiem ,pieniądze dajecie córce. To gdzie ma Was zabezpieczyć dożywotnie?
anonim cytuj
23-03-2024
Sprzedamy mieszkanie, nie dom. Córka kupi dom z zięciem i zabiorą nas do siebie.
anonim cytuj
23-03-2024
Z tym, że dożywocie musi być na mieszkaniu/domu, w którym żyjecie cały czas. Jeśli oni kupią na siebie dom, to Wy wtedy nie macie nic i nie możecie egzekwować opieki. Dacie kasę w darowiźnie więc pozbywacie się majątku.
anonim cytuj
23-03-2024
Umowa dożywocia przenosi własność Pani nieruchomości na dzieci w zamian za dożywotnią opiekę - reguluje to art. 908kk. Państwo nie sprzedajcie mieszkania i nie przekazujecie dzieciom pieniędzy - dzieci staja się właścicielami waszego mieszkania, w chwili podpisania aktu notarialnego. Zakładam, że jednak Pani miała na myśli umowę dożywotniej służebności mieszkania w nowym domu dzieci. Tu jednak widzę tylko ten problem, że nie da się ustalić służebności na czymś czego jeszcze nie ma. Czyli wy sprzedajecie mieszkanie, dajecie pieniądze i liczycie tak naprawdę na uczciwość dzieci ze Wam wpiszą te służebność po zakupie domu(ryzykowne). Skoro państwa wkład będzie tak znaczący, raczej bym podpisał z dziećmi umowę pożyczki opiewająca na kwotę, która wnosicie. Będziecie mogli te pożyczkę umorzyć po ustanowieniu dla Was służebności.
Dzień dobry,
Jestem na umowie o pracę na okres próbny 3 miesięczny na stanowisku tłoczarz metalu/ operator urządzeń od początku września.
chciałem się dopytać o dwie kwestie dotyczące mojej umowy:
Po pierwsze po dodaniu wynagrodzenia zasadniczego i premii uznaniowej wychodzi mi kwota 26,40 zł brutto za godzinę, co jest kwotą niższą niż najniższa krajowa, która od lipca tego roku wynosi 28,10 zł. Dodam, że mam normalny 5 dniowy tydzień pracy, 8...
Witam,
mam pytanie, odnośnie wyroku sądu, który uznał za bezskuteczną umowę darowizny, ponieważ udowodniono, że mój tato specjalnie przepisał na mnie nieruchomość, by uciec od zajęcia komorniczego domu (ma długi). Czy uznanie umowy darowizny za bezskuteczną oznacza unieważnienie tej umowy i ja nigdy tak naprawdę nie miałam na siebie tego domu, czyli nigdy nie byłam właścicielem?...
Sprawa spadkowa. Otworzony testament, który w 100% nie jest napisany i podpisany przez daną osobę. Napisany na kawałku kartki. Znam pismo i wiem że jest to podrobione. Jak to udowodnić? Sprawa jest odroczona, testament zakwestionowany. Co dalej? Wszystko według testamentu przepisane na siostrę....
Dostałem zadłużenie za opłaty lokalowe za rok 2014r. Z racji że nie mieszkałem pod wskazanym adresem od 01 listopada 2011 ( zgłoszone w administracji), o tego czasu mieszkam w Niemczech dlatego też nie mogli mnie znaleźć, w lokalu mieszka moja była żona. Złożyłem sprzeciw z racji przedawnienia. Sąd przychylił się do niego. Natomiast dziś dostałem wyrok z posiedzenia niejawnego gdzie ma zapłacić ok. 32 tys. W uzasadnieniu wyroku jest że nie ma mow...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: