Proszę o poradę. Chcemy z mężem sprzedać nasze mieszkanie, uzyskaną kwotę przekazać w darowiźnie córce, a ona wraz z zięciem dodatkowo wezmą kredyt i kupią dom, który już będzie ich własnością. Pozbywamy się swojej własności w zamian za dożywocie. Jak to wszystko przeprowadzić, aby zabezpieczyć nasze dożywocie u córki i zięcia.
Ale jak sprzedacie dom to ,gdzie to dożywocie chcecie mieć? Jak dobrze rozumiem ,pieniądze dajecie córce. To gdzie ma Was zabezpieczyć dożywotnie?
anonim cytuj
23-03-2024
Sprzedamy mieszkanie, nie dom. Córka kupi dom z zięciem i zabiorą nas do siebie.
anonim cytuj
23-03-2024
Z tym, że dożywocie musi być na mieszkaniu/domu, w którym żyjecie cały czas. Jeśli oni kupią na siebie dom, to Wy wtedy nie macie nic i nie możecie egzekwować opieki. Dacie kasę w darowiźnie więc pozbywacie się majątku.
anonim cytuj
23-03-2024
Umowa dożywocia przenosi własność Pani nieruchomości na dzieci w zamian za dożywotnią opiekę - reguluje to art. 908kk. Państwo nie sprzedajcie mieszkania i nie przekazujecie dzieciom pieniędzy - dzieci staja się właścicielami waszego mieszkania, w chwili podpisania aktu notarialnego. Zakładam, że jednak Pani miała na myśli umowę dożywotniej służebności mieszkania w nowym domu dzieci. Tu jednak widzę tylko ten problem, że nie da się ustalić służebności na czymś czego jeszcze nie ma. Czyli wy sprzedajecie mieszkanie, dajecie pieniądze i liczycie tak naprawdę na uczciwość dzieci ze Wam wpiszą te służebność po zakupie domu(ryzykowne). Skoro państwa wkład będzie tak znaczący, raczej bym podpisał z dziećmi umowę pożyczki opiewająca na kwotę, która wnosicie. Będziecie mogli te pożyczkę umorzyć po ustanowieniu dla Was służebności.
Witam..może trochę nietypowo ale spróbuję....jakieś dwa tygodnie temu dostalam rozliczenie za energię elektryczną z taurona...do dopłaty niecałe 50 zł...myślę sobie że super i zapłaciłam...ale szczęścia za wiele oczywiście i dziś dostaje pismo że przez ostatnie dwa lata licznik był źle odczytywany ( odczytuje to pracownik taurona).i w związku z tym do zaplaty (czas na zapłatę 9 dni) pięć fakturek na łączną kwotę ponad 500zl...faktury od 2020 roku...
Moja skarga dotyczy dyskryminacji w miejscu pracy oraz spraw związanych z urlopami. Pracuję w systemie zadaniowym 2 na 2 (dwa dni pracy dwa wolnego). Praca w ruchu ciągłym również w weekendy i święta.
Od początku doświadczam dyskryminacji. Nie mam dzieci i jako jedyny jestem singlem. Kiedy któregoś z pracowników nie ma, bo jest na urlopie lub L4, zmienia się grafik i jestem wrzucany na weekend, który akurat mam wolny wg grafiku.
W lipcu był...
Jeśli rodzic w prezencie przy rodzeństwie dał mi 20.000 zł to rodzeństwo może w przyszłości domagać się zachowku z tej kwoty? Proszę o pomoc bo brat tak z zazdrością patrzył, a rodzice są po 90-tce....
Od kilku miesięcy regularnie na osiedlu miałam rysowany samochód jakimś ostrym narzędziem. Po trzecim razie zainstalowałam w samochodzie kamerki na czujnik ruchu i sprawca za czwartym razem się nagrał. Dodatkowo policja u niego zabezpieczyła śrubokręt z moim lakierem samochodu. Niestety sprawca odpowie tylko za to ostatnie porysowanie według policji. Czy jest jakaś szansa że mógłby odpowiedzieć za wcześniejsze porysowania. Dodam że wcześniej spra...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: