Proszę o poradę. Chcemy z mężem sprzedać nasze mieszkanie, uzyskaną kwotę przekazać w darowiźnie córce, a ona wraz z zięciem dodatkowo wezmą kredyt i kupią dom, który już będzie ich własnością. Pozbywamy się swojej własności w zamian za dożywocie. Jak to wszystko przeprowadzić, aby zabezpieczyć nasze dożywocie u córki i zięcia.
Ale jak sprzedacie dom to ,gdzie to dożywocie chcecie mieć? Jak dobrze rozumiem ,pieniądze dajecie córce. To gdzie ma Was zabezpieczyć dożywotnie?
anonim cytuj
23-03-2024
Sprzedamy mieszkanie, nie dom. Córka kupi dom z zięciem i zabiorą nas do siebie.
anonim cytuj
23-03-2024
Z tym, że dożywocie musi być na mieszkaniu/domu, w którym żyjecie cały czas. Jeśli oni kupią na siebie dom, to Wy wtedy nie macie nic i nie możecie egzekwować opieki. Dacie kasę w darowiźnie więc pozbywacie się majątku.
anonim cytuj
23-03-2024
Umowa dożywocia przenosi własność Pani nieruchomości na dzieci w zamian za dożywotnią opiekę - reguluje to art. 908kk. Państwo nie sprzedajcie mieszkania i nie przekazujecie dzieciom pieniędzy - dzieci staja się właścicielami waszego mieszkania, w chwili podpisania aktu notarialnego. Zakładam, że jednak Pani miała na myśli umowę dożywotniej służebności mieszkania w nowym domu dzieci. Tu jednak widzę tylko ten problem, że nie da się ustalić służebności na czymś czego jeszcze nie ma. Czyli wy sprzedajecie mieszkanie, dajecie pieniądze i liczycie tak naprawdę na uczciwość dzieci ze Wam wpiszą te służebność po zakupie domu(ryzykowne). Skoro państwa wkład będzie tak znaczący, raczej bym podpisał z dziećmi umowę pożyczki opiewająca na kwotę, która wnosicie. Będziecie mogli te pożyczkę umorzyć po ustanowieniu dla Was służebności.
Czy ktoś krok po kroku może wytłumaczyć mi, jak zostać rodziną zastępczą? Są to dzieci z rodziny, w wieku 8 i 6 lat. Jakie kroki podjąć? Na jaką pomoc państwową mogę liczyć? Ich matka przebywa w ZK....
Dzień dobry,
Mały deweloper (sp. z o.o.) wymaga ode mnie podpisania umowy "rezerwacyjnej" na bliźniak z opłatą rezerwacyjną 12% nieruchomości. Jego tłumaczenie opiera się na tym, że musi ponieść ryzyko kupna działki i rozpoczęcia budowy i chce mieć pewność, że się nie wycofamy. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę, podpiszemy umowę deweloperską i wpłaci te pieniądze na rachunek powierniczy. Trochę to śliskie ale facet sprawdzony u kilku o...
Chciałam się dopytać jakie są konsekwencje braku badań medycyny pracy, zarówno wstępnych jak i okresowych?
Pracuje w mojej obecnej firmie na umowę o pracę od ponad 4 latach lat i nigdy nie miałam zleconych żadnych badań - ani na początku ani później.
Dopiero ostatnio ktoś ze znajomych wspomniał że wybiera się na te badania i dopiero wtedy zaświeciła mi się lampka w głowie.
Wiem że to moja własna głupota i powinnam tego dopilnować, ale wcześnie...
Witam
Chciałam zapytać czy firma ochroniarska ktora ochrania mi obiekt od 6 lat może nie zgodzic się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w sytuacji gdy sprzedam nieruchomość? Wg umowy obowiązuje mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. I nie zgodzili się na rozwiązanie umowy wcześniej.
Wydaje mi się to trochę nie w porządku bo obiekt juz nie jest mój i nie będę wiedziała czy alarmy są przypadkowe czy związane z włamaniem.
Polecili mi ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: