Opłacenie OC po terminie

Witam.
Czy słusznie siostra dostała 7000 kary za spóźnię opłaty OC.
Auto zakupione 28 marca z myślą że OC jest po sprawdzeniu w domu okazało się że skończyło się na początku miesiąca odrazu zostało wykupione 29 marca
Auto zakupione bez OC 28 wykupiono OC 29
anonim cytuj
22-11-2022
Obowiązek ubezpieczenia OC pojazdu spoczywa na właścicielu. Ubezpieczenie OC ma charakter ciągły, co oznacza, że bezpośrednio po wygaśnięciu poprzedniej polisy powinna zostać zawarta nowa. Jeżeli właściciel pojazdu nie dopełni tego obowiązku, naraża się na sankcje.

Zgodnie z ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG (Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny) ma prawo nałożyć karę na właściciela pojazdu, który nie dopełnił obowiązku ubezpieczenia OC. Ta kara wynosi siedmiokrotność składki minimalnej za ubezpieczenie OC, co na dzień dzisiejszy wynosi około 7000 PLN.

Jeśli chodzi o sytuację Twojej siostry, jeżeli była jednodniowa przerwa w ubezpieczeniu, to teoretycznie rzeczywiście mogła narażać się na karę. UFG w praktyce nie monitoruje jednak każdego dnia wszystkich pojazdów w Polsce i nie jest w stanie nałożyć kary za jednodniową przerwę w ubezpieczeniu.

Jeżeli natomiast karę nałożono, a potem ubezpieczenie zostało wykupione, to warto złożyć odwołanie. W odwołaniu należy wykazać, że pojazd był ubezpieczony, a jednodniowa przerwa wynikała z błędu lub niedopatrzenia. W takim przypadku istnieje szansa na uchylenie kary.

anonim cytuj
21-07-2023
Czy ktoś z Was miał już doświadczenie z odwoływaniem się od takiej kary? W jaki sposób najlepiej sformułować odwołanie i jakie dokumenty dołączyć? Bo moja siostra strasznie się martwi, że nie będzie w stanie tego uregulować i każda rada się przyda.

Jeżeli natomiast karę nałożono, a potem ubezpieczenie zostało wykupione, to warto złożyć odwołanie. W odwołaniu należy wykazać, że pojazd był ubezpieczony, a jednodniowa przerwa wynikała z błędu lub niedopatrzenia. W takim przypadku istnieje szansa na uchylenie kary.

Czy ktoś z forumowiczów przeszedł przez ten proces? Jakie są wasze doświadczenia z UFG w takich sytuacjach? Czy są skłonni do wyrozumiałości czy raczej trzymają się litery prawa?

anonim cytuj
07-08-2023
W kontekście opisanej sytuacji, przepisy prawa jasno określają obowiązki właściciela pojazdu w zakresie ubezpieczenia OC oraz ewentualne sankcje za ich niewywiązanie się. Na podstawie Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny (UFG) ma prawo nałożyć karę w przypadku braku ubezpieczenia.

Jeżeli natomiast karę nałożono, a potem ubezpieczenie zostało wykupione, to warto złożyć odwołanie.

Zgadza się, istnieje możliwość odwołania się od nałożonej kary. Proces odwoławczy jest złożony, ale przygotowując odpowiednie argumenty i materiały dowodowe, można zwiększyć szanse na uchylenie kary. W tym przypadku warto przedstawić:

Kopię nowo zawartej umowy ubezpieczenia OC.
Dowód zakupu pojazdu z datą 28 marca.
Wszelkie inne dokumenty, które mogą potwierdzić, że opóźnienie w zakupie ubezpieczenia wynikło z niedopatrzenia.
Co do doświadczeń z UFG, każda sytuacja jest inna i trudno jednoznacznie określić podejście tej instytucji. Niemniej jednak, UFG ma pewne wytyczne, które musi przestrzegać. Warto zwrócić uwagę na przepisy i interpretacje dotyczące krótkoterminowych przerw w ubezpieczeniu, aby lepiej zrozumieć stanowisko UFG w tej kwestii. W przypadku jednodniowej przerwy, ważne jest przedstawienie, że brak ubezpieczenia nie wynikał z zaniedbania, ale z błędu czy niedopatrzenia.

anonim cytuj
07-08-2023
Poniżej przedstawiam przykładowy wzór odwołania w sprawie nałożonej kary za spóźnienie w opłaceniu OC:

[Adres nadawcy (Twoja siostra)]

[Adresat: Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny]
[Adres UFG]
[Data]

Dotyczy: Odwołanie od decyzji w sprawie nałożenia kary za brak ubezpieczenia OC

Szanowni Państwo,

W nawiązaniu do decyzji o nałożeniu na mnie kary za brak obowiązkowego ubezpieczenia OC pojazdu, pragnę złożyć odwołanie i przedstawić okoliczności, które doprowadziły do jednodniowej przerwy w ubezpieczeniu.

Zakupiłam pojazd dnia 28 marca [rok], zakładając, że posiada on ważne ubezpieczenie OC. Niestety, po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że ubezpieczenie wygasło wcześniej w tym miesiącu. Natychmiast, już dnia 29 marca [rok], zawarłam nową umowę ubezpieczenia OC, co potwierdza załączona kopia polisy oraz dowód zakupu pojazdu.

Przerwa w ubezpieczeniu była jednodniowa i wynikała z błędu oraz niedopatrzenia z mojej strony. Nie było moją intencją unikania obowiązku ubezpieczenia pojazdu. W załączeniu do niniejszego odwołania znajdują się kopie dokumentów potwierdzających powyższe okoliczności.

Z uwagi na przedstawione okoliczności, uprzejmie proszę o ponowne rozpatrzenie sprawy i uchylenie nałożonej na mnie kary. Wierzę, że przedstawione przeze mnie argumenty oraz materiały dowodowe pozwolą na dokładne zrozumienie sytuacji i uwzględnienie mojego odwołania.

Z wyrazami szacunku,

[Imię i nazwisko Twojej siostry]
[Podpis (jeżeli odwołanie jest wysyłane tradycyjną pocztą)]

Załączniki:

Kopia umowy ubezpieczenia OC z dnia 29 marca [rok].
Dowód zakupu pojazdu z datą 28 marca [rok].

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Służebność
Witam, bardzo proszę o wytłumaczenie mi co może a co nie. Ciocia ma ustanowioną służebność mieszkalną w domu murowanym bez wyszczególnionych pomieszczeń. Co w takim razie jeśli upiera się przy prowadzeniu ogródka warzywnego i we wszystkich pomieszczeniach gospodarczych chce wprowadzać swoje rządy. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam...
Świadectwo pracy
Witam, pracodawca wysłał świadectwo pracy drogą mailową (bez pieczątek, podpisany). Wyczytałam, że jeżeli pracownika nie było ostatniego dnia pracy pracodawca ma obowiązek dostarczyć je listem poleconym. Pracodawca został o tym poinformowany drogą mailową i telefonicznie(SMS). Zero odzewu. Co dalej? Jakie podjąć kroki?...
Upadłość najemcy a długi na lokalu.
Witam, chciałem zapytać jak jest z zadłużeniem lokalu komunalnego? Główny najemca ( tata ) ogłosił upadłość konsumencką z całkowitym umorzeniem długów również za najem mieszkania. Ja teraz dostałem pismo, że mam do spłaty 10tys, tzn. wcześniej dostaliśmy takie pismo obydwoje lecz ze względu na prowadzone postępowanie napisaliśmy sprzeciw i sąd go uznał, a po ogłoszeniu upadłości taty cała kwotę żądają teraz ode mnie? Czy to jest zgodne z prawem s...
Pielęgniarka zrobiła mi test pcr wymaz z gardła, zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani
Witam 2 lata temu w sierpniu podczas przyjęcia do szpitala pielegniarka oddziałowa zrobiła mi test pcr wymaz z gardła . Niestety były to początki testowania i zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani … straciłam głos + problemy z połykaniem ( krztusze się własna ślina lub podczas jedzenia picia ) . Czy była by możliwość pociągnięcia do odpowiedzialności szpitala ? Dodam...

Wyszukiwarka